Къри с кюфтенца от леща
У дома обичаме леща. Ако кликнете на тази връзка ще видите всички рецепти с нея, които съм публикувала в блога и всички са ни любими. Особено в студено време. Обичаме и къри във всякакви варианти. Днес идвам тук с една много вкусна гозба, подходяща точно за това мъгливо, дъждовно ноемрийско време. Кюфтенца от леща със сгряващ и ароматен къри сос.
Когато приготвям кюфтенца от леща предпочитам да използвам дребна кафява леща или белуга, но тя е по-скъпа. Харесва ми, че зрънцата не се разваряват напълно и сготвени имат подходяща текстура за оформяне на кюфтенца. Ако за пръв път приготвяте, вероятно ще ви се стори доста ронлива текстурата. Но ако следвате рецептата и съветите ще имате същите кюфтенца, които са достатъчно здрави и не се разпадат в соса.
Продукти:
За лещата:
1 чаша суха френска леща (малка кафява леща)
2 чаши зеленчуков бульон
1 супена лъжица зехтин
1/2 глава лук ситно нарязана
3 скилидки чесън, смлени
100 мл червено вино
1 супена лъжица соев сос
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка риган
1 с.л. ситно нарязан магданоз
2 супени лъжици хранителна мая
2 супени лъжици галета
За къри соса:
2 супени лъжици зехтин
1 жълт лук, нарязан на ситно
1 морков нарязан на ситно
1 голям червен пипер или камба, нарязана на малки квадратчета
2 скилидки чесън, смляна
2 супени лъжици къри
1 супена лъжичка настърган корен от джинджифил
1/2 супена лъжица соев сос
400 г консерва кокосово мляко
200 г бейби кейл или спанак (може да замените с нарязани големи листа от спанак или кейл, или манголд)
Начин на приготвяне:
1.Изплакнете лещата в гевгир под студена течаща вода. Прехвърлете в средна тенджера и добавете бульона. Оставете да заври, след което оставете да къкри. Гответе без капак за 10-15 минути или докато лещата омекне, но не се е разварила каша. Отцедете останалия бульон. Оставете настрана да се охлади. Трябва да имате около 2 чаши варена леща.
2. В тенджера добавете олиото и лука. Гответе 2-3 минути, докато лукът стане прозрачен. Разбъркайте чесъна, червеното вино, соевия сос, доматеното пюре, ригана и магданоза. Запържете, докато течността от виното се свари.
3. Междувременно загрейте фурната на 180С.
4. Добавете лещата, задушената смес от лук, хранителната мая и галетата в кухненския робот или в блендера. Пулсирайте, докато лещата се образува на грубо тесто, което може да се оформи на топки. Не пасирайте прекалено за да не превърнете сместа в каша. Добавете още галета, по 1 супена лъжица. Не прекалявайте с обработването на лещата или ще имате проблеми с нейното оформяне.
6. Застелете тава с хартия за печене. Оформете от тестото 15-16 топки с диаметър около 5 см. Подредете на един слой върху съда за печене и печете за 20-25 минути. Оформяйте кюфтенцата с леко стискане в дланта на сместа. Няма да можете да я превъртате като топче, както бихте направили с топче тесто например. Въпреки, че ви изглежда ронлива сместа, с притискане могат да се оформят прилични топчета, да се изпекат и да стоят стабилни, дори и след потапянето в соса.
7. Докато кюфтенцата се пекат пригответе соса. Добавете олиото, лука, моркова и чушките в тиган. Запържете 3-4 минути, докато лукът, морковите и чушките омекнат. Добавете чесъна, къри подправката, джинджифила, соевия сос и кокосовото мляко. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
8. Оставете да къкри и след това разбъркайте кейла или спанака и гответе за 1-2 минути, докато листата увехнат, но са със запазен зелен цвят.
9. Добавете кюфтенцата и внимателно разбъркайте, за да покрие със соса. Гответе още 1-2 минути, докато кюфтенцата и соса се загреят.
10. Сервирайте върху сварен басмати, жасмин или кафяв ориз и отгоре с нарязан кориандър и нарязано кашу. Може да замените ориза с ориз от карфиол или сварена киноа.
Надявам се тази рецепта да ви хареса. Ако търсите вдъхновение за рецепти с леща кликнете тук и изберете.
Ще се радвам, ако я приготвите и споделите впечатления- тук или в Инстаграм . За да я видя използвайте #vkusnosbety и @vkusnosbety
Коментари
Публикуване на коментар