Доматено гаспачо-студена лятна супа



Гаспачо- студената супа на испанците. 

Има много теории за произхода на гаспачото. Една, от тях казва, че това е супа от хляб , зехтин , вода, оцет и чесън , достигнала в Испания с римляните. През 19 век добавят домати към съставките и е създадено червеното гаспачо, което се разпространява в международен план и остава общоизвестно.

Има много съвременни варианти на гаспачо с авокадо, краставици, магданоз, ягоди, диня, грозде, месен бульон, морски дарове и други съставки вместо домати и хляб. 

Традиционно гаспачото се приготвя чрез начукване на зеленчуците в хаванче с пестик ; този по-трудоемък метод все още понякога се използва, тъй като помага да се запази гаспачото хладно и се избягва пяната и копринената консистенция на смути версиите, направени в блендери или кухненски робот. Традиционен начин на приготвяне е да се счукват скилидки чесън в хаванче, да се добави малко накиснат стар хляб, след това зехтин и сол, за да се получи паста. След това към тази паста се добавят много зрели домати и оцет. 

Гаспачото може да се сервира самостоятелно или с гарнитури, като твърдо сварени яйца, нарязани бадеми, нарязан кимион с мента, резенчета портокал, ситно нарязани зелени чушки, лук, домат или краставица. 

В крайна сметка, както при много рецепти, съставките, текстурата и плътността на гаспачото варират според региона и между различните готвачи или домакинства. 

 Гаспачото може да се сервира като предястие, основно ястие или тапа(малки предястия или закуски в испанската кухня).

Друга рецепта, която може да ви вдъхнови да опитате гаспачо:

Жълто гаспачо

Тази рецепта за доматено гаспачо е лесна за приготвяне, гладка и ароматна. Приготвено с обикновени съставки от градината- домати, чесън, лук и босилек. Това е освежаваща лятна охладена супа. Ако не сте си приготвяли досега и имате изобилие от домати в градината, опитайте.

Доматено гаспачо-студена лятна супа

Време за подготовка: 20 минути

Време за охлаждане: 2 часа

Общо време: 2 часа 20 минути

Порции: 6-8 

Съставки

1 кг градински, узрели домати

1/2 краставица нарязана

1 червена чушка нарязана, по желание

1 шалот ситно нарязан

2 скилидки чесън накълцани

60 мл зехтин

2 с. л. лимонов сок (30 мл)

1 ч. л. морска сол или на вкус

1/2 ч. л. черен пипер или на вкус

няколко каперси, за украса

няколко чери доматчета, за украса

1/4 чаша пресен босилек , нарязан, за поръсване

Инструкции:

1. Обелете люспите от доматите: 

1 кг градински, узрели домати

Сложете голяма тенджера с вода да заври. 

Направете плитък кръстовиден разрез на дъното на всеки домат( колкото да разрежете кожата на домата) и ги пуснете във врящата вода за 30-40 секунди.

Напълнете голяма купа с ледена вода.   С решетъчна лъжица извадете доматите от врящата вода и ги потопете веднага в ледената вода за 1 до 2 минути. Кожата  трябва лесно да се отдели. Обелете и изхвърлете кожите. Нарежете доматите на едро.

2. В голяма купа смесете доматите, краставицата, червената чушка, шалота, чесъна, зехтина, лимоновия сок, морската сол и черния пипер. Разбъркайте и оставете да престои поне 20 минути, за да се смесят вкусовете. (Колкото по-дълго чакате, толкова по-добре). Разбърквайте от време на време.

1/2 краставица нарязана

1 червена чушка нарязана, по желание

1 шалот ситно нарязан

2 скилидки чесън накълцани

60 мл зехтин

2 с. л. лимонов сок (30 мл)

1 ч. л. морска сол или на вкус

1/2 ч. л. черен пипер или на вкус

4. Прехвърлете съставките в блендер и разбийте на висока степен до гладка смес. Охладете поне 2 часа.

Сервирайте в чаши. Добавете малко шишче с каперси, чери доматче и 0осилек. Може да сервирате и в купички, поръсени с пресен босилек, черен пипер.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни