Матча Дакуаз торта ( без захар)- Matcha Dacquoise Cake



Торта Дакуаз- още една от любимите за семейството ни. Дъвчащо-хрупкава, пълна с копринено нежен френски маслен крем. Спечели ни от първата хапка с вкуса си на френски макарон. И ако сте отлагали да приготвите  макарони у дома, заради легендите, които се носят относно трудността им, то не отлагайте опитването на тази торта. Ще се влюбите в нея. Най-хубавото е, че приготвих блата без захар. Пълнежът, който показвам във видеото е френски маслен крем, към който добавих тахан от шамфъстък. Подходящ пълнеж би бил швейцарски маслен крем( опция веган), бита сметана, разбит ганаш, немски маслен крем. Ако искате и пълнежът да е без захар, по-долу ще намерите рецепта за немски маслен крем без захар.

 За да добавя свежа нотка в тортата добавих ягодово сладко също без захар, сгъстено с   Пребиотик " Fiber"  Генезис лаборатории

Какви са конкретните ползи от пребиотичните съставки?

1. Регулират чревната микрофлора

Набавят храна за добрите бактерии. Влияят положително на организма като обогатяват чревната флора. Пребиотиците подобряват храносмилателния процес и ферментират храните по-бързо. Увеличават популацията на бифидобактерии и лактобацили.

2. Възстановяват хормоналния баланс

Значително намаляват риска от затлъстяване на хормонална основа. Те са отлична добавка за дългосрочно регулиране на теглото при хора, които трупат килограми вследствие на хормонални проблеми. 

3. Облекчаване на храносмилателни проблеми

Облекчават симптомите при колит, синдром на раздразнените черва и констипация (запек). Също така, те успешно намаляват риска от развитието на карцином  в стомашно-чревния тракт.

За благотворното действие на пребиотиците и защо е добре да ги включваме в храната си прочетете повече тук. Тази хранителна добавка съдържа само две естествени съставки- инулин от цикория и хуск.




Връщам се към тортата. 

За още по-неустоим вкус и аромат на копринено нежния крем добавих тахан от шамфъстък и семенца от шушулка ванилия. 

Украсих с шамфъстък, свежи ягоди и ананасова мента. 

Дакуаз. Тази торта с френски произход е с блатове, приготвени от белтъци и ядки- най-често бадеми и/или лешници. Обикновено без участието на брашно- така че е напълно безглутенова. Както споменах вкусът и усещането при ядене напомнят на тези на френските макарони. Това е естествено, защото основните съставки са ядки и белтъци. Основната разлика е в начина, по който тестото за макарони се смесва, за да се изпусне част от въздуха в меренга при макароните, докато тестото за дакуаз се смесва/сгъва много внимателно, за да се задържи възможно най-много въздух . Освен споменатите ядки-бадеми и лешници, могат да се използват шамфъстък или кокос. Блатовете могат да бъдат основа за сладоледена торта, Павлова или самостоятелна торта с най-разнообразни на вкус пълнежи( подобно на френските макарони). Лешник и кафе,  ром и шоколад, лимон и ягоди, банан и ороехи, шоколад и портокал, бял шоколад и кокос, шоколад и малини – не се колебайте да експериментирате с всякакви вкусови комбинации, които ви допадат.  Пълнежът на тортата може да бъде маслен крем, бита сметана или дори сладолед. Думата дакуаз може да се отнася за блатовете или цялата торта. По-долу ще намерите предложения за различни пълнежи и какви ядки може да използвате за блатовете. 


Съвети

Ако нямате две форми с еднакъв подходящ диаметър можете да очертаете два кръга върху хартия за печене и там да наслоите тестото за блатовете. Не е течно и ще запази форма. Бихте могли да използвате регулиращ се ринг и с негова помощ да наслоите тестото като придадете по-прецизна форма на блатовете като в това видео.

Важно е да смесите в блендер сухите съставки за блата.

Вместо краве масло може да използвате веган масло на блок.

Като цяло се придържайте към обясненията и стъпките на рецептата. Гледайте видеото за по-голяма яснота.

Кремът и сладкото са в количества повече отколкото са необходими за тортата. Може да използвате в макарони, да разпределите тестото в повече на брой блатове или с по-голям диаметър. Може да измажете тортата отстрани с крем и да покриете с нарязани ядки. Със сладкото може да напълните палачинки или руло, бонбони или просто да изядете. Останалият крем може да бъде замразен в торбичка с двоен цип. Преди използване размразете в хладилник и омекотете на стайна температура.

Тортата може да бъде напълнена с повече от сладкото при желание. Намажете върху първия блат слой маслен крем. Оформете борд от маслен крем, напълнете със сладко и поставете втория блат отгоре.

Регулирайте гъстотата на сладкото с количеството пребиотик според желанието си ил плътността на ягодите или другите плодове, които използвате.



Видео рецепта

Абонирайте се за канала ми. 


Матча Дакуаз торта 

Порции: 10-12 

Общо време

1 час 45 мин

Оборудване

2 ринга за торта 17 см

Стоящ миксер с приставка за разбиване, но не е задължителен

Блендер

Термометър за бонбони-желателно

Тенджера

Съставки

За матча Dacquoise ( блат)

5 белтъка (150 г) (стайна температура) 

120 г еритритол

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

150 г бадемово брашно

20 г еритритол

20 г протеин на прах ( бадемов)*

15 г матча

За френския маслен крем

8 жълтъка 

150 г светла тръстикова захар

 280 г масло (стайна температура)

 80 мл вода

1 шушулка ванилия, само семената

5 с.л. тахан от шамфъстък

¼ ч.л. сол (на вкус)


За ягодово пюре

300 г ягоди, размразени, ако не използвате пресни

1 -1 1/2 с.л.  Пребиотик " Fiber"

няколко капки стевия, по желание или еритритол

сок от лимон, по желание

* протеинът може да бъде друг, стига да не влияе с аромата си върху тортата. Най-подходящи са неовкусени протеини от ориз, бадеми, саша инчи.

Инструкции

Блатове

1. Застелете с хартия за печене дъното на двете форми. Намажете стените с масло. Загрейте фурната до  240°C.

2. В блендер смесете бадемовото брашно, еритритола, протеина, матчата. Смелете фино, но не твърде дълго, за да не започнат да се отделят маслата от бадемите.

150 г бадемово брашно

20 г еритритол

20 г протеин на прах ( бадемов)*

15 г матча

2. Разбийте белтъците с лимоновия сок и солта на пяна.

5 белтъка (150 г) (стайна температура) 

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

3. След като белтъците започнат да стават на пяна, започнете да добавяте еритритола, една супена лъжица наведнъж, като разбивате за 30-60 секунди между всяко добавяне.

120 г еритритол

След като цялото количество еритритол е добавено, меренгът трябва да е гъст и лъскав, без  зрънца еритритол в него. Продължете да разбивате, докато достигне много твърди върхове. Вижте видеото.

4. След като меренгът стане твърд и лъскав, добавете около 1/3 от сухата смес, и внимателно го разбъркайте в меренга с няколко движения с шпатула. Внимавайте да не изгубите въздушността на тестото. Добавете още 1/3, разбъркайте отново с няколко движения. Добавете останалата суха смес и разбъркайте напълно. Вижте видеото.

5. Разделете тестото дакуаз равномерно в двете форми и го загладете възможно най-равно.

6. Поставете формите във фурната и веднага намалете температурата до 180°C. Печете 15 минути.

7. След 15 минути изключете фурната и отворете леко вратата на фурната. Поставете между вратата на фурната и печката топка смачкана хартия или като мен- мерителна чаша( моите са метални) Вижте видеото. Оставете блатовете да престоят там за един час, преди да  преместите на плота и да  оставите да се охлади напълно във формите.

8. След като изстинат напълно, прокарайте остър нож по ръба на блатовете и едва тогава освободете ринговете.

Докато блатовете се пекат и охлаждат, направете френския маслен крем и сладкото от ягоди.

Френски маслен крем

1. Поставете жълтъците в купата на стоящ миксер с поставена приставка за разбиване. Разбийте ги на средно висока скорост, докато станат много бледи на цвят (с цвета на маслото). Това отнема около 5 минути.

