Киш с козе сирене и цветове от тиквички (опция без млечни)






Днешната рецепта е вдъхновена от цветовете от тиквички, които чакам с нетърпение. Събрах само мъжките цветове. Късах по едно от корен за да може процесът на опрашване да продължи.

Ето как стоят нещата при тиквите:

Тиквата е еднодомно растение, т.е. на едно и също растение се намират и женски, и мъжки цветове. След като прашецът от мъжките цветове попадне върху женските, започва образуването на малка тиквичка, която бързо нараства. Мъжките цветове се разпознават много лесно. Те са разположени на дълги и тънки дръжки(виждате на снимките), а женските – на сравнително дебели и къси. 



Приготвянето на този киш е много лесно и не се нуждаете от специални умения.

Започнах с измиването на цветовете. Те са много ниско до почвата и е добре да се потопят в хладна вода, да се разбъркат, за да може песъчинки и частици пръст да паднат във водата. Подсуших като ги оставих да се отцедят в кърпа.





Ако имате изобилие от тиквички и те са нацъфтели ето какво може да направите още:

Хрупкави цветове от тиквички, пълни с три сирена и копър

Последвайте блога ми и се абонирайте се за известия, за да видите веднага щом публикувам нова рецепта.

Планувала съм още интересни рецепти с цветове от тиквички и много други вкусни рецепти със сезонни плодове и зеленчуци.

Коричката се приготвя без уреди за около 5 минути. Използвах Пълнозърнесто брашно от Ръж и пълнозърнесто брашно от пшеница  от  бранда Земята на траките. . Обичам рустикалния, земен вкус на печивата с ръжено брашно. Приготвяла съм този киш и без млечни продукти и съм посочила заместителите по-долу в продуктите. Добавих пресен нарязан копър за повече аромат. Ако не разполагате с пресен копър, използвайте сушен или пропуснете. Използвах меко масло, което претрих с пръсти с брашното. Получената смес трябва да изглежда така:


Обединих сместа с 1 яйце и студена вода. Не меся сместа, за да не стане коричката жилава. Охлаждам топката в хладилника за 30 минути. Разточвам и застилам намазана и набрашнена тавичка. Надупчвам дъното с вилица и прибирам във фризера за 10 минути. 


Охлаждането на кората преди печене е много важно за крехка и хрупкава коричка, така че не го пропускайте. 

Използвах порцеланова форма с диаметър 30 см. Изваждането на парченце е перфектно. Използвах цялото тесто. 

Докато тестото, а след това и кората във формата се охлаждат приготвих плънката. 

Хубавото на тази коричка, че не е необходимо печене на сляпо, т.е. да покриваме тестото с хартия и да използваме тежести. Надупчването на кората се прави и с тази цел- да не се надигне. 

По-долу в инструкциите съм описала как се приготвя плънката.

Киш с козе сирене и цветове от тиквички (опция без млечни)

Използвана форма- 30 см

Съставки:

Коричка киш

130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок

160 г пълнозърнесто пшенично брашно

160 г пълнозърнесто ръжено брашно

1 ч.л. черен пипер, едро смлян

1 ч.л. сол

1 с.л. пресни листа от копър, по желание

1 с.л. пармезан, по желание

 1 яйце

 2-3 с.л. студена вода


за плънката:

250 г крема сирене или веган крема сирене

100 г  козе сирене или ферментирало бадемово сирене

130 мл растително мляко или прясно мляко

3 яйца

2 с.л. масло или растително масло

връзка копър, ситно нарязана

1 скилидка чесън

1 стрък зелен лук

 1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. бял пипер

2-3 настъргвания индийско орехче

7 или 8 цвята тиква, повече, ако са малки

стръкове копър, за декорация


Инструкции

Кора за киш

1. В купа добавете брашната, солта, черния пипер, нарязания копър и разбъркайте. Ако използвате пармезан, добавете и него.

160 г пълнозърнесто пшенично брашно

160 г пълнозърнесто ръжено брашно

1 ч.л. черен пипер, едро смлян

1 ч.л. сол

1 с.л. пресни листа от копър, по желание

1 с.л. пармезан, по желание

2. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте с пръсти, докато сместа заприлича на пясък. Вижте снимката по-горе. 

130 г масло на стайна температура, нарязано на парченца или растително масло на блок

3. Добавете яйцето и разбъркайте. Добавете 2 или при нужда и 3 -та лъжица леденостудена вода и разбъркайте, докато се смеси. Оформете на топка. Няма нужда от месене. Просто го обединете.

 1 яйце

 2-3 с.л. студена вода

4. Увийте с восъчна кърпа, както тук и охладете за 30 минути, преди да разточите.

5. Намажете с масло формата за печене и леко поръсете с брашно.

6. Поръсете леко хартия за печене с  брашно. Поставете тестото върху хартията. Покрийте със  свежо фолио или друг лист  хартия и разточете с диаметър приблизително равен на формата + височината на стените и. Отстранете листа отгоре и прехвърлете тестото във формата. Притиснете към стените. Оформете горното ръбче. Надупчете с вилица дъното на киша.

7. Охладете във фризера за 10 минути, ако печете веднага или за една нощ в хладилника за по-късна употреба.

8. Загрейте фурната предварително до 180℃.

9. Печете за 15 минути на 170 С или докато порозовее малко. Не е необходимо да използвате метода " печене на сляпо" т.е. да покривате с хартия и да поставяте тежести.

През това време се приготвя плънката:

1. Лукът и чесънът нарежете на ситно и задушете заедно с маслото, солта и белия пипер, до омекване. Преди да свалите от огъня, добавете копъра.

2 с.л. масло или растително масло

връзка копър, ситно нарязана

1 скилидка чесън

1 стрък зелен лук

 1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. бял пипер

2. В купа пасирайте  яйцата, прясното/растително мляко и крема сиренето.

250 г крема сирене или веган крема сирене

100 г  козе сирене или ферментирало бадемово сирене

130 мл растително мляко или прясно мляко

3 яйца

3. Добавете задушената смес, индийското орехче и разбъркайте с лъжица до равномерна смес. Изсипете плънката върху запечената  основа. Подредете отгоре подсушените цветове от тиквички и клончета копър и върнете във фурната. 

2-3 настъргвания индийско орехче

7 или 8 цвята тиква, повече, ако са малки

стръкове копър, за декорация

4. Печете на 180 градуса за 30-40 мин или докато стегне и златисто кафяво. За мен бяха необходими 35 минути. Давам този диапазон за време, тъй като може да има разлика в продуктите, които всеки ще използва.

Да ви е сладко! Споделете с мен, ако приготвите. Толкова е хубаво да прочета вашите думи и мнение.

Не забравяйте да ме последвате тук, в ИнстаграмИнстаграм, ФБ и YouTube и Pinterest. Това действа толкова стимулиращо бъдещата ми работа и споделяне!


Ето какво друго съм използвала и ще виждате в блога ми: 




Коментари

  1. Анонименюни 21, 2024

    Ауу! Като слънце е този киш! Ето какво ще приготвя утре за обяд! Цветовете отгоре намазани ли са с нещо? Цветът се е съхранил чудесно при печенето.
    Удоволствие е цялата фотосесия!
    Благодаря за красотата!

    Мария Петрова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Мария! За топлите думи, които си оставила тук!
      Не са намазани с нищо.

      Изтриване
  2. Анонименюни 21, 2024

    Откъде е сервизът? Толкова добре приляга на този киш?

    Милена

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни