вторник, 12 март 2013 г.

Бебешко парти - лавандулово-ванилови бисквитки и лимонови къпкейкчета - Baby Shower - Lavender cookies and lemon cupcakes


Тези бисквитки и къпкейкчета бяха подарък изненада от две момичета за тяхната приятелка, която очаква бебче-момченце. Направих лимонови къкпкейкчета и лавандулово-ванилови бисквитки- свежи, носещи пролетно настроение. Цветовете бяха съобразени с цветовете на партито.



Бисквитките са  по тази рецепта:
Продукти:
* 400 грама брашно 
* 60 грама  течен мед
* 160 грама пудра захар
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
*2 с.л. сушени, стрити лавандулови цветчета
*  семенцата от 1 шушулка ванилия


Приготвяне:


1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата,  солта и пудрата захар.
2.Оформете кладенче и добавете  маслото, ваниловите семенца, лавандулата, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.Когато сте усвоили почти цялото  брашно, почистете от ръцете полепналото тесто. Измийте ги и с мокри ръце оформете топката.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през ноща на хладно.При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C


5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.


6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.
7.Украсете на следващия ден.
Съхранявайте в добре затворени кутии.





Ако ви е интересно:

Други декорирани, пролетни бисквитки са:
 Бисквитки с мед
 Бисквитени картички-благотворителна изложба - базар
Медени пеперуди 
 Медени пеперуди ІІ
 Медени бисквитени картички - градинска тема
 Медени зайчета - градинска тема
Винтидж бисквитки

И едни къпкейкчета, които особено много си обичам:

Къпкейкчета Ботаник- с аромат на мед,ванилия и лайка, с фондан с аромат на бял шоколад



Къпкейкчетата са по рецептата за Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...
. Наистина много ми харесва. Свеж и с нежна текстура. Балансирано сладък е и глазурата от горе, а в случая айсинга се съчетават с вкуса, без да става много сладка всяка хапка.

Ето рецептата отново:


Продукти:
* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
Лимонов сироп:
* 80-100 гр. захар
* 75мл. вода
* 75 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Подгответе тавичката за мъфини, като поставите хартиените капсули..
3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.


6. С помоща на лъжица за сладолед изсипете във всяка капсула по равно количество и загладете с леко навлажнена лъжица-(изпъкналата част на лъжицата). Поставете да се пече.
 7.Печете около 15-20 минути, проверете с клечка за зъбиза готовност- не трябва да има полепнали трохи.Цвета трябва да остане нежно жълт, а само краищата да са леко по-златисти.По-дълго печене от необходимото ще направи кексчетата по-сухи.За това най-важната проба е с клечката за зъби-не бива да има полепнали трохи .
8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.


10.През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.
11. Надупчете внимателно с клечката за зъби и полейте с помоща на лъжичка с горещия сироп-внимание сиропът не трябва да е врящ! Оставете за около час. Може да се украсява, без допълнително отгоре да се маже с обичайния маслен крем, който се използва за изравняване и основа на айсинга.


 С пожелание към бъдещата млада майка за леко раждане, здраве и много радостни моменти с малкото човече!

31 коментара:

  1. Бети,ювелирна изработка отново!Толкова са свежи,пъстри,празнични и весели всички декорации,браво!
    Мечетата са моята слабост,затова бих грабнала онова,повито в одеалце :) .
    Прегръдка и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  2. Бети, каква наслада е престоят ми тук, ако знаеш. Много красота и чистота си събрала...
    Чудесно изпълнение. Майката и бебчето със сигурност ще се развълнуват (нали дребосъците усещат емоциите, които майката изпитва).
    Поздрави и все така вдъхновена бъди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      Бебешките неща наистина ме вдъхновяват, а и кого ли не?!
      Много ме зарадваха думите ти!

      Изтриване
  3. Много красиви, страхотни цветове, невероятни детайли!
    Поздравления и за чудесните снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че попаднах сред тази красота!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказни са, Бети!! Така завладяващо свежи и невинни - божествена гама за декорацията си избрала и страхотно пипнати детайли!!! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, благодаря ти!
      ПРегръдка!

      Изтриване
  6. Бети, ама много са красиви! Вече знам към кой да се обърна, ако искам да правя адски сладки... сладки:)

    ОтговорИзтриване
  7. леле колко хубаво Бети! Те са като от списанията направо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И са тънички, не много сладки, и ухаят на лавандула- тъкмо като за теб..:)

      Изтриване
  8. Невероятни са! Толкова нежни и сладки!
    Бети, поздравления за тази красота!

    ОтговорИзтриване
  9. Уха, дощя ми се да си имам бебче, за да ми направиш и на мен;)) Шегувам се, достатъчно са ми;) Но наистина си измайсторила превъзходни кейкчета и сладки. И описвайки вкусът им, направо съм запленена! Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти!
      Бебешките неща наистина са много сладки, както самите бебета...

      Изтриване
  10. Приказни, нежни, изящни... Бети, взе ми ума с тези (т.е. с всички!) твои красоти! Сигурна съм, че са изумителни на вкус, но с тази визия бих си ги запазила неопитани :)) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, бисквитките се получиха наистина много вкусни.А кексчетата вече ги правя за n-ти път...
      Благодаря ти за милите, сърдечни думи!

      Изтриване
  11. Божеее ... Бети толкова са сладки и красиви, нямам идея, колко време ти отнема направата на всичко това, но резултата е впечатляващ! Ох никак не се справям с този фондан, явно и търпението ми е малко :))
    Прегръдки миличка и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото и време да отнемат- е много приятно,Еви.Все едно си в бебешка стая и докосваш малките играчици и джунджурийки, които са там.
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Радост за окото и усмивка на лицето :) Толкова нежни…. по бебешки !
    Представям си един ден какви красоти ще сътвориш за твое внученце Бети :)))
    Поздрав с прегръдка за теб и най-добри пожелания за бъдещата майка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за хубавите думи!
      ..Ами да, живот и здраве, ще правя!
      Преглъдка!
      Ще предам поздравите!

      Изтриване
  13. Бетинка, създала си поредната красота! Как само греят цветовете! Сигурна съм, че са зарадвали много бъдещата майка :) Прегръдки и слънчеви поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Габче!

    Това беше идеята и наистина се е зарадвала!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Много са сладурски, Бети!
    Много нежни бебешки цветове :)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотни са!Много сладки цветове, създаващи настроение! А какъв фондан ползваш за украсата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина!
      Използвам Satin Ice.

      Изтриване
  17. Bety, tu blog es riquísimo!!!
    Los platos llenan los ojos de admiración!!!

    Cilene Macedo.

    ОтговорИзтриване
  18. Cilene Macedo,
    Gracias por las dulces palabras!

    ОтговорИзтриване