Великденски яйца с ботанически отпечатък, боядисани с люспи от лук

 

Който следи блога ми, знае че съм вдъхновена от боядисването на яйца с натурални багри. По-долу ще споделя линкове към всички публикации, които може да ви вдъхновят да опитате  и вие тази година. Днес ще споделя начин, който нашите( поне моите) баби са използвали за разнообразяване и допълнително разкрасяване на яйцата. Накратко, след като яйцата вече са сварени и са още топли са залепяли листа с красива форма. След  това са поставяли яйцето внимателно в тензух или марля и плътно са го завързвали за да не се мести листото и са го потапяли в боята. Аз използвах нарязани парчета от дамски чорапи.

Продукти:


бели яйца, предварително измити и изтрити с оцет
3 чаши вода
люспи от около 10 глави жълт лук
1 супена лъжица оцет
за отпечатъка листа от магданоз, папрат, глухарче, кервел, глог


Приготвяне:

I начин:

 При този начин яйцата ще бъдат твърдо сварени и напукването им при варенето се свежда до минимум, защото се слагат в студена вода.

1. Подготвяте нарязани парчета от дамски чорапи, конци за завързване. Завържете от едната страна парчетата от чорапи, за да се оформи нещо като торбичка, в която ще поставите всяко яйце.  Поставяте избраното листо, леко навлажнено за да улесните прилягането му към яйцето и внимателно го пъхвате в парчето чорап. Завързвате стегнато от другата страна. Листата, които сте закрепили не бива да се разместват. По този начин подготвяте всички яйца, които искате да боядисате.
2. Поставяте  люспите на дъното на тенджератаНареждате  яйцата. Добавяте  водата и оцета.
3.Загрявате до завиране и се намалявате огъня.
4. Оставете на слаб огън за 15 минути. Проверете яйцата дали са се обагрили и извадете. Ако е нужно оставете още, но дръпнете от огъня.
5. Извадете ги от боята, освободете от чорапената торбичка, отстранете листа. След като яйцата се охладят и изсъхнат може да намажете тънко с олио. Аз използвам вълнено парцалче на което съм капнала капка, две олио.






II начин:

При този начин може да контролирате степента на рохкавост на яйцата. 

1. Поставяте  люспите на дъното на тенджератаДобавяте  водата и след като кипне  варите на слаб огън около 15-20 минути или докато водата се оцвети. През това време подгответе чорапените торбички като завържете от едната страна парчетата от чорапи.
2. В друга тенджера сварявате яйцата колкото желаете да бъдат рохки.*** Изваждате ги. Когато можете да държите яйце в дланта си залепяте листата. Пъхвате всяко яйце в чорапената торбичка и здраво завързвате. Листото не бива да се мести за да има след багренето ясен отпечатък.
3. Всяко подготвено яйце поставяте в приготвената боя и държите докато добие желания нюанс.

*** У дома обичаме яйцата умерено рохки- с твърд белтък и полурохкав жълтък. За да избегнем пукването им при варене ги поставяме в студена вода, в която добавяме около 1/2 ч.л. сол и 1 с.л. оцет и варим 5-6 минути от момента на завирането. 
Съвет: Ако искате да сте сигурни, че всички яйца  са еднакво сварени е добре да ги поставите в метална мрежа, подобна на кошничка за пържене и така да ги варите. Така ще може да ги извадите едновременно всички.



Вижте тук какви в други цветове съм боядисвала яйца:
( Кликнете върху заглавията по-долу)


Жълто - с куркума







Украса на великденски яйца с декупаж:

С хербарий( изсушени цветя)-залепени с яйчен белтък
С хартиени салфетки- стъпка по стъпка

Може да ви хареса:




Последвайте ме в Инстаграм за да участвате в игрите с награди, които често организирам. 
Последвайте ме и във Фейсбук за да виждате първи, това, което публикувам.

До скоро! 









Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни