Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...



Наситен аромат на горски плодове, касис и продължителен послевкус, загадъчни нотки на лавандула, усещане за поле с неговия аромат на узряла ръж и пшеница.....Чудите се дали не съм объркала заглавието и публикацията.....Не, не ви описвам отлежало, колекционерско вино. Искам да ви споделя невероятния кекс, който изпекох в събота и има всички тези качества.Не знам дали страстта ми към червеното, отлежало, ароматно вино или страстта ми към кулинарните експерименти ме подтикна да направя този кекс .Използвах една обикновена рецепта за ябълков кекс, като замених ябълките с горски плодове и най-вече касис, от който се сдобих в изобилие от моя свекър.


 Освен това, не използвах захар, а меласа, която придаде необходимата дълбочина и подчерта ароматите.Замених количеството бяло брашно с ръжено, малко овесени ядки, брашно от просо и киноа.  Напоследък често се случва, да заменям част от брашното в дадена рецепта с ръжено или друг вид и да добавям овесени ядки. Допада ми особения аромт на домашно, на селско, на истинско, като че ли усещам вкуса на земята, на полето.... Добавих и малко цветчета от лавандула и се получи нещо невероятно на вкус. Ако успеете да не го изядете веднага, а остане нещо за следващия ден или по-следващия, удоволствието ще е още по-голямо. Наистина, ароматите се разгръщат напълно и ще пожелаете да си направите отново.


Продукти: 

    * 1/3 ч.ч.ръжено  брашно
    * 1/3 ч.ч. брашно от просо
    * 1/3 ч.ч брашно от киноа
    *
4 с. л. овесени ядки

    * 2 с.л. пшеничен зародиш, това имах у дома, има лек орехов аромат, но бих заменила с пшенични или овесени трици.
   
* 1/2 ч. л. сода бикарбонат
    * 
1/2 ч.л. бакпулвер
   
* 1/2 ч. л.фина морска сол
    *
1/2 ч.л. лавандула   
   
* 4 супени лъжици (60 гр.)  масло на  стайна температура или кокосово
   
* 1/2 ч.ч  меласа
   
* 1 голямо яйце или 2 малки или 1 с.л. ленено брашно, размито в 3-4 с.л. хладка вода

    * настърганата кора на един лимон     
    * 1 ч.л. екстракт от ванилия
    *
5-6  с.л прясно мляко или ядково
   
* 1 ч.ч. пресен касис, измит и подсушен върху памучна кърпа

    * 1/2 ч.ч смесени малини и боровинки, при мен боровинките бяха замразени

    
За хрупкав топинг:
   
* 1/2 ч.ч.ръжено брашно

    * 3 с. л.студена масло, нарязано на малки  кубчета или много студено кокосово
   
* 1/2 ч.ч.  кафява захар -Мусковадо
    * 
1/2  ч. л.  цветчета лавандула
   
* 3/4 ч.ч.счукани по- на едро орехи

    * 4 с.л. овесени ядки
    * щипка канела
 

Приготвяне:
 
1. Загрейте фурната до 170 С. Ако имате тефлонова форма за печене, намажете с масло и посипете с брашно или застелете с хартия за печене.
2. Смесете брашната, солта, набухвателите, овесените ядки и сухите пшенични зародиши или триците, лавандулата, лимоновата кора. Претрийте малко лаванулата и лимоновата кора с пръсти, заедно с брашната. 


3. В друга купа-по-голяма, в която ще направите цялото тесто, разбийте маслото, добавете меласата и разбийте отново. Прибавете яйцето или ленената смес и отново разбийте. Добавете ванилията, разбийте и добавете 1/3  от сухата смес, разбийте и добавете 1/2-та от млякото, отново от сухата,  после от млякото и завършете със суха  смес. Не разбивайте прекалено дълго , само на бавни обороти, колкото да се поеме от тестото , това, което прибавяте.
Добавете 3/4 от количеството плодове и леко разбъркайте.



4. Разположете тестото във формата . Загладете.



 5. Поръсете останалите плодове отгоре. 


6. Направете хрупкавия топинг:
Аз понеже имам блендер, слагам всичко в него, завъртам няколко пъти, докато сместта заприлича на трохи и съм готова. Ако нямате, с помоща на вилица, за да не се стопи маслото , а после с пръсти, бързо разбъркайте до консистенция на равонмерно големи трохи.
 

7. Разпределете върху кекса и леко притиснете.


8. Сложете да се пече. Печенето продължава около 40-50 минути. Към 40-тата минута проверете с клечка. Не трябва да има полепнали трохи. Клечката ще бъде оцветенан в червено и ще е влажна, това е нормално предвид количеството плодове, но не трябва да има полепнали трохи. Продължете печенето до хрупкава коричка, клечка без трохи и леко отделяне на кекса от стените на формата. Това са признаците на опечения кекс. След изпичането оставете за 10-тина минути във формата, а след това извадете и оставете на решетка, за окончателно изстиване. 

 

Поднесете с ароматно кафе, плодов чай или студено мляко. 



Изстиналия кекс, може да съхранявате увит с хартия за печене или в кутия в хладилника до няколко дни. При нас се случи да има парченце след 2 дена- имаше още по- наситен вкус и аромат. Този кекс, е от онези храни, които не искаш да свършват в чинията ти и се наслаждаваш на всяка трошица....




Насладете се на  усещането за уют и спокойствие , което ще ви донесе това печиво. Аз му се насладих сред хубавите ми цветя :-).




 Споделете как вие сте интерпретирали рецептата и как ви е харесал.


Предварително благодаря за споделените отзиви. 

Друг интересен десерт, който може да направите със същите плодове и с ръжено брашно е 
Друга рецепта, която освен вкусна, е и много бърза : 

Идея, къде да включите невероятния аромат на лавандула:

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay - това е един много лек  летен десерт с очарователен вкус

Очакчвайте скоро едни много вкусни бисквитки с лавандула, а сега отивам да правя тортата за рождения ден на племенницата ми.

Коментари

  1. Бети, изглежда зашеметяващо. Ако успея да набавя всички продукти ще го пробвам задължително. Много ме радват снимките ти - уникални са! Достави ми удоволствие цялата публикация - от заглавието до финала с торта, която се надявам пак да покажеш тук. И бисквитките с лавандула ще очаквам. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elti, благодаря ти!
      Можеш да импровизираш,например да сложиш 2/3 брашно от ръж, а другото ечемичено или пшенично...и с други ароматни плодове-аз обичам много касис и съм забелязала, че има страхотен аромат и в печиво , но вярвам, че ще стане добре и с малини, чакам да узреят къпините и ще го направя пак.Много ми хареса.Меласата и лавандулата също са важни за крайния резултат. А меласата, може да замениш с мусковадо-има в в Била-най-тъмната захар и стои леко влажна в пакета.

      Изтриване
  2. Страхотен кекс и снимки, Бети! Поздравления за идеята. С удоволствие бих опитала!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, не съм опитвала такова съчетание на брашна !
    С удоволствие бих го направила!
    А ароматите са впечатляващи :)
    Прегръдка с морски аромат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Продължавам да експериментирам с различни брашна, за съжаление не винаги остава време за снимки и писане..:-))

      Изтриване
  4. Това е кекс фаворит, мисля че би ми харесал и то много! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, и аз съм на лавандулова вълна в мислите си, но още ми е трудно да запретна ръкави;)
    Прекрасен вкус, а ако още малко го беше поописвала, палех колата към Добрич и кекса;)
    Прекрасни снимки - прекрасни усещания носят!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, прекрасен кейк си създала, толкова аромати и вкусове си съчетала!
    Моите адмирации!
    Очаквам снимки от тортата на племенницата ти и бисквитките с интерес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, много ме радваш!
      И аз се надявам да успея на време с тортата, за да я снимам.

      Изтриване
  7. Бети, при теб отново е нестандартно, романтично и вкусно! Изглежда прекрасно и надали мога да си представя колко е интригуващо на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе,благодаря!
      Ти си на тема здравословно хранене напоследък,затова не си представяй,а го опитай.И понеже си креативна, ще ми е интересно какво си направила ти...:-))

      Изтриване
  8. Бети, със заглавието помислих, че ще ни разходиш някъде, то така се и получи:) Пренесох се на зелената ливадка с цветята и кексчето за разкош... Невероятни снимки!!! Поздравявам те и ти благодаря за приятните емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, обичам пътешествията, но май нещата при мен са като във вица:
      "-Пак ми се ходи в Париж...
      -Ходил ли си в Париж?
      -....Миналата година пак ми се ходеше..."
      Затова пък си правя кулинарни пътешествия...:-))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Много уютно се почувствах,докато разглеждах превъзходните снимки,Бети и така добре си преразказала усещането на този кейк,че почти го усетих на небцето!Много е сочен,обилно плодов,т.е. все любими критерии!
    И добре ме подсещаш,че ми се намират разни брашна и овесени ядки и на мен,дето все не дочакват употреба.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти!Радвам се,че съм ти доставила удоволствие!МОжеш да експериментираи и с други брашна и ще се получат други нюанси във вкуса.

      Изтриване
  10. Анонименюни 21, 2012

    Много вкусно звучи,ще потърся брашната и ще го направя!
    Моника

    ОтговорИзтриване
  11. Бетинка, сега е ясно, че ще трябва да се сдобия с всички тези видове брашно :) Така вкусно си описала вкуса му, че искам да го опитам точно така приготвено! Прегръдки!
    П.П. Май, май към средата на юли ще съм в Добрич :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, надявам се да ти допадне!

      Изтриване
    2. Ееееееееее, страхотно, на мейла ти ще ти пратя телефона ми.Непременно се обади!Надявам се да съм в Добрич...Много ще се радвам!

      Изтриване
    3. Дано да успеем да се видим! Аз не съм забравила за разказа за онзи чай в Хотел Изида :)

      Изтриване
  12. Анонименюни 21, 2012

    Разкошотия! Толкова ми харесват тези снимки, пълни с всякакви летни цветове и аромати и едно такова романтично-безметежно настроение... Страхотен сервиз за чай/кафе имаш :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря сърдечно!
      И на мен лавандулата и ръжените печива, а и плодовете ми действат така.А сервиза е едно случайно страхотно попадение от пазар с употребявани вещи, нещо като английските карбути :-)))

      Изтриване
  13. Това е точно по мой вкус! Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря сърдечно,Лулу!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, поздравления! Напълно подкрепям избора на Good Food! ;) Рецептата е уникална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти сърдечно!
      Получи се нещо страхотно, което правих няколко пъти вече!
      Радвам се и за теб! Много атрактивен десерт са избрали за твоето представяне!

      Изтриване
  16. Анонименюли 06, 2012

    Този кекс е наистина невероятен!
    Правих го вече 2 пъти!Обрах овациите на гостите си с него!
    Поздравления и за получената награда!
    Браво! Много е идеен!

    Поздрави от далечен Несебър
    Милена Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена,много ме радваш!
      Радвам се,че ти е допаднал, а също и на гостите ти!

      Благодаря за споделеното впечатление!

      Изтриване
  17. Анонименюли 10, 2012

    Аmazing cake!
    Congratulations for the great recipe

    Micaela

    ОтговорИзтриване
  18. Анонименавгуст 21, 2012

    Бети, най-сетне успях да намеря касис и приготвих кейка с това, което имаше в кухненския шкаф, а именно: брашната от киноа и просо замених съответно с обикновено и пълнозърнесто; нямах нито зародиш, нито трици затова добавих още малко ръжено брашно; използвах сушена лавандула от миналата година, но предполагам, че с прясна би се получило много по-ароматно; моите плодчета бяха малини и касис. Получи се много вкусен кейк, който както ти си споменала - колкото повече стои, толкова по-ароматен става, защото вкусовете се смесват наистина добре. Хрупкавият топинг е просто зашеметяващ. Искаше ми се да си направя една тава само с топинг и да греба смело с лъжицата :-)
    Чудесна рецепта!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Дени,толкова се радвам, че си го направила, че ти е харесал и че ми пишеш за това! Чувствам се щастлива!
    добре си направила според мен , че си добавила ръжено брашно , то придава онзи нюанс на гора, поле ...рустик сладкиш. За лавандулата според мен сушената мирише по силно. Аз само украсих с прясна инъче предпочитам да използвам сушена.Забелязала съм някои подправки ухаят по-силно и примамливо, когато са сушени а не пресни. В същото време пък някои пресни , като магданоза например се обезличават, когато са сушени.
    Правих този кекс и с къпини, в место с касис, които също оформят един дълбок, тайнствен, загадъчен аромат като касиса...
    На мен този кекс ми е много любим и много се радвам , че получих награда от Good Food за него. Трябва да посветя публикация за това, но някак не ми е в присъщо да изтъквам такива неща, а всъщност се чувствам горда...и щастлива от отличието!
    Още веднъж ти благодаря за радостта, която ми достави!
    прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни