сряда, 28 септември 2011 г.

Галет със смокини и лавандула - Figs and Lavender Galette


Обичам галетите-не само, защото приготвянето е много лесно, което не е за пренебрегване в определени ситуации, обичам ги защото могат да се   правят с различни плодове, защото имат хрупкава част и мека плодова.Защото са еднакво подходящи за непредвидени гости, за пикник, а също и за закуска-както правя аз.Толкова много ми харесва, че понякога правя два, защото съм унищожила другия. Днес реших да направя с любимите си смокини. 





Смокините са много специален плод за мен.Обичам тайнствения им аромат.Има някаква страст в този аромат- разточително упойващ и топъл като лятото и леко носталгичен като настъпващата есен. Обичам да бера смокини, защото по-дълго усещам аромата им.Събирам си листа, които суша и приготтвям чай през зимата. Правя сладко и дни наред из къщата се носи упойващия им аромат.И след такава пристрастеност естествено търсих и намерих парфюм, който мирише на смокиня, червило с аромат на смокиня и гел за душ....
    Но да мина към  рецептата.


Продукти:

    * около 1 1/2 чаени чаши брашно
    
* 1 / 2 чаша много студено  масло, нарязано на парченца,колкото зарчета
    
* 1 супена лъжица захар
    
* 1 / 4 ч.л. сол
    
* 2-5 супени лъжици ледена вода
    * 5 - 6 смокини, нарязани на 5-6 диска с еднаква дебелина
    
* Настъргана кора от половин лимон

    * 1/2 чаена чаша орехи+3 супени лъжици захар+1 супена лъжица брашно
    * 1 супена лъжица соево мляко за намазване отгоре и 1- 2 супени лъжици захар за поръсване.

    * 1 чаена лъжица лавандулови цветчета. 




Приготвяне:

 В блендера, комбинирайте  брашното, маслото, захарта, лимоновата кора и солта.Бъркайте докато сместа стане на трохи-с консистенция на грис . Добавяйте  ледената вода, по 1 супена лъжица  докато се получи  трошливо тесто . Не бъркйте повече. Извадете тестото от блендера и оформете на топка. Увийте в свежо фолио и поставете в хладилника  за 1 час. Смелете орехите, 3-те супени лъжици захар и 1  супена лъжица брашно.
 Върху хартия за печене разточете относително правилен кръг -около 26-28 см с дебелина около 1 см. Разпределете ореховата смес, като оставите около 3-5 см борд за прегъване  и наредете смокините, поръсете лавадуловите цветчета.Прегънете краищата навътре.Поставете в хладилника за около 30 минути. Загрейте фурната на 170 С-180 С.Намажете със соевото мляко и поръсете със захар. печете  докато придобие златист цвят.Реже се охладен.



Насладете се на последните топли слънчеви лъчи!


 






   

15 коментара:

  1. Гелетът е на почит и уважение у нас! Много вкусно изглежда твоя. Имам едни смокини в хладилника и точно се чудех дали тази вечер да не ги направя на салата. Май ще си променя идеята:)

    ОтговорИзтриване
  2. Срам не срам ще си призная - никога не съм яла галет...
    Този тук като го гледам ми изглежда страхотен, а и със смокини!
    Трябва само да си набавя плодове и запретвам ръкави.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Лулу,и аз съм в дилема със смокините-обожавам ги в салати със сиренца и в сладкиши.

    ОтговорИзтриване
  4. Деси-вярвам за теб да не е проблем да намериш смокини,но можеш да пробваш с праскови или сливи.Ако използваш по-сочни плодове,сложи в ядките и 1-2 лъжици галета,а може и канела-на сливите.Да кажеш дали ти е харесал.:-)

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, момичета... дойде време и аз да се похваля - аз съм една от щастливките имала шанса да опита не само този галет, но и голяма част от останалите произведения на изкуството на Бети:-)

    Бети, супер беше. Нямам търпение да хапнем отново:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Много благодаря,радвам се,че ви е вкусно!Само кажи с какво искаш-сливи или пак със смокини.В събота мога да ти пратя :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен галет и прекрасни снимки , Бети !
    Сърдечни поздрави от мен ! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Sabina!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, обожавам смокини, а твоят галет изглежда неустоимо!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  10. Мира,благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, фантастично изглежда галетът ти!! У нас смокините са на почит и със сигурност ще пробвам тия дни рецептата ти! Снимките ти са неустоими :)

    Приятна вечер ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Мина!Радвам се,че ти е допаднала рецептата!
    Хубав и усмихнат утрешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети,извини ме,че пропускам твои публикации,но не мога да разбера защо те няма нито в таблото за управление,където преглеждам блоговете,които следя,нито мога да ти сложа линка в притурката с блоговете.
    Като я сложа изобщо не отваря твоята страница.
    Не знам как мога да оправя това,пиши и помагай,защото тук е толкова красиво и вкусно,не искам да пропускам,мила!

    Галетът е фантастичен,това е един от любимите ми десерти,който и аз открих като вкус това лято!Твоят е страхотен!
    Куличките също са с прекрасни снимки,много ми харесаха наистина!

    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсир,моля те, няма за какво да се извиняваш!
    Нямам представа защо се получава така.Ще опитам да науча и ще ти пиша.
    Радвам се, че ти харесва моя блог и нещата,които приготвям.
    Благодаря ти за милите думи!

    Приятни почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна рецепта,Бети, много вкусно! Благодаря! А можеш ли да подскажеш кой е парфюмът с ароматна смокини, който си намерила. И останалата козметика...

    ОтговорИзтриване