Лешников дакуаз с круши - Hazelnut Dacquoise Cake with Pears
Както ви казах в предната публикация- влюбени сме в тази торта. Рождения ден на майка ми беше чудесен повод да я направя отново. Почерпихме се за нейно здраве, пожелахме и да е здрава и с пълно сърце от щастие! Предстоят много поводи за почерпки през новата година...Ще се радвам да я приготвите за ваш скъп човек.
Дъвчащо-хрупкава, пълна с копринено нежен крем. Спечели ни от първата хапка с вкуса си на френски макарон. Не е случайно сравнението с този иконичен френски специалитет. Продуктите са същите, усещането при ядене -също. И добрата новина е, че е в пъти по-лесно и бързо да приготвите тази торта, отколкото френски макарони. Печелите дъвчащо хрупкав вкус на макарон без цялата врътня и безпокойства дали ще се получат тези капризни сладкиши. Тази торта направих с лешников вкус и съчетах с круши. Използвах изцяло смлени лешници в блата и в крем добавих лешников тахан. Как ви се струва?
Ако ви грабва съчетанието четете надолу и я направете. За под два часа ще имате готовата торта. Още едно хубаво нещо- може да я ядете в същия ден. Оставете само да се стегне крема в хладилника. Ще се влюбите в нея. Тази торта приготвих изцяло без захар.
За да добавя свежа нотка в тортата добавих сладко от круши също без захар, сгъстено с Пребиотик " Fiber" Генезис лаборатории. Този продукт ми стана любимият сгъстител за мармалади и сладка, кремове и млека, на които искам да предам по-гъста текстура. Може да се използва и за сурови сокове и плодове. За безспорните ползи, които носят на червата ни и здравето като цяло, прочетете тук и тук.
Съвети
Ако нямате две форми с еднакъв подходящ диаметър можете да очертаете два кръга върху хартия за печене и там да наслоите тестото за блатовете. Не е течно и ще запази форма. Бихте могли да използвате регулиращ се ринг и с негова помощ да наслоите тестото като придадете по-прецизна форма на блатовете като в това видео.
Лимоновият сок помага на белтъците да бъдат разбити на по-стабилен меренг.
Важно е да смесите в блендер сухите съставки за блата.
Вместо краве масло може да използвате веган масло на блок.
Като цяло се придържайте към обясненията и стъпките на рецептата. Гледайте видеото за по-голяма яснота. В него ще видите предната дакуаз торта с друг вкус. Стъпките са същите.
Вместо протеин в блата използвах мескит. Това е безглутенов продукт с лек карамелен вкус и аромат. Напълно естествен. Получава се смлените семена на дърво с иглоподобни листа и плодове шушулки. Семената в тези шушулки се смилат и се получава брашно от мескит. Ако не намирате или не искате да използвате, заменете го с протеин на прах.
Ако решите да използвате вместо пудинг крем Оле на д-р Йоткер- разбийте съдържанието на пакетчето с 350 мл растително мляко, а не както е в указанието -400 мл. Няма нужда от охлаждане. Може да пристъпите към добавянето към разбитото масло- отново лъжица по лъжица.
Кремът в тази торта ми стигна точно за да измажа тортата и да шприцовам отгоре капки. Но съм намалила маслото спрямо предната торта. "Сладкото" от круши- от него мъничко ми остана. Използвах към палачинките на другия ден. Ако ви останат може да използвате в макарони, да разпределите тестото в повече на брой блатове или с по-голям диаметър. Може да измажете тортата отстрани с крем и да покриете с нарязани ядки. Със сладкото може да напълните палачинки или руло, бонбони или просто да изядете. Останалият крем може да бъде замразен в торбичка с двоен цип. Преди използване размразете в хладилник и омекотете на стайна температура.
Тортата може да бъде напълнена с повече от сладкото при желание. Намажете върху първия блат слой маслен крем. Оформете борд от маслен крем, напълнете със сладко и поставете втория блат отгоре. Точно това направих аз в тази торта.
Регулирайте гъстотата на сладкото с количеството пребиотик според желанието си или плътността на крушите или другите плодове, които използвате. Не пропускайте лимоновият сок в сладкото от круши- придава свежест и подчертава аромата на крушите, които толкова подхождат на лешниковия блат и крем.
Лешников дакуаз с круши - Hazelnut Dacquoise Cake with Pears
Порции: 10-12
Общо време
1 час 45 мин
Оборудване
2 ринга за торта 17 см
Стоящ миксер с приставка за разбиване, но не е задължителен
Блендер
Тенджера
Съставки
За лешников Dacquoise ( блат)
5 белтъка (150 г) (стайна температура)
110 г еритритол
2 ч.л. сок от лимон
¼ ч.л. сол
150 г лешниково брашно/ситно смлени лешници
20 г еритритол
20 г мескит или протеин на прах ( бадемов)*
15 г какао
За немски маслен крем
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
1 шушулка ванилия, само семената
3-4 с.л. тахан от лешник Белун
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
За пюре от круши
2 круши, узрели, ароматни, обелени и нарязани на парчета
1 -1 1/2 с.л. Пребиотик " Fiber"
няколко капки стевия, по желание или еритритол
сок от лимон,
* протеинът може да бъде друг, стига да не влияе с аромата си върху тортата. Най-подходящи са неовкусени протеини от ориз, бадеми, саша инчи.
Украса
нарязани запечени лешници
чипс от круши или захаросани круши
Инструкции
Блатове
1. Застелете с хартия за печене дъното на двете форми. Намажете стените с масло. Загрейте фурната до 240°C.
2. В блендер смесете лешниковото брашно, еритритола, протеина или мескита, какаото. Смелете фино, но не твърде дълго, за да не започнат да се отделят маслата от лешниците.
150 г лешниково брашно
20 г еритритол
20 г мескит или протеин на прах ( бадемов)*
15 г какао
2. Разбийте белтъците с лимоновия сок и солта на пяна.
5 белтъка (150 г) (стайна температура)
2 ч.л. сок от лимон
¼ ч.л. сол
3. След като белтъците започнат да стават на пяна, започнете да добавяте еритритола, една супена лъжица наведнъж, като разбивате за 30-60 секунди между всяко добавяне.
110 г еритритол
След като цялото количество еритритол е добавено, меренгът трябва да е гъст и лъскав, без зрънца еритритол в него. Продължете да разбивате, докато достигне много твърди върхове. Вижте видеото.
4. След като меренгът стане твърд и лъскав, добавете около 1/3 от сухата смес, и внимателно го разбъркайте в меренга с няколко движения с шпатула. Внимавайте да не изгубите въздушността на тестото. Добавете още 1/3, разбъркайте отново с няколко движения. Добавете останалата суха смес и разбъркайте напълно. Вижте видеото.
5. Разделете тестото дакуаз равномерно в двете форми и го загладете възможно най-равно.
6. Поставете формите във фурната и веднага намалете температурата до 180°C. Печете 15 минути.
7. След 15 минути изключете фурната и отворете леко вратата на фурната. Поставете между вратата на фурната и печката топка смачкана хартия или като мен- мерителна чаша( моите са метални) Вижте видеото. Оставете блатовете да престоят там за един час, преди да преместите на плота и да оставите да се охлади напълно във формите.
8. След като изстинат напълно, прокарайте остър нож по ръба на блатовете и едва тогава освободете ринговете.
Докато блатовете се пекат и охлаждат, направете немския маслен крем и сладкото от круши.
За сладко от круши
1. Поставете крушите в малка тенджерка. Добавете лимоновия сок. Оставете да заври под похлупак. Когато крушите омекнат, пасирайте гладко.
2 круши, узрели, ароматни, обелени и нарязани на парчета
сок от лимон
2. Опитайте на вкус и добавете стевия или еритритол на вкус.
няколко капки стевия, по желание или еритритол
3. Добавете пребиотика и пасирайте гладко. След минута-две ще се сгъсти. Охлаждането също ще подейства сгъстяващо.
1 -1 1/2 с.л. Пребиотик " Fiber"
Немски маслен крем
1. Пригответе пудинга. Охладете го под стреч фолио. Ако приготвяте крем Оле на д-р Йоткер няма да е необходимо охлаждане.
1 опаковка пудинг на прах , за готвене, например, ванилия.
400 милилитра мляко(растително)
2 с.л еритритол или няколко капки стевия- на вкус
ИЛИ
Разбийте в дълбок съд една опаковка крем Оле ванилия с мляко.
1 опаковка крем Оле ванилия
350 мл мляко на стайна температура( растително)
2. Разбийте маслото на мек, светъл крем
150 г веган масло или краве масло (стайна температура)
3. Към маслото добавете семената от една шушулка ванилия и охладения ванилов крем. Добавяйте лъжица след лъжица като разбивате след добавянето на всяка. Кремът не трябва да е топъл за да не стопи маслото.
1 шушулка ванилия, само семената
4. Накрая добавете лъжица по лъжица таханът от лешници като разбивате за кратко след всяко добавяне.
3-4 с.л. тахан от лешник
Оставете крема да се охлади до температура удобна за шприцоване. Едва тогава прехвърлете в пош.
Сглобяване на тортата
1. Поставете единия блат върху или чиния за торта.
2. Сложете масления крем в пош и отрежете края. Намажете малко количество крем тънко върху блата. Шприцовайте кръг от крем по най- външната страна на блата. Шприцовайте още един кръг по-навътре. Ако искате по-голямо количество крем повторете кръговете във височина.
3. Прехвърлете сладкото от круши в друг пош. Отрежете края и шприцовайте между маслените кръгове. Височината на сладкото да е същата като на маслените кръгове.
4. Поставете отгоре внимателно другия слой дакуаз. Измажете тортата отгоре и отстрани. Ще ви остане достатъчно крем за да шприцовате куполчета.
Украсете с нарязани запечени лешници, чипс от круши.
Коментари
Публикуване на коментар