четвъртък, 5 септември 2013 г.

Лимонови кексчета с лавандула - Lemon cupcakes with lavender




Спомняте ли си миналогодишната  Боровинкова торта с малини за Мими, която бях кръстила Лятно поле
 Тази година за същото момиче направих тези кексчета. Ако трябва да ги кръстя бих ги нарекла- Края на лятото. Дамата, която поръча тортата, ми се обади и пожела да й направя кексчета за да изненада своята гостенка. Спряхме се на свежи лимонови кексчета с лавандула.Най-вълнуващото разбира се е украсата. Тя много харесала Къпкейкчета Ботаник и искаше да нарисувам нещо подобно. Мими е нежно и ефирно момиче, обича природата, цветята, и на мен никак не ми беше трудно да се вдъхновя и да реша какво да нарисувам, за да се зарадва тя.

 Започнах с любимите за всички горски плодове- малини, къпини, ягоди и боровинки....


Може би малко странен избор е този бодил, но пък е толкова ароматен и красив. Харесва ми контраста, който има това растение- цялото е бодливо и никой не може да го докосне безнаказано, а цветът му е много нежен, красив и ароматен. У дома е на почит. Събрали сме си и изсушили за дъхав чай. И много се надявам и на Мими да и допадне.


И малка разходка по горските поляни....
 



 Не може и без маргаритки.....










Ето и рецептата, както обещах в коментарите :

Продукти:
* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 100 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. сушени лавандулови цветчета
* 2 с.л. течен мед
Лимонов сироп:
* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Разпределете хартиените капсули в тавичката за мъфини или ако нямате в чашките, в които правите крем карамел.
3.Претрийте с пръсти лавандуловите цветчета със захарта.
4.Разбийте маслото, олиото, захарта и меда на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
5.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
6. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.
7. Разпределете тестото в капсулите и загладете с опакото на лъжица, потопена във вода. Поставете да се пече.БЕЗ обдухване.

8.Печете около 15 минути, проверете с клечкица за зъби дали са изпечени. не трябва да има полепнали трохи.
9.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
10. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
11.През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.
12. Надупчете с клечка за зъби кексчетата и полейте с леко охладения сироп. Оставете за през нонща или няколко часа.Тъй като кексчетата, въпреки старателното заглаждане след изпичането  са с изпъкнали куполи, ако украсявате с айсинг, както в случая аз, се налага да отрежете изпъкналата част.Веднага след изстиването. Ако забравите, може и след престоя със сиропа.
13. Пригответе маслен крем за намазване. Айсинга би могъл да се залепи и без маслен крем, но той не само прилепва, а с него и заглаждаме повърхонастта на кексчето, за да няма неравности по захарния фондан и да е удобен за рисуване.
Оставяте да засъхне и започвате да рисувате. 



48 коментара:

  1. Ветинка, какъв удивителен талант си ти, великолепни, прекрасни и все такива думички мога да използвам. Бодилите и на мен са ми любими! Прегръдка, много голяма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти за милите думи! Радват ме много!

      Изтриване
  2. Разкошни са, Бети. Толкова реалистичен рисунак, съвършен до най-малките детайли. Толкова са красиви тези кексчета, че аз лично бих отделила и запазила покритието с рисунката преди да си ги хапна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)
      Благодаря, Мони.М Т!
      Мил комплимент!
      Много противоречиво е отношението на хората към рисуваните сладкиши-има харесване и страх от изяждането :)

      Изтриване
  3. Все едно са живи! Иска ти се да ги откъснеш:)

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастични, невероятни, нежни, изключителни, изящни, толкова реалистични,удивителни, вълшебни....чувствам се неловко, че не ми достигат думите, с които да изразя възхищението си от тези страхотни малки произведения на изкуството...,Бети!
    Умихна, озари деня ми с тази възхитителна красота!
    Щастливка е това момиче, за което си ги направила!

    А може ли рецептата за тези кексчета, звучат много вкусно!
    първо помислих, че аз не съм я видяла, но след многократно скролване и разглеждане не я видях.

    Поздравления, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Сандра, не знам какво да кажа на тези хвалебствия! Трогната съм и много ти благодаря!
      Момичето, наистина е щастливка, с такива близки,.... жената, която искаше да ги приготвя, явно я обича и харесва!
      Много се надявам да ги е харесала!

      А рецептата, ще публикувам малко по-късно, пропуснала съм снощи, от умора....

      Изтриване
  5. Ако имах речник на възхвалите, щях да го препиша целия тук! Ако бях поет, щях в рима да ти спретна ода! Ако можех да свиря, щях да те засипя с вдъхновени ноти!

    Да, Бети, невероятно красиви рисунки!!! Никога не бих изяла покритието с рисунката. По-скоро бих намерила начин да го рамкирам :) Арт рамка с релефни кръгли картинки. Ще отива много на стената в кухнята :)

    Снимките ти също носят специалния ти отпечатък на нещо нереално, приказно, размечтаващо. Не знам защо, си представям стар дървен таван като контекст на сценките ти. Светлината е точно така нежна, пресята, като прокрадваща се през малки покривни прозорци и множество паяджини :)
    Поздравленияяяяяяяяяяяя и хубав ден с усмивка от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Тики, толкова си романтична!
      Аз съм си мечтателка и много харесвам такива тавани :))и къщи в гората и да скитам в планината...Но имам такъв таван на село.На който не съм се качвала да снимам :) А светлината, се процеждаше през една фина бяла кърпа.

      Колкото до запазването на захарното тесто- чувствително е към влага, а и по-трудно се рисува на айсинг, отколкото на хартия. А хартията би запазила рисунката.

      Благодаря ти за невероятно поетичния комплимент! Виж, как ме затрудни сега- как да отговоря на такива прекрасни похвали!

      Изтриване
  6. Бети е такъв талант, че само мога да се възхищавам! Прекланям се пред това, което създаваш, Бети, наистина е чудесно! Искрено ти се радвам и ти желая здраве и вдъхновение, за да продължаваш все така.
    Прекрасна си! Сърдечни поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря сърдечно за трогващите думи и пожелание!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Помня, Бети, всичко помня и това тук, няма да забравя!!! Невероятна горска приказка ни разказваш, мила! Не мога да се нагледам на тези красиви рисунки!!! Прегръщам те и ти благодаря за радостта и красотата, която ни даряваш с произведенията си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз ти благодаря за прекрасните думи и радостта, която ми достави!

      Изтриване
  8. Ако ме попитат някой ден какво искате и имате мечта да направите в кухнята ще кажа : кексчетата на Бети ! Думи нямам да кажа колко са красиви ! Всяко едно кексче е малък шедьовър ! Брависима :* !
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, не се знае, може някой ден да се озовем в една кухня.
      Благодаря ти!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  9. WOW!!! That is a superb creation. Well done.

    ОтговорИзтриване
  10. Красота! Възхитена съм от това, което правиш, Бети! Винаги ми радваш очите и пълниш душата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Дани!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Dios mío Bety!!! Son una obra de arte, eres una artista, felicidades. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias María por el comentario preciosa! Me encanta pintar.

      Изтриване
  12. Художничка на всичкото отгоре. Страхотна в детайла - като илюстрациите в детските книжки навремето - имаше такива тънки подробности и ягодки. Да ти зарадват сърцето.

    Поздрави, Бети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, много мило! Точно заради детайлите в картинките обожавах детските книжки, четях с удоволствие, а илюстрациите направо ме телепортираха там някъде....
      Прегръдка!
      Благодаря за комплимента!

      Изтриване
  13. Dat zijn prachtige kunstwerkjes, te mooi om op te eten.
    Groeten,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, рисунките са съвършени, прекрасни, възхитителни! Напомнят ми на илюстрациите от едно време - в моите детски книжки! Чак носталгия ме завладя! Чудя се само, защо не пробваш и на платна да порисуваш, сигурна съм, че ще се получи великолепно, пък и трайно?! Може ли да споделиш само тези рисунки с прахови или гелови бои ги правиш? И аз понякога рисувам/рядко/, но боите много ми се разтичат. Поздрави и много здраве! Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти за хубавите думи!
      Предпочитам акварелната техника, заради ефирността.
      Използвам главно прахови боички и микроскопични количества гел, за да постигна търсен нюанс. В случая за да придам дълбочина на къпините -Regal Purple на Ameri Color и Rose на Wilton. Работя с почти суха четка и разтварям боичките с алкохол.По този начин айсинга не се овлажнява и засъхва бързо.
      Надявам се, че съм била полезна.

      Изтриване
    2. О, аз нямам айсинг /и не мога да го направя/, затова обикновено рисунките ми са на фондан /купувам си го готов, бял/. Благодаря ти, че ми обясни! Невероятна си!

      Изтриване
    3. Елена, айсинг и фондан е едно и сьщо. Когато за пьрви пьт опитах, а после докоснах и работих с него на опаковките, донесени ми от Англия пишеше айсинг. Радвам се, че сьм била полезна.

      Изтриване
    4. Благодаря ти! Благодарение на теб се престраших /при мен куражът е дефицит/ и днес нарисувах едни къпини на бисквита. Прегръщам те! Ели :)

      Изтриване
  15. Бети, Бети!!! Аз вземам думите на всички останали и ги слагам тук- магьосница си, нали знаеш;)?
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом казваш! :)
      Благодаря ти, Марти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Бети, отново шедьоври! Истинска красота и радост за очите! Сигурна съм, че Мими много се е зарадвала! А бодилчето е очарователно както върху кексчетата, така и на снимката с китката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, сърдечно благодаря!
      Мими се е зарадвала, а това пък мен много ме зарадва!

      Изтриване
  17. Уникални са, Бети!!! Невероятен талант си :) многопластов и многостранен!!! Всяко едно от кексчетата е истински шедьовър - убедена съм и кулинарен също!!!
    Хубава съботна вечер и прекрасен неделен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  18. Мина, благодаря ти за хубавите думи!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. О-о, колко красиво! Бети, страхотен талант си!

    Въпреки, че с Елена си говорихте на тази тема, не разбрах върху какво си рисувала? За мен има разлика между фондан и айсинг. Въпреки, че има разлика и между фондан и захарно тесто, аз ги отъждествявам – http://www.bakedmedia.eu/bg/tehnology/sladkarstvo/72-izpolzvane-na-fondan-v-sladkarstvoto, а за мен айсинга в домашни условия се приготвя от пудра захар и белтък с няколко капки лимонов сок. Надявам се не те засягам с посоченият линк и писаниците ми, че май стана и доста объркано...

    Хубав ден ти желая, Бети, и отново поздравления за поднесената ни красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. genoveff,виждам, че си прочела обясненията към Елена и защо наричам аз фондана - айсинг. Всъщност тук http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/95.html
      можеш да видиш снимка на продукта, с който започнах, а и англичаните често така си го наричат. По същество той е фондан. Тъй като сега мога да си поръчвам в България, за това го твърдя.Друг е въпроса с различните качества- бързо съхнещи и бавно и т.н. Аз съм доволна от този на Satin ice и винаги си поръчвам от него-съхне си нормално, не ми прави конденз.Не се топи от рисунките- с една дума за мен е идеалния-разбира се аз не правя кой знае колко неща, но ми харесва. Роял айсинга е това, за което ти споменаваш- от пудра и белтък с лимонов сок. С него се запълват най-често бисквитки- първо се прави контур от по-гъст, а после като засъхне се изпълват. Може и да се рисува върху него.Понякога има опасност да стане трошлив и просто да се обели от готовата бисквита или да се начупи. Правила съм едни бисквити- ето тези-http://vkusnosbety.blogspot.com/search?updated-max=2012-04-10T16:04:00%2B03:00&max-results=1
      Лично аз изобщо не го предпочитам, а и цялото това съхнене след всеки цвят, очертаване, запълване е много изнервящо.Всъщност изнервящо действат нещата, които не са ни присърце, явно. Предпочитам да рисувам с четка и бои. Възхищавам се на тези, които правят с РА бисквити- говоря за многоцветни с множество очертания, цветове, фигури и т.н.


      Не ме засягаш разбира се, винаги съм готова да поясня нещо, ако възникне въпрос или неяснота.

      Благодаря ти за сърдечния комплимент!

      Изтриване
    2. Благодаря за инфото. Виждайки в едната от публикациите снимката на въпросният продукт ми се изясни всичко :) Иначе и аз предпочитам за работа фондана и се любувам на можещите да работя с айсинг - за мен е висш пилотаж.
      Хубав ден, Бети!

      Изтриване
  20. Поредната ти не само кулинарна и естетическа изява,но и художествена,Бети!
    Много фини мотиви си нарисувала,толкова нежни и деликатни,направо приказка!Моите искрени адмирации,прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  21. Красота и изящество!
    Бети, невероятна си! Художник с необикновен усет!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, сърдечно благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Każdy kwiat jest piękny.... Czy ten z ogrodu, czy ten z pola...
    Róża ma podobnie jak oset kolce, ale oset nie ma tylu wielbicieli co ona....
    Pięknie uchwyciłaś urok tej rośliny...... :)

    ОтговорИзтриване