Великденски яйца, боядисани с натурални оцветители

 

Боядисването на яйцата е един от най-вълнуващите моменти в семейството ми. Всички сме заедно и с голямо удоволствие започваме да цапаме къщата, разбирай - кухнята. Всъщност е една жизнерадостна  суетня. Приготвяме съдове за различните цветове, измиваме грижливо яйцата, изтриваме с оцет. Това ги прави особено гладки и податливи на багрене. Нареждаме всички оцветители и започваме. Всяка година възниква нова идея и се появява нов интересен цвят или ефект. 

За всички, които отдавна следят блога ми, знаят че обичам красивата и вкусна храна. Обичам цветовете и цветята и ги използвам в кухнята си. Отдавна експериментирам и търся различни природни и напълно натурални оцветители. До преди години малцина пробваха и показваха плахо яйца, обагрени с натурални съставки. Днес вече е актуално, модно, тренд (колебаех се дали да използвам и тези думи) и дори големите вериги в Инста профилите си се надпреварват да показват натурални боядисани яйца според продуктите, които предлагат на щандовете си. Разбира се  продават и най-разнообразни оцветители под формата на гел, капсули, прахообразни и даже готови оцветени яйца. Последните нямам представа кой ги купува. Струва ми се, че българите обичат Великден и ритуала с боядисването на яйцата. Радвам се, че традициите се завръщат и много хора се интересуват от тях,  и все повече и от багренето с природни оцветители. 

Тази година с Радио "Добруджа " заснехме клипче за боядисване на яйца с природни оцветители. Организирах снимането в градински център "Пасифлора". Благодарна съм на собствениците, които откликнаха на желанието ми и позволиха да снимаме в райското им кътче сред ароматните цветя. Имах и малка помощничка- тяхната дъщеря и внучка. Беше  незабравим, прекрасен момент. Тук може да го видите.

Да, багренето с природни оцветители изисква повече време и отдаденост, но закъде бързаме? Не е ли това един от онези прекрасни моменти на заедност и споделеност, в който всички от семейството общуват, разменят шеги, идеи, правят нещо, творят... Това е безценно в забързания и цифровизиран свят, в който живеем. Винаги сме се наслаждавали на моментите, в които правим нещо заедно, още от игрите, когато децата бяха малки, от приготвянето на коледни сладки и картички за всички празници, мартеници, четенето на приказки, избирането на книжки в книжарницата, приготвянето на сладка, събиране на плодове и билки, походи, пикници, подреждането и почистването на къщата. Даваш любов и усещаш любовта на останалите.

Много хора мислят, че яйцата с природни оцветители не са ярки, че са в тъмни и скучни нюанси, спомнят си, че бабите им са боядисвали с люспи от лук и някакви други неща, но не помнят какви. Аз не мисля, че има скучни цветове. Въпрос на настроение и асоциации, на усещане за хармония и естетическо решение е в какви нюанси и интензивност ще боядисате яйцата.  Вижте тези яйца. Не са ли прекрасни и ярки цветовете им. С различна продължителност на престой в оцветителя се получават различни нюанси. Например в червената боя от корени от брош можем да оцветим от бледо  розово до красиво наситено червено. 



Тази година направих два нови цвята - минзухарено оранжево и  тревисто зелено. И при двата нюанса проработи принципа на получаването на цветове от акварелната техника. 
Жълто +синьо=зелено 
Жълто +червено=оранжево
 В случая не смесваме боите, а потапяме последователно яйца в двете багри.

 Давам линкове към всички публикакции, в които съм описала как съм оцветила в различните цветове.

За минзухарено оранжево :

Боядисвате яйце в куркума и после го потапяте в отварата от брош.

За тревно зелено:

Боядисвате яйце в куркума и после го потапяте в отварата от каркаде/хибискус или от червено зеле.











Украса на великденски яйца с декупаж:

С хербарий( изсушени цветя)-залепени с яйчен белтък
С хартиени салфетки- стъпка по стъпка

Може да ви хареса:




Последвайте ме в Инстаграм за да участвате в игрите с награди, които често организирам. 
Последвайте ме и във Фейсбук за да виждате първи, това, което публикувам.

До скоро! 



Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни