Домашно бадемово кисело мляко
Домашно бадемово кисело мляко
Днес споделям с вас нова рецепта за домашно бадемово кисело мляко. Това мляко има лека текстура и прилича на домашно заквасено краве мляко.
Малко ретроспекция:
Досега съм приготвяла само с кашу. Заквасих и мляко от кашу и бадеми. И в двата случая използвах значително количество ядки и малко вода. Гъстотата на тези заквасени млека се дължеше на ядките. И в двата случая използвах само ядки, вода и "Закваска с роза" GENESIS. Когато приготвих Малиново ласи с рози , използвах малко количество ядки( кашу), вода и закваска с рози. Приятният вкус на кисело мляко беше налице, но нямаше гъстота. Много ни хареса у дома. За тази напитка не ми и трябваше да е гъсто. По същество ласито е напитка от кисело мляко, вода и някакъв плод. В моето ласи не се налагаше да добавям вода, то вече беше достатъчно течно с консистенция на познатият ни гъст айран. Добавих само плодове и инфузия от рози. Пътуването ми в света на заквасването на веган мляко продължава и днес съм развълнувана да споделя резултатие от заквасването на бадемово мляко.
Известно е, че растителните млека не се сгъстяват, както животинските и за да използвам по-малко ядки, и в същото време да имам текстура на кисело мляко трябваше да използвам някакъв сгъстител. Опитах различни варианти. Днес представям най-успешния вариант със съставки, които използвам в кухнята си. Най-важното е, че закваската работи и се получи това, което виждате- бадемово кисело мляко с лека текстура. Докато стигна до това, можеше да ме видите как ден след ден се прибирах с пакети бадеми и накисвах и обелвах, след това приготвях мляко, което заквасвах и старателно измервах, разпределях в бурканчета и записвах резултатите. Част от млякото заквасих със Закваска с малини, а другото със Закваска за веган йогурт И двете от Genesis labolatories
Заквасените млека и с двата продукта имаха приятен вкус и аромат на кисело мляко.
Всеки път приготвях 800 мл мляко, което разделях на две половини. Всяка половина, т.е. всеки 400 мл сгъстявах с арарут и съответно с арарут и агар-агар, охлаждах до 47-48 С, добавях закваската и сипвах в стерилизирани бурканчета. Завивах и държах на топло за 12 часа. След това прибирах в хладилника. И нямах търпение да минат няколко часа за да ги опитам.
Вижте видеото, за да добиете представа за текстурата на млеката.
За стерилизирането на бурканите: След измиването с препарат, поставям във фурната и включвам на 120 С за около 10-15 минути. Започвам с това и докато млякото е готово за насипване в бурканите, те са охладени до стайна температура.
Бадемово кисело мляко със Закваска с малини
1 ампула Закваска с малини + 4 с.л. бадемово мляко за да има за 4 бурканчета по 200 мл по 1 с.л. закваска за всяко бурканче
800 мл домашно бадемово мляко ( 350 г накиснати, изплакнати и обелени бадеми + 800 мл филтрирана вода)
сгъстители
на 400 мл- 1/4 ч.л. агар+1/4 ч.л. арарут
на 400 мл 1 ч.л. арарут
Бадемово кисело мляко със Закваска за веган йогурт
1 саше Закваска за веган йогурт + 4 с.л. бадемово мляко или преварена вода за да има за 4 бурканчета по 200 мл по 1 с.л. закваска за всяко бурканче
800 мл домашно бадемово мляко ( 350 г накиснати, изплакнати и обелени бадеми + 800 мл филтрирана вода)
сгъстители
на 400 мл- 1/4 ч.л. агар+1/4 ч.л. арарут
на 400 мл 1 ч.л. арарут
Инструкции:
1. Приготвям прясно бадемово мляко. Бадемите са накиснати за 5-6 часа (за освобождаване на инхибиторите), изплакнати няколко пъти и обелени. Поставям ги в блендер, заедно с водата и блендирам на висока скорост около 1-2 минути, до максимално гладка смес. Прецеждам през стерилна марля или торбичка за растителни млека. Изтисквам добре всяка капка мляко.
350 г накиснати, изплакнати и обелени бадеми
800 мл филтрирана вода
2. Разделям млякото на две части по 400 мл. Поставям едната част ( 400 мл) в тенджера. С няколко лъжици от млякото разбърквам агар- агара и арарута. Когато са разбъркани до еднородна кашичка и не се виждат неравности, добавям сместа към млякото в тенджерата и започвам да загрявам, докато започне да къкри и образува малки балончета. Намалявам огъня на 5-6 степен за да се поддържа къкренето, но не да завира. Непрекъснато разбърквам със силиконова бъркалка. На този етап загрявам още около 5 минути.
1/4 ч.л. агар
1/4 ч.л. арарут
3. Свалям от котлона и охлаждам тенджерата в студена вода, за по-бързо, като бъркам често.
4. Разтварям в преварена вода или студено мляко закваската.
1 саше Закваска за веган йогурт или Закваска с малини
4 с.л. бадемово мляко
4. Когато достигне температура 48 градуса, добавям 2 с.л. от разтворената закваска в тенджерата и разбърквам добре. Насипвам в 2 буркана по 200 мл. или 1 от 400 мл.
5. Оставям на топло за 12 часа. Обикновено постилам поларена кърпа на плота и завивам бурканите с памучна, вълнена и поларена завивка.
6. Повтарям процедурата, с останалите 400 мл от бадемовото мляко, което сгъстявам само с арарут.
7. Заквасването със Закваска за веган йогурт е по същия начин, като разбърквам съдържанието на сашето в 4 с.л. преварена вода или мляко.
Веган панакота със закваска
Съставки
350 г бадеми
800 мл вода
1 капсула Закваска с малини
сгъстители
1/2 с.л. арарут на прах
1/2 с.л. агар-агар
Инструкции:
1. Изсипете бадемовото мляко в тенджера. Смесете арарут и агар агар с малко студено бадемово мляко и разбъркайте добре, докато се получи каша. Добавете сместа в тенджерата.
2. Загрейте на слаб до среден огън, докато млякото достигне температура около 85 C. Разбърквайте от време на време, за да не залепне млякото по дъното на съда. Разбърквайте още 5 минути, докато видите леко сгъстяване на млякото.
Оставете млякото да се охлади до около 45 C. Може да поставите тенджерата в студена вода, за да се охлади по-бързо. Разбърквайте постоянно.
Температурата трябва да се понижи до около 45 C за да не убие топлината закваската за кисело мляко.
3. След като млякото се охлади, добавете закваската, предварително разбъркана с малко мляко и разбъркайте внимателно.
4. Изсипете в стерилизирани буркани. Използвайте малки буркани за удобни порции.
5. Поставете стъклените бурканчета в топла среда (увити с топло одеяло) за една нощ (за най-добри резултати – инкубирайте за 12 часа). Колкото по-дълго ферментира, толкова по-остър ще е вкусът на киселото мляко.
6. След като приключи времето, поставете в хладилник за още 6 часа. Полученото мляко е твърдо точно като панакота. Сервирайте с полято с мед или любим сос от плодове.
Коментари
Публикуване на коментар