Торта с цитруси и мед
Тази торта с цитруси и мед е наистина е нещо, което ще искате да опитате. Има всичко: вкус, текстура и влага, и фантастичен аромат на мед.
За тази рецепта можете да използвате любимите ви цитрусови плодове. Използвайте само портокал или лимон, ако обичате мандарини- използвайте само тях. Или комбинирайте на вкус. По-добре се получава, колкото са по-кисели или поне това е моето мнение. Опитайте Тройно лимоновия кекс, който стана любим на всички фенове на лимоновите сладкиши. Блатът на тортата е базиран на точно този фантастичен лимонов кекс. Още един сочен и ароматен сладкиш е този Портокалово-бадемов сладкиш без брашно.
Използвах мед и пчелен прашец от Истински мед. Това е платформа с кауза, която обединява български пчелари от различни региони в страната ни. Имат много интересни инициативи, с които можеш да ги подкрепиш.
Можеш да осиновиш кошер. Освен, че ще получаваш информация за кошера, с твоите средства помагаш за възтановяването на гора, можеш да посетиш кошера, ще имаш дигитален сертификат за осиновяване. Ще получаваш всеки месец мед и няма да се чудиш дали е истински. Запознай се с пчеларя, когото подкрепяш и с пчеличките от твоя кошер! Ще бъдеш горд да го разпознаеш по името, което ще бъде на дървена табелка. Ще чуеш за живота на пчелите, ще дегустираш мед, ще присъстваш на отваряне на кошер и други активности, подходящи за сезона. Ще бъдеш част от една общност, която се грижи за природата и подкрепя пчеларството, които са толкова важни за живота ни.
Вижте само тази троха! Топи се в устата и остава дълъг цитрусов послевкус. Идеална е за всякакъв повод и всеки сезон. Изпълнете всяка стъпка и се насладете на тази невероятна торта. Всеки, който я опита ще я помни дълго.
Тортата, която приготвих е вдъхновена от сладкото предизвикателство на Истински мед- "Готвим за здраве" . Включете се и вие, като приготвите, снимате и качите рецепта и може да спечелите сладки награди.
Тук може да гласувате за моята торта. Ще се радвам да ме подкрепите. Пишете ми, ако участвате.
Торта с цитруси и мед
Порции: 10 порции
форма с диаметър 24-25 см
Съставки
За тортата
90 г веган или краве масло на стайна температура
1 ч. л. сол
3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон
30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки
110 г захар
2 яйца
2 супени лъжици мед
90 мл мляко, в моя случай овесено
30 мл сок от мандарина
1 ч. л. бакпулвер
200 г био пшенично брашно
За сиропа
60 мл вода
60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина
За крема
60 мл портокалов сок
1 1/2 ч.л. агар-агар на прах
2 с.л. нишесте
200 г ароматен мед от Истински мед
⅛ чаена лъжичка сол
240 мл пресен лимонов сок, прецеден
лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана
4 големи или 5 малки/средни жълтъка
300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
За гарнитура
по желание
100 г кокосова сметана
3 с.л. пудра захар
ядливи цветя за украса, пресни и/или сушени
сушени, пресни или захаросани кръгчета от лимон/портокал/мандарина, по желание
стърготини лайм/лимон/портокал, по желание
пчелен прашец от Истински мед
Инструкции
За тортата
1. Разбийте маслото със захарта, солта, кората от лимон и олиото до по-светъл цвят.
90 г веган или краве масло на стайна температура
1 ч. л. сол
3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон
30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки
110 г захар
2. Добавете яйцата едно по едно и разбийте след всяко, докато се поеме и стане въздушна смес.
2 яйца
3. Добавете меда и разбъркайте отново. След това направете същото с млякото и сока.
2 супени лъжици мед
90 мл мляко, в моя случай овесено
30 мл сок от мандарина
4. Добавете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте.
1 ч. л. бакпулвер
200 г био пшенично брашно
5. Подгответе форма 24-25 см за печене и намажете с масло/веган масло.
6. Напълнете формата със сместа и я загладете.
7. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 C за около 30 минути. Непременно проверете в центъра с дървен шиш или клечка за зъби. Не бива да има полепнали трохи. Ако печете като кекс ще е необходимо да печете по-дълго време - около 45 минути – 1 час. След първия половин час проверете кекса, защото бързо добива златист цвят. Ако е достатъчно златиста повърхността, но не е изпечен, покрийте го с алуминиево фолио.
След изпичането извадете и оставете да се охлади напълно.
Надупчете с тънък дървен шиш.
За сиропа:
1. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи меда.
60 мл вода
60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина
2. Оставете леко да се охлади. С лъжичка полейте внимателно охладения блат с горещия, но не врял сироп. Оставете за около час на студено.
През това време пригответе крема.
1. Налейте 60 мл портокалов сок в тенджера и поръсете с агара и нишестето. Разбъркайте до еднодродна, гладка смес.
60 мл портокалов сок
1 ч.л. агар-агар на прах
2 с.л. нишесте
2. Разбъркайте меда, солта, лимоновия сок, лимоновата кора и жълтъците.
200 г ароматен мед от Истински мед
⅛ чаена лъжичка сол
240 мл пресен лимонов сок, прецеден
лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана
4 големи или 5 малки/средни жълтъка
3. Поставете тенджерата на среден огън и гответе около 6-8 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и лъжицата започне да прави пътека по дъното на тенджерата. Гответе на умерен към слаб огън. Ще продължи да се сгъстява много, много повече, докато се охлажда.
4. Веднага прехвърлете тенджерата в ледената баня, за да се охлади, докато лимоновата смес стане студена на пипане. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че сместа се охлажда равномерно и не се образува на повърхността тънка кожица.
5. Разбийте кокосовата сметана с ваниловия екстракт.
300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
6. Сложете разбитата сметана малко по малко в охладената лимонова смес. Продължете да добавяте, докато стане гладка и добре комбинирана. Изсипете сместа върху тортата ( предварително поставена в ринг) и загладете отгоре. Поставете в хладилника за поне 4 часа, за да стегне.
7. В купа разбийте косовата сметана и пудрата захар, докато се образуват връхчета. Нанесете с лъжица разбитата сметана върху тотртата и украсете с лимоновите кръгчета и цветята, настъргана кора от цитруси. Сервирайте.
Пишете ми тук в коментар, ако приготвите тортата. Вашата реакция винаги ме радва.
Коментари
Публикуване на коментар