Безглутенова шоколадово-малинова торта

 


Тази торта е с едно от най-обичаните класически съчетания на вкусове- шоколад и малини. Но колко различни интерпретации могат да се създадат, вдъхновени от тази божествена комбинация. Много вкусна веган торта направих преди време- вижте я тук - Тройно малинова шоколадова

Забележителен вкус и визия има този Романтичен тарт-Малинова панакота


В тази безглутенова торта шоколадовите блатове са сочни и с богат шоколадов вкус. Кремът е свеж и нежен, от домашно приготвено цедено мляко от кашу и бадеми, смесено с фин малинов конфитюр и кокосова сметана. 

Тортата е подходяща за всякакви празнични поводи. И за хора, които са на беглутенов режим на хранене. 

Не е трудна за приготвяне, като всяка друга торта, приготвена от блатове, които ние печем и крем, който сами си приготвяме. В случая има предварителна подготовка, защото приготвяме цеденото кисело мляко от нулата. Т.е. заквасваме и прецеждаме.Един или два дни преди приготвянето са идеални за да направите тортата без напрежение и стрес.  Ще се радвам, ако я приготвите и споделите с мен впечатленията си. Обичам да гледам вашите снимки и да чета думите ви. 

Да започваме:
1. Прочетете рецептата
2. Започнете с приготвянето на киселото мляко.
3. След това го оставете за 12 или 24 часа да се отцеди. 
4. Подгответе всички продукти и опечете блатовете.
5. Сглобяването е бързо и лесно. 






Безглутенова шоколадово-малинова торта

Диаметър на тортата 17 см.


Съставки:

Блатове:

300 г бадемово брашно

110 г брашно от тапиока

150 г  какао на прах

30 г кокосово брашно

300 г кокосова захар

2 ч. л. сода за хляб

½ ч.л. бакпулвер

1 ч. л. сол

4 ленени яйца (смесете 4 супени лъжици ленено брашно с ¾ чаша  вода)

480 мл мляко от кашу или друго на растителна основа

120 мл кокосова сметана

120 мл кокосово масло (разтопено)

1 с. л. ябълков оцет


Крем пълнеж и глазура с веган цедено кисело мляко и малини:

600 г цедено заквасено мляко от кашу и бадеми * рецептата по-долу

240 г кокосова сметана( гъстата част на охладен кен кокосово мляко)

50 г стопено кокосово олио

6 с.л. малинов конфитюр, минат през сито ( за отстраняване на семките)

1 ч.л. или повече прах от лиофилизирано цвекло, по желание за по-интензивен цвят

Цедено кисело мляко

Съставки за млякото

580 г сурови ядки кашу, накиснати за 4-6 часа или една нощ

150 г сурови бадеми, накиснати за 4-6 часа или една нощ

1000 мл филтрирана вода, загрята до 50 С

щипка сол

3 пробиотични капсули "Закваска с роза" GENESIS

Инструкции:

1. Отцедете и изплакнете с вряла вода накиснатите ядки кашу и ги добавете в блендер. Залейте ядките от бадеми с вряла вода, отцедете и обелете. Това става много лесно, дори с една ръка. Стискате между пръстите си и ядката излиза от кожестата обвивка. Добавете и тях в блендера.

2. Изсипете останалите съставки  и блендирайте  на висока скорост за около 4-5 минути или докато сместа стане напълно гладка и копринена.

3. Прехвърлете сместа в стерилизирани буркани( най-добре да са топли), затворете  и покрийте с чиста кърпа. Дръжте на топло място за 12 часа, ( може и повече) в зависимост от това колко кисело искате да стане киселото мляко! Вижте в тази статия как може да запазите млякото топло за да протече заквасването. Ще бъде готово, когато млякото има  приятна, леко остра миризма на кисело мляко.

4. Когато киселото мляко е готово, приберете бурканите в хладилника за 5-6 часа. 

5. Приготвянето на цеденето мляко е най-лесната част. Постелете сито с кърпа. Поставете покритото с плат сито върху купа, за да улови суроватката. Внимателно изсипете киселото мляко в ситото и оставете за 10-12 часа. Може и за 24. Ако искате обърнете веднъж млякото или сменете кърпата, за да получите максимално гъсто мляко.

6. След като млякото е достигнало гъстотата, която искаме, т.е. да има текстура на крема сирене.

Инструкции 

Торта

1. Загрейте фурната до 180 С.

2. Намажете три 17 см форми с подвижно дъно с кокосово масло.*

3. В голяма купа поставете всички сухи съставки и разбъркайте.

300 г бадемово брашно

110 г брашно от тапиока

150 г  какао на прах

30 г кокосово брашно

300 г кокосова захар

2 ч. л. сода за хляб

½ ч.л. бакпулвер

1 ч. л. сол

4. В друга купа добавете всички мокри съставки и разбийте, докато се смесят добре.

4 ленени яйца (смесете 4 супени лъжици ленено брашно с 180 мл   вода)

480 мл мляко от кашу или друго на растителна основа

120 мл кокосова сметана

120 мл кокосово масло (разтопено)

1 с. л. ябълков оцет

5. Изсипете мокрите съставки в сухите съставки и разбъркайте до пълното им смесване около 1-2 минути.

6. Разпределете равномерно тестото между трите форми за печене и печете във фурната за около 30 минути.

7. Междувременно пригответе крема. В купа поставете цеденото кисело мляко, кокосовата сметана, малиновия конфитюр и лиофилизираното цвекло на прах. Разбийте гладко. Добавете стопеното кокосово олио и разбийте отново. Добавете още прах от цвекло, ако искате по.наситенн цвят. 

600 г цедено заквасено мляко от кашу и бадеми

240 г кокосова сметана( гъстата част на охладен кен кокосово мляко)

50 г стопено кокосово олио

6 с.л. малинов конфитюр, минат през сито ( за отстраняване на семките)

1 ч.л. или повече прах от лиофилизирано цвекло, по желание за по-интензивен цвят

8. След като и трите блата  изстинат напълно, сглобете тортата, като разпределите равномерно количество крем между блатовете. Оставете крем за измазване на тортата и за шприцоване, ако желаете.

9. Насладете се.


Бележки

*ако имате само една форма, печете един слой торта наведнъж. Можете също да използвате 18 см или 20 см. За всеки слой използвайте един и същи размер форма.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни