Рулца от кадаиф с орехи
Ще си призная, че не си падам по сиропирани и мега сладки десерти. Но толкова отдавна исках да приготвя нещо със суров кадаиф и най-накрая открих и естествено направих сладкиш с него. Десертът не е супер сладък и много сиропиран. Ако го искате в традиционен вариант, просто си направете още сироп, може да добавите и мед към сиропа.
На хората, които не ядат захар и изглежда немислимо да си приготвят този десерт, мога да кажа, че приготвих част от рулцата, като ги залях с еритритол и вода. Не мисля, че е удачно да наричам сместа сироп, защото е просто подсладена вода с еритритол. Залях няколко парченца на няколко пъти с топъл сироп. ММ хареса десерта. Аз хапнах едно руло със захарен сироп, беше ми сладко, но сметаната балансира сладоста. Харесвам усещането при яденето на кадаиф. Напомня ми за приятни мигове в една варненска сладкарница, в която ходехме, когато бяхме деца и винаги си поръчвахме кадаиф, поръсен с орехи и поднесен с бита сметана.
Предстоят други рецепти с кадаиф, които не е задължително да са мега сиропирани и сладки. Последвайте ме, за да не изпуснете рецептите.
Рулца от кадаиф с орехи
Съставки:
400 г суров кадаиф на стайна температура
250 г разтопено гхи или масло
150 г смлени орехи
1 чаена лъжичка смляна канела
За сиропа:
1 чаша захар
1 чаша вода
1 стрък канела
2 с.л. розова вода
за сервиране:
розови листенца
смлени орехи
разбита сметана
течен мед или допълнително захарен сироп
Инструкции
1. Разделете влакната кадаиф в удобна тава. Добавете с ръсене около 150 г от разтопеното масло и отново с пръсти разбъркайте и разнесете около влакната кадаиф.
400 г суров кадаиф на стайна температура
150 г разтопено гхи или масло
2. Разбъркайте орехите със смляната канелата.
150 г смлени орехи
1 чаена лъжичка смляна канела
3. Вземете снопче кадаиф (около 20 г с дължина 17-18 см). Поставете по-късо и по-тънко снопче напречно в основата на дългото. Където се кръстосват двата слоя сложете около супена лъжица от орехите с канела. Завийте на руло, като прибирате страните, докато навивате. Поставете в тава. Навийте всички рула и с четка поръсете останалото масло.
4. Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 30-40 минути или до златисто.
5. Междувременно пригответе сиропа. Поставете всички съставки в малка тенджера и варете около 5-6 минути.
6. Залейте готовите кадаифени рула със сиропа на няколко пъти. Оставете за няколко часа, докато сиропа се поеме напълно.
7. Сервирайте всяко руло с разбита сметана, поръсете с орехи и розови листенца. Ако обичате богато сиропирани десерти, полейте допълнително с малко мед или още сироп всяко парченце.
Коментари
Публикуване на коментар