Киш с козе сирене и чери домати с бутер тесто - Goat Cheese&Cherry Tomatoes Quiche with Puff Pastry Crust

   


 Идва времето за пикници и разходки сред природата. Този киш е подходящ за вземане и хапване навън, добър е за закуска с чаша айрян. Подходящ е за обяд или вечеря поднесен със свежа зелена салата. Може да се хапва и студен. Какви пикници, какви пет лева, още сме в карантина!- Да, така е, но пикника може да е  на терасата, в двора или в близката горичка, която не е парк и не се налага да минавате през  КПП.










   Извинете, ако ви разваля апетита със следващите мисли, но искам да призова всички, които четат блога или ще попаднат случайно на рецептата.
    Ако излизате навън сред природата, не забравяйте да вземете плик, в който ще съберете всички отпадъци и ще оставите поляната чиста, както сте я намерили. Всички сме виждали замърсени поляни, поточета, гори с всякакви отпадъци- кенчета, бутилки- пластмасови, стъклени, от вода, сокчета, бира, вино- следи от напитки за всички възрасти.... опаковки от всякакви закуски, дори памперси и се възмущаваме на хората, оставили ги сред природата. Често по време на разходките ни попадаме на подобни места и събираме боклуците, дори да не сядаме точно на това място. Не разбирам хората оставили след себе си всички тези отпадъци, не разбирам и как възпитават децата си. Трябва ли да има глоби, забрани, следене, камери, за да се спазват правила, за да пазим природата си чиста?! Нали всички изпадаме в безмълвен екстаз, когато попаднем в планината, онемяваме пред величествените гледки от някой планински връх  сред скалите, притаяваме дъх при вида на разбиващите се вълни, търсим спокойни и необитаеми плажове, за да сме сами с природата....Толкова ли е трудно да си изядем закуската и да приберем опаковката в джоба или раницата си?! Мисля, че сред познатите ми няма хора, които си зарязват боклуците в природата, сигурно и вие нямате и познатите на вашите познати нямат и все пак някой цапа, някой хвърля и го прави пред децата си и те правят същото- на площадката, на улицата... И всеки път, когато излизам сред природата се прибирам с багажник, пълен с чували с чужди боклуци! Приберете веднъж с вашите деца не само вашите, но и чуждите боклуци. Направете децата си бдителни и отговорни. Това няма да е унижение, няма да паднете в очите им, напротив- ще разберат, че това, което правите е важно и значимо и ТАКА трябва да се прави- за да е чиста поляната ни, площадката ни, улицата ни, гората ни,  града ни, държавата ни, планетата ни!

Сега, към този много вкусен и апетитен киш.



Продукти:

* 250 г бутер тесто- прясно или размразено
* 430 г сирене-аз използвах домашно козе
* 100 мл сметана
* 3 яйца от свободни кокошки
* 10-15 стръка чивас
* 1 с.л. листенца мащерка
* 1 с.л. риган
* черен пипер
* 3-4 клонки с чери доматчета или според формата, която използвате

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 С с обдухване.
2. Разточете тестото на набрашнена повърхност или процедирайте като мен. Отворете листа, където е завито на руло бутер тестото. Набрашнете леко повърхността му и покрийте с хартия за печене. Разточете. Обърнете обратно като завиете тестото около точилката. Отстранете хартията, на която беше навито рулото и отново поръсете леко с брашно. Отново разточете леко. Прехвърлете във формата за печене. Запазете хартията за печене отгоре и притиснете към стените. Леко повдигнете формата и набодете тестото с вилица. Поставете отново хартията за печене и разпределете равномерно морската сол. Поставете във фурната и печете 10-15 минути.
Ако сте забравили надупчването с вилица или въпреки това тестото се е надигнало отново надупчете на няколко места, тестото ще спадне. Отстранете солта, заедно с хартията. Внимавайте солта е гореща. Оставете я да се охлади и приберете за следващо печене. Върнете кората във фурната за 5 минути.
3. Докато киша се пече пригответе плънката. Блендирайте сиренето, сметаната и яйцата. Добавете ситно нарязания чивас, черен пипер, мащерката и ригана. Разбъркайте и разпределете в опечената и леко охладена кора. Поставете клончетата с чери домати. Леко притиснете.  Поръсете допълнително мащерка и риган.
4. Печете около 15-20 минути или докато плънката се втвърди. Извадете и оставете във формата за десетина минути.
5. Поднесете топъл или студен.



Коментари

  1. Бети,
    този киш е много лесен за приготвяне.Чудесно, много красиво предложение.Катето Евро беше показала един подобен киш, също много лесен и красив.Сега има толкова много зеленолистни,че човек дори може да допълни аромата с някоя прясна зеленина напр.киселец.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Като изключим чивас, което не познавам, останалото ми допада:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Веси, чивасът е див лук, известен още като сибирски лук е с тънки перца, подобни на зеления лук, но с по-деликатен вкус.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни