петък, 9 април 2021 г.

Лимонова торта с меренг - LEMON MERINGUE CAKE

 


Честит рожден ден на моят слънчев син!

Да  бъде здрав! Сърцето му да бъде пълно с любов! Да сбъдва смело мечтите си!

Животът му да е хубав и цветен!


Тортата, която направих е по негово желание- свежа лимонова с белтъчна глазура, запечена с горелка за брюле. У дома сме любители на лимоновия вкус и обичаме всякакви лимонови превъплъщения- лимонади, пайове, тарти, кексове и торти, бонбони и сладоледи. Разбира се желанието беше изпълнено. 

В блога съм публикувала много лимонови рецепти,  и повечето от тях са много популярни. Като този Тройно  лимонов кекс  

Лимоново тирамису 

Рустикална лимонова торта с боровинки 

Лимоново макова торта с лимонов крем

Лимоново боровинкова торта

Боровинкова торта с лимонов крем

Тройно лимонови кексчета


Ето как приготвих тази торта:

Продукти:


  250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формите (2 форми с диаметър 19 см) с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л. лимонов сок  на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете в двете  форми и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути
8. Извадете и оставете да се охладят във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.

Пълнеж :

* 500 г маскарпоне
* лимонов крем - рецептата по-долу


Разбийте маскарпонето и добавете на няколко пъти лимоновия крем. Добре е кремът и маскарпонето да бъдат с еднаква температура.  Оставете настрани до момента на сглобяване на тортата.


Лимонов крем:

* 6 яйчни жълтъка
* кората на два лимона* настъргана
* 200 мл лимонов сок
* 2 с.л. нишесте
* 80 г захар
*100 г студено масло


Всички съставки без маслото се поставят в малка тенджерка и с бъркалката за яйца или силиконова шпатула сместа се загрява на умерен огън при непрекъснато разбъркване. След около 5-6 минути до 10-12 зависи от температурата и големината на съда, кремът е готов. Махнете от огъня. В никакъв случай не бива да се допуска завиране. Ако желаете прецедете през цедка сместа. На мен ми харесва да усещам коричките на лимона. Добавете лъжица по лъжица маслото като бъркате до поемането от сместа.
Охладете, като покриете със свежо фолио.
Този крем може да приготвите няколко дни по-рано.

Сглобяване на тортата:

1. Подравнете блатовете от горната страна. Разполовете всеки блат. Изрезките запазете и пригответе трайфъл или бонбонки на пръчки- попс. Може да замразите за по-нататък.

2. Направете лек сироп за блатовете. Сиропирането е съвсем леко. Блатът е достатъчно сочен и ако искате може да пропуснете тази стъпка. Също така може да използвате стевия за подслаждане.

Лимонов сироп за блатовете: (по желание; за любителите на по-сочни торти) в тази торта аз не сложих.

* 100-120  гр. захар
* 150 мл. вода
* 150 мл. лимонов сок
* 3 с.л. краве масло
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание

Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади.

3. Всеки блат леко се сиропира с няколко лъжици сироп.Отгоре се поставя 1/3 от крема. 
4. Оставете тортата да престои няколко часа. При мен една нощ. Измажете небрежно бордовете и украсете. Ако искате може да покриете с белтъчен меренг, както съм направила аз. После използвайте горелка за брюле по желание.

Белтъчен меренг:

* 3 белтъка
* 180 г захар
* 5 с.л. вода

1. Поставете захарта и водата в тенджерка. Оставете да заври. Ако имате термометър поставете го в тенджерата. Сиропът трябва да достигне 120 С. Ако нямате проверете сиропа като капнете в чиния- капката не бива да се разлива.
2. Разбийте белтъците на гъст сняг. Докато разбивате налейте сиропа и продължете да разбивате докато получите лъскава, гъста белтъчна смес- това продължава около 8-9 минути. 
3. С лъжица нанесете белтъчния крем върху и около тортата. Запечете с горелка за брюле.
4. Украсете с ядливи цветя.

Ако ви харесва това, което приготвям и публикувам ме последвайте в Инстаграм, където първо споделям рецепти, а понякога ги пиша само там. Ще последват много празнични рецепти и идеи за боядисване и украсяване на яйца. Планувала съм игри с награди и там е мястото, където ще разберете за тях и може да участвате. 

2 коментара:

  1. Ароматна и много красива торта за прекрасен повод!
    Честит, здрав и борбен да е рожденика ви, Бети!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много благодаря за хубавите думи!

      Изтриване