понеделник, 31 октомври 2011 г.

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква




Печена тиква с пушена наденица


Продукти:


* 3 ч.ч тиква- сурова, нарязана на кубчета
* 3 бр.сурови пушени наденички
* 1 ч.л черен пипер
* щипка канела
* 1/3 чаена чаша вода
* стрък градински чай за декорация



Приготвяне:


Загрявате фурната на 200 С.Слагате в тава тиквата, която сте поръсили с канелата-(тя е само намек,нюанс,който не трябва да преобладава), наденичките, нарязани на парченца.Поръсвате с черния пипер.Наливате отстрани водата, покривате с фолио и печете около 20 минути.Отваряте, пробвате тиквата дали е омекнала и засушавате няколко минути.
Сервирате с градинския чай.



Дотук всички се приготвяше бързо.Десерта отнема малко повече време.И най-добре е да се започне с него.




Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

Продукти:

    * 3 / 4 ч.ч. брашно
    
* 1 1 / 2 ч.л. канела

    *1 ч.л. бакпулвер на д-р Йоткер
    * 1/2  ч.л.смлян карамфил
    
* 1 / 2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
    
* 1  ч. л. настърган пресен джинджифил
    
* 1 / 4 ч. л. сол
    
* 3 големи яйца
    
* 3 / 4 чаша захар
    
* 2 / 3 чаша тиквено пюре
    
* 2 с. л. настъргана портокалова кора
    
* 1 ч. л. ванилия д-р Йоткер
    
* 3 / 4 чаша ситно нарязани орехи




за пълнежа:
Пълнежа в моето руло е от два компонента:

Първият е от сирена  -

    
* 2 / 3 чаша пудра захар
    
* 1 чаена лъжичка желатин
    
* 200 гр.крема сирене
    
* 200 гр. маскарпоне
    
* 1 с. л. ситно накълцани захаросани портокалови кори 

    * 2 с.л. ситно накълцан захаросан джинджифил, ако имате.


Вторият е от тиква-


* 2  ч.ч. пюре от печена или варена на пара тиква.Пюрето трябва да е сухо.
* 1/2 ч.ч краве масло-меко
* 1 ч.л. канела
* 1/2  ч.ч. пудра захар






За глазурата-използвах готова с аромат на коледни сладки.Ако желаете може само да поръсите с пудра захар,смесена с малко канела или да намажете с крема сирене , разбито с малко пудра захар.Може да го залеете и с глазура от пудра захар с канела, портокалов сок и масло.Вариантите са много.Украсата е според фантазията и желанията ви.Аз оцветих марципан и направих няколко тикви.


 
Приготвяне:


Загрейте фурната до 170 С.  

Застелете тавата с хартия за печене.Смесете брашното, канелата, бакпулвера, индийското орехче, карамфила и солта в купа. В друга купа, разбийте яйцата с  миксер на високи обороти като постепенно добавяте   захарта, докато се получи пухкав крем. Има и друг по-сигурен метод -разделяте яйцата и разбивате белтъцитет на сняг и след това добавяте захарта, а после един по един добавяте жълтъците.Намалявате скоростта и добавяте  тиквата, настърганана портокалова  кора, джинджифила и ванилията, докато се смесят. Внимателно, добавяте брашнената смес като разбърквате на ръка Изсипете сместа в подготвената тава. Загладете с шпатула. Поръсете с орехи отгоре-по желание. Печете 10 до 12 минути или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста. Леко наръсете с пудра захар чиста памучна кърпа. Извадете блата от фурната. Обърнете върху кърпата. Внимателно отлепете хартията, с която е печен . Плътно  и стегнато навийте на руло с кърпата и оставете да изстине,като мястото където свършва рулото е от долната страна.


Пригответе   крема от тиква:

Сложете в тенджера с незалепващо дъно пюрето от тиква и загрейте, като непрекъснато бъркате-целта е пюрето максимално да се засуши.Добавете маслото и бъркайте докато се  разтопи.Прибавете захарта и подправките.Разбъркайте докато се стопи захарта, отстранете от огъня и оставете да се охлади.

Приготвяне на крема от сирена:


  Накиснете желатина в 1 супена лъжица студена вода в топлоустойчива  купа.Когато желатина набъбни поставете купата в тенджера с гореща вода, за да се стопи желатина. В друга купа, разбийте сирената и захарта.Добавете радтворения желатин и захаросаните кори. Охладете докато започне да стяга.Само до момента, в който ви се струва,че е подходящ за пълнене на рулото и няма да се разтече.




Внимателно развийте блата, отстранете кърпата. Поставете двата крема в два отделни поша с широки кръгли накрайници или просто в пликчета и отрежете еднакви отвори.Шприцовайте ивица първо от единия крем, плътно повторете с ивица от другия крем. Леко  навийте рулото. Поставетете го да легне на мястото където свършва.Покрийте го със свежо фолио и оставете в хладилника.
 Подгответе глазурата и украсата, каквато сте избрали.

Извадете от хладилника-трябва да е престояло поне 2-3 часа.Залейте с глазурата и поставете захарните фигурки.









Базирах се на тази рецепта

13 коментара:

  1. Мммм, наденичката с тиква изглежда чудна, а рулото е истинска фантазия, Бети!! Звучи м и много вкусно и е супер декорирано - поздравления!! Представям си колко забавен празник си имате с тия красоти и вкусотии!!!

    Прекрасна нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти отново!Радвам се,че ти е допаднал моя Хелоуин!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, чудесно е! Тиквата никога не ми е достатъчна :)
    А малките захарни тиквички са просто прекрасно допълнение!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни произведения-браво!Всичко е направено с толкова старание,че човек може само да гледа и ваздиша...поздравления!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Снежи,подозирах те,че и на теб тиквата ти е сред любиммките,като знам какво десертче си направила!Ммм

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Живи!
    И на теб хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, мила, страхотни неща си сътворила! Просто не знам от кое по-напред да започна :) Наистина ти се възхищавам на енергията и непрекъснатия извор на идеи и чудеса! Поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи,благодаря ти!
    Удолствие е за мен да разбера,че си ме посетила и моите предложения са ти харесали!

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. Чак сега попаднах на тази публикация,Бети,грабна ме ястието-страшно е апетитно!Имам чувството като гледам снимката,че много си подхождат наденички с тиква.
    Разбира се,и десерта е прекрасен и многообещаващо вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Rosi,saprugat mi mnogo haresa toagava iastieto, a chestichko prigotviam i sega kato kombiniram i s kartofki.A rulceto sashto e mnogo vkusno.Blagodaria ti za komentara i sajaliavam, che pisha na latinia. Malko ostana oshte....

      Изтриване
  10. Великолепие с тикви и тиквички! Как го правиш? Спиш ли изобщо? Цял букет от качества трябва да притежава човек, за да постигне такива резултати. Рулото е невероятно. Много ми хареса. Отвън, отвътре и с всички малки тиквички наоколо.

    Да си жива и здрава, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно беше това руло, наистина!Аз обичам тиква, даже много. Но тогава си накъсах нервите с айсинга, който се разпльокваше и не стоеше във формата, която съм му придала.
      Ако ядеш месо опитай и наденичките с тиква и градински чай. Съпругът ми много ги хареса. Аз си направих за мен с черен пипер и салвия само. Много бяха вкусни. Малко нестандартно третиране на тиквата, но прилича малко на сладък картоф.

      Изтриване
    2. Ето, че пак дойде денят на тиквата и забавленията страшни. Хубав да е денят ти, Бети!

      (Не съм опитвал тиква в солено ястие, не знам бих ли пробвала с наденички, отдавна не купувам и тях:)

      Изтриване