Закуска и десерт с пребиотици+пробиотици ( видео рецепта)
Десерт и закуска с пребиотици + пробиотици. Истинска храна, съчетаваща благотворното действие на тези добавки от новата линия продукти "Естествено" на Генезис лаборатории.
Най-естественото нещо е да си здрав. Здравето на почти всички системи в тялото зависи от балансираната микрофлора.
А балансираната микрофлора зависи от количеството и здравето на добрите бактерии в организма.
Количеството и здравето на добрите бактерии в организма се подобрява естествено чрез приема на пребиотици.
Могат да се приемат естествено чрез храни и напитки, както и чрез специализирани хранителни добавки и суперхрани. Нещо повече – можете да стимулирате естественото им развитие чрез прием на храни, богати на пребиотици.
Има много видове пребиотици, съставени главно от зaxapни мoлeĸyли и фибpи. Те присъстват в естествения състав на много зърнени култури, зелени зеленчуци и суперхрани. Могат да се приемат и допълнително за подобряване на чревната флора и подсилване на потенциала на добрите бактерии.
Пробиотиците подсилват имунната система и съдействат за бързо възстановяване след прием на лекарствени средства и антибиотици. Полезните бактерии помагат и при често боледуване и стомашно-чревни раздразнения.
Вероятно знаете, че пробиотиците са живи организми с топлинна непоносимост. За това, ако приемате пробиотици допълнително, уверете се че добавките/продуктите се съхраняват при ниски температури. Не е нужно да се притеснявате за това с пребиотиците – те не се разпадат при термична обработка и запазват действието си като добавка към различни готвени ястия. Може да ги добавяте в печива, супи, яхнии, запеканки.
Закуската и десерта, които приготвих съдържат идеалната комбинация от пребиотици и пробиотици и осигуряват оптимална грижа за чревната флора.
Ето кои продукти използвах:
Пребиотик " Fiber" Генезис лаборатории
Съдържа: 280 г инулин от цикория, 120 г Хуск (Psyllium Husk)
Комбинация от разтворими и неразтворими фибри, които освен, че действат като храна на пробиотичните бактерии, като по този начин те се размножават много по- бързо, също и ефективно подпомагат функцията на стомаха и червата. Фибрите са нещо много специално – те буквално действат като метла, която премахва всичко лошо, което е полепнало по червата ни и осигурява благоприятна среда за полезните бактерии.
Цикорията, от своя страна, действа благоприятно на храносмилането, и подпомага поддържането на кръвната захар, а редовният прием на хуск е свързан с понижаване нивата на лошия холестерол.
1. Регулират чревната микрофлора
Набавят храна за добрите бактерии. Влияят положително на организма като обогатяват чревната флора. Пребиотиците подобряват храносмилателния процес и ферментират храните по-бързо. Увеличават популацията на бифидобактерии и лактобацили.
2. Възтановяват хормоналния баланс
Значително намаляват риска от затлъстяване на хормонална основа. Те са отлична добавка за дългосрочно регулиране на теглото при хора, които трупат килограми вследствие на хормонални проблеми.
3. Облекчаване на храносмилателни проблеми
Облекчават симптомите при колит, синдром на раздразнените черва и констипация (запек). Също така, те успешно намаляват риска от развитието на карцином в стомашно-чревния тракт.
Капсули Пробиотик "Light"
Съдържа: Състав: 250 мг лиофилизат с не по-малко от 25 милиарда живи лиофилизирани пробиотични щамове от видовете: L. bulgaricus, L. acidophilus, L. gasseri, L. caseisp. rhamnosus, L. plantarum, B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B adolescentis, St. thermophilus, 150 мг инулин, 10 мг етерично масло от мента в растителна капсула. Щамовете са концентрирани в Био растителна среда, която не съдържа животински продукти, добавки, консерванти, оцветители, генетично модифицирани съставки и алергени (без лактоза, глутен, соя, ядки).
Милиардите живи бактерии, в комбинация с етеричното масло от мента, са перфектни за всеки, който иска да почувства лекотата от живота отново, без да променя начина си на живот.
Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, както и букет от пробиотични бактерии, балансират естествената стомашно-чревна микрофлора вътре в нас.
Ментата, от своя страна, подобрява храносмилателната система, облекчавайки болката и дискомфорта при подуване и газове, и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
Освен полезна, храната трябва да е вкусна и красива. Използвах последните сезонни, целогодишни ягоди, които намерих. Включих и уханна градинска мента, заквасено кокосово мляко, шамфъстък. В купата със закуска добавих замразени червени боровинки от Родопите, брани само преди два месеца. За десерта в чаши пък използвах замразени летни ягоди, от които направих суров мармалад, с помоща на Пребиотик " Fiber" . Добавих от него и в киселото мляко. Освен, че осигурих съдържание на фибри, които благоприятстват развитието на добрите бактерии в чревната микрофлора, постигнах и кремообразна гъстота на млякото. И в двете предложения, въпреки, че използвах заквасено кокосово мляко, за още добри бактерии добавих съдържанието на капсули Пробиотик "Light" .
Видео рецепта
Съставки:
1+1 с.л. Пребиотик " Fiber"
2 капсули Пробиотик "Light"
250 г ягоди- пресни или замразени( предварително размразени)
250 г кисело мляко ( кокосово в случая)
шамфъстък за поръсване- нарязан
пресни ягоди или друг сезонен плод за украса
Инструкции:
1. Блендирайте ягодите с 1 с.л. Пребиотик " Fiber" . Разпределете равномерно в 4 стъклени чаши.
2. В същия съд блендирайте млякото с другата 1 с.л. Пребиотик " Fiber" и съдържанието на 2 капсули Пробиотик "Light"
3. Над ягодовия мармалад поръсете нарязан шамфъстък. Украсете стените на всяка чаша с разполовени ягоди и внимателно разпределете отгоре гъстото кисело мляко. Поръсете допълнително шамфъстък.
* По желание преди сервиране поръсете със струйка мед за допълнителна сладост.
За пребиотична закуска
Съставки:
1 с.л. Пребиотик " Fiber"
1 капсула Пробиотик "Light"
250 г кисело мляко ( кокосово в случая)
шамфъстък за поръсване- нарязан
пресни ягоди или друг сезонен плод за украса
червени боровинки
връхчета прясна мента
по желание мед
Инструкции:
1. В купа разбъркайте 1 с.л. Пребиотик " Fiber" и съдържанието на 1 капсула Пробиотик "Light" .Ще забележите, че млякото добива по-гъста и кремообразна текстура.
2. Изравнете отгоре и поръсете с пресни ягоди, връхчета мента, плодчета боровинки. По желание поръсете струйка мед.
Да ви е сладко!
Ще се радвам да ви харесат тези лесни предложения за включване на пребиотици и пробиотици в менюто за по-здравословна и пълноценна храна!
Пишете ми щом опитате. Винаги се радвам на вашите отзиви!
Очаквах с нетърпение нова рецепта тук и не съм разочарована. Отново нещо интересно и полезно! Толкова красиви снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделянето!
И аз благодаря за добрите думи! Продуктите, които показах, са наистина прекрасни!
Изтриване