Доматена крем супа с майорана - Tomato cream soup with marjoram
У дома сме любители на супите и специално място заемат крем супите. Трудно ми е да ги степенувам, но една от много обичаните е доматената крем супа. Вече съм публикувала Лятна ароматна доматена супа с печен пипер. Често я приготвям, като сменям начина по който я гарнирам и подправките. Този път я поднесох с майорана и беше прекрасно съчетание. Заслужаваше си нова публикация. Все по-често използвам тази подправка и съм влюбена в смолистия аромат с цитрусови нотки, които има. Тази супа се приготвя с основни продукти и ако имате консерви с домати( които се приготвят, когато доматите са в сезон и са с най-добрия си вкус), то използвайте тях и ще си спестите 30 минути от готвенето.
Какво ще ви очарова в тази супа?
Богата, кремообразна, но без сметана. Кадифена текстура без млечни продукти, без растителна сметана също.
Подходяща за диета – без глутен, без млечни продукти, здравословна, изцяло на растителна основа.
Готова за около 30 минути - Прави се бързо и лесно.
Без бульон –приготвя се с вода. Тази рецепта е идеална, когато нямате бульон.
Хранителна - Богат на ликопен, витамини, минерали, здравословни съставки за добър вид на кожата, фибри и антиоксиданти.
Направете предварително - Идеално съхраняване в хладилник или замразена. Ще ви издам и една тайна- затварям я в буркани или бутилки и когато нямам никакво време е супер удобно да отворя един буркан, да загрея, гарнирам и поднеса.
Други рецепти с домати, в които ще се влюбите:
Фритата с чери домати, риган и мащерка
Салата от чери домати в купички от авокадо
Леща белуга, чери домати и спанак
Гратен( запеканка ) с тиквички и чери домати
Киш с козе сирене и чери домати с бутер тесто
Киш "Прованс" с прясно биволско сирене и извара, риган и градински чай
Доматена крем супа с майорана
Време за подготовка: 5 минути
Време за готвене: 30-40 минути
Общо време: 45 минути
Порции: 8-10
Съставки
5 с.л. зехтин екстра върджин
5 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 глава жълт лук, нарязана на ситно
1 люта червена чушка, нарязана на ситно или щипка лют червен пипер (около 1/8 чаена лъжичка) (по желание)
5 печени червени пипера, обелени
1,5 кг домати, нарязани на парчета или 3 кутии белени домати в доматен сос
1 чаена лъжичка сух риган
1 чаена лъжичка сух босилек
1 чаена лъжичка суха майорана
1 чаена лъжичка морска сол, повече или по-малко на вкус
1-2 чаши вода
малко кленов сироп, ако е необходимо за намаляване на киселинността
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
За гарнитура
майорана- свежа, само листата
веган или животинска сметана
ядливи цветчета
Гарнитури по избор:
екстра върджин зехтин, крем от кашу, чери домати, пресен босилек, мащерка или риган, люспи чили, печени чери домати, чипс от салвия, натрошена веган фета
Инструкции
1. Задушете в зехтина лука, чесъна, солта и черния пипер.
5 с.л. зехтин екстра върджин
5 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 глава жълт лук, нарязана на ситно
1 чаена лъжичка морска сол, повече или по-малко на вкус
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
2. Добавете печения пипер, лютата чушка, ако използвате и разбъркайте няколко пъти. Добавете доматите, 1 чаша вода и гответе на умерен огън, докато доматите загубят форма и се сготвят- около 20-30 минути.
1 люта червена чушка, нарязана на ситно или щипка лют червен пипер (около 1/8 чаена лъжичка) (по желание)
5 печени червени пипера, обелени
1,5 кг домати, нарязани на кубчена или 3 кутии белени домати в доматен сос
1 чаша вода
3. Добавете сушените подправки. Пасирайте. Опитайте на вкус и добавете кленов сироп за намаляване на киселиноста, ако желаете.
1 чаена лъжичка сух риган
1 чаена лъжичка сух босилек
1 чаена лъжичка суха майорана
малко кленов сироп, ако е необходимо за намаляване на киселинността
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
4. Пасирайте до гладкост. Ако супата е по-гъста от желаното, добавете ½ до 1 чаша вода и разбийте в супата.
5. Оставете да заври и подправете на вкус със сол и черен пипер. Гответе 5 минути докато се обединят.
6. Разпределете супата в купички. Украсете със сметана, прясно смлян черен пипер, ядливи цветя. И най-важното- не пропускайте свежите листенца майорана.
Коментари
Публикуване на коментар