Крем супа от левурда( Allium ursinum L., мечи лук, див чесън)
Пролетта е времето, в което природата щедро ни поднася своите зелени дарове – свежи, ароматни и пълни с енергия. Обожавам да се разхождам из гората и да търся диворастящи ядливи растения – коприва, киселец, теменужки... Левурдата е едно от растенията, което мечтаех да открия в нашите гори(за първи път намерих в Германия). Няколко години вече събирам и се наслаждавам на страхотния и вкус и качества.
С фин чеснов аромат, нежни листа и впечатляващ профил на хранителни вещества, левурдата е идеалната съставка за пролетна крем супа, която не само стопля тялото, но и зарежда с усещане за свързаност с природата. Тази рецепта е простичка, но вкусът – дълбок, свеж и напомнящ на разходка из сенчеста, уханна гора.
Ако не можете да намерите левурда/див чесън и нямате място за отглеждане, понякога, когато е в сезон може да се намери в магазините по това време на годината. Цената е висока, според мен, но поне може да опитате. Листата са чудесна добавка към зелена салата или просто да хапвате вместо зелен чесън. В сравнение с него листата на дивия чесън са с много по-мек вкус, аромат и липсва тази натрапчива миризма след яденето, както е при чесъна. Всички части на растението -листата, стъблата, цветята и луковиците са годни за консумация.
Супата, която направих днес е напълно без млечни съставки. Сгъстяването постигнах без брашно и нишесте. Използвах кореноплодни- целина и пащърнак. Може да замените с картофи, ако искате. Използвайте от така наречените хлебни или брашнести картофи- тези, които са подходящи за пюре или тези, които поднасяте цели печени. Естествено основната съставка е дивият чесън- от него ви трябва значително количество.
Ако имаш количества левурда и търсиш още рецепти, виж какво съм приготвяла аз:
Солени кексчета с билки и пармезан
Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец
Запеканка с грис, левурда и бели аспержи
Крем супа от левурда( Allium ursinum L., мечи лук, див чесън)
Порции: 4-6
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 20 минути
Общо време: 30 минути
Съставки
2 с.л. олио за готвене
1 жълт лук, нарязан на кубчета
2-3 средно големи картофи или 1 глава целина, нарязани на кубчета
200 г пащърнак, нарязан на едро
750 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. морска сол на вкус
черен пипер на вкус
300 г левурда/ див чесън
Кора от лимон, настъргана
Сок от лимон -за поднасяне - по 1 с.л. на порция
Инструкции:
1. Загрейте голяма тенджера на слаб до среден огън. След като се сгорещи, добавете олиото и лука. Гответе около десет минути, като разбърквате често, докато омекне и леко златисто по краищата.
2 с.л. олио за готвене
1 жълт лук, нарязан на кубчета
2. Добавете пащърнака, целината или картофите бульона, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се комбинират. Покрийте и увеличете котлона, за да заври супата. Намалете котлона и оставете да къкри под капак за около десет минути или докато зеленчуците омекнат. Опитайте с вилица за готовност.
2-3 средно големи картофи или 1 глава целина, нарязани на кубчета
200 г пащърнак, нарязан на едро
750 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. морска сол на вкус
черен пипер на вкус
3. Изключете котлона и добавете дивия чесън. Пасирайте с потапящ се блендер до много гладка смес. Добавете лимоновата кора и сока, подправете на вкус и сервирайте горещо.
300 г левурда/ див чесън
Кора от лимон, настъргана
4. Сервирайте с лъжица лимонов сок. Украсете с цветове от див чесън.
Супата от див чесън може да се съхранява в хладилник до три дни. Може и да замразите.
Знам, че ще ви хареса, ако опитате. Ако сте направили, ще се радвам да знам в коментарите по-долу. Моля, не се колебайте да се свържете и да задавате въпроси. На един коментар разстояние съм. Прекрасен ден днес 😊!
Коментари
Публикуване на коментар