Какво да направим с изрезки от блатове на торта

 




На храната винаги се е обръщало внимание. Нормално е. Тя е горивото, което ни дава енергия. Храната е живот и здраве.  Хората все повече се интересуват от това как и къде се отглежда, как влияе на здравето ни, в какво е опакована. Забелязвам много хора, които си носят техни торбички дори в супермаркетите и там си теглят продуктите. Много магазини използват рециклируеми опаковъчни пликчета.  В последно време се говори и за това как да спасим храната от разхищение. Все по-често се провеждат събития в тази насока, което много ме радва. Една такава кампания посветена на темата е "Бъди отговорен, спаси храна!" В тази кампания BOSCH,  използва съвременни методи за да бъде достъпна за повече хора и по-дълготрайна. Идеята е да се спаси от разхищение храна, напълно годна за консумация в края на работния ден. С мобилното приложение FoodObox може да се закупи на добра цена храна от ресторанти, пекарни и вериги супермаркети. 

Участието може да се обобщи в няколко стъпки:

 Сваляне на приложението FoodObox от Google Play или Apple App Store

Избиране на обект или категория

Запазване на кутия

Използване на промо код BOSCHzerowaste за допълнителна отстъпка

Получаване на кутията на място.

Съдържанието на кутията (или занесеният личен съд) е изненада.

Тази кампания е много близка до моите разбирания за отговорно използване на храната и възможно най-малко разхищение и готвене без или с малко отпадъци.  В много от публикациите, които съм правила споменавам как може да се използва нещо, което остава след приготвянето на основната рецепта. Например след приготвяне на растително мляко можем да приготвим от пулпата соленки, крекери, бисквити, блат за суров сладкиш или плънка за тарт като този РУСТИК РЪЖЕНО-БАДЕМОВ ТАРТ С ЦВЕКЛО, МОРКОВИ И ТИКВИЧКИ - RUSTIC RYE-ALMOND TART WITH BEETS, CARROTS AND ZUCCHINI

В  тези МОРКОВЕНИ КРЕКЕРИ - CARROT CRACKERS  използвам остатъците от моркови след приготвянето на сок.

В рецептата Трюфели "Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил използвам остатъци от печена тиква и бисквити, малко количество маскарпоне и бял шоколад. Опитайте ги- невероятно нежни и ароматни са. Препоръчвам!

Няколко пъти показвам как да си приготвим песто от листата на морковите- вижте тази рецепта.

От листата на цвеклото може да се приготвят салати, смутита, супи и сарми. Листата на карфиола и броколите, репичките, алабашът също могат да се готвят. 

И ако все пак има нещо, което не може да се сготви или изяде, като корите на бананите например- може да се компостира. Знам, че е сложно, ако живееш в апартамент, но за някои хора и разделното събиране на боклук е супер сложно. Всичко опира до желание, вдъхновение и добра организация. 

 Често пека торти и винаги запазвам изрезките и останалите кремове. От тях приготвям бонбони или други десерти. Един забавен начин ви показвам днес в това видео

Тук ще напиша идеята за рецепта. Всеки може да я направи според своите наличности и вдъхновение. Както споменах, когато приготвям торти  изравнявам блатовете и запазвам изрезките. Ако няма изглед да ги използвам скоро ги замразявам. Замразявам и кремове, които са ми останали. Преди да ги използвам ги изваждам на стайна температура или в хладилника.  Когато децата бяха малки, а те винаги си остават деца за бабите им, по празниците обикновено са засипани с шоколади. Точно с тези шоколади съм приготвяла най-много сладкиши.  Няма да има и точни количества. 

И така какво е необходимо:

изрезки от блатове за торта - в случая моите са от Най-вкусната веган шоколадова торта

Шоколадов ганаш- пак от тази торта, но може и с повече кокосово мляко. Просто ще сложите повече от трохите от блата.

Някакво гъсто сладко за интересен пълнеж- аз използвах домашен мармалад от малини, купено сладко от портокалови корички и шоколадов ганаш. Тази добавка е по желание. В сместа може да се добавят сушени сливи, стафиди, череши- каквото имате и обичате. Ако са прекалено сухи ги накиснете  да омекнат в ароматен чай или алкохол, ако сервирате на възрастни.

За глазурата:

250 гр черен шоколад (съдържание на какао повече от 60%) -тук може да използвате готов кувертюр или различни шоколади, каквито ви се намират у дома. 

 40 мл олио от гроздови семки, може и слънчогледово, може и друго, но без аромат 

Използвах формички за сладолед за оформянето, но може да се оформят и кръгли бонбонки като трюфели подобно на тези Шоколадови трюфели с лют кайенски пипер

Начина на приготвяне може да видите във видеото, което показах по-горе. Но все пак ето отделните етапи:

Начин на приготвяне:

1. Натрошавате изрезките от блатовете или кекса в дълбока купа.

2. Започвате да добавяте от ганаша по две лъжици и разбърквате след всяко добавяне. Сместа трябва да бъде влажна, но не течна. Ако искате да добавите някакъв аромат, портокалови корички, канела, сушени плодове сега е момента. Отново разбърквате до еднородна смес. 

3. Оформяте "сладоледите" като запълвате с тортената смес до половината, поставяте пълнеж, ако сте решили и допълвате отгоре с още тортена смес. Добре е сладкото да бъде гъсто. Ако е по-рядко, може да поставите за малко във фризера да се стегне и по-лесно да добавите отгоре останалата тортена смес. Притискате добре. Поставяте дървените клечки и замразявате за 2 часа във фризера.

4. Междувременно стопявате шоколада на водна баня. Това става като поставите начупен шоколад в дълбока купа, която поставяте в тенджера, в която не се опира дъното и. В тенджерата поставяте вода и оставяте на котлона леко да къкри. За най-добър резултат може да темперирате шоколада, но за да не ви изплаша и да решите, че е прекалено сложно може да процедирате така. Запазете около 1/3 от количеството шоколад и го нарежете много ситно. След като шоколадът се стопи в купата прибавете останалата 1/3 от шоколада. Извадете купата от водната баня и разбъркайте докато се стопи добавения шоколад. Прибавете постепенно и растителното олио и разбъркайте до еднородна смес. Сипете разтопената глазура в дълбока чаша, в която ще е удобно да потапяте нашите мними сладоледи или топчета на клечка. Ако сте готови с глазурата, а сладоледите не са замръзнали, поставете чашата в съд с гореща вода, за да поддържате глазурата течна.

5. Когато са замръзнали кейк попсовете или "сладоледите" извадете ги от формите и последователно ги потапяйте в глазурата за кратко. Извадете и поставете на хартия за печене. Ще забележите, че глазурата веднага се стяга.

6. Ако искате да украсите с нещо допълнително е добре веднага след изваждането от глазурата да поръсите тази украса. 

7. Така приготвените сладкиши за повече трайност дръжте в хладилник в затворена стъклена кутия. Могат да се съхраняват повече от една седмица. Могат и да се замразят отново точно като сладоледи.

Повярвайте, ще бъде страхотна изненада за всички, на които ги поднесете. Децата също може да бъдат включени в приготвянето им. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни