Къри супа с царевица и кокосово мляко
Къри супа с царевица и кокосово мляко
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 5-6
Съставки
4 царевични кочана
1 глава ситно нарязан на кубчета лук, запазете люспите
2 с.л. масло/веган или зехтин
1 ч.л. семена от кориандър или смлян кориандър
1/2 ч.л. семена от кимион или смлян кимион
1/2 ч.л. смляна куркума
1/2 ч.л. лют или мек червен пипер
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 консерва неподсладено кокосово мляко
връзка магданоз, ситно нарязан( запазете дръжките)
сок от 1 лимон или на вкус, по желание
естрагон-цветове, за гарниране
Инструкции:
1. Отстранете зърната царевица от кочаните. Правя това в плитка купа/чиния, постлана с кърпа. Дръжте кочана перпендикулярно на масата и започнете от средата надолу. После обърнете кочана и свалете зърната от другата половина.
4 царевични кочана
запазените люспите от лука
дръжките от магданоза
2. Поставете 3 чаши вода( 720 мл) в тенджера. Начупете кочаните( наполовина) и ги поставете във водата за нагряване заедно с дръжките магданоз и люспите от лук. Оставете да къкри поне 15 минути – ако можете и повече – след това прецедете.
3. Разтопете маслото или сложете зехтина в тенджера за супа на среден огън. Добавете лука, гответе за 3 до 4 минути. Добавете кимиона и кориандъра, червения пипер, черният пипер и куркумата и гответе още няколко минути.
1 глава ситно нарязан на кубчета лук
2 с.л. масло/веган или зехтин
1 ч.л. семена от кориандър или смлян кориандър
1/2 ч.л. семена от кимион или смлян кимион
1/2 ч.л. смляна куркума
1/2 ч.л. лют или мек червен пипер
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
4. Добавете кокосовото мляко, царевицата, 1 и 1/2 чаши бульон и 1 чаена лъжичка сол. Ако супата е твърде гъста, разредете я с още бульон. Оставете да къкри на умерен огън за 10 минути.
морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 консерва неподсладено кокосово мляко
зърната от царевицата
бульона от кочаните, люспите лук и дръжките магданоз
5. Изстискайте сока от половината лимон по желание. Опитайте на вкус и по желание добавете сока от другата половина.
1 лимон
6. Опитайте на вкус, коригирайте солта, ако е необходимо. Добавете нарязания магданоз.
връзка магданоз, ситно нарязан
7. Ако желаете може да пасирате с потапящ се блендер за кратко. Целта не е крем супа, а леко сгъстяване. Разбира се може да направите и крем супа, ако пасирате гладко. Ако обичате гъсти супи, може да сгъстите супата с царевично нишесте, разбъркано в малко бульон.
8. Поръсете отгоре цветове или зелени семена, или ситно нарязани листа от естрагон.
Да ви е сладко!
Толкова красиви снимки! Истинско удоволствие е да ги гледам! А дори не обичам царевица.
ОтговорИзтриванеПоздрав, Ина Григорова