неделя, 16 юни 2013 г.

Ръжени скоунс с лимец, праскови и лавандула - Spelled, Rye Skones with Peach and Lavender


 Лавандула. Едно вдишване и усещате с всяка частица на тялото си, цялото спокойствие на вселената.Нейният аромат ви обгръща като мек воал  и забравяте за значението на островърхите думи като срокове, бързане, трафик, график.... Понасяте се на лилавия й облак и съзнанието ви се освобождава от праха на ежедневието. Уникална е нежната сила на въздействието, което има.

И едни други ухания  ви обгръщат, ако пътувате из Добруджа- на зреещи жита. Нивите, докъдето ви стига погледът златеят. Вятърът гали милионите житни класове, и носи един особен аромат-от него ви става уютно и топло в душата.


Поисках тези аромати в кухнята си и се получи. След разходката направих тези ароматни скоунс. Направих тях, защото имах само 3 нектарини, а и разполагах с вкусен Clotted cream.
А той е точно за тях. Скоунс се поднасят традиционно с ягодово сладко, но аз направих една мини доза прасковено с лавандула.


 Използвах ръжено брашно и брашно от лимец- имат много по-интензивен аромат и ги предпочитам пред бялото брашно. Много малко са нещата, в които не мога да  заменя бялото брашно. Но все пак, това е въпрос на вкус. Ако предпочитате вие може да използвате бяло брашно.

Продукти:


* 1  1/2 ч.чаша брашно от лимец

* 1  1/2 ч.чаша ръжено брашно
* 2 су.пени лъжици течен мед
* 1 1/2 ч.лъжица сода
* щипка сол
* 1/2 ч.лъжица бакпулвер
* 1/3 ч.чаша масло
 * 1 ч.чаша кисело мляко
* 1 ч.чаша нарязани на кубчета праскови или нектарини
* 1 ч.чаша настърган чедър (или твърд кашкавал)
* 1 супена лъжица цветове от лавандула

*** Аз използвах чаша с вместимост 200 мл









Приготвяне:

1.В  купа смесваме  по 1 чаша от двете брашна, захарта, содата, солта, бакпулвера.Останалата част от брашното добавяме при нужда и при замесването. Количеството зависи от гъстотата на млякото и от сочността на прасковите или нектарините.

2.В друга купа смесваме маслото, меда и киселото мляко. Маслото трябва да е меко, но не разтопено.Разбъркваме добре с вилица, прибавяме чедъра или  кашкавала и нарязаните праскови.Поръсваме лавандулата.

3.Постепено прибавяме сухата смес към мократа , докато оформим меко тесто. Ако е необходимо добавяме още брашно. Поръсва се върху плота малко  от заделеното брашно и оформената топка се поставя отгоре, притиска се с длани,  оформя се  отстрани. Трябва да се получи  диск  с дебелина 2,5-3 см.

4.Можем да нарежем от тестото 8 -12 триъгълника с помоща на ножа за пица, както тук  или с чаша да отрежем кръгове. Поставяме ги върху леко намаслена  хартия  и печем в загрята фурна на 200 С за 12-15 мин. или докато  леко покафенеят.



Сервират се с  Clotted cream    или разбита сметана или масло. Маже се щедро количество и се гарнира със сладко. Интересното е, че хората в двете области, произвеждащи Clotted cream- Cornwall и Devon гарнират по различен начин. Cornish хората слагат крем, а след това сладко, Devonians обратното. Вие решете как ще ви е по вкусно.


 

 И ако са ви  харесали тези скоунс, опитайте и другите, които съм публикувала.



Други рецепти за скоунс:


Скони с ябълки и чедър

 

Пълнозърнести скоунс с овесени ядки, лимон и мед

 

 

32 коментара:

  1. Прекрасни снимки, не съм се прибирала скоро до Силистра и ми липсваха тези гледки, въпреки, че с лавандула по нашият край не съм виждала, а точно ей така искам да си набера много, но..., сконите са великолепни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Златни снимки с лавандулово лилав отенък и едни чудесни сладки скоунс(чета). Вчера, вдъховена от теб, Бети, правих за първи път кекс с касис и лавандула. И тези хрупкави творения ще опитам :) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, чудесно предложение! Толкова аромат ни поднасяш, че направо се замайвам от магията му... Благодаря, създаде ми страхотно настроение преди първия изпит.
    Прекрасен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сигурна сьм, че ще се представиш добре! Благодаря ти от сьрце за хубавите думи!

      Изтриване
  4. Бети, имаш особено интересен подход към храната и този артистичен аромат, който създаваш е много пленителен. Всеки път будиш възхитата ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти, Борислава си вьзхитителен ценител!

      Изтриване
  5. Красиви, ароматни и вълнуващи с усещането за приятния полъх снимки! Както всеки път, Бети! Ще опитам една, интересна ми е комбинацията между праскови и лавандула.
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Албена! Радвам се,че ти харесва! Комбинацията е пристрастяваща!

      Изтриване
  6. Бети, уникални снимки :)Усетих аромата на лавандула чак при мен в Пловдив :)
    Хубав и ароматен ден!!!
    P.S.Грабвам една бисквитка за кафето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, радвам се! И на вас хубав ден!

      Изтриване
  7. Красиво ! И как пишеш само - усетих мириса на лавандула и житни нивя !
    Прекрасна седмица ,Бети ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tiene una pinta maravillosa y las fotos son increíbles!! Besos!!

      Изтриване
    2. Аромата наистина е вьлшебен, Ив!

      Изтриване
    3. Marta,
      thank you for yuor lovely comment!

      Изтриване
  8. Мечтая си за снимки из лавандулови полета! Снимките ти са прекрасни, както и бисквитките! Всеки път оставяш приятно усещане у мен, винаги ми е уютно тук! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз искам да правя снимки, в подходящ ден и час, и разни маси да си занеса и ....,а тези се случиха инцидентно и са едни опечени-но какво да се очаква в 14,00 след обед.
      Благодаря ти, радваш ме!

      Изтриване
  9. Бети, с това лавандулово поле ме заведе не в Добруджа а чак в Прованс :) И аз като Дани си мечтая да снимам лавандулови полета и дано е скоро докато не са обрали цветовете :)
    Прекрасна публикация и вкусна и интересна рецепта ! Усещане за спокойствие и наслада ! Удоволствие е да те чета и разглеждам красивите ти фотоси !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мисля, че скоро ще ги "ожънат"
      Радвав се, че ти харесват снимките ми!

      Изтриване
  10. Бети, Бети, къде откри тези лавандулови полета!!! Аромата им се разнася из виртуалното пространство... Винаги се възхищавам на публикациите ти, изпълнени с цвят, аромат и вкус! Невероятен човек си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашия район има няколко лавандулови полета, поне по пътищата, по които минавам аз, а и хората сеят в дворовете се. Ние също имаме няколко храстчета и всяка година сея нови.
      Благодаря ти, Кате!

      Изтриване
  11. Не съм виждала отдавна лавандулови полета, а ти ме накара да прелетя над тези, ароматът е омайващ,поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      Ароматът наистина е невероятен и толкова лилав!

      Изтриване
  12. Много харесвам нежния лиляв цвят на лавандулата и уханието й. Невероятни снимки!
    Интересна комбинация между праскови и лавандула. Чудесни скоунс, апетитно поднесени!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, комбинацията е невероятна!Много, много вкусна!
      Благодаря!

      Изтриване
  13. Бети, толкова нежно, романтично, красиво!
    Усетих ги тия лавандули!
    Ако може да помоля рецепта за сладкото от праскови.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, ще публикувам съвсем скоро!
      Благодаря!

      Изтриване
  14. Бетинка ... страхотни снимки ... искрено съжалявам, че нямам път към златна Добружда :) А за това, че съчетанието на праскови и лавандула е замечтаващо ти се доверявам напълно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, наистина е голяма красота в момента тук, а скоро ще разцъфтят и слънчогледит...

      Изтриване
  15. Сякаш усетих аромата, Бети - при теб като че всичко се получава...
    Страхотно съчетание, прекрасна презентация и впечатляващо излъчване.
    Комплименти, много!!!
    Хубав, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, а от мен прегръдки!
      Благодаря ти, винаги си толкова мила!

      Изтриване
  16. Много ми допадат,Бети,особено така намазани!Лавандулата е много очарователна за снимки,а също и в градината стои красиво.Дори започнах да свиквам с аромата й,който преди не харесвах особено.
    Чудесни кадри и композиции отново,а на прасковеното сладко и аз съм се наточила да си направя повечко това лято.
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз само намазани ги хапвам :)
      Радвам се, Роси, че ти харесва вече аромата!
      И аз ще направя повече и най-вече :)че отдавна го свърших.
      Прегръдка, мила Роси!

      Изтриване