Част от очарованието на есента са вкусовете, които ни донася. Твърде много са - дюли, грозде, круши, ябълки, тикви, нар, райски ябълки ... някои от тях разгръщат своите аромати в кухнята и ни обгръщат с мекото и сладко усещане за уют. Други нямат изявен аромат, но имат очарователен вкус, като кестените. Любими са ми и с нетърпение ги очаквах на пазара. Сега бързам да им се насладя в различни варианти.Солени или сладки. В каквото и да решите да ги вложите трябва да ги подготвите предварително, като ги обелите. Опитвала съм и сурови - обелени от външната по- твърда обвивка, и от вътрешната люспа,която има тръпчив вкус. За по-лесно обелване има два основни начина - чрез печене или варене. Ако изберете да приготвите печени кестени, трябва да направите кръстовиден разрез откъм върха/острата част на всяка ядка. Добре е да се пекат на по-малки количества, за да успявате да обелвате докато са топли.Може да пробвате и друг разрез, по дължината на кестена или по изпъкналата обиколка. Експериментирайте и ще намерите вашия най-удобен начин за тяхното обелване. Важното е да се стремите да запазите от нараняване вътрешната ядка. Варенето е за мен по-удобния начин. Според това, дали ми трябват цели ядки или не правя разрез или не. В случая за пюрето от кестени не ми бяха необходими цели ядки и скъсих процедурата. Поставих измитите кестени в тенджера със студена вода. След като завря водата намалих огъня до спокойно къкрене. Варих 15-20 минути. Изключих котлона, оставих кестените в тенджерата и от там вадех по-малко. Разрязвах всеки кестен наполовина с остър нож и с помощта на лъжичка изгребвах вътрешността. От така почистените кестени приготвих сладкото пюре, което, използвам за кремове в торти, за слепване на
макарони. Може да откриете в магазините в повечето случаи като подсладено пюре, (Chestnut puree - sweetened) Предимството на домашно приготвеното е, че може да контролирате количеството и вида захар, както и аромата, който решите да вложите. Ванилията е класическа, ром, канела или коантро също са много подходящи.
Продукти:
* 400 г кестени- сварени и обелени
* 150 г кафява захар
* 260 мл вода
* 2 с.л. тъмен ром
* 1 шушулка ванилия
* 1 пръчка канела
Приготвяне:
1. Сложете в тенджера водата, захарта и пръчката канела. Оставете да заври и да се стопи захарта. Варете 10-15 минути. Извадете пръчката канела.
2. В блендер поставете кестените и смелете. Добавете горешия сироп пасирайте до гладка смес.
3. Прехвърлете в тенджера, добавете семената от шушулката ванилия( запазете шушулката и я сложете в кутията със захар, може да я използвате при
поширане на круши. ) При непрекъснато бъркане сгъстете пюрето, толкова, че шпатулата да оставя трайна следа на дъното на тенджерата. Накрая добавете ром или коантро. Разбъркайте 3-5 минути. За съвършено гладка текстура прекарайте през цедка. Насипете го в буркани, затворете.Може да подарите по празниците, да използвате за пълнеж на тарти, торти, мусове, Да слепите бисквити,
тези ореховите са особено подходящи....Така приготвеното сладко пюре е много вкусно! Може да съхранявате в хладилник около 5 дни. Може да замразите за няколко месеца, или да стерилизирате бурканите за по-дълъг период.
С кестени може да приготвите супи - ето една вкусна, ароматна и питателна супа
Супа от кестени, картофи и пащърнак - Chestnut, Potatoes and Parsnips Soup
или като предястие или топла салата - Брюкселско зеле и кестени с лешникови трохи- Brussels sprouts and chestnuts with hazelnut crumbs
Ще има още неустоими идеи с кестени :)
Que rica!
ОтговорИзтриванеBesos
it looks amazing:) Thanks for recipe:)
ОтговорИзтриванеkisses
http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/
Many thanks!
ИзтриванеThis recipe looks delicious! Thank you for sharing. I love chestnuts.
ОтговорИзтриванеxo Azu
www.raven-locks.blogspot.com
Thank you for nice comment!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеблагодаря за подробното обяснение как се обработват кестени.Аз съм от тези, които никога не са ги употребявали за храна.Нито сурови, нито топлинно - обработени.Тук - там попрочетох някоя рецепта с кестени, но за първи път ще пробвам.Затова твоята публикация ми е много от полза.Прекрасно е пюрето, ще го изпробвам, за да видя какъв е вкусът.Ще опитам и суров кестен.
Поздрави !
Радвам се, че съм ти била полезна Ели!
ИзтриванеЧудесна рецепта Бети! Непременно ще опитам.
ОтговорИзтриванеОпитай, Лучия, ще ти хареса. :)
ИзтриванеIt looks great.
ОтговорИзтриванеI wish you a great weekend.
sounds yumm and looks yumm too.
ОтговорИзтриванеalready following u too.
New Post on my blog, do drop by soon ,<3
✿thefashionflite
✿twitter
✿Bloglovin
✿FaceBook
Страхотно пюре и толкова красиви снимки, успяла си да уловиш душата на есента, Бети! Обожавам кестени и съм сигурна, че ще се вклюба и в това твое предложение. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна и успешна седмица ти пожелавам!
Щом обичаш кестени, влюбването е сигурно, Алекс! :)
ИзтриванеМного ми е трудно беленето, иначе си ги хапвам с удоволствие - варени, печени, ама много играчка си е...
ОтговорИзтриванеДа, така е, Веси, но в сладка компания или с хубава музика не се усеща как се почистват. Поне аз така правя :)
ИзтриванеОх, веднъж правих такова и мисля, че ми е по-лесно да си излапам кестените увити в парче вестник, бродейки из планината. Но това хич не означава, че идеята не е фантастична. Просто съм по-мързелива:)Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеДа си призная и аз докато ги чистя си хапвам...:)
Изтриванеnice pictures! :)
ОтговорИзтриванеThank you Rakel!
ИзтриванеНямах представа как се прави пюре от кестени,но при теб научих,благодаря за подробната рецепта и красиви кадри,Бети!Вярвам,че е върховно вкусно!
ОтговорИзтриванеРоси, аз го направих по логиката на мармалад.И подсладих по моя вкус. Когато пуснат в магазините обикновено свършва бързо, затова си направих.Хубавото на правенето у дома, ти знаеш, че може да се подслади и подправи по твой вкус. Благодаря ти!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. От 2 години следя блога Ви, който ми е фаварит сред голямото многообразие с предлагащи рецепти такива. Изключително високо ниво и професионализъм, както и естетическа наслада от начина на представяне на рецептите. Повечето от рецертите ви съм изпробвала. Специално тази направих с малко по-голямо количество на водата. Поздравления за работата Ви. Желая Ви успех!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илиана! Радвам се, че тук ти харесва и те вдъхновявавам да опитваш рецептите!Благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриване