Ревю на стъклокерамичен плот Bosch PKK651FP1E



Един от най- използваните уреди у дома е котлонът. Много често, в рецептите, които споделям тук сте чели за степента на готвене на котлона ми, както изразът " междувременно на другия котлон пригответе...." Днес показвам котлонът в кухнята ми и споделям възможностите, които има.  Когато сменяхме преди 3 години котлона в кухнята, се спряхме на стъклокерамичния плот за вграждане Bosch PKK651FP1E.

Той разполага с 3 зони за готвене, като 2 от тях са разширяеми и с boost функция. Разширяемите зони дават възможност да се използват съдове с различен диаметър. Най-голямата зона е с диаметър 28 см, а най-малката -12 см. Boost функцията се задейства със специален сензорен бутон. Тя дава възможност за постоянно и бързо загряване. Използвам тази функция, когато искам бързо да загрея вода или някакъв плодов сок например.

Трите зони могат да работят едновременно. Това е страхотно предимство, тъй като едновременно мога да приготвям поне 3 ястия или десерти. На практика може да се приготви цялото меню за вечеря или обяд с едно въртене около котлона- супа, яхния, десерт. Удобно, нали? 

Този модел (PKK651FP1E) е без рамка и е със скосени ръбове. Приляга плътно към кухненския плот. Освен, че ми харесва плавното преминаване от плота към котлона, това ми дава и удобство при почистването, а и по-добра защита от счупване при евентуален удар. 

Управлението на котлоните е изключително лесно, удобно и интуитивно. Има 9 степени на загряване, които се избират директно. Харесвам много степени на загряване, защото дават възможност прецизно да контролирам степента на загряване например просто поддържане на топлина-когато искам да запазя стопено кокосово масло или шоколад за глазура - степени 1 и 2. Степени 3 и 4 използвам, когато искам ястието да къкри или когато варя картофи или боб например. При степени 5 и 6 ястието тихо ври. При степени 7, 8 и 9  готвенето е интензивно, използвам, когато приготвям омлети, палачинки, или когато пържа в редки случаи. Когато купувахме този котлон, естествено разгледахме всичко, което се предлагаше. Видях, че има котлони, на които степените се избират със задържане на един бутон до достигане на желана степен или с бутон +/- Тези варианти ми се сториха твърде неудобни за котлон. При този стъклокерамичен плот дисплея за управление не е голям и в същото време е изключително лесен за управление и с много възможности. Харесвам много и сензорното управление. Най- вече заради лесното почистване и липсата на вероятност да бъдат повредени от изкипяла течност например. 

Всяка от зоните има индикатор за остатъчна топлина. С един поглед установявам дали мога да почистя веднага или трябва да изчакам. С главна буква  H ( Hot) се отбелязва, че котлонът е много горещ. С малка h- че температурата е значително по-ниска.

Едно от другите удобства на този котлон е наличието на електронен таймер. Изключително удобно за варене на яйца например. Знаете при яйцата е много важно да ги направите точно толкова рохкави, колкото ги обичате. Таймерът може да се включи за всеки работещ котлон и да отчита различните времена, които сте задали. Във видеото показвам това. Таймерът работи независимо от другите настройки. За избиране на времето на готвене се използват бутоните от 0 до 9 , същите, с които се настройват степените. След приключване на зададеното време се чува звуков сигнал и котлонът се изключва. Ако сте задали и за останалите зони време за готвене те съответно продължават да работят.

Друго безспорно удобство е функцията за заключване на настройките. Ако случайно разлея или изкипя нещо върху плота, с включването на функцията заключвам управлението на плота. Почиствам без да изключа зададените настройки на различните зони.

Плотът има възможност за защита от деца. Такава функция имат повечето съвременни уреди. У дома няма малки деца, но аз често използвам тази функция, за да заключа дисплея и се възползвам от гладката повърхност на котлона за други неща, например когато правя шоколадови декорации. 

Във видето ще видите как приготвям шоколадов ганаш, същият който приготвих за Най-вкусната веган шоколадова торта в това видео.

Изрезките от блатовете на тортата и остатъците от крема използвах за направата на тези кейк попс "Сладоледи"- за начина на приготвяне вижте видеото.

Вкусни ястия, ог които ще си оближите пръстите и се приготвят на котлон:

Къри с кюфтенца от леща

Кремообразна супа от броколи -веган, кето

Червена палачинка, пълна с черна леща белуга

Чили супа от леща с картофи и джинджифил

Тиквена супа с кнедли от бадемова рикота и чипс от салвия

Ризото с домати

Зелено ризото с грах и аспержи

Бяла крем супа от целина

Леща с джинджифил, синап и кимион

Яхния от кладница с червено вино и хвойна

Супа от диворастящи треви

Сотирани гъби смръчкули


Знаете ли, че ако имате домакински уред Bosch може да оставите ревю в сайта на Bosch  и да спечелите награда? Тази игра се провежда до края на тази година. 


Ако статията ви е харесала- споделете я с близки и приятели, на които също би била интересна.

Последвайте ме във Facebook, Instagram, You Tube

Ако опитате някоя от рецептите ми, ще се радвам да ми покажете вашата интерпретация. Използвайте #vkusnosbety и @vkusnosbety за да не пропусна да я видя. За да сте сигурни, че ще виждате всичко, което споделям в Инстаграм ме последвайте и се абонирайте с камбанката. 

Тази статия е в партньорство с Bosch Bulgaria.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни