Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad
Ястие, или предястие, което със своя колорит и необичайни цветове може да поднесете на Хелоун, ако празнувате.
Обикновено, искам да си съставя собствено впечатление и не търся информация. Ако непознатия продукт позволява това го опитвам суров. Според вкуса, решавам какво мога да приготвя с него. Лещата разбира се, не можех да ям сурова и реших да я сваря- без нищо. Вкусът й щеше да ми подскаже какво бих могла да приготвя и с какви подправки и други продукти да я съчетая.
Допадна ми ядковия вкус на тази леша, както и това, че запазва целостта на зрънцата си. За това реших да приготвя салата. Подходяши биха били всички подправки, с които обикновено готвим леща. Следващия път ще опитам с нея Леща крамбъл
А червените палачинки се случиха съвсем случайно. Остана ми изстискан сок от червено цвекло. И реших да го пробвам в палачинки. Харесвам много сурово цвекло на салата, печено, варено, вече правих блат за торта със цвекло-Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings
Нямаше причина да не се получи и палачинка. Изпоплзвах рецептата, по която обикновено правя палачинки. Просто заместих изцяло млякото със сока от цвекло.Получиха се вкусни и много колоритни палачинки. Тъй като добавих в тестото малко сол и черен пипер ги комбинирах със сварената вече леща. Харесаха се от всички у дома.
Продукти:
Ще напиша ориентировъчни количества, защото почти никога не тегля и дори не измервам количествата.
За 4 палачинки и няколко малки, които виждате на снимките- просто нямаше достатъчно тесто за цяла палачинка :) използвах:
1 голямо яйце,
брашно, което добавях към яйцето и разбърквах с вилица, докато се получи много гъста каша, почти твърдо тесто, което разредих със сока от цвекло.
Обикновено използвам само прясно мляко, но дори мляко нямах в момента и затова само сока от цвекло. Добавих 1 ч.л. алкохол и оставих за 1/2 час. Сместа леко се бе посгъстила, както обикновено. Добавих малко сок, разбърках добре и в намазан с малко олио тефлонов тиган изпържих палачинките. Сместта трябва да има консистенция на боза. Палачинките се пекат докато тестото отгоре се втвърди и се обръщат за кратко от другата срана.
Салата от ле ща:
200 гр. леща
вода, колкото да покрие лещата и още 4-5 см над нея
сол
зехтин
градински чай
черен пипер
редуцирано балсамико- по желание
1 воден лук
Лещата се сварява на тих огън. Внимавайте да не остане без вода. Ако е необходимо, долейте гореща вода. В края на варенето, когато лещата е готова посолете на вкус. Прецедете и оставете да се охлади леко. Подправете със зехтин, черен пипер и част от лука-ситно нарязан.. Напълнете палачинките и декорирайте с останалия лук и градински чай. Може да поднесете и в чиния, като поръсите с балсамико . Може да се добавят и смлени по- наедро орехови, лешникови или бадемови ядки. Опитахме с всички от тях. Дегустирахме и с мащерка- беше вкусно. Подходящ ще е и магданоз или чубрица. Учудващо свежо се оказа с градински чай.Опитайте и вие. Комбинирах и с парчета печена тиква- също ми допадна.
Може да ви харесат:
Леща плакия
Чили супа от леща с картофи и джинджифил-Chili red lentil soup with potatoes and ginger
Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти
Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free
Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща
За Хелоуин:
Бети, отново предлагаш на вниманието ни страшно интересна идея. А черното и червеното са прекрасна комбинация, при теб обаче и вкусове си пасват. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Гери, благодаря ти! Вкусно беше :)
ИзтриванеБети, толкова красива комбинация!
ОтговорИзтриванеИ несъмнено вкусна!
Поздрави и хубав четвъртък :)
Dani,благодаря ти!
ИзтриванеСпокойна нощ!
Много оригинално съчетание, Бети! Но не съм изненадана - при теб винаги откривам нов вкус, интересна визия и прекрасни снимки! Благодаря ти! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти за комплимента!
ИзтриванеХубава и спокойна нощ!
Бетинка, такава радост за моите обичащи червения цвят очи са тези твои палачинки :) А и някак в комбинацията с лещата са ми съвсем тематични с вихрещатата се тези дни тема за Хелуин :) Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеГаби, благодаря ти!
ИзтриванеИ аз обичам червения цвят.
Винаги си интересна и красива с постовете си, Бети!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава вечер!
Ив, благодаря!
ИзтриванеПрегръдки!
Много ми допада :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Зори!
ИзтриванеБети, това наистина са палачинки точно за този ден - цветът им е изключителен! И лещата не отстъпва - така красиво е подредена в чинията, че въобще не е страшна, макар и с цветовете на Хелоуин! Чудесно хрумване!
ОтговорИзтриванеПоздравления и пожелания за весела вечер!
Като си помисля, колко набързо направих всичко, даже лещата не подреждах, а просто сипнах в чинийките....Но се получи добре, а най-важното, че бяха вкусни и палачинките и лещата.
ИзтриванеБлагодаря за пожеланията! Добре че направих и бисквитки с паяжинки, минаха едни дечица ....
Благодаря ти за комплимента!
Винаги разнообразие, уникалност и интересни идеи! Нестандартни, но много впечатляващи комбинации на продукти! Поздрави, Бети и прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеКати, благодаря ти! Хубава вечер и на теб!
ИзтриванеПак ме хахна с твоите снимки и идеи, Бети!! Просто си...!!!
ОтговорИзтриванеГотвим по един и същи начин! И аз новото и непознатото опознавам сама, без да се ровя за информация. Приготвям го семпло и после решавам как го виждам. Накрая съчетавам с наличните в хладилника неща. Така е най-весело и интересно!
Прегръдка и хубав уикенд от мен :*
:) страхотно! И много се радвам!
ОтговорИзтриванеА най-много ми харесва в цялата тази работа с нов продукт, че се чувствам като откривател на един нов вкус, аромат и е огромно удоволствие да си реша с какво и как ще ми допадне на мен и да развия вкусовата идея....
Прегръщам те, Тики!
Ах Бети, може напоследък по рядко да наминавам през любимите си блогове, но мина ли през твоя оставам тук доста дълго ... Уауу и рецептите, и идеите, и снимките ти са зашеметяващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки мила Бети!
Иве, благодаря сърдечно за прекрасните ти думи!
Изтриванепрегръдки и на теб!
Твоите супер цветни публикации със супер земни вкусове, са ми едни от най-любимите, Бети! СТрахотна хрумка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Марти! Радваш ме много с думите си!
ИзтриванеТази не е от най-цветните, но палачинките наистина станаха страхотни! Обичам да смесвам разни цветни неща.... И камъни и дърво обичам....
❥°º•.¸
ОтговорИзтриванеSuas receitas são muito originais, com uma apresentação super bonita que estimula o apetite.
Sempre leves e nutritivas.
Bom domingo!
Boa semana!
Beijinhos.
¸.•°♪♬♫º°
Thank you for your lovely comment!
ИзтриванеЧервено и черно - класическа комбинация от цветове, много топла, загадъчна и мистериозна, поне за мен. Сега и вкусовете я допълват перфектно, а незнайно защо в главата ми зазвучава Болеро на Равел, бавно, нежно, почти флегматично - ей така бих се насладила на една рубинена порция от това чудо. Ще се пробва, задължително някой близък ден! Благодаря за споделеното!
ОтговорИзтриванеОще веднъж: хубава и лежерна неделна вечер!
Наистина малко драматично изглежда :)
ИзтриванеХаресвам Болерото и с удоволствие го слушам, Ирма!
Радвам се, че ти допадат палачинките-всъщност във вкуса почти не се усеща наличието на цвекло.
Хубава нова седмица!
Жестоко е Бети! При теб е винаги цветно, красиво и вкусно! Чакам те да издадеш един кулинарен албум :)
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти!
ИзтриванеНосиш ми голяма радост!
Прегръдка!
Бети, невероятно!
ОтговорИзтриванеКак ти хрумват такива идеи! И вкусови съчетания и цветови! Впечатлена съм! Не! Изумена съм! И с такава лекота си разказала как си ги направила! Все едно е нещо обикновено и ежеднедневно!
Ти си невероятен творец! Нямам никаква, никаква идея какво ще последва тук в това чудно място!
Уникална идея е това, да знаеш!
Ами, те наистина са направени случайно и много лесно!
ИзтриванеБлагодаря, че поспря тук и ме зарадва с прекрасния си коментар!
Бети, отново красоти си творила с храната :)
ОтговорИзтриванеПри теб всяко ястие е произведение на изкуството. Цветно, красиво, оригинално поднесено и радост за окото :)