Сладоледено парфе с бъз и ягоди - Ice cream parfait with strawberries and elderflower






Ароматът на цветовете бъз в съчетание с този на  ягоди е вълшебен и неустоим. Аз ги преплетох в едно леко като облак, сладоледено парфе. Блатовете са от шоколад. Получи се един прекрасен десерт. Това е една от рецептите, които изпратих за конкурса " Пролетни десерти"  на любимото ми списаниe BBC Good Food България. Много се зарадвах, когато разбрах, че печеля голямата награда.





Продукти:
За форма с размери 7х24 см


* 150 г черен шоколад - 70% какао
*  50 г млечен шоколад
*    5 яйчни жълтъка
*    60 г фина захар(светло кафява)
* 600 мл сметана
* 100 г мармалад от ягоди и ревен (или 400 г пресни ягоди, 50 г захар, сварени за 5 минути, пасирани и редуцирани до 100 г )
* клончета свежи цветове от бъз и пресни ягоди за декорация


1. Шоколадите се начупват на парченца и се стопяват на водна баня с леко разбъркване.

2. Разстелете на хартия за печене  стопения шоколад на правоъгълник с размер 24 х 42 см. 
Загладете с шпатула . Докато шоколадът е още топъл с обратното на лъжица оформете 6 правоъгълника със страна 7 см – това е късата страна на формата ми. Охладете. Може да поставите и във фризера. Ще получите 6 шоколадови  блата със страни 24х7 см. Вие може да направите според вашата форма, важно е да изтъните максимално шоколада, за да може лесно да се реже впоследствие.



3.Междувременно поставете в огнеопорна купа жълтъците и захарта. Загрейте сиропа от бъз. Разбийте жълтъците до бледожълт крем. Добавете горещия сироп и продължете да разбивате. Прехвърлете в малка тенджерка и бъркайте със силиконова лъжица докато сместта се сгъсти-5-6 минути. Охладете в ледена баня.

4. Разбийте сметаната отначало на бавни, а после на бързи обороти. Добавете към нея с непрекъснато разбиване охладената яйчната смес, а после ягодовия мармалад или редукция, с което разполагате.



5. Покрийте дъното на формата с около 2 см слой от парфето. Поставете един шоколадов блат, поставете още 2 см парфе, отново шоколадов блат и така, докато привършите блатовете и сместа парфе.




  
Завършете с парфе. Поставете във фризера за 5-6 часа. За по-лесно изваждане може да облицовате формата със свежо фолио. Аз не го направих, но все пак успях да го извадя, с потапяне на формата в гореща вода. Препоръчвам използването на фолио.




6. Преди поднасяне извадете и оставете на стайна температура за 15 минути. Обърнете и украсете с цветчета бъз и пресни ягоди. Режете с нож, потопен в гореща вода и подсушен.

 Идея:  

Може да направите десерта, като обикновено парфе, без да замразявате. В този случай добавете към сместа 10 гр. стопен на водна баня желатин. Охладете в хладилник за 2-3 часа.

 

Сервирайте допълнително с ягодов сос.




Коментари

  1. Приказка! Какво друго да кажа - цветна, красива, ароматна, вълшебна приказка! Да ти е кеф да се потопиш в нея до безсъзнание. :)
    Страхотно парфе, Бети! Поздравления и комплименти!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти сърдечно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Поздрави за наградата и за поредната ти разкошотия!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво, вкусно и без съмнение ще ме изстреля в облаците :) Отново ме плени, Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. UMMMMM que rico!!!!! Con lo que me gsutan los helados. Besitos canarios Bety.

    ОтговорИзтриване
  5. Ummmm que rico Bety!!!!! Con lo que me gustan los helados. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно! Вълшебно!!! Поздравления за творчеството, Бети!!!
    Слънчев ден с много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Delicious !! Perfect for morning coffee
    Greetings!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно парфе, Бети! Направо не мога да преглъщам по-бързо! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,
    чудесно е парфето, неустоими аромати и цветове.Чудни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. И как няма да спечелиш най-голямата от най-най-големите награда....! Наистина страхотен десерт със страхотни продукти!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  11. Espectacular y seguro que delicioso!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Напълно заслужено си спечелила, Бети! Десертът ти е вкусен нежен полъх. :) Уханна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Beautiful post, really interesting...thx for sharing!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита награда,Бети!Несъмнено високо са оценили тази невероятна идея и красива презентация!Обожавам такива кремести десерти,твоят е отново уникално съблазнителен!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря мила Роси! Радва се, че и на теб ти допада!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  15. Felicidades por ese premio, te lo mereces , no me extraña que te lo dieran por que el helado tiene que estar delicioso y una presentación como siempre estupenda.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Estimado Rosss, muchas gracias por su amable comentario!
      Abrazos!

      Изтриване
  16. Felicidades por el premio , un postre delicioso y muy bien explicado. Las fotos tambien
    son una maravilla.
    Gracias por compartirlo.
    Saludos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Gracias por tu comentario preciosa usted!
      Thank you for your lovely comment!

      Изтриване
  17. Анонименюни 05, 2015

    WOW!!!
    The cake looks yummy!

    would you like to follow each other? If you follow me,
    I will follow you back after it.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонименюни 05, 2015

    The cake looks yummy!
    I want to try it.
    would you like to follow each other? If you follow me,
    I will follow you back after it.
    www.tomntins.com

    ОтговорИзтриване
  19. how delicious , I love strawberries !
    http://mosaictrends.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, много се радвам че си победител в конкурса на списаниe BBC Good Food България!! Ти заслужаваш голямата награда и не само за тази рецепта - при теб всички са за голяма награда!!
    Прекрасно и неустоимо изглежда този десерт, снимките са невероятно красиви (като всички, които ни представяш)!!
    Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, толкова мил коментар, благодаря ти сърдечно!
      Топла прегръдка!

      Изтриване
  21. Прелестно ледено удоволствие! Неустоимо изкушение! Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  22. Holaaa Bety, aquí estoy, encantadísima de llegar aquí, tus recetas me parecen de lo más original y la fotografía, ESPECTACULAR!!
    Me emociona que hayas encontrado mi blog y te gusten mis cositas, yo desde luego, súper contenta de poder disfrutar desde ahora de tus exquisitas recetas de las que tomaré buena nota!!
    Ya me hice tu seguidora y no me perderé nada!!
    Un beso grandeee,

    Menchu
    Un Pedacito de Luna

    ОтговорИзтриване
  23. Анонименюни 05, 2015

    Честито, Бети! Така се радвам за това, че си спечелила голямата награда в конкурса!
    За сетен път искам да изкажа възхищението си от това, което приготвяш и представяш в блога си. Има нещо в цветовете, на които залагаш, което ме докосва винаги, когато видя твое произведение. Естетиката на твоите кулинарни творби е толкова естествена и близка до природата. Може би това е тайната?
    Поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, не знам какво да кажа, на топлите ти думи...Явно сме на една вълна, щом усещаш, това което влагам в това, което правя. Радвам се много, че ти допадат моите предложения и снимки. Обичам природата, наистина много я обичам!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  24. Вкусно!!!!! Such lovely pictures!!!!

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  25. Кулинарните вълшебства при теб не спират, Бети,
    впечатляващо, неустоимо изкушение с много аромат, вкус и финес!
    Благодаря за удоволствието, поздрави и вдъхновени летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!Много мил комплимент!

      Изтриване
  26. Дано голямата награда е толкова голяма колкото това което ни представяш Бети!
    Списанието по обясними причини не мога да го имам, но за това пък се насладих на прекрасните ти снимки с още по-прекрасното сладоледено предложение!
    Удоволствие е за мен да надникна при теб :) Винаги научавам нещо ново.
    Поздрави и слънчеви вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Наградата е страхотна, наистина!
      Не знам какво научи този път, но много се радвам, че тук ти харесва и винаги ми е приятно, когато прочета твой коментар!

      Изтриване
  27. OMG I need a big slice of that!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  28. Bety, this dessert looks so good, and these pictures should be in a magazine......amazing!

    Have a great week.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  29. Thank you, Sheryi In case they are really in a magazine!

    ОтговорИзтриване
  30. Направо се покапах при вида на тези снимки! Прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина беше много вкусно и нежно на вкус! Благодаря ти!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни