вторник, 24 януари 2017 г.

Домашно лешниково мляко - Homemade Hazelnut Milk



Обичате ли крем супи, нектари, смутита, песто, ядкови млека, шейкове, бързи плодови кремчета? Ние у дома - много. Ако и вие ги харесвате знаете, че се приготвят с блендер или пасатор. Всеки от тези уреди има своите удобства и ефективно приложение. Когато обичаш горе изброените неща и в един момент останеш без някой от уредите, с които си свикнал да ги приготвяш е  ....,. Е, не е трагично, все пак можеш да дъвчеш, освен, ако не си бебе, на пределна възраст или ако нямаш здравословен проблем. Някои неща можеш да приготвиш в малки количества със стриване, прекарване през цедка, настъргване, други са немислими. Факт е, че уредите ни спестяват много време, предоставят ни възможността да приготвяме разнообразни неща за хапване за кратко време.  Както наскоро споменах преди известно време моят незаменим помощник , с който меля, пасирам, блендирам се повреди и стана ясно, че не може да се ремонтира. И в този момент получих любезно предложение от Tefal да изпробвам някои уреди и новите им тигани. Уредът, който имах у дома беше пасатор, в комплект с купа , с подвижен нож и капак, към който се закрепва моторното тяло с мощност 700 W . Блендерът, който получих и изполвах на Tefal е Masremix BL850 и е с мошност 1400 W, която позволява на уреда да смила почти всичко супер гладко за кратко време. В тази публикация ще се опитам да обобщя опита и впечатленията ми от него. Надявам се да съм полезна на някой, който си търси подобен уред. Ще се радвам да споделите вашите впечатления, ако вече имате. 

Външен вид: Не е най-важния признак по който избираме уред, но в никакъв случай не е без значение. Блендерът е стилен и със стоманения си корпус и дебела стъклена кана добре стои на кухненския плот. Когато е сглобен заема място във височина. Когато го пуснете да работи, също имате усещане за солидност на уреда.Не помръдва. В покой стои на плота и ви казва, че за минута може да приготвите нещо вкусно и здравословно. 

На плота си държа само кафемашина. Всички уреди са прибрани, за да имам място за действие. Този блендер цяла седмица стоя на плота и нито веднъж не ми попречи. Използвах го всеки ден минимум  два пъти.

Най-важни за един блендер са неговата мощност и кана.
Мощност: Колкото е по- висока, толкова повече неща може да приготвяте, за по-кратко време и смилането е по-фино. Както казах вече в мотора на този блендер се крият 1400 W. Освен възможността за плавно  увеличаване на мощността има 3 интелигентни програми. 
Програма Smoothie - Идеално гладко пасира банани и цвекло за около минута. На същата програма направих идеално гладко зелена смес за искрящи спаначени палачинки. Изключително фино и бързо приготвих и това лешниково мляко, което публикувам днес.

Програма Ice Crush  - изпробвах, но не снимах. Идеална функция  за лятото - дайкири, мохито, кайпириня, сорбета и всякакви ледени десерти и коктейли - замразете на кубчета плодови сокове, смелете в блендера за минута.
Програмата Auto Clean  - Много удобна функция, пред вид това, че каната е дълбока, ножовете остри, в дъното на скосената кана. Достатъчно е да сипете препарат, топла вода, да затворите капака и да изберете програмата. После само изплаквате и подсушавате. Всъщност аз винаги подсушавам, водата при нас  е варовита, а и предпочитам да сглобя уреда- заема по-малко място,  и е готов за следваща употреба.

Кана - другата основна част на блендера. Каната на Masremix BL850 е от термо и удароустойчиво, дебело стъкло. Обемът от 1750 мл е идеална за 3-4 -членно семейство. Снабдена е с ножове,Tripl'Ax технология. На тези ножове и на мощността се дължат перфектно гладките текстури, които се получават за не повече от минута. Капакът отгоре се затваря изключително плътно и не пропуска никаква течност.

Споменах, че с блендера може да смелите, пасирате почти всичко, единственото условие е да има вода или някаква течност. Функцията за мелене на лед не изисква това. Това е упоменато и в указанията за правилна работа с уреда. Термоустойчивоста на каната се отнася за течности и продукти до 80 С. Това означава, че гореща, вряща супа не може да поставите и да блендирате и тъй като са малко хората, които активно използват готварски термометър, рисковано е да определите дали супата която искате да блендирате е под тези 80 С. Когато приготвям крем супа обикновено пасирам с накрайника, на пасатора,  директно в тенджерата, в която съм готвила. В примерните рецепти, които бяха в книжката с указанията за работа имаше рецепта за крем супа, в която зеленчуците и водата предварително се пасираха и после се поставяха да се готвят. Не намирам това за практично, тъй като пасираната смес има неприятното свойство да бълбука и хвърля горещи частици далече, който е правил лютеница на огън знае за какво говоря. Може да се сложи капак, но ако супата е много гъста, може да се захване на дъното на тенджерата. И ако това е недостатък, то огромно предимство е блендирането на сурови твърди зеленчуци до идеално гладка текстура- аз приготвих няколко сурови супи.

Друга функкция, която ми липсваше е меленето на ядки, сушени плодове, например фурми, за приготвянето на сурови торти и бонбони. Също така, за хрупкав топинг за крамбъли или кексчета и приготвянето на смес за тарти и пайове - блендирането на брашното с масло, при което се получава текстура на пясък и бързо се обединява с малко вода в тесто. С други думи меленето на сухи съставки ми липсваше.

Уредът се използва изключително лесно, бързо се почиства. Дори да нямате никакви умения /време/желание за готвене, ще добиете самочувствие, ако го имате до себе си. Проготвянето на домашна храна, не е толкова трудно, непосилно и отнемащо време. Наистина :)



Съжалявам, че не можах да изпробвам пасатора TEFAL INFINY FORCE ULTIMATE HB877D,който е с впечатляваща мощност от 1000W и има така наречения чопър точно за дейностите, които ми липсваха в блендера. 

И накрая преди да продължа с рецептата един съвет, който ще ви спести време, разочарования и може би пари или наранявания. Независимо какъв уред и на коя фирма си купувате - четете указанията  на производителя- какво може да прави уреда, и най-важното какво НЕ може да прави. Някой си е направил труда да напише тези указания, за да бъде полезен уредът и да имате добри резултати от работата с него, затова прочетете и ще се чувствате още по-уверени.




Продукти:

* 250  г лешници +вода за накисване
* 1.5 л филтрирана вода

* 1/4 ч.л. ванилия смляна на прах- по желание
* 1 с.л мед/агаве сироп/кленов сироп/мед - по желание
* 1/4 ч.л. канела - по желание
* 1/2 ч.л. хималайска сол - по желание



Лешниците се накисват, за целта се поставят в буркан или купа и се покриват с вода . След няколко часа  поемат част от водата и набъбват. След 6-8-10 чада се оттцеждат  и обилно се измиват с вода. Поставят се в блендера, заедно с филтрираната вода. Ако решите да използвате някоя от добавките по желание добавете и тях***.



Може да блендирате като изберете максималната мощност на блендера или  да използвате една от вградените програми Smoothie. Аз се възползвах от програмата.

*** Ако за първи път приготвяте ядково мляко може би е по-добре да опитате без никакви добавки. След прецеждането може да добавите някои от предложените аромати и подсладители и отново да блендирате за идеално смесване.

Следващата стъпка е да прецедите през фина цедка. За още по фино прецеждане поставете тензух. Накрая притиснете или изстискайте. На снимката по-долу се вижда пулпа-възможно сух и много фино смлян.

Остатъка може да замразите на порции от по 100 или 200 г  и да използвате по-късно. Може да вложите в крекери, бисквити, блатове за тарт или пай,  плънка на сарми или зеленчуци, в зеленчукови кюфтета, хрупкав топинг за кексчета, крамбъли, сурови бонбони и торти, и каквото още ви хрумне.



Млякото може да се съхранява 2-3 дни в хладилника. При мен не се е случвало по-дълго. Преди да си налеете, разклатете бутилката.



неделя, 15 януари 2017 г.

Спаначени палачинки - Spinach Pancakes




Знаете, че участвам в едно приятно прредизвикателство на Бон Апети и Тефал и известно време ползвах блендера Mastermix BL850. След като направих първото шоколадово-бананово смути , с което всеки блендер би се справил го подложих на по-сериозен тест и приготвих смути от цвекло, ябълки и малини -изненадах се много приятно,  получи се с изключително гладка текстура. Все едно не смели твърдо цвекло, което аз едва разрязвам с нож, а пасира банани - този резултат, е благодарение на мощността- 1400W - внушително по-голяма от този, който имах преди(700W). Тази мощност, разбира се в комбинация с ножовете, позволява съвършено гладко смилане дори на твърди плодове и зеленчуци до съвършено гладко пюре за кратко време. Могат да се приготвят вкусни нектари, дори и сурови. Единственото условие е в каната да поставите вода. Да, с този блендер не може да се стържат плодове или зеленчуци или да се мелят ядки. Това е, което ми липсва във възможностите му.  Но пък може да смила лед. Това ми развихри фантазията, но в тази публикация ще ви покажа как се възползвах от програмата Smoothie и приготвих съвършено зелени спаначени палачинки. Тях опържих в специалния тиган за палачинки с незалепващо покритие за палачинки от серията Tefal - Talent Pro.
Имам, не помня откога тиган на Tefal, но универсален модел, по-лек, с по-тънко дъно, което с годините се деформира.  Бях любопитна да опитам тиган специално за палачинки. Веднага  ми направи впечатление, че е доста по-тежък от този, който имам. Имаше здраво дебело дъно, което няма да  позволи деформация при нагряване и дълго ползване. Опитах да опържа или по-правилно е да кажа изпека палачинките без никакво олио, дори и капка. Нито една не залепна. Вероятно това се дължи на изключителното вътрешно покритие Titanium Excellence. За него компанията твърди, че издържа 3 пъти повече и че прави тиганите и приборите с това покритие изключително усвойчиви на надраскване, дори при употреба на метални прибори в продължение на поне 12 години. Хе-хе ще си говорим след 12 години пак :). Шега или не, наистина ми изглеждат  солидни тези тигани.

Досега не ми се беше случвало да приготвям тестото за палачинки с блендер.  На ръка с вилицата отнема повече време, а сега по-малко от минута.



Освен смутита, нектари и естествено крем супи с блендера може да се забърква и тесто за палачинки. Да не забравя - може да мели и лед. И допълнително удобство- програма за автоматично почистване - необходимо е да сложим вода и препарат, да затворим капака и да натиснем програма Auto Clean. После само изплаквате и подсушавате.

Сега към продуктите за тези искрящо зелени палачинки:


* 500 г зелен спанак
* 600 мл вода
* 4  яйца
*150 г брашно от лимец
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
* 1 ч.л. черен пипер


1. Спанакът се залива с вряща вода (не тази, изброена в продуктите) . Веднага се отцежда, и изплаква под струя студена вода.  Поставя се в блендера.
2. Добавят се всички останали продукти- брашно, вода, яйца сол, черен пипер и индийско орехче. Затваряте капака.  Избирате програма Smoothie



и след около минута имате идеално гладко в прелестно свеж зелен цвят тесто за палачинки. Оставете го да почине за около половин час.



3. Загрейте тигана и с черпак сипвайте, като разклащате леко тигана, така че дъното да се покрие равномерно. Обръщате, когато краищата се отделят от тигана. Печете от другата страна още около минута..Продължавате, докато свършите тестото.




Тези малките, направих с последното тесто. Подходящи са за малки хапки, подложки според вашата  фантазия. Не можах да снимам, защото свършиха на минутата, когато ги извадих от тигана. Всички бяха предупредени , че ще снимам палачинките на другия ден, но и за тези, те не били истински палачинки... затова няма да видите какви хапки направихме.



Сервирайте с плънка по желание. Ние хапнахме една част със зелен хумус, кълнове и поници, рукола и парченце авокадо. Останалите намазахме с авокадово масло. и отново добавихме хрупкави свежи стръкчета люцерна и чимен.

четвъртък, 12 януари 2017 г.

Лешникови бисквити с тахан и лешниково мляко с тахан и мед- Hazelnut Tahini Cookies and Hazelnut milk with Tahini and Honey




Днес  направих  тези бързи за забъркване и  печене бисквити. Харесаха ми.Използвах част от пулпа, след приготвянето на лешниковото мляко.  Освен тези предимства бисквитите са:
без бяло брашно,
без бяла захар,
без набухвател,
без яйца,
без масло
и след като написах без какво са и вече се чудите какво има в тях ето продуктите:

Продукти:

* 130 г брашно от лимец, (1 ч.ч. - 220 мл - препълнена)
* 15-17 г кокосова/тръстикова захар, ( 2 с.л. - заоблени)
* 60 г пулп от лешниково мляко
* 50 г кокосово масло- студено, твърдо
* 1/2 ч.ч. ванилия на прах
* 50 г лешников тахан
* 22-24 лешника

Приготвяне:

1. Загрявате фурната на 170 С
2. В купата на пасатора поставяте  браашното и всички останали съставки, без тахана.
3. Завъртате с няколко прекъсвания, докато сместа стане еднородна и заприлича на пясък.
4. Поставяте сместа в купа и добавяте  лешниковия тахан. С ръка обединявате сместа в тесто.
5. За да направите еднакви топчета може да направите тестото на фитил и да нарежете с нож еднакви парченца. Оформяте на топчета с дланите си.  Наредете в тава, покрита с хартия. Притиснете по един лешник в центъра на всяко топче.
Печете 12-14 минути. Охладете на решетка.

Приготвянето с печенето отнемат около 20- 30 минути.

За млякото:

* 1 чаша лешниково мляко
* 1 с.л. тахан и
* 1 ч.л. мед или кленов сироп, може и стевия - 2-3 капки
* щипка канела или ванилия - по желание

Разбийте в блендер или с миксер, аз използвах една мъничка електрическа бъркалка за нес кафе. Не съм добавяла канела и ванилия, исках да се насладя на прекрасния аромат на млякото и тахан




сряда, 11 януари 2017 г.

Смути от южни плодове - Tropical Fruits Smoothie


Едно много ароматно, вкусно, засищащо и освежаващо смути. Може да се притотви с всички плодове, които съм използвала аз, може да се пропуснат някои, според това какво имате у дома или какво предпочитате. И разбира се може да хапнете всички тези плодове в плодова салата. Не е задължително да блендирате всичко, да сложите в чаша, да вземете в колата и да подръпвате от сламка на някой светофар, но е по-удобно. Смути могат да пият и малки и големи и най-големи- т.е. баби и дядовци. Моята баба например не може да дъвче плодове като ананас, а това смути много и харесва. По същия начин яде и цвекло и ябълки....като в това смути например.  В смутитета, за разлика от плодовите сокове, остават всички фибри на плодовете и зеленчуците. И другата добра опция на смутитата е, че ако имате злояди деца, винаги може да сложите вътре някакъв плод или зеленчук, който хлапетата мислят, че не харесват. По принцип съм против децата да се залъгват, но понякога е трудно да се обясни защо дадено нещо е добре да се яде и също така, те не знаят вкуса му, просто по една или друга причина, без да са опитвали казват че не обичат. Това може да е по подражание на някои от възрастните или просто не са опитали "тяхната комбинация" от вкусове.
Да се върнем на това смути, което приготвих основно от тропически плодове, като добавих и кълнове в него. На мен не  ми се налага да крия нещо в него, просто в последно време  харесваме сутрин този тип закуска. Приготвянето е бързо и лесно, всеки от плодовете се обелва, нарязва и поставя в каната на блендера. Почистването на уреда отнема минута - две с подсушаването му с кърпа, за да е прибрано, като се върнете от работа :)

Продукти:

за 4-5 порции

* 2 райски ябълки - добре узрели
* половин грейпфрут, обелен от кората
* 2 портокала - обелени, с отстранени семки
* 2 киви
* 2 мандарини -обелени, без семки
* 2-3 кръгчета ананас
* 2 шепи кълнове от люцерна
* 3-4 парчета помело
* 1 манго - обелено, с отсранена костилка
* 1 лимон, обелен и нарязан на парчета, без семките
* около 400 мл филтрирана вода




Всички продукти, заедно с водата се поставят в блендера. Затваря се капакът и се пуска на режим Smoothie. След няма и  минута смутито е готово, съвършено гладко, разсипвате по чашите, украсявате с поници или кълнове и се наслаждавате :)

Използвала съм блендер Tefal Mastermix BL850 - 1400W




Аз разбира се бих предпочела да се наслаждавам на тези тропически плодове през лятото, на топлия пясък, край брега на морето.... Засега обаче ще им се любувам, гледайки бялата снежна зима през  прозореца.








сряда, 4 януари 2017 г.

Зелени градинки у дома през зимата. Кълнове и поници - Green gardens at home in winter . Sprouts and Seedlings


Вече сме в първите дни на новата година. И започваме да сбъдваме желания и мечти, да дерзаем  за успехите си....С каквито и очаквания да пристъпваме към всеки нов ден искаме да сме здрави. А след няколко месеца и да сме слаби :) Здравето обаче, не е като птичето на късмета, не можем да стоим и да чакаме да кацне на рамото ни. Не е като да играеш тото или да купуваш билети за лотария....Необходимо е да се грижим за него ден след ден. Няма да ви досаждам с предписания как да започвате деня си, колко вода да пиете, кога, какво и колко да ядете, колко да се движите. За всеки е индивидуално. Факт е, че водата, храната и движението са фактори обуславящи здравето....Лично аз мисля, че за здравето най-важни са  храната (поне 50-70% сурова), пиенето на достатъчно  вода,  движението също, както и онази искрица - доброта, позитивизъм, любов, която носим и е необходимо да подклаждаме всеки ден, за да ни зарежда. При мен тази комбинация работи чудесно. И в контекста на блога, който е за храна, рецепти, експерименти в кухнята,  ще продължа в тази посока. Няма човек, който да не знае, че е полезно да се ядат свежи зеленчуци и плодове. Ние у дома, дори и в сезона на печивата, топлите, съживяващи супи и ароматните яхнии, ...жадуваме за свежи храни. Има достатъчно - зеле, цвекло, репи, лук, моркови, праз, алабаш, гулия,,...  И още толкова плодове, имам и замразени летни, прибрани точно за тези дни.  Вечер, късно, часове след вечеря, когато съм с книга или пред компютъра, или гледам филм ми се приисква нещо свежо и сочно - най-често е някакъв цитрусов плод или райска ябълка или хрупкава сладко - кисела обикновена ябълка или круша от градината. Гледам плодовете и зеленчуците  да са местни, но не се лишавам от цитруси , авокадо, ананас и понякога от някои екзотични. Признавам купувам парникови зелени салати, спанак, рукола, защото моята е сега под снега, а когато паднат още температурите ще замръзне ... 


Ах, как чакам пролетта, не само заради салатите и тревите, обожавам зеленото, самият цвят - пристрастена съм, и обичам да съм заобиколена с растения, да ги имам в чинията си, да ги докосвам...Тази жажда за зелено е една от причините винаги у дома да се намират кълнове и поникнали растения.



Дори само трансформацията от семе до появата на  първите листенца, ми дава необходимата енергия, да гледам по-оптимистично на зимата. :). Ежедневното къпане на семенцата, покълването, порастването им с часове, раззеленяването им...


Другата и основна причина да използвам ежедневно кълнове, е че те са жива и пълноценна храна. Нискокалорични, лесно смилаеми, засищащи, и не на последно място - евтини. Купувате семената и отглеждате сами у дома, в собствената си кухня кълнове.Семената са като малки складове с фибри, ензими, витамини, протеини, аминокиселини, те притежават всички необходими вещества, необходими за ранния стадий на развитието на растението. Кълновете притежават по-лесно усвоими и в пъти повече  активни вещества, отколкото в семената или в развитото растение. Ако ги включите редовно в менюто си след кратко време ще забележите подобрения, косата и кожата ви ще изглеждат по-добре, вие ще бъдете по-енергични. Хапването на кълнове ускорява обмяната на веществата, изхвърлянето на токсините, спомагат работата на мозъка и сърцето. 









Точно тях ще ви покажа днес, и ще се радвам, ако и вие си направите такива градинки у вас.  Отглеждате ги вие, без препарати и изкуствени добавки. Не ви трябва много място и нещо специално. Изключително лесно и без усилия може да се сдобиете с чудесна, свежа храна, съдържаща  ензими, витамини, минерали, антиоксиданти. И да не забравя - кълновете, които ще си отгледате са био!  :) Отгледани от вас! :)



Лесно е - трябват ви семена - тъй като семената, които се продават за посеви в аграрните аптеки и магазини, много често се третират с химикали, не са подходящи за покълване. Подходящи са семена, които са предназначени за това, могат да се купят в магазини за здравословни храни. И другият вариант е, ако вие сте си събрали лично семената.

Изплаквате под течаща вода семената. Накисвате в съд с вода. Добре е над семената да има 5-6 см вода. Оставате няколко часа - най-общо казано докато семената омекнат, повечето увеличават обема си. Някои семена се нуждаят от няколко часа 4-5 за люцерната и слънчогледа, повечето се нуждаят от по-дълго накисване 12-24 часа.  Не е фатално ако всички семена накисвате за денонощие.


След това време, изплаквате, отцеждате и поставяте в подходящ съд,( аз винаги използвам стъклен)на по-тъмно място докато се покажат кълнчета. Изплаквате сутрин и вечер. Това също е лесно. Наливате вода, изсипвате върху цедка за чай, държите за кратко под течащата вода, връщате в буркана. До следващото къпане. Когато семената или зърната са покълнали около 1-2 мм може да ги консумирате. Ако искате да получите и листенца изваждате съда на светло или поставяте съдовете на по-светло място - така ще получите поници. Тях също трябва да изплаквате, докато от съда потече бистра вода по 2-3 пъти на ден. Когато съм у дома и в стаята е по-топло около 25 С ги мия по- често - 3-4 пъти. Могат да се съхраняват в хладилник. Изплакването е важно за да овлажнявате коренчетата с прясна вода и да отмивате плесените и микробите, които се образуват в процеса на покълване, от топлината, която отделят семената.



Може да използвате и специалните съдчета за покълване - аз имам този - пластмасов е и има специални отворчета за отцеждане на водата, но на мен ми се струва недостатъчно само да поливам отгоре вода, която да минава през тавичките отдолу и да се отцежда в последната. Обикновено мия под чешмата по-продължително време големите поници, докато потече чиста вода. 



Какви семена може да покълвате:

пшеница, овес, ръж, камут, лимец, просо, царевица, слънчоглед, леща, соя, нахут, грах, ряпа, сминдух, репички, ориз, тиква, сусам, кресон, босилек, броколи, спанак, моркови, праз, лук, лен, бадеми, елда, боб мунг, синап.



В моите съдчета има два вида ряпа, люцерна, белени слънчогледови семена, сминдух.


Това са пониците на сминдух след няколко дни. 


Пониците на слънчогледовите семена са особено вкусни и ароматни. Тези в бурканчето с капак.


Ето една салата с кълнове от слънчоглед. 




Може да си отгледате листа цвекло и да ги добавяте към салати и смутита. Тези листенца са от цвекло, на което съм отрязала горната част по-дълбоко и съм натопила в купа с вода. Сменям я често - през ден. Държа купичката близо до прозореца,на светло. Когато листата пораснат достатъчно ги отрязвам и използвам.