Доматена крем супа с майорана - Tomato cream soup with marjoram









У дома сме любители на супите и специално място заемат крем супите. Трудно ми е да ги степенувам, но една от много обичаните е доматената крем супа. Вече съм публикувала Лятна ароматна доматена супа с печен пипер. Често я приготвям, като сменям начина по който я гарнирам и подправките. Този път я поднесох с майорана и беше прекрасно съчетание. Заслужаваше си нова публикация.  Все по-често използвам тази подправка и съм влюбена в  смолистия аромат с цитрусови нотки, които има. Тази супа се приготвя с основни продукти и ако имате консерви с домати( които се приготвят, когато доматите са в сезон и са с най-добрия си вкус), то използвайте тях и ще си спестите 30 минути от готвенето. 


Какво ще ви очарова в тази супа?

Богата, кремообразна, но без сметана. Кадифена текстура без млечни продукти, без растителна сметана също.

Подходяща за диета – без глутен, без млечни продукти, здравословна, изцяло на растителна основа.

Готова за около 30 минути - Прави се бързо и лесно.

Без бульон –приготвя се с вода. Тази рецепта е идеална, когато нямате бульон.

Хранителна - Богат на ликопен, витамини, минерали, здравословни съставки за добър вид на  кожата, фибри и антиоксиданти.

Направете предварително - Идеално съхраняване в хладилник или замразена. Ще ви издам и една тайна- затварям я в буркани или бутилки и когато нямам никакво време е супер удобно да отворя един буркан, да загрея, гарнирам и поднеса.

Други рецепти с домати, в които ще се влюбите:

Най-вкусният доматен галет

Пица Маргарита

Конфитюр от домати и лук

Доматена салата с босилек

Ризото с домати

Фритата с чери домати, риган и мащерка

Салата от чери домати в купички от авокадо

Леща белуга, чери домати и спанак

Гратен( запеканка ) с тиквички и чери домати

Киш с козе сирене и чери домати с бутер тесто

Киш "Прованс" с прясно биволско сирене и извара, риган и градински чай

Доматена крем супа с майорана

 Време за подготовка: 5 минути

 Време за готвене: 30-40 минути

 Общо време: 45 минути

 Порции: 8-10


Съставки

5 с.л. зехтин екстра върджин

5 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 глава жълт лук, нарязана на ситно

1 люта червена чушка, нарязана на ситно или щипка лют червен пипер (около 1/8 чаена лъжичка) (по желание)

5 печени червени пипера, обелени

1,5 кг домати, нарязани на парчета или 3 кутии белени домати в доматен сос

1 чаена лъжичка сух риган

1 чаена лъжичка сух босилек

1 чаена лъжичка суха майорана

1 чаена лъжичка морска сол, повече или по-малко на вкус

1-2 чаши вода

малко  кленов сироп, ако е необходимо за намаляване на киселинността

1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер 

За гарнитура

майорана- свежа, само листата

веган или животинска сметана

ядливи цветчета

Гарнитури по избор:

екстра върджин зехтин, крем от кашу, чери домати, пресен босилек, мащерка или риган, люспи чили, печени чери домати, чипс от салвия, натрошена веган фета

Инструкции

1. Задушете в зехтина лука, чесъна, солта и черния пипер.

5 с.л. зехтин екстра върджин

5 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 глава  жълт лук, нарязана на ситно

1 чаена лъжичка морска сол, повече или по-малко на вкус

1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

2. Добавете печения пипер, лютата чушка, ако използвате и разбъркайте няколко пъти. Добавете доматите, 1 чаша вода и гответе на умерен огън, докато доматите загубят форма и се сготвят- около 20-30 минути. 

1 люта червена чушка, нарязана на ситно или щипка лют червен пипер (около 1/8 чаена лъжичка) (по желание)

5 печени червени пипера, обелени

1,5 кг домати, нарязани на кубчена или 3 кутии белени домати в доматен сос

1 чаша вода

3. Добавете сушените подправки. Пасирайте. Опитайте на вкус и добавете кленов сироп за намаляване на киселиноста, ако желаете. 

1 чаена лъжичка сух риган

1 чаена лъжичка сух босилек

1 чаена лъжичка суха майорана

малко  кленов сироп, ако е необходимо за намаляване на киселинността

1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

4. Пасирайте до гладкост. Ако супата е по-гъста от желаното, добавете ½ до 1 чаша вода и разбийте в супата.

5.  Оставете да заври и подправете на вкус със сол и черен пипер. Гответе 5 минути докато се обединят.

6. Разпределете супата в купички. Украсете със сметана, прясно смлян черен пипер, ядливи цветя. И най-важното- не пропускайте свежите листенца майорана.  





Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни