Спаначени палачинки - Spinach Pancakes
Имам, не помня откога тиган на Tefal, но универсален модел, по-лек, с по-тънко дъно, което с годините се деформира. Бях любопитна да опитам тиган специално за палачинки. Веднага ми направи впечатление, че е доста по-тежък от този, който имам. Имаше здраво дебело дъно, което няма да позволи деформация при нагряване и дълго ползване. Опитах да опържа или по-правилно е да кажа изпека палачинките без никакво олио, дори и капка. Нито една не залепна. Вероятно това се дължи на изключителното вътрешно покритие Titanium Excellence. За него компанията твърди, че издържа 3 пъти повече и че прави тиганите и приборите с това покритие изключително усвойчиви на надраскване, дори при употреба на метални прибори в продължение на поне 12 години. Хе-хе ще си говорим след 12 години пак :). Шега или не, наистина ми изглеждат солидни тези тигани.
Досега не ми се беше случвало да приготвям тестото за палачинки с блендер. На ръка с вилицата отнема повече време, а сега по-малко от минута.
Освен смутита, нектари и естествено крем супи с блендера може да се забърква и тесто за палачинки. Да не забравя - може да мели и лед. И допълнително удобство- програма за автоматично почистване - необходимо е да сложим вода и препарат, да затворим капака и да натиснем програма Auto Clean. После само изплаквате и подсушавате.
Сега към продуктите за тези искрящо зелени палачинки:
* 600 мл вода
* 4 яйца
*150 г брашно от лимец
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
* 1 ч.л. черен пипер
1. Спанакът се залива с вряща вода (не тази, изброена в продуктите) . Веднага се отцежда, и изплаква под струя студена вода. Поставя се в блендера.
2. Добавят се всички останали продукти- брашно, вода, яйца сол, черен пипер и индийско орехче. Затваряте капака. Избирате програма Smoothie
и след около минута имате идеално гладко в прелестно свеж зелен цвят тесто за палачинки. Оставете го да почине за около половин час.
3. Загрейте тигана и с черпак сипвайте, като разклащате леко тигана, така че дъното да се покрие равномерно. Обръщате, когато краищата се отделят от тигана. Печете от другата страна още около минута..Продължавате, докато свършите тестото.
Тези малките, направих с последното тесто. Подходящи са за малки хапки, подложки според вашата фантазия. Не можах да снимам, защото свършиха на минутата, когато ги извадих от тигана. Всички бяха предупредени , че ще снимам палачинките на другия ден, но и за тези, те не били истински палачинки... затова няма да видите какви хапки направихме.
Сервирайте с плънка по желание. Ние хапнахме една част със зелен хумус, кълнове и поници, рукола и парченце авокадо. Останалите намазахме с авокадово масло. и отново добавихме хрупкави свежи стръкчета люцерна и чимен.
Бети, чудни са ти палачинките и аз много обичам такива. Вълшебница си ти, каквото и да пипнеш - става произведение на изкуството!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Мария, сърдечно благодаря!
ИзтриванеМнооого красиви, Бети! Ще ги тествам непременно още тези дни!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, Стамен!
ИзтриванеПрехвърли ако обичаш и тигана и блендера при мен:), палачинките ще ги направя по твоята рецепта! Прекрасна си, всичко тук е прекрасно!
ОтговорИзтриванес удоволствие, Кате, но не са при мен вече:)!
ИзтриванеThanks, Catia!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Скоро попаднах на блога Ви и откривам много интересни и мнооого вкусни идеи. Скоро пробвах ризотото с императорски ориз, вино и гъбки. Днес пробвах палачинките ....свършиха! И мъжът ми е възхитен. Даже и кучето настояваше за още :) Благодаря и успехи!
ОтговорИзтриванеРадвам се много, Деница! Поздрави на кучето! :) и на семейството! