Безглутенова шоколадово-малинова торта
Безглутенова шоколадово-малинова торта
Диаметър на тортата 17 см.
Съставки:
Блатове:
300 г бадемово брашно
110 г брашно от тапиока
150 г какао на прах
30 г кокосово брашно
300 г кокосова захар
2 ч. л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер
1 ч. л. сол
4 ленени яйца (смесете 4 супени лъжици ленено брашно с ¾ чаша вода)
480 мл мляко от кашу или друго на растителна основа
120 мл кокосова сметана
120 мл кокосово масло (разтопено)
1 с. л. ябълков оцет
Крем пълнеж и глазура с веган цедено кисело мляко и малини:
600 г цедено заквасено мляко от кашу и бадеми * рецептата по-долу
240 г кокосова сметана( гъстата част на охладен кен кокосово мляко)
50 г стопено кокосово олио
6 с.л. малинов конфитюр, минат през сито ( за отстраняване на семките)
1 ч.л. или повече прах от лиофилизирано цвекло, по желание за по-интензивен цвят
Съставки за млякото:
580 г сурови ядки кашу, накиснати за 4-6 часа или една нощ
150 г сурови бадеми, накиснати за 4-6 часа или една нощ
1000 мл филтрирана вода, загрята до 50 С
щипка сол
3 пробиотични капсули "Закваска с роза" GENESIS
Инструкции:
1. Отцедете и изплакнете с вряла вода накиснатите ядки кашу и ги добавете в блендер. Залейте ядките от бадеми с вряла вода, отцедете и обелете. Това става много лесно, дори с една ръка. Стискате между пръстите си и ядката излиза от кожестата обвивка. Добавете и тях в блендера.
2. Изсипете останалите съставки и блендирайте на висока скорост за около 4-5 минути или докато сместа стане напълно гладка и копринена.
3. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани( най-добре да са топли), затворете и покрийте с чиста кърпа. Дръжте на топло място за 12 часа, ( може и повече) в зависимост от това колко кисело искате да стане киселото мляко! Вижте в тази статия как може да запазите млякото топло за да протече заквасването. Ще бъде готово, когато млякото има приятна, леко остра миризма на кисело мляко.
4. Когато киселото мляко е готово, приберете бурканите в хладилника за 5-6 часа.
5. Приготвянето на цеденето мляко е най-лесната част. Постелете сито с кърпа. Поставете покритото с плат сито върху купа, за да улови суроватката. Внимателно изсипете киселото мляко в ситото и оставете за 10-12 часа. Може и за 24. Ако искате обърнете веднъж млякото или сменете кърпата, за да получите максимално гъсто мляко.
6. След като млякото е достигнало гъстотата, която искаме, т.е. да има текстура на крема сирене.
Инструкции
Торта
1. Загрейте фурната до 180 С.
2. Намажете три 17 см форми с подвижно дъно с кокосово масло.*
3. В голяма купа поставете всички сухи съставки и разбъркайте.
300 г бадемово брашно
110 г брашно от тапиока
150 г какао на прах
30 г кокосово брашно
300 г кокосова захар
2 ч. л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер
1 ч. л. сол
4. В друга купа добавете всички мокри съставки и разбийте, докато се смесят добре.
4 ленени яйца (смесете 4 супени лъжици ленено брашно с 180 мл вода)
480 мл мляко от кашу или друго на растителна основа
120 мл кокосова сметана
120 мл кокосово масло (разтопено)
1 с. л. ябълков оцет
5. Изсипете мокрите съставки в сухите съставки и разбъркайте до пълното им смесване около 1-2 минути.
6. Разпределете равномерно тестото между трите форми за печене и печете във фурната за около 30 минути.
7. Междувременно пригответе крема. В купа поставете цеденото кисело мляко, кокосовата сметана, малиновия конфитюр и лиофилизираното цвекло на прах. Разбийте гладко. Добавете стопеното кокосово олио и разбийте отново. Добавете още прах от цвекло, ако искате по.наситенн цвят.
600 г цедено заквасено мляко от кашу и бадеми
240 г кокосова сметана( гъстата част на охладен кен кокосово мляко)
50 г стопено кокосово олио
6 с.л. малинов конфитюр, минат през сито ( за отстраняване на семките)
1 ч.л. или повече прах от лиофилизирано цвекло, по желание за по-интензивен цвят
8. След като и трите блата изстинат напълно, сглобете тортата, като разпределите равномерно количество крем между блатовете. Оставете крем за измазване на тортата и за шприцоване, ако желаете.
9. Насладете се.
Бележки
*ако имате само една форма, печете един слой торта наведнъж. Можете също да използвате 18 см или 20 см. За всеки слой използвайте един и същи размер форма.
Коментари
Публикуване на коментар