събота, 20 април 2013 г.

Лавандулено - ванилови бисквитки в нежни цветове - LAVENDER - vanilla cookies in soft colors





Харесвам съчетанието от фон на точки и контрастни малки цветчета. Направих няколко бисквитки, за подаръци. Като текстура бисквитите са като меденките.През зимата използвам коледни подправки и какао и са  си точно меденки.През пролетта и лятото замествам топлите аромати със свежи- като лавандула, лимон, портокал, ванилия.

Дори да не обичате захарното покритие бисквитите са много вкусни и без него.

Бисквитките са  по тази рецепта:




Продукти:
* 400 грама брашно 
* 60 грама  течен мед
* 160 грама пудра захар
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
*2 с.л. сушени, стрити лавандулови цветчета
*  семенцата от 1 шушулка ванилия




Приготвяне:



1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата,  солта и пудрата захар.
2.Оформете кладенче и добавете  маслото, ваниловите семенца, лавандулата, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.Когато сте усвоили почти цялото  брашно, почистете от ръцете полепналото тесто. Измийте ги и с чисти ръце оформете топката.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно.При мен печенето се получава на следващата нощ . Може да започнете да печете и след час-два.



3.Около половин- един час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.

4.Загрейте фурната до 180-190 C



5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.

6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.
7.Украсете на следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.


За украсата е необходим фондан, светлосиня, оранжева и жълта боя.Необходими са формички за рязане на бисквитите-кръгла и квадратна, както и за рязане на цветчетата и точки.
Залепях фондана на бисквитките без да мажа с маслен крем.Леко намазвах с изцедена четка с разтворен във вода мед. Цветчетата залепях с малко разтворен фондан във вода-получи се гъста кашичка.С четката се взима малко.Намазва се цветчето и се залепя с леко притискане на желаното място. Когато изсъхне е стабилно закрепено.









Други декорирани, пролетни, великденски бисквитки са:

 Бисквитки с мед
 Бисквитени картички-благотворителна изложба - базар
Медени пеперуди 
 Медени пеперуди ІІ
 Медени бисквитени картички - градинска тема
 Медени зайчета - градинска тема
Винтидж бисквитки

И едни къпкейкчета, които особено много си обичам:

Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад








12 коментара:

  1. Красота! Много са нежни, Бети! А самите бисквитки от опит знам, че са много вкусни :) Трябва през лятото да ги опитам с лавандула, както казваш.
    Поздрави, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,
      Благодаря ти! Непременно си събери лавандула и опитай и другите неща, които съм правила.Надявам се да ти допадне.

      Изтриване
  2. Отново е много красиво при теб, Бети. Свежест и настроение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бетинка, толкова са свежи и великолепни! Прекрасни цветове, пролетно ми стана! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,сигурно се повтарям,но нещата които правиш са невероятно красиви!Като бижута!А онази торта с теменужки още не ми излиза от главата!Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Натали,благодаря ти!
      Много си мила!

      Изтриване
  5. Радост за окото, Бети. Много приятно съчетание на цветове. За вкуса на бисквитките няма съмнение, че са божествени. Аз също съм изпробвала рецептата, но за жалост лавандулата ми свърши и сега съм решила да заместя с цвят от бъз. Той също е доста ароматен. С нетърпение очаквам Великденските Ви предложения. Поздрави и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, благодаря за хубавите думи!
      Аромата на бъз е много харесван и от мен, но се опасявам, че само с инфузия може да се извлече.Но ще ми бъде интересно да споделиш впечатления.
      Надявам се да ти допаднат нещата, които приготвям за Великден.
      Поздрави и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много красиви, много нежни бисквитки!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване