Великденска салата с яйца от мус - Easter salad with different mousse eggs
Ефектно и много лесно предложение за Великденска празнична салата.Идеята да се пълнят черупки от яйца е всеизвестна. Напълних празни черупки от яйца с няколко муса-спаначен, със сьомга, с разноцветен пипер и с горчица. Необходими са само празни черупки от яйца-например от козунаците или питките, които традиционно се приготвят за Великденската трапеза. От горната-по-тясна част на яйцето се изрязва внимателно отвор с диаметър около 1,5-2,00 см.През този отвор вътрешната част излиза лесно. Яйцата се измиват и се оставят да се отцедят.
Продукти:
за около 12-13 яйца
* 12-13 празни черупки от яйца
* 1 пакетче желатин-10 гр.
* 3 с.л. ледена вода за накисването на желатина
* 100 гр. заквасена сметана
* 240 гр сирене крема
* 200 гр фина извара
за зелен мус:
* 100 гр попарен и гладко пасиран спанак
за жълт мус:
* 2 ч.л. горчица, аз предпочитам едрозърнеста
за розов мус:
* 100 гр пасирана пушена сюмга
* 10-15 стръка чивас-див лук, нарязан с ножица на ситно с ножица
за бял мус:
* 1 с.л. прясно смлян, смесен, пъстър пипер-зелен, бял, червен
Приготвяне:
1. Желатинът се накисва. След като набъбне се стопява внимателно на водна баня или в микровълнова, ако имате опит- с по две три завъртания за по 5 секунди и междувременно разбъркване. Не трябва да се допуска завиране, защото се разрушават желиращите му качества.
2.Приготвя се основната смес. Разбиват се изварата и крема сиренето, като се използва пасатор или бъркалките на висока скорост. Добавя се заквасената сметана и разбиването продължава до пухкава смес.
3. Оставя се в хладилника. Желатинът се охлажда до стайна температура или да не го чувствате топъл.
4. През това време нареждате яйцата в картон с отворите нагоре. Приготвяте 3 съда в които ще можете да разбиете отделните мусове. В единия съд- пасираната сьомга, във втория- пасирания спанак, а в третия- горчицата.За беля с пиперите ще използваме основния съд. Приготвяте и 4 пликчета или 4 поша.
5. След като желатинът е готов изваждате купата с бялата смес от хладилника и разбивайки добавяте желатина. Бързо разпределяте сместа по равно в 3 купи, като оставяте същото количество и в основния съд. Бързичко с пасатора или миксера разбивате всяка смес до еднородна. Към бялата добавяте пиперите и поставяте в торбичка. Към разбития розов мус от сьомга добавяте нарязания чивас и разбърквате с виличка.Поставяте в торбичка. Жълтия с горчицата се разбива или пасира и също веднага в торбичката. Зеления със спанак също се пасира до еднородност и се поставя в торбичката. Затягате торбичките отгоре, гледате да няма въздушни мехурчета. Отрязвате около 1 см отвор на всяка торбичка. Вкарвате края на торбичката в яйцето и шприцовате сместа.. Когато напълните едно яйце вземете с едната ръка и лекичко ударете в дланта на другата. Това се прави с цел да няма мехурчета въздух и "яйцето", което ще обелите да бъде гладко. Ако е необходимо след това, слагате допълнително количество мус.
По този начин напълвате бързо яйцата. Ако имате смес, която остава в торбичките, но не е достатъчна за цяло яйце може да си направите пъстри- на снимката се виждат. Тук отново е важно лекото тръсване на яйцето в дланта.
Сигурно ви направи впечатление, че няколко пъти споменах думата бързичко. Това се налага защото сместа започва бързо да се втвърдява и няма да запълни пространствата.
Всъщност описанието е дълго, но наистина се приготвят бързо.
6. Всички напълнени яйца с е поставят в хладилника и след няколко часа- поне 2 за всеки случай. След изваждането, внимателно се обелват.
Ако ви остане от някоя от смесите и няма около вас желаещи дегустатори може да разпределите в малки чашки.
Салата:
* 1 голяма салата жълто фризе
* 1 шепа кълнове от ряпа
* 1 шепа кълнове от лук
* няколко цветчета-ядливи, нетретирани
* 1 връзка чивас
* 50-60 мл. зехтин или сусамово олио
* сока на 1 лимон или ароматен оцет, или сок от грейпфрут-интересен нюанс и много вкусен- опитайте.
Салатата се накъсва, поръсват се кълновете, нарязания чивас. Полива се с разбитите лимонов или грейпфрут сок и зехтин. Нареждат се яйцата от мус и се украсява с цветята.
Сервирайте с препечени филийки.
Да ви е сладко!
Бети, наистина е красота... Много оригинално.
ОтговорИзтриванеСветли празници ти желая!
Гери,благодаря ти!
ИзтриванеМного мило!
Бети, невероятно предложение! Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеЛулу, радвам се, че те виждам!
ИзтриванеБети, интересна, цветна и вкусна идея!
ОтговорИзтриванеСветли и благословени празници!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеХубави празници и на теб!
Бети, пълна си с невероятни идеи!
ОтговорИзтриванеМного ефектно, красиво и вкусно!
Светли празници!
Тили, мила, благодаря ти!
ИзтриванеХристос Воскресе, Бети!
ОтговорИзтриванеЖелая ви прекрасен празник и поне още две-три такива идейни салатки на трапезата утре;)
Много здраве на цялото ти семейство!
Воистина Воскресе!
ОтговорИзтриванеИдейни салатки, колкото щеш, но трябва и други неща да се хапват и десертчета също...:)
Еее страхотна си Бети, както винаги идеите ти са уникални! Страхотна салата!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе Бети!
Много здраве и любов в домът ти!
Еви,
ИзтриванеБлагодаря за чудесните думи!
Здраве и усмивки в твоето семейство!
Христос Воскресе Бети !Светли празници, пълни с обич, вяра и безброй усмивки !
ОтговорИзтриванеЧудесно… и вкус и визия и красота ! Само както ти го умееш!
Дани, трогната съм от думите ти!
ИзтриванеЛюбов, здраве и вяра в твоя дом!
Честит Празник, Бети! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Публикацията ми събра очите - много оригинална идея! Поздрави, мила и хубав Великден!
ОтговорИзтриванеСнежи, нека бъде благословен домът и семейството ти!
ИзтриванеЧестит Празник, Бети! С пожелание за мир и любов, здраве и щастие!
ОтговорИзтриванеЗори,
Изтриванездраве, обич и вяра в семейството ти!
Впечатляващо, както винаги - много ефектно, креативно и красиво, Бети!
ОтговорИзтриванеЧестито възкресение Христово и
Светли Великденски празници,
с пожелания за здраве и благоденствие,
за мир, любов и светлина! Диана
Дианка, благодаря ти!
ИзтриванеНека в домът ти има любов и вяра! Бъдете благословени!
Чудни са, Бети, от всичките искам!:) Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!
ОтговорИзтриванеКате, добър избор-всички са много вкусни!
ИзтриванеОбич, здраве и благополучие в твоя дом!
Воистина воскресе!Здраве,благоденствие и сила на цялото семейство
ОтговорИзтриванемного слънчево е при теб!
Мими, благодаря ти!
ИзтриванеНека има обич, здраве и топлина в дома ти!
I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep
ОтговорИзтриванеit up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best
Look into my web page ... Louis Vuitton Outlet Online
Thank yuo for lovely comment!
ИзтриванеВоистина воскресе!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти светли и щастливи празници.
Възхищавам се на изящните ти творения и вкусни ястия.
Това предложение е също много хубаво и толкова пролетно!
Хубава седмица.
Ели,
Изтриванеблагодаря ти сърдечно!
Много обич, здраве и благоденствие има в дома ти!
Бети, честито Възкресение! Весели и светли празници!
ОтговорИзтриванеМного интересна салата и мусове! Аранжировките са чудесни!
Поздрави и хубава седмица!
Мира,
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Хубава нова седмица!
Чудесна… красива …и няма как да не е вкусна :)))
ОтговорИзтриванеМного е вкусна, наистина!
ИзтриванеБлагодаря ти!
First off I would like to say awesome blog! I had a quick
ОтговорИзтриванеquestion which I'd like to ask if you do not mind.
I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior
to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out.
I do take pleasure in writing however it just seems like
the first 10 to 15 minutes are lost just trying
to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
Kudos!
My webpage: wUh
Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you're
ОтговорИзтриванеan expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed
to keep up to date with forthcoming post. Thanks a
million and please keep up the gratifying work.
Here is my blog - jEl
Мила Бети, видях онзи ден при сестра ми списанието " Моето бебе"-новият брой! И точно тези невероятни яйца. Тя се е амбицирала да направи и сега събира черупки, а покрай това майстори други неща от блога ти. Тук е извор на вкусотии!
ОтговорИзтриванеПо всичко личи, че ще бъдеш с нас на Великденската ни трапеза!
Благодаря ти от сърце, че си създала това прекрасно място и споделяш толкова щедро опита си с нас!
Семейството ти е щастливо с такъв човек като теб!
Радвам се за теб!
Красота, Бети!!! Напълни ми очите :-) Весели празници, мила!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, мила Тики!
Изтриване