Мариновани корнишони без варене на бурканите - Pickled Gherkins without boiling the jars


У дома зимнината се състои основно от замразени плодове и зеленчуци, сушени плодове, зеленчуци, билки и гъби и по-малка част са  консервирани-  интересни мармалади, сладка, конфитюри, желета, няколко вида сиропи, пестили, петмези и най-малката част като асортимент са солените неща- кисело зеле- най-много като количество, наистина го обичаме много, доматен сос за пици, паста, плакии и доматена супа, известно количество бурканчета с пукани, мариновани чушки, следват кисели и мариновани корнишони и евентуално малко карфиол и моркови, лукчета и каквото друго ми хрумне- по 1-2 буркана.

Кисели и мариновани краставици/ корнишони приготвяме по 2-3 рецепти.
Днес ще споделя  рецептата без варене, по която мариноваме корнишони. На вкус са хрупкави, не много солени и леко пикантни.





Рецептата е за буркани с вместимост 800 мл , за удобство си направих труда да измервам количествата. Може да е полезно за някого, ако реши да смени бурканите. Важно е краставичките да са твърди и свежи. За хората, които редовно пазаруват зеленчуци е достатъчно само с поглед да установят свежестта -  наличието на цветчета в края на краставицата, хубав свежо зелен цвят, без наранявания. Добре е краставиците да постоят в студена вода за 2-3 часа.



Продукти:

 От посочените продукти излязоха 7 буркана.

* 3 кг свежи корнишони
* 3 с.л. сол
* 1-2-3 с.л. захар- по желание
* за всеки буркан:

     1-2 листа от вишна
     лист от хрян или ако е голям се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.
     стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове-около 1 -2 с.л.
     цвят от див морков - по желание 
     1 ч.л. синапено семе
     1 ч.л. черен или шарен пипер
     1 скилидка чесън 
     1/2 -  1 дафинов лист
     1 зрънце бахар
     1 зелена люта чушка или зелен пипер
      оцет - около 75 мл
     



 Не съм много сигурна, но мисля, че за първи път показвам дивия морков в блога и затова ще се спомена нещо за него. Листата и коренът имат аромат на познатия ни морков. Аз долавям в корена и аромат на пащърнак. Оцветен е в кремаво, с формата на морков, но не толкова голям. При продължително сухо време е доста твърд и трябва да се обели. Харесва ми да го добавям в супи. Широко разпространено мнение за него е, че е плевел. Но с редица други плевели, като тученицата е ядлив и добре познат на народната медицина. Отличителен белег, по който може да  отличите от многото растения от сем. Сенникоцветни е единственото пурпурно цветче в  центъра на съцветието-вижда се на снимката по-горе. Друг отличителен белег е аромата на морков, който имат листата на растението. Среща се по огрени слънчеви поляни, каменисти склонове. Чувства се добре на бедна, песъчлива почва. Прецъфтелите цветове се свиват. Едно от популярните народни  названия    на английски е  " Дантелата на кралица Ана". Нарекли са го така заради приликата с дантелите, които тя плетяла. А пурпурното цветче в центъра се асоциира с кръв от пръста на кралицата след убождане по време на плетенето.




Ще премина към приготвянето.




Приготвяне:

1. В добре измитите буркани наредете подправките:
     1-2 листа от вишна
     лист от хрян или ако е голям се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.
     стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове-около 1 -2 с.л.
     цвят от див морков - по желание
     1 ч.л. синапено семе
     1 ч.л. черен или шарен пипер
     1 скилидка чесън
     1/2 -  1 дафинов лист
     1 зрънце бахар
     1 зелена люта чушка или зелен пипер
2. Краставичките, добре измити и подрязани от днете страни се нареждат плътно в бурканите.




Отгоре се поставят още цветове или клонки от копър. 
3. Налива се вода до долния ръб под капачката. Тази вода се изсипва в тенджера. Поставя се да заври, заедно със солта  и захарта, ако сте решили да сложите. Измерих водата, която събира един буркан - около 380 мл

4. През това време  се налива оцет във всеки буркан - на снимката по-долу. Измерих количеството - 75 мл. От любопитство измерих количеството и в празен буркан - 125 мл.





 5.  Горещата вода се налива в бурканите. Следва затваряне и обръщане. След охлаждане обърнете и съхранявайте в мазе или хладен килер.








Коментари

  1. Nice review - very helpful!...thx for sharing!

    ОтговорИзтриване
  2. Hello from Spain: I really like your proposals. Very tasty. We keep in touch...

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, правя една туршия с такава гореща заливка, но корнишони не съм правила. Ще пробвам твоята рецепта. Аз не правя кисели краставички, именно заради варенето, но тези ще ги пробвам! Благодаря ти за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти харесат, Хриси, ако опиташ.

      Изтриване
  4. Love pickles, especially in burgers!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  5. Yummmmy ! Amazing post!


    http://www.simplethingsbyjok.com/

    ОтговорИзтриване
  6. За пръв път чета за див морков. Вероятно съм виждала растението, но кой да ти знае!
    Хрян /корен/ съм слагала в кисело зеле. Заинтригува ме с тази рецепта, макар че повечето от съставките и ние слагаме, но варим бурканите. Определено ще опитам предложението ти.
    Приятна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че ти е било интересно!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Бети,
    знам за дивия морков, но не съм виждала самото растение.Не ми стана ясно обаче какво точно е - доколкото разбрах е корен в диво състояние.Имам рецепти за кисели краставички и по студен и по топъл начин.Но задължително ще пробвам и твоята рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички части на растението див морков се използват, Ели.И съм сигурна, че си го виждала. Вероятно не си обръщала внимание. Среща се навсякъде - по поляни, покрай пътища и стърнища.

      Изтриване
  8. Wow!!! Amazing!!!

    Have a nice day!
    Le Style et Moi
    http://lestyleetmoi.blogspot.com.es/

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни симпатяги! Като войници си ги наредила в бурканите, Бети. Умееш дори проста туршия да превърнеш в картина! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, правя камби по същия начин и заливам с гореща вода без да варя, стават перфектни, така че краставичките съм сигурна ще са великолепни!!
    Както винаги невероятни снимки!!
    Прегръдка, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонименюли 13, 2015

    Каквото и да сготвиш или снимаш все е красиво - като в ботаническа градина :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти! Обичам зеленото!

      Изтриване
  12. Bety, this is like in my mum's and grandma's kitchen. The taste of the summer and childhood. Pickled Gherkins are very populat in my country and are one of the best sources of vitamins during long winters.

    ОтговорИзтриване
  13. In Bulgaria, they are also very popular! The other is probably more popular is the preparation of sauerkraut.

    ОтговорИзтриване
  14. Hello Bety,
    thanks a lot for your informations about your camera. I am looking for a new camera, because I have a Nicon d3000 and Iam not so satisfied. Your pictures are really of high quality.

    Have a nice time,

    Christine

    ОтговорИзтриване
  15. Ето тази рецепта не е за изпускане! Особено човек като има домашни хубави краставички. А как само си украсила бурканчетата с хубави подправки! Чудно!

    ОтговорИзтриване
  16. Hello Bety, amazing Pictures. I love pickles. Thanks vor recipt.
    xoxo Tina

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, моля ... телепортирай ми само едно бурканче :)
    Нито един от посочените продукти си нямам, да не говорим и за дребните корнишони, но пък беше удоволствие да се потопя във всичко казано и видяно тук!
    Вълшебница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, бих ти телепортирала, ако можеше толкова други неща. Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  18. Precioso blog con propuestas muy interesantes. Me gusta.
    Un beso.

    ОтговорИзтриване
  19. Olá, o teu blog é uma delícia, claro que o sigo com muito gosto. Beijinhos.

    ОтговорИзтриване
  20. Обичам рецепти без варене, Бети! У дома мама ме снабдява с кисели краставички, аз не правя, нямам къде да ги варя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз предпочитам такива Веси! Благодаря ти!

      Изтриване
  21. Great post dear

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  22. Estupenda receta y las fotos son preciosas.Un beso

    ОтговорИзтриване
  23. Your blog is deliciously beautiful :)
    Already following it!

    http://nacozinhadasara.blogspot.pt/, from Portugal

    ОтговорИзтриване
  24. Your photos are excellent. Cucumbers look very appetizing. :)

    ОтговорИзтриване
  25. Анонименавгуст 13, 2015

    Здравейте искам да попитам с какъв фотоапарат направихте снимките-уникални са

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни