Рулца от кадаиф с орехи

 






Ще си призная, че не си падам по сиропирани и мега сладки десерти. Но толкова отдавна исках да приготвя нещо със суров кадаиф и най-накрая  открих и естествено направих сладкиш с него. Десертът не е супер сладък и много сиропиран. Ако го искате в традиционен вариант, просто си направете още сироп, може да добавите и мед към сиропа. 

На хората, които не ядат захар и изглежда немислимо да си приготвят този десерт, мога да кажа, че приготвих част от рулцата, като ги залях с еритритол и вода. Не мисля, че е удачно да наричам сместа сироп, защото е просто подсладена вода с еритритол. Залях няколко парченца на няколко пъти с топъл сироп. ММ хареса десерта. Аз хапнах едно руло със захарен сироп, беше ми сладко, но сметаната балансира сладоста. Харесвам усещането при яденето на кадаиф. Напомня ми за приятни мигове в една варненска сладкарница, в която ходехме, когато бяхме деца и винаги си поръчвахме кадаиф, поръсен с орехи и поднесен с бита сметана.

Предстоят други рецепти с кадаиф, които не е задължително да са мега сиропирани и сладки. Последвайте ме, за да не изпуснете рецептите.



Видео към рецепата- 




Рулца от кадаиф с орехи


Съставки:    

 400 г суров кадаиф на стайна температура

250 г разтопено гхи или масло

150 г смлени орехи 

1 чаена лъжичка смляна канела


За сиропа:

 1 чаша захар  

1 чаша вода 

1 стрък канела 

2 с.л. розова вода


за сервиране:

розови листенца

смлени орехи

разбита сметана

течен мед или допълнително захарен сироп


Инструкции            

 1. Разделете влакната кадаиф в удобна тава. Добавете с ръсене около 150 г от разтопеното масло и отново с пръсти разбъркайте и разнесете около влакната кадаиф. 

400 г суров кадаиф на стайна температура

150 г разтопено гхи или масло

2. Разбъркайте орехите със смляната канелата. 

150 г смлени орехи 

1 чаена лъжичка смляна канела

3. Вземете снопче кадаиф (около 20 г с дължина 17-18 см). Поставете по-късо и по-тънко снопче напречно в основата на дългото. Където се кръстосват двата слоя сложете около супена лъжица от орехите с канела. Завийте на руло, като прибирате страните, докато навивате. Поставете в тава. Навийте всички рула и с четка поръсете останалото масло.

4. Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 30-40 минути или до златисто. 

5. Междувременно пригответе сиропа. Поставете всички съставки в малка тенджера и варете около 5-6 минути. 

6. Залейте готовите кадаифени рула със сиропа на няколко пъти. Оставете за няколко часа, докато сиропа се поеме напълно.

7. Сервирайте всяко руло с разбита сметана, поръсете с орехи и розови листенца. Ако обичате богато сиропирани десерти, полейте допълнително с малко мед или още сироп всяко парченце.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни