сряда, 21 май 2014 г.

Къпкейкчета с цветове от бъз - Cupcakes with Elderberry Flowers

 


  Една от сладките магии на месец май, която се носи в горите е упойващия аромат на бъзовите храсти. Харесвам този аромат и много се радвам, че за разлика от теменужения, може да се съхрани. Можем да си затворим от това вълшебство в бурканчета и бутилки.
 В къпкейковете, които ще ви покажа днес съм използвала свежи цветчета и сироп от бъз. Толкова много ни харесаха, че за седмица ги правих 3 пъти.


Тези кексчета имат много нежна текстура, с всяка хапка усещате сладкото ухание на бъз, обгърнато от екзотична бурбонска ванилия. Прясно настърганата лимонова кора подчертава техните аромати.Свежите и ароматни цветчета върху кексчетата довършват неустоимия им вид и вкус.   



Продукти:


за около 8-9 къпкейкчета


* 100 гр меко масло
* 80 гр пудра захар
* 80 гр брашно
* 50 гр царевично нишесте д-р Йоткер
* 1 равна ч.л. бакпулвер д-р Йоткер
* 2 яйца- средно големи***
* 1 ч.ч-с обем 200 мл почистени цветчета бъз
* 2 с.л. сироп от бъз
*  1 ч.л. смляна шушулка ванилия, или 1 пакетче бурбонска ванилова захар на д-р Йоткер-10 гр.


*** ако използвате големи яйца, увеличете количеството на брашното с 1 с.л.



за крема:

* 100 гр меко масло
* 2-3 с.л. сироп от бъз
* 4 с.л. пудра захар или 1 препълнена с.л. крем Оле на д-р Йоткер

за декорация:

* свежи малки съцветия бъз




Приготвяне:


1. Брашното, нишестето и бакпулвера се пресяват заедно и се оставят настрани.
2. Фурната се загрява на 180 С. 
3. В тавичката за мъфини се поставят хартиените капсули.
4. Маслото се разбива с пудрата захар до пухкава смес. Добавят  яйцата едно по едно, като се разбива след всяко яйце. Добавя се смляната ванилия** или ваниловата захар, отново се разбива за кратко. На два пъти се добавя пресятата смес от нишесте брашно, като се разбива внимателно за кратко. Добавя се и сиропа от бъз и отново се разбива за кратко. Накрая се добавят цветовете бъз, почистени от малките дръжки. Разбърква се с лъжица.
5. С помоща на лъжица за сладолед се разпределя тестото в хартиените капсули.Пекат се до бледо златисто и суха клечка- около 15 минути.


** Аз си купих мелничка с ванилови шушулки и си смлях малко преди да сложа в кексчетата. Може да се замени с ванилови зрънца или ванилов екстракт, или ванилова захар. Д-р Йоткер имат малки пакетчета Бурбонска ванилова захар, която е със смлени ванилови шушулки.

Не хвърляйте ваниловите шушулки- с тях може да се ароматизира захар или сироп. Просто поставяйте в буркана със захар или в сладкото, или сиропа, който приготвяте, използваната ванилова шушулка.

През това време се приготвя крема:

1.Маслото се разбива за кратко. Добавят се 2 с.л. пудра захар и се разбива до усвояването. Добавя се сиропът от бъз и отново се разбива. Добавя се останалата пудра захар. Когато правих вторият път от тези кексчета вместо пудра захар сложих една препълнена супена лъжица от крем Оле на д-р Йоткер, който се приготвя обикновено със студено прясно мляко и е без термична обработка. Ако още не сте приготвили сироп от бъз, може да добавите 2-3 с.л прясно мляко.
2. Намажете кексчетата с обратното на лъжица с няколко мазки. Не заглаждайте. Поставете съцветията отгоре. Приберете в хладилника до момента на поднасяне.

 Преди да се ядат е добре да постоят около 15 минути на стайна температура.





Други варианти за декорация:

* Може да покриете мъфинете с разтопен бял шоколад и да поръсите цветчета бъз отгоре.

* Може да приготвите захарна глазура с лимонов сок и тогава да поръсите цветчетата отгоре.

* Може да разбиете маскарпоне с малко сироп от бъз и отново да поръсите цветчета.





      Ето и вътрешният изглед на кексчето:




26 коментара:

  1. Отговори
    1. Sí, María, comer de todo!
      En Bulgaria es el té muy popular de las flores secas de saúco


      Yes, Mary, eat everything!
      In Bulgaria is very popular tea from the dried flowers of elderberry

      Изтриване
  2. Прекрасни кексчета!
    Усещам аромата чак при мен.
    Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
  3. Знаех си аз, че ще го включиш и в нещо друго, в твоят стил! Страхотни са, малка цветна и ароматна приказка. Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, наистина в много неща може да се включи този сироп!
      Благодаря ти, мила Кате!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Hello Bianca,
    These cupcakes look yummy, and how I do love flowers. You have such a lovely blog. It would be so nice if you would follow us, and I would certainly come back and follow you as well. It's nice to meet new friends from different parts of the world.

    Have a sweet day.

    ~Sheri at Red Rose Alley

    ОтговорИзтриване
  5. Отново ми разбърка фантазията и желанието да хукна за бъз :) Пленителни снимки, Бети! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хуквай Снежи, ще има още мнооого вкусни неща с бъз! :)

      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Нежно и вълшебно :)
    И аз като Мария се запитах ... Y se come todo Bety?
    Никога не съм яла пресен цвят от бъз :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яде се, Дани, ще отговоря и на теб :))
      И както с всяко друго нещо- не бива да се прекалява. Той е вкусен- с леко кисел вкус и приятна свежа хрупкавина.

      Изтриване
  7. Приказката продължава :) Добре, че си имам билет за първи ред ;)
    Чудни кексчета, Бети! Дано ме изчака бъзът по френско :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, ти си в България ли сега?
      Да ти пращам нещо, ако искаш!

      Изтриване
  8. Анонименмай 22, 2014

    Бети,преди време ядох мармалад от ябълки с бъзов цвят. Приятен вкус, двете съставки си пасват. Пробвай, ако ти се стори интересно :) На мен ми е винаги интересно и любопитно каква е поредната ти изненада за деня.Преди няколко дена правих за пореден път шоколадовите бонбони с картофи и кокос, много ги харесваме. Поздравления за блога! Йонка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йонка, радвам се че сподели за бонбонките и също, че ви харесват! Радвам се, че писа, нямаше да зная...благодаря, че сподели!
      Мармалад не съм правила, но пък към лимонада от бъз, добавям пресен сок от ябълки и много ми допада.Представям си и вкуса на мармалада-със сигурност много вкусен! Ако успея ще направя непременно.

      Благодаря ти за комплимента!
      Надявам се и другите ми предложения да ти допаднат!

      Изтриване
  9. Бети, страхотни са и тези кексчета! Сякаш танцуват с цветни корони от нежни цветчета! И снимките много ми харесаха отново! И понеже си имам сок от бъз, ще пробвам идеята да ароматизирам с него :)
    Включвайки се в танца, ти изпращам поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенка!
      Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  10. При теб винаги е толкова свежо, цветно и уханно, Бети! Дори и когато цветовете са толкова чисти и нежни, пак е цветно :) Поредното кулинарно вълшебство, красота!
    Желая ти усмихнат четвъртък! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти сърдечно!
      Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  11. Какви красиви пролетни кексчета, мога да си представя неустоимия им аромат!!!
    :) Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рос!
      Усмивки и на теб!

      Изтриване
  12. Бети, предлагаш отново нещо вълшебно и вкусно! Чудесна идея за използване на бъзовия сироп.
    Невероятни са тези ароматни кексчета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили!
      В кексчетата е в минимални количества, но се усеща. Най-вече го добавям в напитки и кремове и в още други сладости....:)

      Изтриване
  13. Чудни кексчета с любими мои съставки и аромати. Задължително ще ги изпробвам, винаги имам на разположение сироп от бъз, който обожавам! Тази година ще изпробвам твоята рецепта, Бети. Поздравления за неповторимите идеи и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Радост!
      И аз го обожавам и тази година ще си направя по-голямо количество! :)
      Ще се радвам да ти харесат и кексчетата!

      Изтриване