Салата с тученица, орехи и кисело мляко - Common purslane salad with walnuts and yogurt
Винаги с удоволствие гостувам на баба си и след като я прегърна се втурвам в градината, пълна с аромати....
.....с цветове
и хрупкави зеленчуци, дъхави къпини и свежи треви.
Тази неделя отново се видяхме и докато разгледам градинките, неусетно дойде време за обяд. Майка ми сготви яхния от зелен боб, а аз направих една лека и много свежа салата.От честите дъждове тученицата беше неустоимо свежа и хрупкава и тя беше основната съставка.
Приготвянето е изключително бързо и имах време и за снимки, а сега ще я споделя с вас.
Главният герой, както сте се досетили по снимките е тученицата.И друг път съм показвала как я използвам. Тази свежа, вкусна и хрупкава трева, и най-вече достъпна е изключително полезна. За съжаление у нас все още не е никак популярна.
Накратко ще спомена за нейните полезности и се надявам да се престрашите и да я опитате.
Тученица, тлъстига - (Portulaca oleracea)
en.(common purslane, also known as verdolaga, pigweed, little hogweed, or pursley, and moss rose)
de. Der Portulak
it.La portulaca È nota nelle diverse regioni con diversa denominazione: in italiano come porcellana, procaccia, purselana (Liguria)[1], erba grassa (Lombardia)[1], barzellana (Sardegna)[1], purcacchia o purcacc (Lazio), precacchia (Abruzzo[1]), porcacchia o perchiacca (Basilicata)[1], pucchiacchèlla, chiaccunella[1] (Campania) o picchiacchella (in alcune zone del Sannio viene chiamata, eufemisticamente, erba vasciulella per evitare il diretto riferimento dialettale al sesso femminile (la pucchiacca, in dialetto napoletano, è l'organo genitale femminile), perchiazza, sportellecchia (Toscana)[1], andraca, purchiacca (Calabria)[1], purciaca o purciddana (Sicilia)[1], perchiazza (Puglia), 'mbrucacchia o brucacchia (Salento).
es.Verdolaga
pl. Portulaka pospolita, portulaka warzywna
Суровата тученица е ниско калорична-100 г-20 ккал и богата на много хранителни вещества, минерали, витамини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 84 kJ (20 kcal) |
Carbohydrates
|
3.39 g
|
Fat
|
0.36 g
|
Protein
|
2.03 g
|
Vitamins | |
Vitamin A | 1320 IU |
Thiamine (B1) |
(4%)
0.047 mg |
Riboflavin (B2) |
(9%)
0.112 mg |
Niacin (B3) |
(3%)
0.48 mg |
Vitamin B6 |
(6%)
0.073 mg |
Folate (B9) |
(3%)
12 μg |
Vitamin C |
(25%)
21 mg |
Vitamin E |
(81%)
12.2 mg |
Trace metals | |
Calcium |
(7%)
65 mg |
Iron |
(15%)
1.99 mg |
Magnesium |
(19%)
68 mg |
Manganese |
(14%)
0.303 mg |
Phosphorus |
(6%)
44 mg |
Potassium |
(11%)
494 mg |
Zinc |
(2%)
0.17 mg |
Other constituents | |
Water | 92.86 g |
източник на таблицата
Съставките по-горе обуславят нейната изключителна полза за нашето здраве. Може да се бере от късна пролет до късна есен. Тя е плевел, много адаптивна и се среща навсякъде.Целулозата
ѝ е нежна, листата и стъблата са сочни, хрупкави и леко киселички.Може да се хрупа и без подправки.
- засилва имунната система
- регулира кръвообращението
- регулира обмяната на веществата
- премахва отоци в тялото
- спомага за сваляне на висока температура
- благоприятно действие при хемороиди
- предпазва от инфаркт и склероза, укрепва сърцето
-помага при артрит, главоболие, изгаряния, кашлица, за подобряване на зрението
- има лечебен ефект при диабет и инфаркт
Продукти:
за всяка чаша:
* шепа счукани орехи
* 2-3 с.л. гъсто кисело мляко- овче, краве или биволско
* две шепи тученица
Поставяте на дъното на чашата орехите, после киселото мляко и отгоре свежата тученица.
Ще се радвам да опитате и да започнете да я хапвате.
Какво съм правила досега аз:
Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula
Салата с тученица и авокадо
за гарнитура например за този картофен кексНапълних кошничките с продукти за салатата за вечеря :)
Takiej sałatki to Ja jeszcze nie jadłam!
ОтговорИзтриванеZdjęcia jak zwykle mnie powalają! Kiedy Ja się takie nauczę robić?
Necessarily try this salad! You'll love it!
ИзтриванеThank you, Dorota, for your lovely comment!
Чудна е салатата с тученица,Бети.Аз правя от нея суров мус или зелено смути.Тази година е благодат за нея и нашата градина е пълна със свежи стръкчета.Много е полезна за диабетиците,а в Гърция и Германия я култивират и ползват за зелена плънка.
ОтговорИзтриванеСпорна и успешна нова седмица!
Ели, благодаря ти!
ИзтриванеИ аз много често я добавям към зелено смути.
В предните постове, в които съм приготвила нещо с нея съм споменала, че в Гърция и Германия е много използвана. Лично аз я предпочитам сурова, а не след термична обработка.
Хубав ден!
Ех, с такова удоволствие влизам всеки път тук и си тръгвам заредена с настроение и малко нежелание. :)
ОтговорИзтриванеЕто, сега пак се взирах в приказните ти снимкте, Бети, сякаш си вярвах че ще премина през екрана и ще се потопя в омайниата градина от богата зеленина и ароматни цветове. Салатката ти е божествена! Мога да си похапна блажено няколко порции, без да ме е еня за калориите. :)) Тъкмо вчера се глезих с подобна - млякото при мен бе заместено с фина извара и поръсих с малко чер пипер и няколко капки зехтин.
Прегръдки и пожелание за красив и вълнуващ август!
Ирме, много се радвам, че ти харесва тук и градинката на баба!
ИзтриванеА тученицата има изключително малко калории и ако млякото е по-ниско калорично би била доста диетична салата. И твоята салатка е била много вкусна!
Благодаря ти за милите думи!
Прегръдки и усмивки за теб!
Отдавна се каня да направя салата от тученица, но не зная има ли друга трева, която да прилича на нея. Имам предвид да не я объркам с някой неядивен ( и не дай Боже, отровен) двойник. Зная, че въпросът ми звучи леко смехотворно, но все пак да попитам... Предварително благодаря за отговора! Милена
ОтговорИзтриванеНяма двойник!Аз я ям от години,в салата я слагам вместо краставица!
ИзтриванеВсичко при баба и дядо е прекрасно... И когато има кой да му се зарадва, какво да иска повече човек?
ОтговорИзтриванеБети, пренасям се във вкусния ти и мил свят, може ли...
Прегръдки!
Привет Милена!
ОтговорИзтриванеДоколкото ми е известно тученицата няма отровен двойник. Не би могла да я объркаш-тя е много разпространена. Добавих още една снимка, в която се вижда как изглежда в почвата. Ако се вгледаш в процепите на тротоарите и сградите можеш също да я видиш. Не съветвам от там да я береш за салата, но тя е наистина навсякъде.Появява се в градините, след като се оплевят от едрите бурени, обича слънце. Дори в саксиите ми на терасата се появява незнайно откъде:)
Ако искаш снимай това, което набереш и ми прати снимката. bianka.h.yovcheva@gmail.com
Много благодаря за отговора! Има я в двора на баба ми. Ще нападам :)
ИзтриванеBeautiful composition. Seems to be very refreshing and perfect for the hot summer we recently have. And yes, now I see this is portulaka :)
ОтговорИзтриванеIt's really fresh and has a slightly sour taste and very few calories and is very useful.
ИзтриванеУмирам си за твоите идеи, Бети! Само дето нямам тученица под ръка. Как се завъжда?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Явно си много изрядна градинарка, Марта-щом липсва в градината ти :))
ИзтриванеКакво да ти кажа- тя е плевел-"никне, дето не я сееш".
Миналата година си купих пакетче с лавандула и ми поникна тученица...Това в кръга на шегата, но е вярно. Ще я видиш по неподдържани тротоари и градини със зеленчуци. Ако не намериш, в момента започва да цъфти и скоро ще има семенца- ще ти пратя.
Здравей Бети,
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки отново :)
Диана
Благодаря сърдечно, Диана!
ИзтриванеБети, за тази тученица ми беше споменал колега, даже си спомняше как баба му преди 40 години му правела баница. Обеща да ми покаже, в двора, около служебната ни сграда има много растителност, той е огромен, но така и не намери. Аз също нямам спомен да съм виждала тази трева на село примерно, а разбирам, че е доста често срещана...Ще трябва да подсетя пак колегата да се поразтърси. И след тази вкусно изглеждаща салатка...На какво оприличаваш вкуса?
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ще намериш Веси. Тученицата обича открити и чисти места. Не вирее в гъста сянка или гъсти и високи треви. Затова се появява в градината, след като се оплевят първите големи и високи плевели като щир, лобода, репей и други.
ИзтриванеНа вкус е сочна, хрупкава, леко киселичка.
Надявам се да ти допадне и да си намериш, разбира се.
А, това определение - сочна, хрупкава и киселичка ми харесва!
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеЩе ти допадне на вкус! Въпреки, че спада към сукулентите, по-вкусни са младите или поливани стръкове. Дано попаднеш на такива.