Лешников дакуаз с круши - Hazelnut Dacquoise Cake with Pears








Както ви казах в предната публикация- влюбени сме в тази торта. Рождения ден на майка ми беше чудесен повод да я направя отново. Почерпихме се за нейно здраве, пожелахме и да е здрава и с пълно сърце от щастие! Предстоят много поводи за почерпки през новата година...Ще се радвам да я приготвите за ваш скъп човек.

Дъвчащо-хрупкава, пълна с копринено нежен крем. Спечели ни от първата хапка с вкуса си на френски макарон. Не е случайно сравнението с този иконичен френски специалитет. Продуктите са същите, усещането при ядене -също. И добрата новина е, че е в пъти по-лесно и бързо да приготвите тази торта, отколкото френски макарони. Печелите дъвчащо хрупкав вкус на макарон без цялата врътня и безпокойства дали ще се получат тези капризни сладкиши. Тази торта направих с лешников вкус и съчетах с круши. Използвах изцяло смлени лешници в блата и в крем добавих лешников тахан. Как ви се струва? 

Ако ви грабва съчетанието четете надолу и я направете. За под два часа ще имате готовата торта. Още едно хубаво нещо- може да я ядете в същия ден. Оставете само да се стегне крема в хладилника. Ще се влюбите в нея. Тази торта приготвих изцяло без захар.

 За да добавя свежа нотка в тортата добавих сладко  от круши също без захар, сгъстено с   Пребиотик " Fiber"  Генезис лаборатории. Този продукт ми стана любимият сгъстител за мармалади и сладка, кремове и млека, на които искам да предам по-гъста текстура. Може да се използва и за сурови сокове и плодове. За безспорните ползи, които носят на червата ни и здравето като цяло, прочетете тук и тук.


Съвети

Ако нямате две форми с еднакъв подходящ диаметър можете да очертаете два кръга върху хартия за печене и там да наслоите тестото за блатовете. Не е течно и ще запази форма. Бихте могли да използвате регулиращ се ринг и с негова помощ да наслоите тестото като придадете по-прецизна форма на блатовете като в това видео.

Лимоновият сок помага на белтъците да бъдат разбити на  по-стабилен меренг.

Важно е да смесите в блендер сухите съставки за блата.

Вместо краве масло може да използвате веган масло на блок.

Като цяло се придържайте към обясненията и стъпките на рецептата. Гледайте видеото за по-голяма яснота. В него ще видите предната дакуаз торта с друг вкус. Стъпките са същите.

Вместо протеин в блата използвах мескит. Това е безглутенов продукт с лек карамелен вкус и аромат.  Напълно естествен. Получава се смлените семена на дърво с иглоподобни листа и плодове шушулки. Семената в тези шушулки се смилат и се получава брашно от мескит. Ако не намирате или не искате да използвате, заменете го с протеин на прах.

Ако решите да използвате вместо пудинг крем Оле на д-р  Йоткер- разбийте съдържанието на пакетчето с 350 мл растително мляко, а не както е в указанието -400 мл. Няма нужда от охлаждане. Може да пристъпите към добавянето към разбитото масло- отново лъжица по лъжица.

Кремът в тази торта ми стигна точно за да измажа тортата и да шприцовам отгоре капки. Но съм намалила маслото спрямо предната торта. "Сладкото" от круши- от него мъничко ми остана. Използвах към палачинките на другия ден. Ако ви останат може да използвате в макарони, да разпределите тестото в повече на брой блатове или с по-голям диаметър. Може да измажете тортата отстрани с крем и да покриете с нарязани ядки. Със сладкото може да напълните палачинки или руло, бонбони или просто да изядете. Останалият крем може да бъде замразен в торбичка с двоен цип. Преди използване размразете в хладилник и омекотете на стайна температура.

Тортата може да бъде напълнена с повече от сладкото при желание. Намажете върху първия блат слой маслен крем. Оформете борд от маслен крем, напълнете със сладко и поставете втория блат отгоре. Точно това направих аз в тази торта.

Регулирайте гъстотата на сладкото с количеството пребиотик според желанието си или плътността на крушите или другите плодове, които използвате. Не пропускайте лимоновият сок в сладкото от круши- придава свежест и подчертава аромата на крушите, които толкова подхождат на лешниковия блат и крем.


Лешников дакуаз с круши - Hazelnut  Dacquoise Cake with Pears

Порции: 10-12 

Общо време

1 час 45 мин

Оборудване

2 ринга за торта 17 см

Стоящ миксер с приставка за разбиване, но не е задължителен

Блендер

Тенджера

Съставки

За лешников Dacquoise ( блат)

5 белтъка (150 г) (стайна температура) 

110 г еритритол

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

150 г лешниково брашно/ситно смлени лешници

20 г еритритол

20 г мескит или протеин на прах ( бадемов)*

15 г какао

За немски маслен крем

 150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

1 шушулка ванилия, само семената

3-4 с.л. тахан от лешник Белун

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

За  пюре от круши

2 круши, узрели, ароматни, обелени и нарязани на парчета

1 -1 1/2 с.л.  Пребиотик " Fiber"

няколко капки стевия, по желание или еритритол

сок от лимон, 

* протеинът може да бъде друг, стига да не влияе с аромата си върху тортата. Най-подходящи са неовкусени протеини от ориз, бадеми, саша инчи.

Украса 

нарязани запечени лешници

чипс от круши или захаросани круши

Инструкции

Блатове

1. Застелете с хартия за печене дъното на двете форми. Намажете стените с масло. Загрейте фурната до  240°C.

2. В блендер смесете лешниковото брашно, еритритола, протеина или мескита, какаото. Смелете фино, но не твърде дълго, за да не започнат да се отделят маслата от лешниците.

150 г лешниково брашно

20 г еритритол

20 г мескит или протеин на прах ( бадемов)*

15 г какао

2. Разбийте белтъците с лимоновия сок и солта на пяна.

5 белтъка (150 г) (стайна температура) 

2 ч.л. сок от лимон

¼ ч.л. сол

3. След като белтъците започнат да стават на пяна, започнете да добавяте еритритола, една супена лъжица наведнъж, като разбивате за 30-60 секунди между всяко добавяне.

110 г еритритол

След като цялото количество еритритол е добавено, меренгът трябва да е гъст и лъскав, без  зрънца еритритол в него. Продължете да разбивате, докато достигне много твърди върхове. Вижте видеото.

4. След като меренгът стане твърд и лъскав, добавете около 1/3 от сухата смес, и внимателно го разбъркайте в меренга с няколко движения с шпатула. Внимавайте да не изгубите въздушността на тестото. Добавете още 1/3, разбъркайте отново с няколко движения. Добавете останалата суха смес и разбъркайте напълно. Вижте видеото.

5. Разделете тестото дакуаз равномерно в двете форми и го загладете възможно най-равно.

6. Поставете формите във фурната и веднага намалете температурата до 180°C. Печете 15 минути.

7. След 15 минути изключете фурната и отворете леко вратата на фурната. Поставете между вратата на фурната и печката топка смачкана хартия или като мен- мерителна чаша( моите са метални) Вижте видеото. Оставете блатовете да престоят там за един час, преди да  преместите на плота и да  оставите да се охлади напълно във формите.

8. След като изстинат напълно, прокарайте остър нож по ръба на блатовете и едва тогава освободете ринговете.

Докато блатовете се пекат и охлаждат, направете немския маслен крем и сладкото от круши.

За сладко от круши

1. Поставете крушите в малка тенджерка. Добавете лимоновия сок. Оставете да заври под похлупак. Когато крушите омекнат, пасирайте гладко.

2 круши, узрели, ароматни, обелени и нарязани на парчета

сок от лимон

2. Опитайте на вкус и добавете стевия или еритритол на вкус.

няколко капки стевия, по желание или еритритол

3. Добавете пребиотика и пасирайте гладко. След минута-две ще се сгъсти. Охлаждането също ще подейства сгъстяващо.

1 -1 1/2 с.л.  Пребиотик " Fiber"

Немски маслен крем

1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио. Ако приготвяте крем Оле на д-р Йоткер няма да е необходимо охлаждане.

1  опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.

400 милилитра  мляко(растително)

2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус

ИЛИ

Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко.

1 опаковка крем Оле ванилия

350 мл мляко на стайна температура( растително)

2. Разбийте маслото на мек, светъл крем

  150 г веган масло или краве масло (стайна температура) 

3. Към маслото добавете семената от една шушулка ванилия и охладения ванилов крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.

1 шушулка ванилия, само семената

4. Накрая добавете лъжица по лъжица таханът от лешници като разбивате за кратко след всяко добавяне.

3-4  с.л. тахан от лешник

Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош.

Сглобяване на тортата

1. Поставете единия блат върху или чиния за торта. 

2. Сложете масления крем в пош и отрежете края. Намажете малко количество крем тънко върху блата. Шприцовайте кръг от крем по най- външната страна на блата. Шприцовайте още един кръг по-навътре. Ако искате по-голямо количество крем повторете кръговете във височина.

3. Прехвърлете сладкото от круши в друг пош. Отрежете края и шприцовайте между маслените кръгове. Височината на сладкото да е същата като на маслените кръгове.

4. Поставете отгоре внимателно другия слой дакуаз. Измажете тортата отгоре и отстрани. Ще ви остане достатъчно крем за да шприцовате куполчета.

Украсете с нарязани запечени лешници, чипс от круши. 









Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни