Бадемов дакуаз с шафранов крем и ванилия - Almond dacquoise with saffron and vanilla cream
Както ви казах в предните публикации- влюбени сме в тази торта/блат и възможностите за съчетаване на вкусове. Рожденият ми ден беше страхотен повод да приготвя още веднъж тази невероятна торта, разбира се с нов вкус. Ще се радвам и вие да я приготвите за ваш скъп човек.
Вчера беше прекрасен слънчев ден, в пълен контраст на днешния мрачен, дъждовен и студен понеделник. Открихме сезона на градинските партита, със семейството ми се насладихме на хубавия следобед и златните слънчеви лъчи. Направих бадемов дакуаз, съчетах с много нежен крем с шафран и ванилия. Получи се чудесна комбинация, в унисон с настъпващата пролет и разцвет на плодните дръвчета и храсти. За свежест добавих ягодов мармалад. Много подходящ също би бил лимонов или портокалов.
За тези, които не са опитвали и не са чели предните две рецепти- Матча Дакуаз торта и Лешников дакуаз с круши, ето с какво ще ви очарова тази торта: дъвчащо-хрупкава като френски макарон, пълна с копринено нежен флорален крем с аромат на шафран и ванилия. Не е случайно сравнението с този иконичен френски специалитет. Продуктите са същите, усещането при ядене -също. И добрата новина е, че е в пъти по-лесно и бързо да приготвите тази торта, отколкото френски макарони. Печелите дъвчащо хрупкав вкус на макарон без цялата врътня и безпокойства дали ще се получат тези капризни сладкиши. Тази торта направих с бадемов вкус и съчетах с крем с шафран и ванилия.
Съвети
Ако нямате три форми с еднакъв подходящ диаметър можете да очертаете два кръга върху хартия за печене и там да наслоите тестото за блатовете. Не е течно и ще запази форма. Бихте могли да използвате регулиращ се ринг и с негова помощ да наслоите тестото като придадете по-прецизна форма на блатовете като в това видео.
Лимоновият сок помага на белтъците да бъдат разбити на по-стабилен меренг.
Важно е да смесите в блендер сухите съставки за блата.
Вместо краве масло може да използвате веган масло на блок.
Като цяло се придържайте към обясненията и стъпките на рецептата. Гледайте видеото за по-голяма яснота. В него ще видите предната дакуаз торта с друг вкус. Стъпките са същите.
Ако решите да използвате вместо пудинг крем Оле на д-р Йоткер- разбийте съдържанието на пакетчето с 350 мл растително мляко, а не както е в указанието -400 мл. Няма нужда от охлаждане. Може да пристъпите към добавянето към разбитото масло- отново лъжица по лъжица.
Кремът в тази торта ми стигна точно, включително и да измажа тортата.
За да добавя свежа нотка в тортата добавих ягодово сладко също без захар, сгъстено с Пребиотик " Fiber" Генезис лаборатории.
По-долу давам още един вариант на крем с яйчни жълтъци( тези, които остават от блата)
Преди да мина към рецептата вижте тези торти, които могат да ви вдъхновят в този сезон, украсени с ядливи цветя:
Бадемов дакуаз с шафранов крем и ванилия-Almond dacquoise with saffron and vanilla cream
Порции: 10-12
Общо време
1 час 45 мин
Оборудване
3 ринга за торта 17 см
Стоящ миксер с приставка за разбиване, но не е задължителен
Блендер
Тенджера
Съставки
За бадемов Dacquoise ( блат)
5 белтъка (150 г) (стайна температура) за веган - същото количество aquafaba (нахутена вода)
110 г еритритол
2 ч.л. сок от лимон
¼ ч.л. сол
150 г бадемово брашно
20 г еритритол
30 г протеин на прах ( бадемов)*
За немски маслен крем с шафран и ванилия
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
1 шушулка ванилия, само семената
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
20 тичинки шафран
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
* протеинът може да бъде друг, стига да не влияе с аромата си върху тортата. Най-подходящи са неовкусени протеини от ориз, бадеми, саша инчи.
домашен мармалад от ягоди без захар, сгъстен с Пребиотик " Fiber" по тази рецепта
Вариант на крем с яйчни жълтъци
5 яйчни жълтъка
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
1 шушулка ванилия, само семената
1 с.л. нишесте
400 милилитра мляко(растително)
20 тичинки шафран
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
Украса
ядливи цветя
Събирайте цветята от вашата градина или от чисти места, далеч от животни, прах и автомобили.
Инструкции
Блатове
1. Застелете с хартия за печене дъното на двете или трите форми. Намажете стените с масло. Загрейте фурната до 240°C.
2. В блендер смесете бадемовото брашно, еритритола, протеина. Смелете фино, но не твърде дълго, за да не започнат да се отделят маслата от бадемите.
110 г еритритол
150 г бадемово брашно
20 г еритритол
30 г протеин на прах ( бадемов)*
2. Разбийте белтъците с лимоновия сок и солта на пяна.
5 белтъка (150 г) (стайна температура) за веган - същото количество aquafaba (нахутена вода)
2 ч.л. сок от лимон
¼ ч.л. сол
3. След като белтъците започнат да стават на пяна, започнете да добавяте еритритола, една супена лъжица наведнъж, като разбивате за 30-60 секунди между всяко добавяне.
110 г еритритол
След като цялото количество еритритол е добавено, меренгът трябва да е гъст и лъскав, без зрънца еритритол в него. Продължете да разбивате, докато достигне много твърди върхове. Вижте видеото.
4. След като меренгът стане твърд и лъскав, добавете около 1/3 от сухата смес, и внимателно го разбъркайте с няколко движения с шпатула. Внимавайте да не изгубите въздушността на тестото. Добавете още 1/3, разбъркайте отново с няколко движения. Добавете останалата суха смес и разбъркайте напълно. Вижте видеото.
5. Разделете тестото дакуаз равномерно в трите форми и го загладете възможно най-равно.
6. Поставете формите във фурната и веднага намалете температурата до 180°C. Печете 10 минути. Ако печете в две тави, печете 15 минути.
7. След 10/15 минути изключете фурната и отворете леко вратата на фурната. Поставете между вратата на фурната и печката топка смачкана хартия или като мен- мерителна чаша( моите са метални) Вижте видеото. Оставете блатовете да престоят там за един час, преди да преместите на плота и да оставите да се охлади напълно във формите.
8. След като изстинат напълно, прокарайте остър нож по ръба на блатовете и едва тогава освободете ринговете.
Докато блатовете се пекат и охлаждат, направете немския маслен крем.
Немски маслен крем
1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио. Ако приготвяте крем Оле на д-р Йоткер няма да е необходимо охлаждане.
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
10 тичинки шафран
ИЛИ
Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко(предварително загрейте млякото шафрана и оставете да поеме аромата до пълното охлаждане на млякото).
1 опаковка крем Оле ванилия
350 мл мляко на стайна температура( растително), предварително инфузирано с тичинките шафран
2. Разбийте маслото на мек, светъл крем
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
3. Към маслото добавете семената от една шушулка ванилия и охладения шафранов крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.
1 шушулка ванилия, само семената
Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош.
За Вариант на крем с яйчни жълтъци
5 яйчни жълтъка
250 г веган масло или краве масло (стайна температура)
1 шушулка ванилия, само семената
2 с.л. нишесте
400 милилитра мляко(растително) кокосова сметана или домашно гъсто мляко от кашу
20 тичинки шафран
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
Инструкции:
1. Загрейте кокосовата сметана или млякото, заедно с тичинките шафран и ваниловите семена. Не е нужно да ври, само леко къкрене. Сложете капак и оставете да къкри тихо 5 минути. Оставете на котлона под капак.
2. В устойчива на топлина супа разбийте жълтъците, нишестето и еритритола до гладка смес.
3. Добавете 3-4 с.л. от ароматното мляко към жълтъчната смес, като разбиете. Добавете още толкова и отново разбийте гладко.
4. Добавете темперираните жълтъци към млякото с ванилията и шафрана. Включете котлона и започнете да бъркате с шпатула или дървена лъжица. Гответе докато кремът започне да облича лъжицата и сместа прилича на пудинг. Бъркайте непрекъснато. Когато кремът е готов, покрийте повърхността с хартия за печене, за да не хване коричка. Охладете до стайна температура.
5. Разбийте маслото с миксер и започнете да добавяте лъжица по лъжица от млечния крем, докато обедините цялото количество. Охладете леко и сглобете тортата.
Сглобяване на тортата
1. Поставете единия блат върху чиния за торта.
2. Сложете масления крем в пош и отрежете края. Намажете малко количество крем тънко върху блата. Шприцовайте кръг от крем по най- външната страна на блата. Шприцовайте още един кръг по-навътре. Ако искате по-голямо количество крем повторете кръговете във височина. Между кръговете от крем шприцовайте мармалад от ягоди.
3. Поставете отгоре внимателно другия слой дакуаз. Ако сте изпекли 3 блата, повторете. Измажете тортата отгоре и отстрани. Ще ви остане достатъчно крем за да шприцовате куполчета.
Украсете с ядливи цветя.
Коментари
Публикуване на коментар