Сорбе от череши и карамфил - Cherry Sorbet with scent of cloves
Летни ледени удоволствия! Обикновено съчетавам черешите с една идея канела или бадеми. Този път реших да включа аромата на карамфил, топъл, летен аромат( карамфилите цъфтят сега), контрастираш на ледения десерт от сладки череши.
Получи се много ароматно и вкусно сорбе.
За този десерт ме подсетиха децата от блока. Всеки ден като се прибирам от работа ги виждам насядали до входа, смучейки замразени сокчета от чашки...Ако и вашите деца обичат тези ледени "сокчета", ... защо не им направите от сокове от плодове. Приготвянето е лесно. Има време за изчакване, но пък ако се приготви през нощта- на другия ден ще го имате готов във фризера.
Миналата година участвах в конкурса на списание BBC Good Food България - "Десерти в чаша"
Изпратих много рецепти, някои от които публикувах. Рецептата, с която спечелих страхотната сладоледена машина на Baumatic.bg
e
Още, когато получих машината направих някои от основните рецепти, които бяха в книжката., която придружаваше машината. Усетих как влияят различните съставки и съотношения. Започнах да импровизирам .За сорбетата основна съставка освен плодовите сокове е така наречения обикновен сироп.
Продукти:
* 1 килограм череши
* 1 1/2 чаена чаша захар-половината може и да е мусковадо или 1/2 чаша мед
* 1 чаша вода
* сок от един лимон
* 1 супена лъжица цели зърна карамфил
Приготвяне:
1. За да направим обикновения сироп, поставяме захарта, карамфила и водата да заврат,
докато захарта се разтвори - 5 минути).Оставяме да се охлади. Ако използваме мед - добавяме, когато водата, в която е врял карамфилът се охлади до хладка.Разбъркваме да се разтвори и охлаждаме в хладилника.
2. Премахваме костилките от череши.
3. Пасираме добре в блендер или кухненски робот.
През финна цедка прецеждаме пасираните череши. С помоща на дървена лъжица, натискаме, за да можем да извлечем, колкото може повече сок. Добавяме сока на един лимон.
4. Добавяме обикновения сироп в черешовия сок, разбъркваме и поставяме в хладилника за 2 - 3 часа.
5. След 2-3 часа, изваждаме сока от хладилника. Прецеждаме отново с цедка, покрита с марля, за да отстраним карамфила.
6.Прехвърляме студения сок в контейнера на машината за сладолед.Пускаме машината според инструкциите на производителя.
7. Готовото сорбе има мека креместа констистенция. Може да се насипе в чаши и да се сервира като фрапе. Ако искаме да сервираме на топки, прехвърляме в плитък пластмасов контейнер и замразяваме за най-малко 5 часа. Можем да сипем и в малки чашки, които децата да вземат и да се охлаждат.
Разбира се, ако има слънце и топлина. При нас не вали, но има какво да се желае от слънцето :)
Преди да имам машина за сладолед, аз, а и децата замразявахме плодови сокове, като честичко ги разбъркваме.Ако образува прекалено големи кристали, поради пропускане на точния момент за разбъркване, натрошавам леко и в блендера се смила, а после обратно в кутията във фризера.Най-често сме замразявали лимонов сок със захар и вода, т.е. обикновен сироп.
Скоро ще ви покажа още няколко сорбета.
UMMM!!! que helado más rico!!! Que pena que estés tan lejos y no puedas enviarme un poco para probarlo. Feliz día y besitos canarios.
ОтговорИзтриванеLamentablemente estamos lejos, pero es muy fácil de hacer!
ИзтриванеGracias, querida María!
Обичам сорбе , разкошно е и когато сме на ресторант завършваме вечерята задължително с него ! Не съм правила в къщи ,Бети нямам такава машина (да ти е честита да връткаш с нея вкусни сладоледи и сорбета :) , а аз ще се охлаждам разглеждайки красивите ти снимки :) !
ОтговорИзтриванеИ тук желаем много от слънчо ,но си оставаме все още в ранна пролет :( !
Прегръдки ! Хубав следобед ,Бети !
И аз от ледените десерти, си падам най-вече по плодовите и сорбето ми е любимо и от толкова много плодове може да се прави...
ИзтриванеПреди да имам тази машина правихме чрез замразяване във фризера и поетапно разбъркване...особено по време на реклами...
Благодаря сърдечно, Ив! Желая ти много слънце.
Прегръдки!
Чудесна комбинация на аромати - череша и карамфил! Снимките са прекрасни! А за машинката направо ти завиждам, Бети! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята и хубава вечер!
Благодаря, Албенче!
ИзтриванеМашината е страхотна наистина!
Ах, Бети, ама откъде тези идеи за снимки, за рецепти, за всичко?! Личи си, че имаш вдъхновение!!! Начина по който представяш всяка една рецепта е невероятен и различен и вдъхновяваш и нас! Взимам си едно сорбе и съм в очакване на следващата красота! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се за вдъхновението!;)
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Много обичам сорбе, Бети, но от снимките ти още повече го заобичах :) Интересна машинка за отстраняване на костилки, не съм виждала такава. Почистването на вишни и череши ми е много досадно и ще се радвам, ако ме насочиш от къде мога да си купя.
ОтговорИзтриванеСнимките ти, както винаги - удивителни! Настроението - в червената зона на макс :)
Прегръдки и хубав ден!
Снежи, купих я от Кауфланд. Мисля, че още има. Следващия път като ходя, специално ще проверя. Обади се, ако не си намериш.Действително спестява много време.
ИзтриванеБлагодаря ти за милия коментар!
Усмихна ме!
И това не съм правила, но как обичам ледени сокчета... И още като децата - много обичам да си взимам такива ледени удоволствия.
ОтговорИзтриванеПредставям си аромата и вкуса на домашно приготвено и с истински продукти.
Чудесна идея, Бети! Поздрави!
Гери,
Изтриваненесравним е вкуса! Опитай, става и без машина.Все пак досега не съм имала машина и това не ме е спирало да правя сладолед и сорбе.
Благодаря ти!
Много стилна презентация,Бети,грабна ми окото отново!Всичко така нежно е подбрано в тон,комплименти!За ценителите на сорбе със сигурност твоето ще е фантастично!Хубава сряда ти желая!
ОтговорИзтриванеАх, Роси, колко си мила!
ИзтриванеЯвно ти не си сред любителите и ти благодаря сърдечно за оставения коментар!
Направих това сорбе! Възхитена съм от невероятното съчетание на аромати! Как ти хрумна това с карамфила! Страхотно е, страхотно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Благодаря за вдъхновението и тези невероятни снимки!
SANDRA S,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Много се радва, че ти е допаднало това съчетание!
Не знам, как ми хрумна-обичам аромата на карамфил, а ми допада и контраста на топло и студено- в случая, усещанията са комбинирани - с небцето и в аромата.
Мммм ароматно и вкусно, Бети! Черешово сорбе с удоволствие бих пробвала.
ОтговорИзтриванеХареса ми машинката ти за обезкостяване. Лесно ли се махат костилки с нея - без запушване на каналчето и запецнали черешки или смачкани череши? Аз имам една за обезкостяване на ръка една по една, и много мъчно става.. За едно кило череши поне половин час ми отива, пък после като приготвя черешов пай изчезва за 15 минути :D
Лесно, несравнимо лесно е!
ИзтриванеИ аз имам ръчна, но там си прескрипвам пръстите много често и я избягвам. Преди да се сдобия с новата, а и сега, ако държа да има само една дупчица в черещата, чистя с кламер.Но това е пълна лудост. С тази машинка от време на време се задържа някой черешка, която да не попадне в улея за излизане, но това е сравнително рядко. Черешите не се смачкват. Много съм доволна от нея.Особено когато чистя вишни-малки, меки, сочни-направо е безценна! А всъщност струва около10-ина лева.
А с приготвянето и яденето- така е за съжаление-всичко изчезва доста по-бързо от времето за което е приготвяно! :))
Убеди ме и аз да се сдобия с една :D
ИзтриванеСтрува си, дори само 2-3 десерта да приготви човек на сезон...:))
ИзтриванеТази серия сорбета е просто прекрасна!
ОтговорИзтриванеТочно за жегите ми идва идеално :)
бре, че хубава лъжица извади..мучо мучо :D цветенцата и те много сладки..пък сорбето не съм дегустирала :ддд
ОтговорИзтриване