Чийзкейк тарт с касис, малини и боровинки- веган- Currant, raspberry and blueberry cheesecake tart - vegan



Днес при мен е лежерен дъждовен ден. Време е за книжка, чаша чай и вкусен сладкиш. Ето го и днешното предложение- един лек и вкусен тарт с различни плодчета, които в момента са в изобилие. Приготвянето е лесно, вкусът-лек и освежаващ. Насладете се и вие.



Ако не сте веган или не ограничавате по някаква причина млечните, то се чувствайте свободни да замените коприненото тофу с крема сирене, вместо нишесте и водата за разбъркването му използвайте едно или две яйца. 

Този тарт ще ви очарова с хрупкава коричка и мек, кремообразен пълнеж. 

Рецепти, които може да ви харесат: 























Чийзкейк тарт с касис, малини и боровинки- веган

форма - 26-28 см

Съставки

 Кора:

210 г брашно

50 г еритритол/захар/ ксилитол

1 щипка сол

100 г веган масло/краве масло

1 с. мляко-растително или животинско 

1 с.л. ледена вода

Пълнеж:

20 г нишесте

4-5 с.л. мляко- растително или животинско

250 г копринено тофу

30 г еритритол/захар/ксилитол или няколко капки стевия

1 ванилова шушулка, само семенцата

1 ч.л. куркума( за цвят)

200 г плодчета-малини, боровинки, червен касис


Инструкции:

1. За кората- От брашното, подсладителя, солта и маслото пригответе смес подобна на влажен пясък. Поставете брашното, солта, маслото и подсладителя в чопър или както показвам в това видео( 1 минута)

210 г брашно

50 г еритритол/захар/ ксилитол

1 щипка сол

100 г веган масло/краве масло

2. Добавете водата и млякото и съберете на топка. Покрийте с восъчна кърпа или свежо фолио. Приберете в хладилника за 20 минути.

1 с. мляко-растително или животинско 

1 с.л. ледена вода

3. Намажете формата с масло. Разточете върху хартия за печене тестото на кора с дебелина 1 см- 1 1/2 см , с диаметър, колкото е дъното на формата + височината на стените+1 см. Прехвърлете тестото във формата. Махнете хартията. Притиснете към дъното и стените на формата. Прекарайте точилката по ръба на формата и излишното тесто ще се отдели в страни. Запазете опаковано във фризера или направете веднага малки галети. 

4. Надупчете дъното с вилица и приберете във фризера за 10 минути.

5. Загрейте фурана на 200 С.

6. Печете 15 минути. Не са необходими тежести. Надупчването на тестото се прави с тази цел.  Извадете от фурната. Не я изключвайте.

7. Докато коричката се пече, пригответе пълнежа. Разбъркайте нишестето с млякото. 

20 г нишесте

4-5 с.л. мляко- растително или животинско

8. Смесете тофуто, еритритола, ванилията, куркумата и разбърканото нишесте в купа и разбийте или пасирайте до гладка смес.

250 г копринено тофу

30 г еритритол/захар/ксилитол или няколко капки стевия

1 ванилова шушулка, само семенцата

1 ч.л. куркума( за цвят)

9. Прехвърлете сместа в изпечената кора. Добавете плодовете.

200 г плодчета-малини, боровинки, червен касис

10. Печете 25 минути, докато се сместа се зачерви леко и се втвърди.

Оставете да се охлади около 40 минути и сервирайте. 










Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни