Мармалад от ревен, ягоди и лайм - Rhubarb, Strawberries, Lime Marmalade


Ревенът е сравнително непознат в България. В европейските държави се отглежда широко, заради кулинарното му приложение. В Китай е познат от векове заради лечебните му качества- лекува храносмилателни проблеми. За лечебни цели се използват коренищата и семената, а за кулинарни- стъблата на листата. Те са дълги, месести, оцветени в червено към зелено. Цвета зависи и от начина на отглеждане на растението. Обича влагата, а светлината не е толкова важна за него. Вкусът на стъблата е приятно кисел, заради съдържанието си на ябълчена и лимонена киселина. Не се отличава с особен аромат. Заради киселия си вкус и полезни вещества, които съдържа се използва при направата на освежаващи напитки, супи, сладкиши, кисели, компоти, желета. Въпреки, че се води зеленчук, като че ли употребата му в сладки изделия, в комбинация с плодове е по-голяма, отколкото със зеленчуци. Може да се добави в супи като подкиселяваща съставка- например в супа от спанак, лапад или коприва. Освен освежаващо действие, той е ниско калоричен- 100 г съдържат около 20 kcal. Богат на желязо, витамин С, витамини от групата В, каротин, калций, магнезии, фосфор и пектин. Засилва апетита. Подобрява перисталтиката на червата,  ускорява обмяната на веществата и води до пречистване на организма.

 

Както казах ревен трудно може да се открие в България и по тази причина бих си посяла. Все още не съм открила доставчик на семена в България. Посетих един огромен градински център в Германия, но за съжаление имах само един час и не видях там семена от ревен. Не успях да разгледам обстойно и растенията за разсад. Ревенът може да се отгледа и от  коренища. Надявам се да се сдобия и с него скоро.

Не съм следвала определена рецепта. Импровизирах с една от традиционните комбинации-ревен и ягоди. Използвах сок от лайм, както и кората.

 

Получи се много вкусна, ароматна, искряща комбинация от аромати. Обикновено мармаладите сгъстявам с по-дълго варене, но този път реших да използвам желираща захар. В нейния състав влиза и пектин. Обозначението на опаковката 1:1, означава, че трябва да се използва в това съотношение плодове и захар. Тъй като аз намалявам винаги количеството захар, особено, ако е бяла, добавих допълнително пектин. Хареса ми гъстотата, която получих. Ако предпочитате по-течен мармалад, не добавяйте допълнително пектин.

 


Продукти:

* 200 г ягоди
* 200 г ревен
* 120 г желираща захар (1:1)
* 1 ч.л. пектин
* сока и кората на един лайм


Приготвяне:

1. Измитите и почистени ягоди и ревен нарежете на малки парченца.  


2. Поставете ги в подходяща тенджерка, заедно със сока от лайм. Варете на умерен огън, като разбърквате - около 5-10 минути. Ягодите загубват форма, а  ревенът омеква. Не е необходимо добавянето на вода. Ягодите и ревенът имат достатъчно количество вода. Свалете от котлона.  Добавете настърганата кора от лайм.



3.  Пасирайте и добавете захарта, в която сте разбъркали предварително пектина. Разбъркайте и поставете на огъня за около 4-5 минути.Ако нямате пасатор, може да прецедите през фина метална цедка. А може да оставите и като конфитюр- да се усещат парченцата.


4. Насипете в измити и добре подсушени буркани. Може да загреете предварително.
Затворете с капачките и обърнете за около 10-15 минути. Съхранявайте на тъмно и хладно.

 

Аз нямах търпение да опитам на филийка. Много свежо и вкусно. Определено ще направя още, когато ми попадне ревен.


Този мармалад може да се използва като пълнеж на кексчета и торти, като глазура за чийзкейк, като слой в трайфъл, за сервиране на скоунс и още много други приложения.





Коментари

  1. Анонименмай 09, 2014

    Семена от ревен има тук: http://www.organiccatalogue.com/advanced_search_result.php?keywords=rhubarb&search_in_description=0&sb=t&x=0&y=0

    ОтговорИзтриване
  2. Ummm Bety, con esos ingredientes, debe estar para chuparse los dedos!!! Feliz fin de semana.

    ОтговорИзтриване
  3. Четох, че ревен не е добре позната в България. Тук, в Белгия тя расте в почти всяка градина. Аз наскоро направи ревен чийзкейк с amarettini бисквитки. Действително, кисел вкус на ревен дава много вкус към много сладки ястия.
    Приятен уикенд,
    Поздрави,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Ymme!
      Аз съм очарована от вкусът и нюанса, който придава!
      Скоро ще отглеждам в градината си!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Бети, красиви снимки! Много изкусителен е този мармалад - наистина букет от вкусове :) И изключително полезна информация, заради която ще опитам да наблегна на ревена тази година :)
    Хубави и вкусни почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм очарована от вкуса на ревена!
      Надявам се догодина да имам собствен ревен и също да използвам по-активно.
      Единственото негативно нещо, което прочетох е относно съдържанието на оксалова киселина в листата на ревена.За да се прояви, обаче леко токсичното действие е необходимо да се изяде около 5 кг дневно от листата.В кулинарията се използват най-вече стъблата на листата.Оксалова киселина има и в спанака и в бобовите растения.

      Изтриване
  5. Бети, от скоро следя блога ти и трябва да си призная, че всеки път научавам нещо ново и интересно. Всяка твоя рецепта действа много вдъхновяващо и дори без ревен успя да направи деня ми хубав. Благодаря на Анонимен за информацията. Поздрави и приятни, слънчеви и зареждащи почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христина, сърдечно благодаря!
      Радвам се, че те вдъхновявам и ти е приятно в моя блог!
      Надявам се на слънчеви почивни дни-в момента вали проливен дъжд.:)

      Изтриване
  6. Бети, миналата година си купувах на няколко пъти от Лидл, а доколкото ми е известно се намира диворастящ и с киселеца са от едно семейство, но не съм се натъквала на такъв. Ето тук има инфо по въпроса http://petrohan.wordpress.com/2011/06/08/foraging-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, аз още не съм се натъквала, но ще следя по-редовно в Лидъл. Семейството им е Лападови, това, което прочетох е, че се среща в планините, на влажни места. Надявам се да мога да го отгледам догодина- ще му създам дренирано място на сянка под един огромен орех-дано се получи!
      Благодаря ти за линка!

      Изтриване
  7. Много симпатично сладко, Бети :) Пак снимано по горски красиво и събрало в себе си интересни аромати и съставки! За пореден път си задавам въпроса защо още не съм правила нищо с ревен! Във Франция е толкова популярен, гледам го и на двора у Тереза, и при родителите на Филип, и в магазините, а не посягам. Крайно време е... :)
    Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно, защото не ни е познат от детството ни...а и вероятно малко странно е това, че се ядат стъблата на листата....Опитай, на мен много ми допадна киселичкият му вкус. Дори мисля да го вложа в супа следващия път.

      Благодаря ти, Тики!

      Изтриване
  8. Ах, да ти имам чашките и идеите и снимките... Бети, приказките ти нямат край... Този ревен съм го виждала някъде, но не съм го опитвала, ето отново представяш нещо непознато. Прекрасни аромати, вкус и красота! Прегръдки и прекрасен съботен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път, когато го видиш вече, няма да ти е непознат, Кате! Надявам се да ти допадне!
      Благодаря ти!
      Много си мила!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни