вторник, 28 юни 2016 г.

Кокосов сладолед с печени череши - Coconut Popsicles with Baked Cherries


Приятен сладолед, с вкус на лято, лесен за приготвяне. Без машина за сладолед. Необходими са само подходящи формички за замразяване. Вече се продават на много места, но ако нямате, а изгаряте от жега или от нетърпение да си приготвите този сладолед може да използвате малки чашки за еднократна употреба, както аз тук.

Продутки:

за около 8 сладоледа

* 400 мл кокосово мляко
* 1 пресен кокос - фино настърган
* 2-3 с.л. агаве нектар или кленов сироп или акациев мед
* около 200-300 г череши, с почистени костилки


Приготвяне:

1. Поставете черешите в тава, застлана с хартия за печене - предпочитам, за да измивам по-лесно тавата след това, ако се налага. Черешите са достатъчно сладки и не е необходимо да ръсите захар. След изпичането стават още по-сладки и с подчертан ванилов аромат. Ако обичате канела, може да добавите щипка в кокосовата смес.

2. Печете докато омекнат и се свият, както на снимката по-долу.
Ако ви се струват много, когато започнете да добавяте към сладоледа, запазете и добавете към зелената салата или например сарми, Обещавам ще ви хареса :)


3. Докато черешите се пекат, се преборете с кокоса. Това е лесно, щом аз се справям сама, ще можете и вие. Ще спомена само, че когато избирате кокосов орех в магазина, го разклатете. Наличието на течност ви гарантира, че кокосовият орех е със свежа бяла част. Ако не чувате движението на течността вътре има вероятност бялата сърцевина да не е годна за употреба. Пробивате една от дупчиците с шило или остър нож.  Изваждате с подрусване течността - изпийте я, като охладите преди това. Може да я вложите и в сладоледа. Следва отварянето на кокоса-аз отварям по следния начин- поставям върха на острието на ножа върху кокоса и удрям дръжката силно с чук. Орехът се разцепва, след това правя няколко разреза с ножа и изваждам бялата месеста част. С ножа за белене на зеленчуци обелвам кафявата обвивка. 

4. Черешите са изпечени - оставете да се охладят. През това време настържете на ситно ренде бялата част на кокосовия орех.

5. Загрейте леко част от кокосово мляко - до 40 С е достатъчно.  Разбъркайте в него агаве нектара или меда, докато се разтвори. Смесете с останалото мляко и изсипете върху кокосовите стърготини. Разбъркайте добре и охладете. 

6. Разпределете кокосовата маса във формите, като оставите около 2-3 см свободни, за да добавите от печените череши. Поставете дървените клечки за сладолед. Замразете за поне 4 часа във фризера.




Вкусно и усмихнато лято ви пожелавам!

неделя, 26 юни 2016 г.

Кростони с орехов пастет и пачи крак - веган - Crostoni with walnut pate and chanterelles - vegan





Още малко и ще стане стане месец от последната ми поява тук. А този месец започна с невероятно приятни емоции. Не мога да не ги споделя, макар и с известно закъснение, което никак не влияе на изключително топлото чувство, което имах тогава от приятелската среща с момичета, които готвят вкусно и споделят в кулинарните си блогове своя опит и вдъхновение. Благодаря на Иво и Илиян, създатели на кулинарния сайт, обединяващ над 200 български кулинарни блога - Блоговодител . Благодаря им за невероятните емоции, чудесна организация, празнична и приятелската атмосфера, която създават на годишните кулинарни награди, които организират за втори път. Щастлива и  благодарна съм на всички вас, мили читатели, които се отбивате тук, отделяте време за коментар, задавате въпрос или търсите съвет, за интереса, който проявявате към това, което правя! Благодаря, на всички, които са гласували за мен! Моят блог спечели двете награди - на журито и публиката в категория " Здравословно хранене" - най-добър блог за вегетариански и веган рецепти. Бях много развълнувана, когато ми връчиха и третия приз- наградата на публиката в категория " Визуално пиршество" - за блог с най-добро визуално представяне на рецептите ( food styling) .Чувствам се щастлива, благодарна и вдъхновена! За мен храната е красива, вълнуваща и не само - тя ни дава енергия, здраве и добро настроение. Това не са ли достатъчно причини да се чувстваме празнично всеки път, когато седнем на масата и с радост да приготвяме и споделяме храната си - независимо дали е салата, сандвич, десерт? Със снимките тук се опитвам да предам вдъхновението си от всички съставки, които използвам в кухнята си. Надявам се, че вдъхновявам и вас и още веднъж благодаря за подкрепата, уважаеми читатели!

Днешната рецепта е в отговор на предизвикателството на шеф Юри Велев - главен готвач на МЕТРО Академия и символичен домакин на наградите, а именно да приготвим нещо с бира "Столично - pale bock" 

Реших да пробвам при приготвянето на гъбите за едни кростони - леко и бързо предястие или леко хапване, подходящо за горещите летни дни и вечери.



Сега накратко за кростоните, кростините и брускетите -  не са ли възхитителни италианците, чиято родина са тези възхитителни  препечени филийки, или хапки?  Знаете многобройните названия на видовете паста - над 300 вида - лазаня, спагети- различни размери, спагетини- по-тънки и смятани за предшественици на спагетите, лингуини, кускус, капелини, канелони, ригатони, фетучини, талиатели, талиолини, стелини, ньоки, фузили, фарфале, равиоли, папарделе, конкиле, конкилиони, пене, букатини....аз май само тези съм използвала. За всички е ясно, че  всички тези имена на видовете са описващи формите на пастата. Многообразието от видовете  паста не е само в различните форми, а и в начините им на приготвяне. Едни са подходящи за супи, други за пълнене, трети се приготвят с леки сосове, четвърти с по-тежки ....
 Тъй като днешната рецепта е за кростони, да изясня накратко какво представляват те, и останалите филийки- кростини и брускети. Някои от разликите бях схванала от наблюдения, но за да не се губя в догадки и изясня този въпрос се обърнах към член на семейството, съпругът на братовчедка ми, който е италианец. Ето и неговият отговор - брускетите са малки филийки хляб, препечени, намазани с чесън и зехтин, поднесени отгоре с накълцани домати, босилек и моцарела. Популярна храна за бедни. Кростини - малки, по-тънки хапчици, кростони - по-големи, но пак тънки, се запичат с продуктите отгоре. Поднасят се на изискани места.
Първият път направих кростини- т.е. по-малки хапки, за тях използвах филийки от малки франзели      Нямах възможност да снимам - свършиха бързо, всички ги очакваха потраквайки с приборите нетърпеливо. После приготвих с пълнозърнест хляб с лимец, като разполових филийките, за да се събера все пак в размера на кростоните. :) . Не запекох с продуктите, за да използвам суровия пастет от орехи, превъзходен и перфектно съчетаващ се с вкуса на семпло сготвените гъби. Ето как приготвих.



Продукти:

* хляб - домашен, с квас или чабата
* зехтин
* 1-2 скилидки чесън
* сол
* черен пипер
* мащерка
* розмарин
* магданоз
* лимонов сок
* гъби - пачи крак или манатарки - 2-3 шепи
* орехи, накиснати за 8-10 часа - около 150-200 г
* бира " Столично - pale bock"

Продуктите не са с определени количества, но мисля, че това не е проблем. Водещ е вашият вкус и усет.



1. Гъбите се почистват със суха четка. Нарязват се на едри парчета. Посочила съм два вида диворастящи. Използвала съм и двата. На снимките са само с пачи крак, комбинацията от двата вида също е много вкусна.
2. Чесънът се нарязва на тънки филийки. В тиган се загрява олио или зехтин, поставят се чесънът, 1 клонче розмарин, 2-3 клончета мащерка. Когато олиото започне да ухае, добавете гъбите и бъркайте  често около 5 минути . Добавете около 100 мл бира, когато бирата почти се изпари, посолете, поръсете черен пипер, разбъркайте и изключете огъня. Оставете на топло.
3. Нарежете хляба на филийки, разполовете ги. Запечете на грил или под грила във фурната, предварително загрети.
4. Докато филийките се пекат, пасирайте накиснатите и изплакнати орехи с малко вода, черен пипер и морска сол на вкус. Може да добавите няколко лъжици зехтин и малко лимонов сок
5. Намажете филийките с малко зехтин или направо с ореховия пастет. Преди да наредите гъбите отгоре ги объркайте със ситно нарязан магданоз. Поставете на всяка филийка гъби, поръсете листенца мащерка, малко прясно смлян черен пипер и няколко иглички розмарин.
Хапнете с добре изстудена бира!



сряда, 1 юни 2016 г.

Печени рижики върху пюре от лилав сладък картоф - Roasted Red Pine Mushroom on Mashed Purple Sweet Potato



       Първо искам да поздравя всички с Деня на детето! 
Да се усмихнем на всяко дете, което видим! 
Да се усмихнем и на себе си, да потърсим детето в себе си(ако сме го загубили) 
Убедена съм, че детето у всеки от нас ни прави по-добри.
        Второ - днес искам да споделя с вас новото си откритие - сладък лилав картоф. Очарована съм. Най-вече от визията му - лилав зеленчук, който и след термична обработка запазва прекрасния си наситен цвят. Казах, че съм очарована преди всичко от цвета, защото вкусът е като на останалите сладки картофи - бял ( да, има и бял и него опитах, но за това - друг път) и другия, който всички познаваме - оранжевият.
         И както съм започнала да стигнем и до трето, но в никакъв случай на последно място :)
          Трето - С тази публикация искам да благодаря на всички читатели на моя блог, които са гласували за мен в предстоящите кулинарни награди на Блоговодител. Кои от номинираните ще спечелят наградите на журито и наградите на публиката ще разберем на 4 юни.
     
       


          Връщам се към днешният главен герой в чинията :)

          Прекрасният му цвят, това, че на нашия пазар все още няма (надявам се скоро да се предлагат свободно) ме провокира да приготвя нещо специално, празнично. Вкусът му дава много възможности и се надявам да мога да реализирам всяка идея, която ми хрумна.

          Това, което приготвих, може да се направи и с обикновени картофи или с познатия сладък оранжев картоф. Ето какво има в чинийката - семпло пюре от лилавия картоф, което е подложка за печени с чесън и магданоз рижики, кълнове от ряпа, аспержа и цветове от пореч и ряпа. Всичко в чинията е ядливо.



Продукти:

за всяка порция по:

за пюрето:

* около 100 -150 г сварен лилав картоф
*  1/8 ч.л.хималайска сол или на вкус
* щипка индийско орехче
* 1/4 ч.л. фино смлян бял пипер
* 1-2 с.л. соева/ кокосова сметана

за гъбите:

* 5-6 по - дребни гъби рижика
* 1 малка скилидка чесън
* 1 с.л. лъжица ситно нарязан магданоз
* 1 ч.л. олио

за декорация:

* 1 аспержа, попарена за 3 минути
* 1 с.л. кълнове от ряпа
* 1 ч.л. смлени орехи
* листенца магданоз
* цветове от ряпа, пореч, лапад, рукола


Нещо за хранителните качества на лилавия картоф. Подобно на оранжевите сладки картофи, и тези са с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и са отличен източник на фибри и витамини. Лилавият цвят се дължи на антоцианините. А те са фитохимични вещества, с антиоксиданто действие, защитават здравето ни, забавят стареенето Антоцианини има в боровинките, къпините, малините, черешите, червеното цвекло, сините сливи.
Един 18 сантиметров картоф, какъвто беше и моят съдържа  около 250 калории и 60 г въглехидрати.



Приготвяне:

Списъкът с продуктите вероятно е достатъчен за да се ориентирате за приготвянето, но все пак:

Картофът се сварява, както всеки друг. Големината е като на оранжевите сладки картофи, дори по- голям.Аз сварих като разрязах на половина. Готовноста се пробва  с дървен шиш. Когато го прободете трябва да имате усещането, че е сварен- пръчицата влиза с лекота. Обелвате и приготвяте пюрето с останалите продукти, намачквате с пресата за картофи. Исках вкусно, но не доминиращо пюре, затова подбрах тези подправки.

Гъбите изпекох във фурната, поръсени със пасирания чесън, магданоз и олио. Всъщност ги пръснах 2-3 пъти, количеството с лъжичката е ориентировъчно.

Сервирането става бързо. С помощта на ринг, поставих пюрето, гъбите отгоре, поръсих с орехи и свеж магданоз, добавих кълновете, боднах нарязаната аспержа и клонче от рукола и поръсих цветчетата. Получи се вкусно и специално :)



Ето как изглежда и от обратната страна.