Ризото с домати - Tomato Risotto
Това доматено ризото е чудесен начин да завършите сезона на доматите. Даа, моят очевидно не е приключил. Признавам си, че обрах моите в последния момент преди сланите, и ги съхранявам на проветриво място за да им се наслаждавам колкото може по-дълго. И уж времето лети, но има много до следващата реколта. Ако и вие имате някакви домати от градината може да се възползвате от рецептата. За около 35 минути ще имате вкусна и засищаща храна. Вкусът е невероятен- малко е сладък, малко кремообразен, лимоновата кора и прясно смлян пипер в края придават точното количество яркост! Прясната мащерка внася допълнително пленителен аромат. Можете да използвате различни домати, който харесвате. Използвах микс от зелени, жълти и червени чери домати.
Продукти:
250-300 г зрели и зелени чери домати, наполовина или цели
3 скилидки чесън обелени и смлени разделени
3 супени лъжици екстра върджин зехтин разделени
1/2 лимонов сок и кора; кора, запазена за гарнитура
Сол, черен пипер и натрошен червен пипер на вкус
1 малък жълт лук, обелен и нарязан на кубчета
2 супени лъжици масло
1 чаша ориз арборио
3 чаши зеленчуков бульон
1/3 чаша бяло вино
1/4 чаша прясно настърган пармезан плюс още, за сервиране
Сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
Настърган пармезан
клончета мащерка
няколко разполовени чери домата по желание
Люспеста морска сол
Екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте доматите. В купа смесете доматите, половината смлян чесън, 2 супени лъжици екстра върджин зехтин, лимонов сок и подправете със сол, черен пипер и натрошен червен пипер. Оставете настрана за 15 минути.
2. Започнете ризото. Загрейте бульона в малка тенджера на котлона до затопляне. Дръжте топлината на ниска степен.
3. Задушете лука. В голям съд загрейте останалата 1 супена лъжица екстра върджин зехтин на среден огън. Добавете нарязания на кубчета лук и гответе, като бъркате често, за 5-7 минути, докато започне да омекне и да стане златисто кафяво. Когато лукът се карамелизира, увеличете котлона до среден и добавете чесъна. Запържете за около 1 минута, докато стане много ароматен. Разтопете 2 супени лъжици масло и добавете ориза. Гответе 3-4 минути, като разбърквате внимателно от време на време. Разбъркайте с виното.
4. Започнете да добавяте бульона, около ½ чаша наведнъж, и оставете сместа да къкри, докато по-голямата част от течността се абсорбира, преди да направите следващото добавяне. Добавете маринованите домати. Разбърквайте сместа често по време на този процес и продължете, докато добавите всичките 3 чаши бульон и оризът омекне, за около 20 минути. Продължете, докато оризът стане ал денте.
5. Завършете ризотото. След като оризът омекне, изключете котлона. Овкусете и подправете със сол и черен пипер. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте, за да се включи. Оставете ризотото да почине за 5 минути преди сервиране.
6. Разпределете свареното ризото между плитки купички. Гарнирайте с мащерка и още пармезан по желание. Поръсете с лимонова кора, люспеста сол и натрошен пипер. Наслади се! С чаша бяло вино!
Коментари
Публикуване на коментар