Бадемов дакуаз с шафранов крем и ванилия - Almond dacquoise with saffron and vanilla cream



 Както ви казах в предните публикации- влюбени сме в тази торта/блат и възможностите за съчетаване на вкусове. Рожденият ми ден беше страхотен повод да приготвя още веднъж тази невероятна торта, разбира се с нов вкус. Ще се радвам и вие да я приготвите за ваш скъп човек. 

Вчера беше прекрасен слънчев ден, в пълен контраст на днешния мрачен, дъждовен и студен понеделник. Открихме сезона на градинските партита, със семейството ми се насладихме на хубавия следобед и златните слънчеви лъчи. Направих бадемов дакуаз, съчетах с много нежен крем с шафран и ванилия. Получи се чудесна комбинация, в унисон с настъпващата пролет и разцвет на плодните дръвчета и храсти. За свежест добавих ягодов мармалад. Много подходящ също би бил лимонов или портокалов. 

За тези, които не са опитвали и не са чели предните две рецепти- Матча Дакуаз торта и Лешников дакуаз с круши, ето с какво ще ви очарова тази торта: дъвчащо-хрупкава като френски макарон, пълна с копринено нежен флорален крем с аромат на шафран и ванилия. Не е случайно сравнението с този иконичен френски специалитет. Продуктите са същите, усещането при ядене -също. И добрата новина е, че е в пъти по-лесно и бързо да приготвите тази торта, отколкото френски макарони. Печелите дъвчащо хрупкав вкус на макарон без цялата врътня и безпокойства дали ще се получат тези капризни сладкиши. Тази торта направих с бадемов вкус и съчетах с крем с шафран и ванилия. 

Съвети

Ако нямате три форми с еднакъв подходящ диаметър можете да очертаете два кръга върху хартия за печене и там да наслоите тестото за блатовете. Не е течно и ще запази форма. Бихте могли да използвате регулиращ се ринг и с негова помощ да наслоите тестото като придадете по-прецизна форма на блатовете като в това видео.

Лимоновият сок помага на белтъците да бъдат разбити на  по-стабилен меренг.

Важно е да смесите в блендер сухите съставки за блата.

Вместо краве масло може да използвате веган масло на блок.

Като цяло се придържайте към обясненията и стъпките на рецептата. Гледайте видеото за по-голяма яснота. В него ще видите предната дакуаз торта с друг вкус. Стъпките са същите.

Ако решите да използвате вместо пудинг крем Оле на д-р  Йоткер- разбийте съдържанието на пакетчето с 350 мл растително мляко, а не както е в указанието -400 мл. Няма нужда от охлаждане. Може да пристъпите към добавянето към разбитото масло- отново лъжица по лъжица.

Кремът в тази торта ми стигна точно, включително и да измажа тортата.

За да добавя свежа нотка в тортата добавих ягодово сладко също без захар, сгъстено с   Пребиотик " Fiber"  Генезис лаборатории

По-долу давам още един вариант на крем с яйчни жълтъци( тези, които остават от блата)


Преди да мина към рецептата вижте тези торти, които могат да ви вдъхновят в този сезон, украсени с ядливи цветя:












Бадемов дакуаз с шафранов крем и ванилия-Almond dacquoise with saffron and vanilla cream 

Порции: 10-12 

Общо време

1 час 45 мин

Оборудване

3 ринга за торта 17 см

Стоящ миксер с приставка за разбиване, но не е задължителен

Блендер

Тенджера

Съставки

За бадемов Dacquoise ( блат)

5 белтъка (150 г) (стайна температура) за веган - същото количество  aquafaba (нахутена вода)

110 г еритритол

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

150 г бадемово брашно

20 г еритритол

30 г  протеин на прах ( бадемов)*

За немски маслен крем с шафран и ванилия

 150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

1 шушулка ванилия, само семената

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

20 тичинки шафран

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

* протеинът може да бъде друг, стига да не влияе с аромата си върху тортата. Най-подходящи са неовкусени протеини от ориз, бадеми, саша инчи.

домашен мармалад от ягоди без захар, сгъстен с Пребиотик " Fiber" по тази рецепта

Вариант на крем с яйчни жълтъци

5 яйчни жълтъка

150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

1 шушулка ванилия, само семената

1 с.л. нишесте

400 милилитра  мляко(растително)

20 тичинки шафран

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

Украса 

ядливи цветя

Събирайте цветята от вашата градина или от чисти места, далеч от животни, прах и автомобили.

Инструкции

Блатове

1. Застелете с хартия за печене дъното на двете или трите форми. Намажете стените с масло. Загрейте фурната до  240°C.

2. В блендер смесете бадемовото брашно, еритритола, протеина. Смелете фино, но не твърде дълго, за да не започнат да се отделят маслата от бадемите.

110 г еритритол

150 г бадемово брашно

20 г еритритол

30 г  протеин на прах ( бадемов)*

2. Разбийте белтъците с лимоновия сок и солта на пяна.

5 белтъка (150 г) (стайна температура) за веган - същото количество  aquafaba (нахутена вода)

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

3. След като белтъците започнат да стават на пяна, започнете да добавяте еритритола, една супена лъжица наведнъж, като разбивате за 30-60 секунди между всяко добавяне.

110 г еритритол

След като цялото количество еритритол е добавено, меренгът трябва да е гъст и лъскав, без  зрънца еритритол в него. Продължете да разбивате, докато достигне много твърди върхове. Вижте видеото.

4. След като меренгът стане твърд и лъскав, добавете около 1/3 от сухата смес, и внимателно го разбъркайте с няколко движения с шпатула. Внимавайте да не изгубите въздушността на тестото. Добавете още 1/3, разбъркайте отново с няколко движения. Добавете останалата суха смес и разбъркайте напълно. Вижте видеото.

5. Разделете тестото дакуаз равномерно в трите форми и го загладете възможно най-равно.

6. Поставете формите във фурната и веднага намалете температурата до 180°C. Печете 10 минути. Ако печете в две тави, печете 15 минути.

7. След 10/15 минути изключете фурната и отворете леко вратата на фурната. Поставете между вратата на фурната и печката топка смачкана хартия или като мен- мерителна чаша( моите са метални) Вижте видеото. Оставете блатовете да престоят там за един час, преди да  преместите на плота и да  оставите да се охлади напълно във формите.

8. След като изстинат напълно, прокарайте остър нож по ръба на блатовете и едва тогава освободете ринговете.

Докато блатовете се пекат и охлаждат, направете немския маслен крем.

Немски маслен крем

1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио. Ако приготвяте крем Оле на д-р Йоткер няма да е необходимо охлаждане.

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

10 тичинки шафран

ИЛИ

Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко(предварително загрейте млякото шафрана и оставете да поеме аромата до пълното охлаждане на млякото).

1 опаковка крем Оле ванилия

350 мл мляко на стайна температура( растително), предварително инфузирано с тичинките шафран

2. Разбийте маслото на мек, светъл крем

  150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

3. Към маслото добавете семената от една шушулка ванилия и охладения шафранов крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.

1 шушулка ванилия, само семената

Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош.

За Вариант на крем с яйчни жълтъци

5 яйчни жълтъка

250 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

1 шушулка ванилия, само семената

2 с.л. нишесте

400 милилитра  мляко(растително) кокосова сметана или домашно гъсто мляко от кашу

20 тичинки шафран

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

Инструкции:

1. Загрейте кокосовата сметана или млякото, заедно с тичинките шафран и ваниловите семена. Не е нужно да ври, само леко къкрене. Сложете капак и оставете да къкри тихо 5 минути. Оставете  на котлона под капак.

2. В устойчива на топлина супа разбийте жълтъците, нишестето и еритритола до гладка смес. 

3. Добавете 3-4 с.л. от ароматното мляко към жълтъчната смес, като разбиете. Добавете още толкова и отново разбийте гладко.

4. Добавете темперираните жълтъци към млякото с ванилията и шафрана. Включете котлона и започнете да бъркате с шпатула или дървена лъжица. Гответе докато кремът започне да облича лъжицата и сместа прилича на пудинг. Бъркайте непрекъснато. Когато кремът е готов, покрийте повърхността с хартия за печене, за да не хване коричка. Охладете до стайна температура.

5. Разбийте маслото с миксер и започнете да добавяте лъжица по лъжица от млечния крем, докато обедините цялото количество.  Охладете леко  и сглобете тортата.

Сглобяване на тортата

1. Поставете единия блат върху чиния за торта. 

2. Сложете масления крем в пош и отрежете края. Намажете малко количество крем тънко върху блата. Шприцовайте кръг от крем по най- външната страна на блата. Шприцовайте още един кръг по-навътре. Ако искате по-голямо количество крем повторете кръговете във височина. Между кръговете от крем шприцовайте мармалад от ягоди.

3. Поставете отгоре внимателно другия слой дакуаз. Ако сте изпекли 3 блата, повторете. Измажете тортата отгоре и отстрани. Ще ви остане достатъчно крем за да шприцовате куполчета. 

Украсете с ядливи цветя.
























Ще се радвам да приготвите тортата за вашите близки! Ако го направите оставете ми коментар как ви е харесала! 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни