четвъртък, 3 април 2014 г.

Лимононови маслени кексчета с лавандула - Lemon Butter Cupcakes with Lavender

Лавандуловият аромат, съчетан с този на лимона ми се струва много свежа и вкусна комбинация. С тези аромати съм приготвяла :

Лимонови кексчета с лавандула - Lemon cupcakes with lavender

Текстурата на тези кексчета е на класическите маслено ванилови.  Вместо ванилов аромат използвах лавандула и лимон. Чудесно съчетание, между другото не само в сладкарството, но затова друг път....

 

Това е основната рецепта, от която направих много харесвания Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...

 Наближава Великден и пробвах да изпека част от тестото в яйчени черупки. Пробвала съм и друг път, но не с това тесто. Получиха се много добър резултат.Миналата година използвах яйчни черупки  за да направя Великденска салата с яйца от мус - Easter salad with different mousse eggs

Ако ви допадат идеите, може да започнете да събирате яйчни черупки. Не е толкова трудно. При всяко използване на яйца, при които не трябва да се отделят белтъци от жълтъци, вместо да счупите яйцето използвайте малка ножица, с която да пробиете в горната част яйцето и да отрежете кръгче колкото 2 или 5 стотинки Или 1,5-2,00 см отвор. Пълнежът на яйцето излиза лесно, с няколко друсвания. Черупката се измива, обръща се и се оставя да изсъхне. Съхранявайте в кутия до момента на използването. 



* 1 с.л. настъргана лимонова кора


 За глазурата:

* пресята пудра захар около 200 г
* лимонов сок или чай от лавандула
* лилава хранителна боя или
* синя и червана хранителни бои
 Количествата на продуктите зависят от това каква глазура желаете да приготвите- по -плътна или по-прозрачна, доколко наситена искате да бъде като цвят. Прибавяйте течните съставки внимателно. Винаги може да сгъстите с още малко пудра. Внимавайте с оцветителите. Добавяйте по малко. според вида на боите мерките са 1/2 капка или ако е на прах и използвате тъмни цветове мерките са на върха на ножа....

За декорация:

* сушени лавандулови цветчета
* прясно настъргана лимонова кора

* стръкове лавандула
* хартиени пеперуди от декупажна хартия или други принтирани
* белтък или лепило за залепване на пеперудите за клончетата





2.Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се лавандуловите цветчета и лимоновата кора. 


3. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива до пълното му поемане. Добавя се млякото, отново се разбива. 
4. Брашното се добавя, предварително пресято и се разбърква на ръка или на бавни обороти. Капсулите се пълнят до 3/4 от обема им.Аз използвам лъжица за сладолед. След това се изравнява  с обратната част на лъжицата.


Празните черупки от яйца се пълнят с помощта на шприц. Не е задължително да имате, може да напълните тестото в найлонова торбичка и да отрежете връхчето от едната страна. Черупките не бива да се пълнят до горе, защото при печене сместа излиза. После естествено излязлото количество се отстранява и трохите могат да се използват за основа на чийзкейк, или трайфъл, да се добавят в сладолед, да се смелят на сладка галета, да се включат в смес за бонбони на пръчка. Яйцата трябва да се поставят в подходящ съд, за да стоят изправени. Аз имам тавичка за мини кексчета, която се оказа идеална за целта. След като напълните яйчените черупки хванете с една ръка яйцето и тупнете няколко пъти в дланта на другата ръка. 

 
 
5.  Печете около 15 минути, докато кексчетата се надигнат и порозовеят или до т.н. суха клечка.

Охладете приготвените кексчета върху решетка.
6.  Кексчетата-яйца се обелват след пълното охлаждане. Когато ги извадите от фурната внимателно отстранете количеството изпечено тесто, излязло от черупката.

7. Докато кексчетата се охлаждат се приготвя глазурата. Към пресятата пудра захар се добавя по малко лимонов сок, в който сте разтворили малки количества боя-лилава или смес от синя и червена. При непрекъснато бъркане се добавя от оцветения лимонов сок докато постигнете желаната гъстота. За по-дебела и плътна глазура се прибавя по-малко количество сок. Ако не ви е приятен киселият лимонов сок може да направите отвара/чай от лавандула и след като се охлади да използвате за глазурата. След като полеете с лъжичка от глазурата поръсете прясно настъргана лимонова кора и лавандулови цветчета.

 

 Тавичката за мини кексчета  е много удобна и при глазирането.

За да стои стабилно при поднасяне, глазираното и украсено яйце поставете в малка капсула за бонбони или в поставка за яйце, в каквато обикновено се сервират рохки яйца за закуска.

8. Декорирайте с клонче лавандула, на което с белтък, предварително сте залепили пеперуда.

Ако обичате лавандуловия аромат може да ви вдъхновят:

Лимонови кексчета с лавандула - Lemon cupcakes with lavender

Боровинков сладолед с лавандула

Ръжено-пшенични бисквити с лавандула

Бебешко парти - лавандулово-ванилови бисквитки и лимонови къпкейкчета - Baby Shower - Lavender cookies and lemon cupcakes

Шоколадова торта с круши и лавандула

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay

Лавандулено - ванилови бисквитки в нежни цветове - LAVENDER - vanilla cookies in soft colors

Лавандулено медени маслени бисквити - Lavender-Honey Shortbread Cookies

Мус с бял шоколад и круша, боровинков мус с дъх на лавандула

Панакота с бял чай, желета от ягоди и къпини, и малиново парфе ..и награда от BBC GoodFood България

Успокояващ чай от лавандула - Relaxing Lavender Tea

Ръжени скоунс с лимец, праскови и лавандула - Spelled, Rye Skones with Peach and Lavender

Конфитюр от нектарини или праскови и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam 

Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan

Галет с круши, марципан и къпини

Галет със смокини

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...

22 коментара:

  1. Много пеперудено, Бети! И с чуден аромат! И такива симпатични кексчета-яйчица! Преди две години правих козуначета по този начин - нали знаеш, че при мен яйчени черупки в изобилие има :) Много е весело с такива изненади на празниците!
    А снимките ти отново са страхотно пролетно вдъхновяващи! Поздравления, Бети! И пожелания за още пърхащи идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен децата и възрастните се радват и усмихват, а това е най-важното!
      Яйцата ги помня, чудесни са!
      Благодаря ти, Албенче!

      Изтриване
  2. Чудесни идеи! Свежи и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  3. Me encanta el sabor del limón, así que seguro debe estar muy bueno. Besitos canarios Bety.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Try to combine with lavender. :) Fresh and summery! Thank you! Hugs!

      Trate de combinar con lavanda :). Fresco y veraniego! ¡Gracias! Abrazos!

      Изтриване
  4. Lavender and lemon is a sunny combination that reminds me about holidays. I love the idea of muffins in empty egg shells. Bety, your creativity has no limits.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. That's it really is sunny combination!
      Thanks for your lovely comment!

      Изтриване
  5. Бети, обожавам пеперуди, цялата публикация ме пренесе в някакъв друг свят... Прекрасно е! И точно тази, синята пеперудка в яйцето, е моята - karner blue. :)
    Прегръдки!
    Щях да забравя... Кексчетата са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние с Неви харесваме пеперудки! Тази синята е много красива и с прибрани крилца.
      Благодаря ти Гери!

      Изтриване
  6. Тук е като в приказките! Радвам се, че точно преди сън виждам тази красота! Прегръдка, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесват тези кексчета и благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  7. Бети, това е просто невероятно! Много красиви и толкова ми е интересно да следвам цялата процедура! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, много се радвам, че те виждам тук и че ти е приятно да ги приготвяш!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Анонимен написа нов коментар за публикацията ви "Спирали от бутер тесто с мак, кокос и орехи - вега...":

    Бети, уникална си! Няма по-красив български кулинарен блог, а мисля, че и като цяло! Не съм писала тук до сега, много исках да си кажа мнението. Извинявам се, че пиша на ти, но толкова е приятно тук, че си го позволих. Тази седмица ще пробвам постен козунак и ми се иска да ползвам плънката от тази публикация, мисля, че бъде подходяща. Благодаря, че има хора като теб, които да създават приказна атмосфера! Росица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росица, благодаря за милите думи!
      Радвам се, че си се престрашила да пишеш!
      В интернет по принцип е прието да се говори на "ти".
      Извинявай, че без да искам, от телефона си изтрих коментара ти! Напоследък ми стана "навик"

      Ще ми е интересно да споделиш козунака, който ще приготвиш.
      Плънката ще е подходяща, аз съм слагала подобна в козуначено тесто. Сега кокосовото мляко "доведе" кокосовите стърготини.Хрумна ми да изпробвам напълно веган плънка и се получи чудесна. Споменала съм къде бих я вложила при друг случай.
      Още веднъж ти благодаря и ще се радвам да те виждам отново тук и да пишеш впечатленията си!

      Изтриване
  9. Radost написа нов коментар за публикацията ви "Лимононови маслени кексчета с лавандула - Lemon Bu...":

    Каква пролетна красота, поздравления за което! Това е моето любимо съчетание на вкусове. Почти всички ваши рецепти с лавандула съм изпробвала и останах очарована. Благодаря, Бети! Ще очаквам с нетърпение Великденските ви предложения.

    Публикуване

    ОтговорИзтриване
  10. Radost, съжалявам, че по погрешка съм изтрила коментара ти! Често от телефона ми се случва това!
    Благодаря ти за доверието! Много се радвам, че ти харесва лавандуловия аромат и си приготвяла рецептите, които съм предлагала и се надявам и тези кексчета да ти допаднат!

    Аз ще се радвам на твоя коментар!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Получиха се божествени и сполучливи, както всички ваши рецепти, които съм изпробвала. Много се радвам за новото подобрение в блога Ви, че публикувате снимки на процеса на работа и подробното описание.

      Изтриване
    2. Радост, как ме радваш! Но, вероятно това правиш ти с всички! Предопределено ти е в името! :)
      Какво да ти кажа за новото подобрение- старая се, но не винаги ми се получава да снимам постъпково- не снимам нощем, а много от нещата, правя главно през ноща. Затова пък се старая да обяснявам възможно най-подробно.
      Благодаря ти, че сподели и ме зарадва!

      Изтриване
  11. Бети, отново предлагаш нещо нестандартно, вкусно и красиво!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тили, благодаря ти сърдечно за комплимента!
      Прегръдка!

      Изтриване