8 яйчни жълтъка

2. Междувременно загрейте захарта и водата в малка тенджера на среден огън и ги оставете да заври. Използвайте термометър за бонбони, за да проследите температурата, искаме тя да достигне точно  115°C. 

150 г светла тръстикова захар

 80 мл вода

3. След като захарният сироп достигне правилната температура, намалете миксера на ниска скорост и внимателно изсипете захарния сироп в жълтъците на бавна, постоянна струя. Внимавайте да не ударите стените на купата или бъркалката, докато го правите.

4. Купата на миксера трябва да е гореща на допир, след като целият захарен сироп е вътре. Включете миксера на висока скорост и го оставете да разбива, докато купата отново достигне стайна температура. Това може да отнеме около 8-10 минути. Ако използвате ръчен миксер, за да ускорите процеса, поставете купата с крема в по-гжляма със студена вода с кубчета лед.

5. След като купата се е охладила, започнете да добавяте маслото на малки парчета. Важно е маслото да е омекнало, но не много топло. Също така разбитите жълтъци не трябва да са топли. Биха стопили маслото, а не искаме това.  Добавете маслото в купата на няколко пъти, оставяйки го да се разбие, докато се включи напълно между всяко добавяне. 

 280 г масло на кубчета (стайна температура)

6. След като се добави цялото масло, добавете семенцата ванилия и таханът от шамфъстък.  Разбийте на висока скорост за минута. Направете тест за вкус и решете дали искате да добавите сол. 

1 шушулка ванилия, само семената

5 с.л. тахан от шамфъстък

¼ ч.л. сол (на вкус)

Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош.

Сглобяване на тортата

1. Поставете единия блат върху или чиния за торта. 

2. Сложете френския маслен крем с шам фъстък в пош и отрежете края. Изстискайте малки топчета маслен крем като започнете от външната страна на блата.

3. Прехвърлете сладкото от ягоди в друг пош. Отрежете края и изтискайте малки порции между маслените куполчета.

4. Поставете внимателно другия слой дакуаз върху масления крем и повторете процеса.

Украсете с нарязан шамфъстък, ягоди, листа мента около външната страна на тортата.

Бележки

Лимоновият сок помага на белтъците да бъде по-стабилен.

Може да замените френския маслен крем с немски маслен крем. Това е първият крем, който приготвих за първата ми  торта преди много години. Бих го определила като много лек на вкус и текстура маслен крем.  Този крем се приготвя от масло и приготвен пудинг.  В него заменям захарта с еритритол. 

Определено няма да сбъркате с тази лесна рецепта за маслен крем! Кремът е изключително подходящ за много торти и кексчета, независимо дали като пълнеж, глазура или топинг. Той е универсален, кремообразен, лек и стои красиво.

Съставките: 

 Масло- на стайна температура. Може да е веган на блок.

Пудинг- След това приготвяте пудинг с прах за пудинг.  Използваме растително мляко(за диета без млечни и стевия или еритритол за подслаждане на вкус . Най-важният трик: трябва да използвате по-малко мляко от указаното. Използвам само 400 мл вместо посочените на опаковката 500.


Немски маслен крем

Основна рецепта за немски маслен крем с пудинг.

Време за подготовка

10 мин

Време на изчакване

15 мин

Съставки

250 г масло на стайна температура, може веган на блок

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

50 грама еритритол на  пудра 

Инструкции

1. Направете пудинг с праха за пудинг, мляко и еритритол или стевия.

2. Изсипете пудинга в купа и го оставете да се охлади до стайна температура. Докато изстива, разбърквайте често или покрийте повърхността със стреч фолио, за да не се образува кора.

3. В купа поставете омекналото масло, което трябва да е със стайна температура като пудинга. С помощта на миксер разбийте маслото и пудрата еритритол за няколко минути, докато стане много светло и пухкаво. Бавно разбърквайте пудинга, лъжица по лъжица, докато всичко стане на хомогенен крем. Украсете, или напълнете тортата директно с шпатула, или охладете масления крем за кратко, за да стане малко по-твърд.


И не забравяйте за пребиотика-Пребиотик " Fiber" .

Може да се сгъсти с него всеки сос, мармалад или сладко и най-важното помага здравето ни.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни