Салата с тученица, орехи и кисело мляко - Common purslane salad with walnuts and yogurt



Винаги с удоволствие гостувам на баба си и след като я прегърна се втурвам в градината, пълна с аромати....


 .....с цветове

 




и хрупкави зеленчуци, дъхави къпини и свежи треви.



 Тази неделя отново се видяхме и докато разгледам градинките, неусетно дойде време за обяд. Майка ми сготви яхния от зелен боб, а аз направих една лека и много свежа салата.От честите дъждове тученицата беше неустоимо свежа и хрупкава и тя беше основната съставка.

 

Приготвянето е изключително бързо и имах време и за снимки, а сега ще я споделя с вас.


Главният герой, както сте се досетили по снимките е тученицата.И друг път съм показвала как я използвам. Тази свежа, вкусна и хрупкава трева, и най-вече достъпна е изключително полезна. За съжаление у нас все още не е никак популярна.
Накратко ще спомена за нейните полезности и се надявам да се престрашите и да я опитате.



Тученица, тлъстига - (Portulaca oleracea) 

en.(common purslane, also known as verdolaga, pigweed, little hogweed, or pursley, and moss rose)

de. Der Portulak 

it.La portulaca È nota nelle diverse regioni con diversa denominazione: in italiano come porcellana, procaccia, purselana (Liguria)[1], erba grassa (Lombardia)[1], barzellana (Sardegna)[1], purcacchia o purcacc (Lazio), precacchia (Abruzzo[1]), porcacchia o perchiacca (Basilicata)[1], pucchiacchèlla, chiaccunella[1] (Campania) o picchiacchella (in alcune zone del Sannio viene chiamata, eufemisticamente, erba vasciulella per evitare il diretto riferimento dialettale al sesso femminile (la pucchiacca, in dialetto napoletano, è l'organo genitale femminile), perchiazza, sportellecchia (Toscana)[1], andraca, purchiacca (Calabria)[1], purciaca o purciddana (Sicilia)[1], perchiazza (Puglia), 'mbrucacchia o brucacchia (Salento).

es.Verdolaga

pl. Portulaka pospolita, portulaka warzywna


Суровата тученица е ниско калорична-100 г-20 ккал и богата на много хранителни вещества, минерали, витамини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти


Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 84 kJ (20 kcal)

Carbohydrates
3.39 g

Fat
0.36 g

Protein
2.03 g

Vitamins
Vitamin A 1320 IU
Thiamine (B1)
(4%)
0.047 mg
Riboflavin (B2)
(9%)
0.112 mg
Niacin (B3)
(3%)
0.48 mg
Vitamin B6
(6%)
0.073 mg
Folate (B9)
(3%)
12 μg
Vitamin C
(25%)
21 mg
Vitamin E
(81%)
12.2 mg

Trace metals
Calcium
(7%)
65 mg
Iron
(15%)
1.99 mg
Magnesium
(19%)
68 mg
Manganese
(14%)
0.303 mg
Phosphorus
(6%)
44 mg
Potassium
(11%)
494 mg
Zinc
(2%)
0.17 mg

Other constituents
Water 92.86 g

източник на таблицата
 
Съставките по-горе обуславят нейната изключителна полза за нашето здраве. Може да се бере от късна пролет до късна есен. Тя е плевел, много адаптивна и се среща навсякъде.Целулозата
ѝ е нежна, листата и стъблата са сочни, хрупкави и леко киселички.Може да се хрупа и без подправки.

- засилва имунната система
регулира кръвообращението
- регулира обмяната на веществата
- премахва отоци в тялото
- спомага за сваляне на висока температура
- благоприятно действие при хемороиди
- предпазва от инфаркт и склероза, укрепва сърцето
-помага при  артрит, главоболие, изгаряния, кашлица, за подобряване на зрението
- има лечебен ефект при диабет и инфаркт

 

 Продукти: 

за всяка чаша:

* шепа счукани орехи
* 2-3 с.л. гъсто кисело мляко- овче, краве или биволско
* две шепи тученица




Поставяте на дъното на чашата орехите, после киселото мляко и отгоре свежата тученица.



Ще се радвам да опитате и да започнете да я хапвате.


Какво съм правила досега аз: 

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula

Салата с тученица и авокадо

за гарнитура например за този картофен кекс

Напълних кошничките с продукти за салатата за вечеря :)

 




Коментари

  1. Takiej sałatki to Ja jeszcze nie jadłam!
    Zdjęcia jak zwykle mnie powalają! Kiedy Ja się takie nauczę robić?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Necessarily try this salad! You'll love it!
      Thank you, Dorota, for your lovely comment!

      Изтриване
  2. Чудна е салатата с тученица,Бети.Аз правя от нея суров мус или зелено смути.Тази година е благодат за нея и нашата градина е пълна със свежи стръкчета.Много е полезна за диабетиците,а в Гърция и Германия я култивират и ползват за зелена плънка.
    Спорна и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти!
      И аз много често я добавям към зелено смути.
      В предните постове, в които съм приготвила нещо с нея съм споменала, че в Гърция и Германия е много използвана. Лично аз я предпочитам сурова, а не след термична обработка.
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Ех, с такова удоволствие влизам всеки път тук и си тръгвам заредена с настроение и малко нежелание. :)
    Ето, сега пак се взирах в приказните ти снимкте, Бети, сякаш си вярвах че ще премина през екрана и ще се потопя в омайниата градина от богата зеленина и ароматни цветове. Салатката ти е божествена! Мога да си похапна блажено няколко порции, без да ме е еня за калориите. :)) Тъкмо вчера се глезих с подобна - млякото при мен бе заместено с фина извара и поръсих с малко чер пипер и няколко капки зехтин.
    Прегръдки и пожелание за красив и вълнуващ август!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, много се радвам, че ти харесва тук и градинката на баба!
      А тученицата има изключително малко калории и ако млякото е по-ниско калорично би била доста диетична салата. И твоята салатка е била много вкусна!
      Благодаря ти за милите думи!
      Прегръдки и усмивки за теб!

      Изтриване
  4. Отдавна се каня да направя салата от тученица, но не зная има ли друга трева, която да прилича на нея. Имам предвид да не я объркам с някой неядивен ( и не дай Боже, отровен) двойник. Зная, че въпросът ми звучи леко смехотворно, но все пак да попитам... Предварително благодаря за отговора! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма двойник!Аз я ям от години,в салата я слагам вместо краставица!

      Изтриване
  5. Всичко при баба и дядо е прекрасно... И когато има кой да му се зарадва, какво да иска повече човек?
    Бети, пренасям се във вкусния ти и мил свят, може ли...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Привет Милена!
    Доколкото ми е известно тученицата няма отровен двойник. Не би могла да я объркаш-тя е много разпространена. Добавих още една снимка, в която се вижда как изглежда в почвата. Ако се вгледаш в процепите на тротоарите и сградите можеш също да я видиш. Не съветвам от там да я береш за салата, но тя е наистина навсякъде.Появява се в градините, след като се оплевят от едрите бурени, обича слънце. Дори в саксиите ми на терасата се появява незнайно откъде:)
    Ако искаш снимай това, което набереш и ми прати снимката. bianka.h.yovcheva@gmail.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отговора! Има я в двора на баба ми. Ще нападам :)

      Изтриване
  7. Beautiful composition. Seems to be very refreshing and perfect for the hot summer we recently have. And yes, now I see this is portulaka :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. It's really fresh and has a slightly sour taste and very few calories and is very useful.

      Изтриване
  8. Умирам си за твоите идеи, Бети! Само дето нямам тученица под ръка. Как се завъжда?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно си много изрядна градинарка, Марта-щом липсва в градината ти :))
      Какво да ти кажа- тя е плевел-"никне, дето не я сееш".
      Миналата година си купих пакетче с лавандула и ми поникна тученица...Това в кръга на шегата, но е вярно. Ще я видиш по неподдържани тротоари и градини със зеленчуци. Ако не намериш, в момента започва да цъфти и скоро ще има семенца- ще ти пратя.

      Изтриване
  9. Анонименавгуст 08, 2014

    Здравей Бети,

    Страхотни снимки отново :)

    Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, за тази тученица ми беше споменал колега, даже си спомняше как баба му преди 40 години му правела баница. Обеща да ми покаже, в двора, около служебната ни сграда има много растителност, той е огромен, но така и не намери. Аз също нямам спомен да съм виждала тази трева на село примерно, а разбирам, че е доста често срещана...Ще трябва да подсетя пак колегата да се поразтърси. И след тази вкусно изглеждаща салатка...На какво оприличаваш вкуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще намериш Веси. Тученицата обича открити и чисти места. Не вирее в гъста сянка или гъсти и високи треви. Затова се появява в градината, след като се оплевят първите големи и високи плевели като щир, лобода, репей и други.
      На вкус е сочна, хрупкава, леко киселичка.
      Надявам се да ти допадне и да си намериш, разбира се.

      Изтриване
  11. А, това определение - сочна, хрупкава и киселичка ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)
      Ще ти допадне на вкус! Въпреки, че спада към сукулентите, по-вкусни са младите или поливани стръкове. Дано попаднеш на такива.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни