петък, 8 август 2014 г.

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini






Много се радвам, че вече си имам цветни моркови, и освен червено цвекло си отгледах и златно. Днешният тарт е вдъхновен от тези разнообразни цветни зеленчуци, които набрах от градината. За плънка използвах смлените бадеми, които ми останаха след приготвянето на бадемово мляко, а кората е с пълнозърнесто ръжено брашно. Много харесвам вкуса на ръжени печива, дори докато замесвам тестото, уханието е  прекрасно. За хрупкавост добавих оризово и тапиока брашна.  Експериментирах, получи се вкусно, дъщеря ми беше във възторг и по нейна препоръка реших да споделя тук. Този тарт би могъл да бъде и веган, ако в плънката не се сложи яйце, а ленено брашно или нишесте или дори никакъв заместител, и ако се замени кравето масло с кокосово или друго растително, като при тези крекери . Следващият път като го приготвя ще сложа повече зеленчуци отгоре. Опитайте да изпечете тарт с ръжено брашно, дори да използвате други зеленчуци. Има вкусна хрупкава, ароматна коричка, лека и приятна, ядкова плънка, а кръгчетата от цвекло, моркови и тиквички са радващи очите.


Продукти:


за тестото:



* 250 г масло,  много студено, нарязано на кубчета
* 300 г ръжено брашно
* 40 г брашно от тапиока
* 40 г оризово брашно
* 1 с.л. нарязан розмарин
* 1 ч.л. сол 
* 3-4 с.л. студена вода

за гарнитура:

* разбито яйце
* шепа сусам
* шепа белени тиквени семки

За плънката:

* 250 г накиснати бадемови ядки, смлени фино***
* 2 яйца
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
* нарязани на шайби моркови, цвекло, тиквички

***  от накиснатите бадеми, аз направих бадемово мляко и добре изцедените смлени бадеми, вложих в пълнежа на този тарт.



Приготвяне:



1.Поставете в блендера брашната, солта, нарязания розмарин и маслото.


2. Блендирайте до получаване на трохи, както е на снимката горе.

3. Добавете 3-4 с.л. студена  вода, като пулсирате след добавянето на всяка лъжица вода. Ще усетите по шума на блендера, как трудно се върти и тестото започва да се оформя.


4. Изсипете върху набрашнен плот.


5. Бързо съберете тестото на топка.
6. Включете фурната на 200 С.



7. Върху леко набрашнена хартия разточете тестото на правоъгълник с дебелина 5 мм, с приблизителни размери 30*40 см

8. Пригответе плънката като смесите в купа смлените бадеми, солта, яйцата и черния пипер. Разбъркайте с вилица до еднородна смес.


9. Намажете плънката върху тестото, като оставите 3-4 см празна ивица за загръщане.Загладете с шпатула.




10. Наредете нарязаните зеленчуци по цялата повърхност на плънката.


11. Загърнете краищата и ги намажете  с разбитото яйце.Загръщането става най-лесно като използвате хартията. Притиснете с пръсти към плънката.



12. Поръсете обилно със семената.



13. Напръскайте със зехтин. Ако нямате пулверизатор, може и с четка.Това предотвратява прекомерното изсъхване на зеленчуците. Поставете във фурната. Печете 30-35 минути или до хрупкава коричка.




14. Нарежете готовият тарт с остър нож.



15. Поднесете с клончета лимонова мащерка и много рукола и тученица.


 

27 коментара:

  1. Просто прекрасна рецепта! Толкова семпла, здравословна, а, не се съмнявам, и вкусна! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Нели, много е вкусна! Особено ще се хареса на любителите на ръжени печива.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Няма да престана да се удивлявам на великолепните ти снимки и здравословни рецепти ,Бети.Ти си художник както в кухнята , така и във фотографията.Чудна е рецептата и презентацията и.Не съм виждала такива тъмни моркови, от малките кръгли и от белите имам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нашите пазари действилно не се срещат все още. Много им се радвам тази година. Обичам разнообразните зеленчуци!
      Благодаря, Ели за милия коментар!

      Изтриване
  3. Разкошни нови предложения, Бети:
    пицата, и салатата и този тарт са впечатляващи вариации на летен колорит, вкус и аромат...
    Прекрасни идеи и снимки - благодаря за удоволствието и сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, сърдечно благодаря за комплимента!

      Изтриване
  4. Ах, Бети с тези снимки къде ме пренесе ако знаеш! Страхотни цветове, внасящи освен колорит и много уют в тази публикация. На цветни морковчета и аз се радвах миналата година, наистина са много интересни, особено изненадата, когато ги изваждаш от земята:))) Страхотна публикация и стил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не знам къде съм те пренесла, но усещам, че е на хубаво място и се радвам!
      Усещането да посееш семенца и после да ги гледаш как растат и събираш реколтата е наистина вълнуващо и много радостно!

      Изтриване
  5. Estupenda receta esta tarta rústica.
    Un saludo y gracias por su visita a mi blog.

    ОтговорИзтриване
  6. Una tarta deliciosa! Muy buena receta, y muy sana!
    Muchas gracias por tu visita.
    Cariños desde Buenos Aires,
    Sandra

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, мислех да ти кажа, че ще ме е жал да си хапна от този тарт... После се замислих, че няма нищо по-прекрасно от това да хапнеш вкусно ястие, което изглежда така - като от твоите ръце. Да знаеш, че не са ти златни, а безценни!
    Прегръдки, мила Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за милия и сърдечен комплимент!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  8. The fresh ingredients make this such a tasty meal and so good for you, too. And look how pretty it looks! Thanks for sharing your recipe! Enjoy your day! Hugs, Diane

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам за вкуса, Бети, малко по-здравословно идва за моя вкус:), но определено ти си художник - кулинар! Нарисувала си картина, и то каква! За фотографските умения няма вече просто какво да кажа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, вероятно ръженото брашно не ти допада....? Може да се замени с брашно от лимец или пълнозърнесто и разбира се бяло пшенично. Но си заслужава да се опита ръжено брашно в маслено тесто. Не прилича на ръжения хляб, който, хората, които не обичат ръжено брашно определят като леко кисел и клисав.
      Благодаря ти за прекрасните думи!

      Изтриване
  10. Много по мой вкус!! Плънката ми хареса, ще трябва да е разкош този тарт! И си си отгледала жълто цвекло и лилави моркови :) Поздравления, Бети!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, радвам се, че ти допада на вкус! И да, ако знаеш как им се радвам на тия цветни зеленчуци!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Бети,поздравления за разнообразната реколта!Умееш да рисуваш с храна по неповторим начин и винаги пресъздаваш прекрасни картини!Този галет е като картина в рамка!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ме радва коментара ти и ти благодаря от сърце!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Looks so delicious and has so many beautiful colours :)
    I have never taste something like that,
    must try it with the first opportunity!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Glad you like it!
      And surely try - very tasty!
      Thanks for stopping and your lovely comment!

      Изтриване
  13. Бети, сигурно и ако го нарисувам, няма да изглежда толкова добре! Благодаря ти за цветовете, разнообразието и красотата, които внасяш в блоговото пространство!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, а аз ти благодаря за милите думи!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Такава красота си сътворила отново, Бети. Греят цветовете:)

    ОтговорИзтриване