Сарми от кисело зеле с праз, нахут, ориз и мащерка - Stuffed sauerkraut(cabbage) leaves (SARMI ) with leeks, chickpeas, rice and thyme
Зимата малко по-малко затяга своята ледена прегръдка. И ароматите на зимните ястия отново завладяват къщите. У дома пожелаха постни зелеви сарми- с каквото и да е- с боб, с ориз или с каквото ми хрумне. Ето и моята хрумка- с ориз, нахут, неизменния праз, добавих морков за контраст и нови аромати -мащерка и риган, вместо традиционната чубрица. Получиха се много вкусни сармички.
Продукти:
за около 40 бр сарми
* 1 средна глава кисело зеле, от която ще се използват само по-големите листа, подходящи за сарми.Останалата част накълцайте на ситно, поръсете с червен пипер, полейте със зехтин и хапнете на салата. Полезна и с високо съдържание на вит. С. А може и да сготвите.
* 1-2 стръка праз
* 100 гр моркови
* 200 гр. сварен нахут
* 100 гр. ориз
* 100 мл. олио
* 2 ч.л. сушена мащерка
* 2 ч.л. сушен риган
* 1 ч.л. черен пипер-прясно смлян
* 1 с.л.червен пипер на прах
* 1/2 ч.л. чили по желание
* 600 мл. вода + 200 мл. за печенето
* няколко стръка свежа мащерка
Приготвяне:
1. Празът и морковите се нарязват на ситно. В средно голяма тенджерка или тиган с дебело или незалепващо дъно се слага олиото и когато се загрее се слагат нарязаните праз и моркови. Бърка се докато се задуши..
2.Добавя се оризът.
Сместа се разбърква няколко пъти. Поръсва се червения пипер, чилито, черния пипер. Отново всичко се обърква.Добавя се и свареният нахут. Сипва се водата и се оставя да къкри на тих огън под капак. След около 10-15 минути се изключва и се оставя на котлона, докато цялата течност се
поеме от зърната.
3. Добавят се сушените мащерка и риган. Една част от свежата мащерка също - само листата. Останалите клончета се запазват за декориране на порциите. Разбърква се и докато сместа се охлади леко, се подготвят листата за сърмите.
4. За правилна форма и лесно сгъване на еднакви сарми, големите листа се нарязват на приблизително еднакви по големина триъгълници или подобни на триъгълници форми. Сгъването на сармите е подобно на това при кифличките. Плънката се поставя в широката част на листа- около 1 с.л. По-долу на снимките съм снимала последователността на прегъването.
5. Готовите сарми се нареждат в тенджера или тава или глинен гювеч . За
всеки случай на дъното на съда се постилат няколко листа от зелката.
Отгоре също се покриват, особено, ако изберете да сложите директно във
фурната. Тези листи ще запазят сармите от прегаряне. Когато сармите са в пълна готовност може да махнете предпазните листи и да оставите за няколко минути да се запекат апетитно.
Поднесете с клонче дъхава мащерка и чаша ароматно червено вино. Леко, вкусно и засищащо. Опитайте.
Може да ви харесат:
И на мен сармичките направени с праз най-ми харесват Бети, било то постни или с месце.
ОтговорИзтриванеВ такава комбинация на продукти като тези не съм правила, но какво пък ... със сигурност са били вкусни, иначе нямаше да ни ги покажеш ... ще пробвам някой ден :)
А представянето им е повече от апетитно :)
Да, много са вкусни, Дани! А и дъщеря ми непрекъснато ме кара да правя снимки, защото иска да публикувам лецептите и да си ги чете и готви при възможност, а и е сигурана, че ще й харесат. По нейно желание бяха този път.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Чудесна идея, Бети!
ОтговорИзтриванеА за снимките, ти си знаеш :)
Прегръдка у хубава вечер!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
Бети, според мен всичко с нахут ще е вкусно, както и тези сармички. Много обичам подобни ястия, богати на аромати. :) Добре си развихрила въображението си. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
И аз обичам нахут много! Добре се получиха, наистина!
ИзтриванеБлагодаря, Гери!
Ох, тези сармички много ми допадат! Имам нахут, праз и в най-скоро време ще ги направя!
ОтговорИзтриванеБети, чудесно предложение!
Тили, ще се радвам да споделиш как ти харесват.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, направих ги! Много са вкусни! Благодаря ти за рецептата!
Изтриванеhttp://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/02/blog-post_25.html
Чудесно изглеждат твоите сармички, Тили!
ИзтриванеБлагодаря за доверието!
Радвам се, че сподели!
Чудни са, Бети, чудни! Снимките ти са прекрасни, както винаги! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеЗимно време обичам да използвам нахута в кухнята си,така че задължително ще пробвам твоите сармички,Бети!Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеМилена, ще се радвам да ти допаднат!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Каква българска гозбичка!! Как ме гъдна носталгия с тази рецепта, Бети! Обаче си намерих тук в един екзотичен магазин кисело зеле (сръбско) и се надявам скоро да имат нова доставка. Ще мога да ти ги пробвам чудните сармички :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя :)
Тики, ако има като нашето зеле там, можеш да си направиш и сама. Не е никак сложно. Щом правиш туршийки....
ИзтриванеВ Германия за месец престой не видях такова зеле. И братовчедка ми пазари от един турски магазин кисело зеле. Много обича такива сарми и сготвено зеле. Няколко пъти й приготвях като бях там.
Прегръдки!
Виждалa съм кисело зеле на листа в буркани в Real i Nakauf
ИзтриванеАх Бети, така изкушаваш! Сърми с нахут не съм пробвала, а толкова вкусни изглеждат..
ОтговорИзтриванеЛучи, като с боб, но няколко идеи по-вкусни...:)) Всъщност аз харесвам повече нахут, отколкото боб. Така, че съм пристрастена.
ИзтриванеЛеле, какви приказни сармички си приготвила, Бети! Направо усещам всичките тези аромати само от снимкити ти, които трябва да добавя, са великолепни!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и успешна седмица! :)
Алекс, благодаря ти!
ИзтриванеЛеле, Бети, какви красиви сармички си навила! А снимките - захласнах се по тях! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате!
ИзтриванеХаресват ми, Бети,
ОтговорИзтриванеа като се замисля всяко твое предложение ми допада.
Чудесна комбинация, вкус и аромат, чудесни снимки,
хубава нова седмица ти желая!
Диани, благодаря ти!
ИзтриванеРадваш ме!
Много ми допада предложението ти, Бети, ще взема да пробвам подобен вариант, снимките ти са страхотни, както винаги, поздравления! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Иглика!
ИзтриванеИнтересна плънка си им приложила,Бети,а най-много ми харесва как хубаво си ги запекла!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и успешна седмица!
Благодаря, Роси! Запичането ги прави няколко идеи по-вкусни!
ИзтриванеТези сармирчки изглеждат много вкусни, бих хапнала поне 5- 6 наведнъж хахаха.Страхотно е че когато готвите не спирате да творите и да се забавлявате , имам предвид дървото което сте направи, станало е страхотно.Пожелавам ви още много кулинарни идеи които да споделите с нас. А тези сармички ще ги направя още утре за обяд на моето семейство и съм сигурна че ще им харесат....стига да изпълня всичко което сте написали.Зимата сега е точният сезон за подобни ястия имаме си като типични българи кисело зеле на балкона, от което може спокойно да си изберем хубави листенца и с тези моркови ще стане страхотен вкус.Може да се направя и бял сос за заливка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Надявам се, че са ви допаднали, ако се приготвили!
ИзтриванеЗабавлявам се наистина, много, докато готвя. Не винаги успявам да снимам. Сега успях.
Майка ми винаги прави бял сос за сармите от кисело зеле и за пълнен пипер.:))
Бети, всички продукти са ни любими, а в комбинация звучи страхотно, особено както обичам кисело зеле във всякакви вариации-ще пробвам! А от твоите ръце, всичката храна е изкуство.....
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Благодаря Мария!
ИзтриванеПрегръдка!
Оф, въобще не обичам да свисам сарми, ама ужасно много ги обичам. Тези са още по-неустоими! Честит сняг, Бети!
ОтговорИзтриванеЗапочва да ми омръзва този сняг! :)
ИзтриванеАз понякога не усещам кога съм ги свършила...:)
Бети, толкова колоритни снимки. Разкош. Истинска кулинарна симфония.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, уичи!
ИзтриванеМного ми хареса идеята с нахута, а и тези нови подправки към сармите ме изненадаха. Записвам си ги, Бети. Снимките са супер апетитни!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат, ако решиш да опиташ, Снежи.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Няколко пъти влизам тук, а комай не съм ти писала - като голям любител на сармите и съвсем сам ( у дома), правя съвсем рядко и съвсем бутикови серии - зелеви специално. Виж с лозовите мога да споделя челен опит -
ОтговорИзтриванеhttp://dora-marta.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html :)
Много хубава комбинация си предложила и страхотно представяне си им спретнала ( та и те са и тъй спретнати!)
Уважавам ги чак тези зелевите сармици и се поглезих скоро с едни такива спретнати почти като твоите ми се получиха:)
Поздрави, Бети! Твори все така, момиче!:)
Благодаря Марти!
ОтговорИзтриванеВинаги се радвам да разбера че си била тук!
У дома обичаме и зелевите и лозовите. С различни плънки. Много често правя едновременно и постни и от другите. И докато на лозовите се наслаждаваме и лятото, особено с пресни зелени сливи, зелевите са само в есенно зимния период.
Рецептата, която ни предлагате тук е невероятна.Определено само като я гледам и вече започвам да усещам дори мириса на тези прекрасни сърми.Вече е сезона на слагането на кисело зеле и се надявам, че времето ще е такова, че да може към края на декември вече да си хапваме подобни рецепти.Снимките са прекрасни и ще се радвам ако кашите някой подходящ десерт. Със сигурност ще опитам и вашият начин с тези подправки.
ОтговорИзтриванеНякой май няма търпение да стане киселото зеле:))
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви допаднат! Публикувала съм много десерти, подходящи за сезона. Прегледайте рецептите през есенните месеци и изберете нещо по ваш вкус. Бърз и лесен за приготвяне, с малко продукти и в същото време много вкусен е Бърз щрудел с ябълки - http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html
също и Френски ябълков тарт - French Apple Tart - http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/10/french-apple-tart.html
ето и нещо друго, много вкусно: Каноли от бутер тесто, с три плънки - Puff Pastry Cannoli with three fillings http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/11/puff-pastry-cannoli-with-three-fillings.html
Прекрасно!И като вкус и като представяне. Не съм веща в готвенето и затова питам, 800 мл вода за 100 г ориз. при условие 4е нахутът е сварен? Благодарности за въодушевяващия блог.
ОтговорИзтриванеАз първо съм варила сармите. Водата е в обичайното съотношение ориз:вода-плюс още малко, която все пак се изпарява.След това ги запекох в тавата, като отново сложих една чашка вода - 200 мл. Обикновено, когато влагам ориз, който не съм варила, наливам в тенджерата толкова, колкото ще поеме ориза и още малко за процеса на варене - т.е. тази вода се изпарява. Предпочитам да ми остане малко вода в тенджерата, пред вероятността да загорят. Особено зелевите, които се варят по-дълго време, отколкото се сварява ориза. И аз не съм много веща в готвенето, но споделям тук опита, който имам. :)
Изтриване