Карпачо от зелена ябълка с рукола, глухарче, кълнове и теменужки салата - Green Apple Carpaccio with Arugula, Dandelion, Sprouts and Violets Salad



Прекрасен ден, имах вчера, напомнящ за близката пролет! Насладих му се изцяло навън под лъчите на слънцето. В градината сред подранилите цветя и билки. Всъщност на мен изобщо не ми липсва снегът, особено в такива дни. Набрах си маточина, коприва, глухарче,  теменуги. Порадвах се на кокичетата и паричките. Освен супата от прясна коприва, направих и тази вкусна салата. Надявам се и вие да сте прекарали чудесно двата почивни дни и да сте се насладили на чудесното време.

 Продукти:

 * Зелена ябълка - Грени Смит
* лимон
* рукола
* листчета глухарче
* лимонов сок
* цветен прашец
* виолетки или теменуги -не третирани с химикали
* зехтин
* кълнове

 



 Приготвяне:


Настържете  ябълката на слайсове 1 мм.
Поставете в чинията и поръсете с лимонов сок
Отгоре поставете свежи листа от рукола и глухарче.
Поръсете с няколко капки лимонов сок и зехтин.
Поръсете пчелен прашец  и настъргана лимонова кора.
Поставете кълновете.
Гарнирайте с теменужките или виолетки.
 



Желая ви една много усмихната, слънчева и с добро настроение седмица!

Коментари

  1. Красота Бети! Времето уикенда беше прекрасно, чак ме кара да очаквам пролетта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, откакто е почнала зимата съм в очакване на пролетта! :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Радвам се за тебе, Бети! Аз тези дни изкарах един тежък грипен вирус, който намери слабото ми място и ме удари в очите, но благодарение на билките и витамините се справих само за 3-4 дни. Добре, че есента, както винаги се снабдих с много шипки, от които пиех чай в невъзможно големи количества. Салатката ти е прекрасна, лека и витаминозна, точно като за мен! Много ми допада, Бети! Но, пчелен прашец така не съм опитвала (само в мляко) - как се усеща като вкус на всичката тая прелест?
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Ирма, че бързо си се възстановила!
      Аз пък никога в мляко. Поръсвам обикновено върху смутита, когато имам настроение.А в случая вместо дресинга, в който слагам мед използвах прашеца. Съвсем леко сладни, почти незабележимо, но ми носи настроение, като го гледам разпилян в чинийката и после го полепвам с парченцата ябълка. Повече е настроение, отколкото вкус, а при мен и съзнанието, че има полезност и е природно се съчетават в голямо удоволствие.

      Благодаря, Ирме!

      Изтриване
  3. Чудесно поднесена салата, Бети!
    И идеята да напишеш върху ябълката от снимката е прекрасна!
    Бих я опитала с удоволствие :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани!
      Пак ме радваш много! Както винаги!

      Изтриване
  4. Пъстра, цветна и свежа! Като наближаващата пролет, която май вече е тук. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май е тук, но съвсем за малко. Днес зимата пак разперва студени пръсти.

      Изтриване
  5. По здравословно и красиво от това, здраве му кажи!
    Прегръдка,Бети! Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак красота! Ама невероятна красота! Бети, нямаш равна, толкова ти се възхищавам и радвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благодаря сърдечно! Много си мила!

      Изтриване
  7. Истинска пролет лъха от твоята салатка и думи! Красота, Бети! :) И тук се случва да е необичайно хубаво времето, но цветята ги няма, дърветата са голи, а салатките ми доста постни напоследък. Щипвам си топлина и цвят от теб, гризвам от ябълката и ти пожелавам лека седмица :) :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти! Радвам се че ти харесва. Беше истинска пролет, имаше даже и разсеяни пчели, но днес картинката е забулена в мъгла.

      Изтриване
  8. Вкусно, здравословно, много цветно и красиво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Карпачо значи - звучи и изглежда като музикално произведение на италиански класически композитор (а всъщност е художник;)

    Красива е, Бети!

    ( всъщност излезе, че изобщо не е съвпадение - цветовете, които използва художникът са дали името на ястието - сурово розово:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Марти!
      Може би трябваше да започна с произхода и историята на това ястие-предястие, което, аз сервирах като салата и дори не използвах типичните цветови. Базирах се на характерното тънко нарязване, мариноването в лимонов сок и руколата...
      Нищо, следващия път ще разкажа интересната история, която е свързана с художник и месо.

      Изтриване
  10. Пролет си нарисувала и в чинията,Бети!Много красива композиция!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така се получи, Роси! Не можех да не се възползвам от прекрасния ден, който ми донесе много настроение.
      Благодаря!

      Изтриване
  11. Пролет в чиния - ухаеща, нежна, красива и свежа! Приказка е тук, Бети, отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Настроението ми оказа въздействие и в състава на чиниите...:))

      Изтриване
  12. Уникално -
    онемявам от идеите ти, тяхната реализация, снимки и представяне, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, как да ти благодаря! Много си мила!

      Изтриване
  13. Страхотна си! Да не казвам голяма дума, но мисля, че в българската кулинарна блогосфера няма по-креативен творец от теб! Никъде не съм виждала такива интересни хрумвания и комбинации. Не че няма, но при теб са най. Обожавам този слънчев януари и никога, никога, абсолютно никога (дори по Коледа) не рева за сняг. Дете на слънцето съм:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. al, трогната съм от думите ти!
      Надявам се и за напред да намираш тук интересни предложения!

      Изтриване
  14. Магически изглед на ястието, онемявам, Бети! Неповторима си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, зеленото във всичките си нюанси и аромати винаги действа магическо!
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  15. Струва ми се, че твоето нетрадиционно карпачо се свързва нежно с това капричио;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, много е подходящо!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  16. http://www.youtube.com/watch?v=4TOlOmilwQY

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни