Крем супа от лилави картофи




В тази супа използвам лилави картофи от семейство Картофови, които не са сладките лилави картофи/батати/ямс ( Ipomoea batatas ), които са от друго растително семейство -Поветицови. 

Тези лилави картофи не се различават на вкус от останалите от семейство Картофови, с които сме свикнали. Необичайното при тях е  наситения лилав цвят на кората и вътрешността. А щом видите този наситен лилав цвят, знаете че това е признак на голямо количество антоцианини. 



Антоцианините са флавоноидите с най-силно антиоксидантно действие.

Антоцианините влияят положително върху нервната система. Те могат да предпазят тялото от неврологични увреждания. Много важно тяхното качество е способността за укрепване на големите кръвоносни съдове. Така те силно намаляват риска от поява на атеросклероза. 

Най-добрите източници на антоцианини:

Горските плодове – боровинки, червени боровинки, череши, малини, къпини, касис, черница, арония, бъз. Те се съдържат в кожата на патладжаните, в червеното грозде, червеното зеле, червените портокали, червените маслини. 

От всички плодове аронията е с едни от най-големите количества антоцианини – 1480 мг в 100 г пресна арония. Високо количество антоцианини има в червеното вино, червения лук и репичките.




Супата може да се направи и с други картофи. Но вижте този цвят, а и да не забравяме антоцианините! Струва си да ги опитате поне веднъж. Зная, че вече се отглеждат и у нас. 

За украса използвах венчелистчета от метличина. Тя е ядливо цвете и често ще я видите  в състава на цветни"конфети" или смеси от сушени венчелистчета за поръсване на гурме ястия и десерти. Ако имате градинка, може да си засеете и да си имате подръка украса за ястия, напитки, сладоледи, десерти, а и за букети. 







Крем супа от лилави картофи 


 Съставки

5-6 лилави картофа, нарязани на кубчета

2 с.л. зехтин

1/2 глава лук, нарязан на кубчета

1 с.л. морска сол

прясно смлян черен пипер, на вкус

1 1/4 чаена лъжичка кимион

4 скилидки чесън, смлени

3-4 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол

120 мл пълномаслено кокосово мляко/сметана

1 ч.л. сушена мащерка

За сервиране:

веган сметана, ядливи цветя, смлени орехи, мащерка


Инструкции:

1. Загрейте зехтина на среден огън и добавете лука. Сотирайте докато стане прозрачен. Добавете чесъна,  кимиона и черния пипер. Гответе 1-2 минути, като разбърквате. 

2 с.л. зехтин

1/2 глава лук, нарязан на кубчета

прясно смлян черен пипер, на вкус

1 1/4 чаена лъжичка кимион

4 скилидки чесън, смлени

2. Добавете 2 чаши бульон или половината. Добавете кубчетата картофи. Оставете сместа да заври, намалете огъня и оставете да къкри 10-15 минути, докато картофите се сготвят. Изключете или дръпнете от огъня.

5-6 лилави картофа, нарязани на кубчета

2 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол

3. Пасирайте с потапящ се блендер. Добавете малко бульон, ако е необходимо за гладко разбиване. Когато сместа е достатъчно гладка добавете останалия бульон и кокосовото мляко.  Върнете на средно слаб огън и добавете сол, ако е необходимо. Добавете сушената мащерка. Подправете супата на вкус. 

2 чаши зеленчуков бульон, с намалено съдържание на сол

120 мл пълномаслено кокосово мляко/сметана

4. Поднесете топла или студена, поръсена със сметана, орехи, ядливи цветя, листенца мащерка.

веган сметана, ядливи цветя, смлени орехи, мащерка

Да ви е вкусно!

Както винаги ще се радвам на вашите коментари и отзиви, ако приготвите супата.

С радост бих отговорила на вашите въпроси.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни