Веган тарт със син шоколадово-ментов пълнеж и плодови цветя - Raw Vegan Cake with Blue Mint Chocolate Filing and Fruit Flowers
Честити да сте всички с прекрасни цветни имена!
Да ви е цветен и прекрасен животът ви!
Бъдете здрави!
Отбелязахме днешния пролетен празник у дома, с този лек и ефирен суров тарт с превъзходна зелена кора и невероятен, свеж ментово-лимонов вкус. За да си представите още по-добре крема ще кажа, че е с вкус на бял шоколад с йогурт с дъх на мента и лимон. Украсих с пресни плодове, нарязани във формата на цветя. Ако съм ви заинтригувала минавам към рецептата!
Тъй като много често ми задават въпроси може ли да се замени някой от продуктите с друг. След изброените продукти съм написала коментар за евентуални замени, които не биха повлияли на вкуса на този сладкиш. И като казвам сладкиш, в целия тарт има 80 г т.е. 8 фурми. Това е подсладителя, който съм използвала за да съединя съставките. В пълнежа няма никакъв- толкова е свеж и вкусен, че няма нужда от подслаждане.
Продукти:
Блат:
* 120 г белени тиквени семена
* 80 г белени конопени семена
* 100 г безглутенови овесени ядки*
* 20 г бразилски орехи
* 80 г меки фурми
* 1 ч.л. прах от сок от пшенична трева
* 3 с.л. стопено кокосово масло
Пълнеж:
* 800 г цедено кокосово кисело мляко**
* 180 г сурово кокосово масло- стопено в купа с гореща вода
* 80 г сурово какаово масло- стопено на водна баня в гореща вода
* 1/2 ч.л. синя спирулина- по желание
* 2 капки лимоново масло на doTERRA***
* 3 капки ментово масло на doTERRA ***
Украса:
* ягоди, манго, питая, киви, боровинки, физалис
Освен това са необходими:
Блендер или пасатор
Форма за тарт с подвижно дъно с размери 20/30 см
Остър нож
Форми за сладки с форма на цветя
Начин на приготвяне:
1. Блендирайте тиквените, конопените семена и бразилските орехи. Добавете пшеничната трева и овесените ядки. Пулсирайте за кратко. Добавете фурмите и отново блендирайте докато не се виждат парченца от фурмите. Поставете сместа в купа, добавете кокосовото масло и размесете с ръка.
2. Разпределете сместа във форма с подвижно дъно с размери см - см. Притиснете с пръсти към стените и дъното. С четка намажете дъното и стените с какаово масло- от това, което сте разтопили за пълнежа. Целта е блатът да не поеме от влагата на крема. Приберете тавичката във фризера.
3. За приготвянето на пълнежа поставете в блендера или в дълбок съд за пасиране кокосовото кисело мляко, спирулината( ако използвате) блендирайте за кратко. Добавете стопените масла и есенциалните масла. Блендирайте до гладка текстура и равномерен цвят.
4. Разпределете пълнежа в кората, загладете и приберете в хладилника.
5. Нарежете кивито, питаята, ягодите, мангото на тънки дискове. С формичките изрежете различни по големина цветя.
6. Украсете повърхността на тарта и отново приберете за няколко часа в хладилника.
Ще напиша някои коментари за възможни продукти, с които бихте могли да замените някои от използваните от мен.
* безглутенови овесени ядки- бихте могли да замените с други например с флейк от елда, ориз или киноа
* бразилските орехи може да замените с бадеми или ако не искате никакви ядки- с още конопено семе
** цеденото кисело мляко би могло да се смени със соево цедено мляко, или със соев високопротеинов продукт или с цедено краве кисело мляко- препоръчвам домашно от свободни, пасищни животни
*** етеричните масла бихте могли да замените със сладкарски есенции на Lecker's
Етеричните масла на doTERRA имат много приложения ( някои могат да се използват за овкусяване )и имат благотворно влияние върху здравето и настроението на човек, ако искате повече информация или да си поръчате с отстъпка, може да ми пишете.
Great recipe!
ОтговорИзтриванеHAPPY WEEK
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
Здравейте,
ОтговорИзтриванеискам да попитам от къде си закупувате кокосово кисело мляко и как да се възползвам от отстъпката на етеричните масла?
Здравейте, Диана!Киселото мляко купувам от Био Балев. За да Ви обясня за маслата пишете ми на имейла bianka.h.yovcheva@gmail.com
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеразкошен е този тарт.Чудесно и много красиво предложение, какви снимки само ! Чудесна си - възхищавам се на този твой талант да снимаш храна.
Поздравления за рецептата и представянето !
Наслада за очите!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване