Къри с кюфтенца от леща

 



У дома обичаме леща. Ако кликнете на тази връзка ще видите всички рецепти с нея, които съм публикувала в блога и всички са ни любими. Особено  в студено време. Обичаме и къри във всякакви варианти. Днес идвам тук с една много вкусна гозба, подходяща точно за това мъгливо, дъждовно ноемрийско време. Кюфтенца от леща със сгряващ и ароматен къри сос.

Когато приготвям кюфтенца от леща предпочитам да използвам дребна кафява леща или белуга, но тя е по-скъпа. Харесва ми, че зрънцата не се разваряват напълно и сготвени имат подходяща текстура за оформяне на кюфтенца. Ако за пръв път приготвяте, вероятно ще ви се стори доста ронлива текстурата. Но ако следвате рецептата и съветите ще имате същите кюфтенца, които са достатъчно здрави и не се разпадат в соса.

Продукти:

За лещата:

1 чаша суха френска леща (малка кафява леща) 

2 чаши зеленчуков бульон

1 супена лъжица зехтин

1/2 глава лук ситно нарязана

3 скилидки чесън, смлени

100 мл  червено вино

1 супена лъжица соев сос 

1 супена лъжица доматено пюре

1 чаена лъжичка риган

1 с.л. ситно нарязан магданоз

2 супени лъжици хранителна мая

2 супени лъжици галета

За къри соса:

2 супени лъжици зехтин

1 жълт лук, нарязан на ситно

1 морков нарязан на ситно

1 голям червен пипер или камба, нарязана на малки квадратчета

2 скилидки чесън, смляна

2 супени лъжици  къри 

1 супена лъжичка настърган корен от джинджифил

1/2 супена лъжица  соев сос

400 г консерва кокосово мляко 

200 г бейби кейл или спанак (може да замените с нарязани големи листа от спанак или кейл, или манголд)


Начин на приготвяне:

1.Изплакнете лещата в гевгир под студена течаща вода. Прехвърлете в средна тенджера и добавете бульона. Оставете да заври, след което оставете да къкри. Гответе без капак за 10-15 минути или докато лещата омекне, но не се е разварила каша. Отцедете останалия бульон. Оставете настрана да се охлади. Трябва да имате около 2 чаши варена леща.

2. В тенджера добавете олиото и лука. Гответе 2-3 минути, докато лукът стане прозрачен. Разбъркайте чесъна, червеното вино, соевия сос, доматеното пюре, ригана и магданоза. Запържете, докато течността от виното се свари.

3. Междувременно загрейте фурната на 180С.

4. Добавете лещата, задушената смес от лук, хранителната мая и галетата в кухненския робот или в блендера. Пулсирайте, докато лещата се образува на грубо тесто, което може да се оформи на топки. Не пасирайте прекалено за да не превърнете сместа в каша. Добавете още галета, по 1 супена лъжица. Не прекалявайте с  обработването на лещата или ще имате проблеми с нейното оформяне.

6. Застелете тава с хартия за печене. Оформете от тестото 15-16  топки с диаметър около 5 см. Подредете на един слой върху съда за печене и печете за 20-25 минути. Оформяйте кюфтенцата с леко стискане в дланта на сместа. Няма да можете да я превъртате като топче, както бихте направили с топче тесто например. Въпреки, че ви изглежда ронлива сместа, с притискане могат да се оформят прилични топчета, да се изпекат и да стоят стабилни, дори и след потапянето в соса.

7. Докато кюфтенцата се пекат пригответе соса. Добавете олиото, лука, моркова и чушките в тиган. Запържете 3-4 минути, докато лукът, морковите и чушките омекнат. Добавете чесъна, къри подправката, джинджифила, соевия сос и кокосовото мляко. Разбъркайте добре, за да се комбинират.

8. Оставете да къкри и след това разбъркайте кейла или спанака и гответе за 1-2 минути, докато листата увехнат, но са със запазен зелен цвят.

9. Добавете кюфтенцата и внимателно разбъркайте, за да покрие със соса. Гответе още 1-2 минути, докато кюфтенцата и соса се загреят.

10. Сервирайте върху сварен басмати, жасмин или кафяв ориз и отгоре с нарязан кориандър и нарязано кашу. Може да замените ориза с ориз от карфиол или сварена киноа.


Надявам се тази рецепта да ви хареса. Ако търсите вдъхновение за рецепти с леща кликнете тук и изберете.

Ще се радвам, ако я приготвите и споделите впечатления- тук или в Инстаграм . За да я видя използвайте #vkusnosbety и @vkusnosbety

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни