Доматен Тарт Татин - Tomato Tarte Tatin


Това, което ще ви покажа днес е реплика на класическия, и световно известен френски сладкиш Тарт Татин. Това, което различава този тарт от всички други е, че тестената подложка от маслено тесто, не е отдолу, а е отгоре. Но все пак не е пай, защото се поднася обърнат и всъщност плънката от ябълки не е покрита с тесто както при пая.  Не съм публикувала все още Тарт Татин, въпреки, че е един много обичан у дома ябълков сладкиш. Историята на този сладкиш е забележителна с това, че сладкишът , такъв какъвто го познаваме се е получил от грешката на една от двете сестри Татин.


Случва се в кухнята да се случи някакъв гаф, да се смени техника,  да се замести  продукт, всичко това води до нова рецепта. Много нови рецепти или техники се пораждат от необходимост,  за да "улеснят живота" -например Галет-това е сладкиш, но има и солени варианти, на същото тесто за тарт и пай , но се е появил , като вариант на оформяне поради липса на специални тави в  полеви условия. Други рецепти са се появили от любопитство- подозирам, че молекулярната кухня се е породила така.И разбира се, независимо от подбудите е важна фантазията и огромното удоволствие от готвенето. Но всъщност, във всяка област точно тези неща, акумулират необходимата енергия за създаване на каквото и да е. Молекулярната кухня е интересна, дори  бях направила вегетариански хайвер-наистина е невероятно- визията е точно като на хайвер, малки, симпатични зрънца направени от редуцирано балсамико. Има страхотни ефекти, но нещо не ме влече, поне  засега. Харесвам украсените с фондан торти, бисквити и кексчета, които се приготвят за много празнични и специални случаи и работата с тях, рисуването, моделирането ...не може да се замени с друго, малко хора харесват вкуса на захарната маса, но ефекта, който имат , настроението, което носят са наистина големи. Те са храна за очите, за емоциите ни, а ако под фондана се крие една много вкусна торта или кексче-може да се отстрани тази захар и да се хапне само тортата. Като изключим това,  обичам обикновени неща. Всъщност всяка храна, колкото и обикновена да е може да бъде поднесена по един красив и впечатляващ начин. Понякога само два, три  вкуса са достатъчни за да се почувстваш щастлив от храната, която ядеш - например препечена коричка  хляб и орехи или сирене, или само орехи и ябълки или грозде. Обичам вкуса на ръжения хляб с ядки, обичам небрежните сладкиши- галет, крамбъл, коблер, содена питка, клафути,... Някои, макар и с чужди имена сме опитвали в детството си с други имена... Обичам всички плодове и зеленчуци-доставят ми невероятно удоволствие.Харесва ми да ям в градината, на тревата или на дървена маса...,харесва ми да усещам и да гледам камъни, дървени неща, да докосвам ленени и памучни кърпи, да усещам ароматите на храните...и цветовете им.


Скоро по телевизията видях  тревна маса,  със съвсем  проста  конструкция. Мисля, че е създадена за хора, които прекарват живота си в  движение от модерното шумо-изолирано жилище до стерилни или не чак толкова офиси, през подземни гаражи, безлични асансьори, големи маркети, с  храна зад етикети...., .А тази маса  е създадена, точно защото хората имат нужда от  природата.Вероятно това е една от причините храната в стил рустик или провинциален, обикновен, селски, (а това значи домашно приготвена)  е толкова популярна, търсена и харесвана.
И така към днешната рецепта, която е точно в този стил.


След като правим сладко от лук, сладко от домати- зелени, червени, сладко от патладжан, туршия от дини, защо да не направим и Тарт от домати, а Татен, защото се използва техниката, породена от грешката на знаменитите сестри...

Имам нови формички за тарти, с подвижно дъно и нямам търпение да пека в тях, но понеже имам сладкиш, реших да опека нещо солено за обяд. Направих тестото вечерта и на следващия ден изпекох тартите. По принцип дори  сладките пайове , галети, тарти, нямат захар или тя е много малко в тестото, или аз не слагам..:). Аз за по-различен вкус сложих  малко стрита суха мащерка, черен пипер и малко чили. Ако използвах керамична тавичка, щях да приготвя доматите в нея. Но се страхувах, че от формичките с подвижни дъна, ще изтече ценния сос при задушаването. За това в тигана на котлона сотирах доматите с чесън и мащерка.


После извадих и наредих във формите,


покрих с тестото и изпекох в гореща фурна.


Сосчето, което остана- съвсем малко, запазих и разпределих върху няколкото тарти.


Продукти:

за масленото тесто:

* 2 ч.ч брашно от лимец- изтеглих-230 гр.
* 1/2 ч.л чили- все пак трябва да усещате какво ядете.
* 125 гр.масло- много студено, нарязано на малки кубчета
* 1 с.л стрита сушена мащерка
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 3-4 или 5 с.л. ледена вода



за  плънката:

* около 300 гр. чери- домати или толкова, колкото се побират в тавичката ви.
 Ако използвате други и са нарязани, наредете ги в тавичката.
* 2 скилидки чесън
* 1 с.л. олио
* 1 с.л. масло
* 1 ч.л. сушена мащерка и/ или розмарин
* 1/2 ч.л. сол



за поднасяне:

* за всяка  порция топка бейби моцарела.
 Може да използвате и голяма и да нарежете, но ефекта  и аналогията с ябълковия тарт и топката сладолед, са пълни с тази малка топчица.
* свежи подправки- мащерка, риган , босилек или розмарин


Приготвяне:

1, Загрейте фурната на 170 С.
2. Стопете в тигана маслото и олиото, добавете нарязаните на филийки скилидки чесън. Когато леко се зачервят ги извадете. Ако правите тарта в голяма формичка, може да направите това във фурната.
3. Поставете доматчетата. Поръсете сухата мащерка. Разбърквайте внимателно, за да не нарушите тяхната цялост. Ако съдът ви позволява, може леко да разклащате, като го хванете от двете страни. Това сотиране може да се направи и във фурната. Особено, ако използвате керамична тавичка.Там запичането ще става едновременно отдолу и отгоре и няма да се налага разбъркване. Целта са леко запечени, цели доматчета.
4.Тестото се разточва с диаметър, равен на диаметъра на дъното, плюс височината на стените.
Тавичката се вади от фурната.Тестото се навива свободно на точилката и внимателно се поставя върху плънката. Краищата се подпъхват внимателно, обгръщайки плънката. Тестото леко се надупчва на няколко места, за да не се издуе неравномерно при печенето.Ако искате  може да намажете с жълтък, разбит с малко мляко или вода. Ако използвате малки формички, процедурата е същата.
5. Печете до приятно зачервяване.
6. Извадете от фурната и оставете за 5-6 минути във формата. Подгответе чинията или чинийките, в които ще обърнете.Поставете горещата форма върху кърпа, така че да можете да хванете от двете страни, без да се изгорите- особено ако тавичката ви е керамична. Това става като захлупите тарта със сервирната чиния и бързо и внимателно хващайки двата съда обърненте тарта. Отделянето е винаги перфекно, особено ако сте изчакали тези 5-6 или 10-ина минути, за които писах по-горе.
7. Поставете веднага върху горещия тарт топчица моцарела, клонче мащерка и поднесете.


Изненадата и радостта на приятелите ви ще ви очарова. Въпреки дългите писания и обяснения приготвянето е забележително бързо, особено ако имате подръка тесто. То може да се замеси до няколко дена и да стои опаковано в хладилника или замразено във фризера.



 
За тази рецепта бихте могли да използвате и готово бутер тесто, но аз предпочитам класическото маслено. Предполагам, че бутер тестото ще има по-голям обем при изпичането. Ще пробвам някой ден.


Насладете се на хубавото време, на слънцето и на птичите песни...А ако не можете, то с това ястиве може да помечтаете.



Коментари

  1. Много идейно, Бети, както винаги. Чудесно изглежда всичко.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастична цветна приказка, преливаща от вкусове и аромати!!! Истински шедьовър си сътворила, Бети :) и не мога да откъсна очи от снимките ти - красота!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, толкова топли думи!
      Много ме радва, че ти харесва!
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Бети, отново показваш убийствено добри снимки! Винаги обясняваш толкова интересно и подробно рецептите! Просто чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Какво не правят едни домати!!!:)

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки и чудесна идея!
    Вкусно, цветно и оригинално!
    Поздрави, Вети!

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са толкова прекрасни и вдъхновяващи, че не мога да откъсна очи, а предложението е невероятно оригинално и вдъхновяващо цветно! Хубав четвъртък, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      Хубав утрешен ден и на теб!

      Изтриване
  6. Много интересно ми звучи рецептата и си я запазвам:)Поздрави,Бети!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, толкова е цветно и опияняващо красиво всичко, че се озовах в друг свят, много по-приятен от действителността! Сърдечни поздрави! И хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се Дани!
    И много благодаря за милите ти думи!

    ОтговорИзтриване
  9. Е тук ме удари право в десетката, Бети такава вкусотия и толкова красиво поднесена, напълни ми очите :)
    Прегръдка и прекрасен утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, много приятно усещане остави в мен тази твоя публикация - уводните думи, размислите върху обикновените неща, семплата рецепта, изумителните снимки... Много красиви са се получили тартите, а тази с жълтите домати е приказна. Сигурна съм, че са не само вкусни, но и въздействащи (на живо много повече), със семплата си елегантност. Благодаря ти! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, не мога да се нагледам на снимките - толкова са колоритни, слънчеви, весели... Страхотни тарти, страхотни снимки и страхотна публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. оууу, Бети, невероятни са тези доматени чудесии. Искам много да си хапна от тяХ))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, много лесно е правенето им.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Много красиво,от всяка снимка блика цвят и аромат,Бети!Нямам съмнения,че е било едно много апетитно предложение с много оригинална идея!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Толкова слънце ми даряваш с тези красиви снимки, Бети! За вкуса и аромата сама се досещам и мога само да съжалявам, че не си ми наблизо ;) Много ми харесва идеята и си записвам рецептата за проба с първите ни градински доматчета. Благодаря ти, Бети!
    Поздрави и пожелания за разкошен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, тази година и аз ще си произведа няколко сорта черита...Добре е, че ги има дълго в градината. А когато ги няма там, има ги в магазина, макар и не всички видове, които ми се иска,и не същия вкус, за съжаление, но...като ми е вече лятно настроението...
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  15. Бети, правих такова с бутер тесто - но тестото стана глетаво от долната страна - където са соматите, доматите тоест. Може би сгреших, че пекох доматите в същата форма и те си пуснаха соса, не знам. Чудно ми е може ли да се запече добре с бутер.

    ОтговорИзтриване
  16. Аз по принцип не харесвам много бутертестото за подложки, защото частта му която е от страна на плънката винаги остава леко глетава, сурова.а когато реши чо век да го изпече самостоятелно, преди да го напълни с плънка, дори и да се надупчи става много обемна. Когато си купя следващия път бутер тесто, ще опитам да запека като при обикновени тарти с фолио или хартия и тежести и тогава да се сложи плънка. Това с обръщането при тарта татин обаче не знам дали ще се получи. При мен доматите бяха сухи, т.е.сосчето остана в тенджерката, където запържих доматите. Бутер тестото по принцип се пече много студено на висока температура и по за кратко-това позволява да се "разгърнат" слоевете в него, бавното печене го прави по тегаво... Ще пробвам Снежи и ще пиша или тук или на лични, ако си оставила адрес за връзка.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни