Великденски яйца, украсени с декупаж - Easter eggs decorated with decoupage


Наближава Великден и вече правя различни неща, с които да направя празника по-красив у дома. Днес няма да има рецепта за ядене, а по-скоро моя опит с декупажната техника. Сигурна съм, че ще намерите приложение на съдържанието на яйцата. Реших сега да ги покажа, за да може, на който му допадне идеята, да започне малко, по малко да си събира яйца, както направих аз. Още от януари, всяко яйце, което използвам е старателно изпразнено от съдържанието, изплакнато и изсушено. От известно време използвам техниката декупаж за да си украся кутии, чаши, а и яйца. От магазина в който купих някои от материалите ми обясниха техниката. Всъщност тези яйчица правих преди повече от месец и голяма част от тях украсяваха празника на тези, на които ги изпратих.




Техниката, не е никак сложна.

Трябва ви:

* вдъхновение (умишлено не пиша търпение, желание и т.н., защото вдъхновението е двигателят)
* малко сръчност
* празни черупки от яйца-измити, изсушени. След издухването, яйцата, се изплакват и се оставят да се отцедят. Разбира се предварително добре измити. Аз ги мия с гъба и препарат.Може да ги изтриете и с оцетена кърпа.
* красиви салфетки. За предпочитане с малки, изразителни фигурки.
* четка/четки  за рисуване (добре е едната да е плоска, а другата обла)
* празни картони от яйца или по-добре- тънки бамбукови шишове за сушене.
* лепило-Ц-200 polyvinyl acetate adhesive за лепене на хартия, картон, тъкани, подови и стенни облицовки с текстилна основа. Това лепило се разрежда с малко вода. То е доста плътно, а на нас ни трябва тънък слой. 
* ножици
* декупажен лак-матиращ

 И лакът и лепилото са водоразтворими и четките се мият много лесно след приключване на работата.Съдовете също се измиват идеално.

Салфетките най-често са 3 слойни, има и с 4 слоя. използва се само най-горния слой с картинката. Внимателно отделяте този слой и с малка ножичка изрязвате фигурките, с които ще декорирате яйцата.Не е необходимо прекалено детайлно изрязване, особено в случай че фона на салфетката е бял.На яйцето ще се откроява картинката.Поставяте изрязаните фигурки до вас. Лепилото леко се разрежда с вода.  С облата четка намазвате с малко лепило, малка площ от яйцето с приблизителна форма, каквато е формата на картинката, която ще лепите. Поставяте картинката и внимателно, докато не се е напоила я изпъвате за да не е набръчкана. Може да използвате пръстите си или самата четка, с която сте нанесли лепилото.Лепилото не трябва да тече, за целта когато я потапяте в лепилото, после леко я отцеждате. По същия начин залепяте и останалите картинки, на половината от яйцето.


Може с леко движение на четката да доизгладите картинката или да корегирате посоката й.


Поставяте яйцето да изсъхне, с картинката на горе в празния картон от яйца или промушите тънкия бамбуков шиш  през двете дупчици от изпразването. Започвате следващото яйце и процедирате по същия начин. Когато първите яйца са вече сухи и няма опасност картинките да се скъсат или разместят, продължавате с украсата. От време на време е добре да измивате ръцете си, ако по тях е попаднало лепило. Накрая малките дупчици също могат да бъдат скрити с малък елемент.


 А може пък да промушите тънка панделка и да окачите на клонче с разцъфнали цветове.

Или като малки вазички като на снимката по-долу.

 


Когато имате напълно украсено и изсъхнало яйце можете да го покриете половината  с декупажен лак. Тук може да използвате  плоската четка. Лакът не се разрежда. Нанася се равномерни движения по цялото яйце. Независимо, че и лакът и лепилото са бели на цвят , след изсъхването са абсолютно прозрачни.Оставяте яйцето от към ненамазаната страна на поставката за съхнене, може и на капачка-както аз на снимката. Идеята при сушенето е, колкото може по-малка повърхност да се опира от яйцето, за да не се залепи и разкъса после картинката, която сте залепили. Могат да се използват и някакви капачки, на които да поставяте яйцата при сушенето.

 И така яйчице, след  яйчице, ......


 ....картинка, след картинка.....


.......напълвате вашата кошничка



А може две кошнички...:)






За една малка любителка на зайчета:


Надявам се, не съм ви отегчила с многото снимки, но "само тези" успях да "избера".:)) Обичам рози, и с еднакво удоволствие правих яйцата, а после ги снимах.



                         Пожелавам ви приятни приготовления за Великден!



Аз вече направих няколко предложения на салати, които са подходящи за празниците Цветница и Великден,......

Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!

Рустик салата с ароматни билки - Rustic salad with herbs

Доматен Тарт Татин - Tomato Tarte Tatin

Салата от айсберг, авокадо, конопено семе и пъдпъдъчи яйца - Iceberg lettuce, avocado, hemp seed and quail egg salad

Лаленца, кошнички.... - Tulipe, baskets...

Теменужена торта - Violet cake


 но ще има още много предложения.


Коментари

  1. Бети, невероятна красота си сътворила!
    Възхищавам се на търпението и умението ти!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      благодаря ти! Не са необходими никакви специални умения, само материали...:)

      Изтриване
  2. Бети, Бети!
    От толкова време искам да опитам нещо подобно, но все не успявам по една или друга причина. След тези нежни, красиви яйчица, със сигурност знам, че един ден като имам нужното време, ще се отдам с огромно удоволствие на това занимание. просто не е дошъл денят. Дотогава ще се любувам на твоите ! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, благодаря ти!
      Когато дойде въпросният ден за теб ще усетиш какво удоволствие е.
      Хубава неделя!

      Изтриване
  3. Моите комплименти за създадената красота и благодарности за подробното описание как да се направи тази прелест Бети !
    От тук на там…остава да ни дойде вдъхновението :)
    Много нежно…прекрасно !
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за топлите ти думи!
      Ще се радвам, ако съм била полезна.

      Изтриване
  4. Hello Bety, thank you very much, for your comment in my blog.I'm follower of your page. It's very beautiful and interesting. I would like to be follower of my blog. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, невероятна си както винаги!
    Яйцата са чудесни!
    Поздравления за търпението и усета ти към красивото!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,радваш ме много, както винаги!
      Благодаря за сърдечните думи!

      Изтриване
  6. Много леко го описваш, Бети - яйчице след яйчице..., много ме радваш. Прелива от цвят и красота публикацията ти! Поздравления, мила! Прииска ми се да опитам и сигурно ще се осмеля да хвана ножичката, четката и мазилата :) Благодаря за хубавото настроение, което ми създаде! Сърдечни поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Precioso trabajo el de los huevos, muchas gracias por tu agradable comentario, me quedo por aquí admirando tu blog, besos desde Canarias.

    ОтговорИзтриване
  8. Виждала съм и другаде такива яйчица и определено са страшно красиви. Мислех и аз да се захвана веднъж с тази техника (не конкретно за яйца), но май не й е дошъл моментът при мен.
    При теб, Бети, не само е дошъл, ами и удобно се е настанил този момент. И заедно сте създали една голяма красота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, със сигурност декупажа е много популярен-има невероятно изобилие от салфетки, лакове, бои и всякакви други материали в повечето магазини за художнически дейности.Вероятно и яйца и много други неща, които въображението на хората е родило.
      Благодаря ти за думите!

      Изтриване
  9. Красота и много нежност си вкарала,Бети-браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красиви и нежни,Бети!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, радвам се, че ти харесват.
      Благодаря!

      Изтриване
  11. Тези яйчица преливат от нежност, Бети!
    Декупажът носи огромно удоволствие. Отдавна се занимавам с това и е прекрасно релаксиращо средство (стига да си човек с търпение :)) Имам и приятелки, обхванати от тази страст - на една от тях подарих тортата-декупаж, може би си я видяла. Радвам се, когато задругата се увеличава :) И така добре си разказала за процеса, че комбинирано с красивия резултат, със сигурност ще има още последователи!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Que preciosidad de huevos pintados, son una obra de arte! Realmente me parecen magníficos, no conocía tu blog y me ha encantado, espero verte mas, es un placer ver lo que haces.
    Un saludo y gracias por tu comentario en mi blog!

    ОтговорИзтриване
  13. º° ❤♫°
    Olá! Passei para uma visita.
    Que idea original! Ficaram muito bonitos.

    Bom domingo!
    Boa semana!

    °º♡♡♫
    °º♡ Beijinhos do Brasil.
    º° ♡ ❤♫°

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, голяма си вълшебница! Прекрасни яйца си направила и си обяснила увлекателната техника декупаж! Изобщо никакво отегчение, а радост за окото събуди в мен поста ти. А през половината време докато четях и гледах, все се чудих от къде ги намери толкоз бели яйца. Бели и красиви! Като се замисля преди няколко часа аз сварих 4 бели яйца, но пък на такива не си спомням от кога не бях попадала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, радвам се, че ти е харесал поста и си се забавлявала.
      Яйцата, купувах поетапно събирах, докато станаха около 30-40лТогава започнах да ги украсявам.По принцип не използвам бели яйца, но тези уж са от бягащи, свободни и щастливи кокошки.На тях картинките изпъкват най-добре. А от домашните производители има но много рядко се случва по-бяло яйчице.По принцип ги продават в супермаркетите.На някои производители печатите много лесно се измиват с препарат и вода, а на някои не се отмиват изобщо.Ако решиш да украсяваш с декупаж, вземи си опаковка от 6 бр. и опитай дали ще се заличи надписът, понякога остава и се вижда под картинката.
      Желая ти усмихната и вдъхновена подготовка за празника!

      Изтриване
  15. Бети, току що видях, че си се записала в моята страничка и сърдечно ти казвам "Добре дошла"!
    И пак благодаря за хубавите думи по повод моите торти!
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна идея и много, много красиви яйчица. Имам всички необходими материали, с изключение на най-важното - празни черупки. Ще се пробвам някой път, пък дано ми се получат толкова добре като твоите :)

    Слънчева седмица, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, ти си майстор и ще се справиш блестящо!

      Дано е слънчева!
      Усмивки!

      Изтриване
  17. Леле, Бети, много са красиви! Ох, толкова ги обичам тези предпразнични неща! И по Коледа и по Великден обожавам да надзъртам тук:), толкова е приятно! Прекрасна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен винаги е удоволствие да те видя тук, Кате!
      Благодаря!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Бети,невероятно нежни и красиви са яйцата,това е един наистина впечатляващ детайл за празнична украса!Предполагам,че си оформила наистина очарователни композиции у дома!А техниката личи,че си овладяла майсторски,перфектен ти е декупажа!Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, благодаря ти за милите думи!
    Всъщност, няма нищо за овладяване, наистина е страшно лесно.
    ПРегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Прелестни са, Бети!
    И аз преди години направих няколко яйца с декупаж и определено обрах овациите :))
    Много са ефектни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не се съмнявам! На теб ти се отдават декорациите!
      Много приятно е това занимание.
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Hola muchas gracias por tu visita a mi Blog y tu amable comentario. He estado viendo el tuyo y es precioso. Esta última entrada me encanta como has decorado los huevos con cuanta finura y arte. Las recetas de cocina me parecen de una auténtica artista.Exquisitas. Quiero seguirte para ver estas maravillas que haces.
    Un beso y feliz semana.

    ОтговорИзтриване
  22. Qué maravilla, Bety, y qué gran trabajo! U
    Saludos!

    ОтговорИзтриване
  23. Бети разкошни красавци са тези яйчица, прекрасно! Отново всичко е много стилно, нежно и красиво заснето!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  24. Bety eres una artista, me encanta tu blog y tus fotos, bsts

    ОтговорИзтриване
  25. wow, these are so lovely! *_*you are super talented :)
    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  26. Бети, толкова нежни и стилни са, наистина това са първите декупажни яйца, които ме пленяват! Поздравявам те, прелестни са! Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  27. Прекрасно четиво в добавка на чаша сутришно кафе за начало на един прекрасен ден. С толкова красота няма как да не е прекрасен. Пожелавам един още по прекрасен и на теб!Много ми допадна идеята, и аз започнах с подготовка на украсата за празника. За сега сме с три празни черупки от яйца( ако имах и декопажно лепило вече знам какво щеше им се случи, ама няма), но за да постигна такова съвършенство ще трябва много още да се уча. Затова сега ще чета, след време ще прилагам в действие. Всяко нещо с времето и мястото!
    Благодаря, че споделяш толкова много красота и се радвам да имам такива примери и учители в житейския си път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лидия, радвам се за твоя хубав ден!
      Не е никак сложно и не изисква опит, поне аз нямах, преди да хвана черупките и четката с лепило...:)Но си събери повечко черупки, да не бягаш до магазина по никое време и да изпразваш яйца, които трябва и да приготвиш на нещо :)
      Много ти благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  28. "Bety",а не става ли с варени яйца,които после да си консумираме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че е удачно варени яйца за консумация, да се обработват с лепила и лакове.
      Работя по този въпрос и ще "докладвам" успешен ли е ядливият ми експеримент...

      Изтриване
  29. "Bety",моля те кажи ,че става!А знаем ли боите за яйца до колко са безвредни... И лепилото и лака са на водна основа,не на ацетонова(не,че не е тоскично).А няма ли да се залепят само с лака?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаем колко са безвредни-поне това пише и ако му стане на някой нещо има основание да търси отговорност от някой....А лепилото и лака са на водна основа, но това не ги прави годни за ядене.Освен водата имат десетки други химикали!!! Изчакай малко, ще пробвам нещо.И не, няма да се залепят само с лака.

      Изтриване
  30. Много са красиви, много нежни, приеми моите искрени поздравления!

    ОтговорИзтриване
  31. Изключително красиви!
    Страхотна си, Бети!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Бети! Възхищавам се на нещата които твориш! Вкъщи всички много харесваме твоите рецепти! Искам да те питам яйцата толкова бели ли ги купи или са боядисвани с боя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани!
      Съжалявам за късния отговор. Купувам яйцата бели. Някои породи кокошки имат такива яйца.

      Изтриване
  33. Тази година мисля да пробвам тази техника, дано да ми се получи!

    ОтговорИзтриване
  34. Успех, Анелия! Предстои ти голямо забавление и удоволствие! :)

    ОтговорИзтриване
  35. Наскоро попаднах на вариант да се украсят сварени яйца чрез техниката декупаж. Необходими са салфетки, белтък и мааалко захарчица в него - мисля утре да пробвам. Вашите яйца нямат дума, толкова красива, с която да се опишат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплимента! Не е необходима захар, белтъците са достатъчно залепващи. В случая не съм ползвала салфетка, а изсушени цветя, но техниката е същата
      :)http://vkusnosbety.blogspot.bg/2014/04/easter-eggs-decorated-with-decoupage.html

      Изтриване
  36. Анонименноември 20, 2022

    Уникална красот! Поздравления!
    www.topnuts.bg

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни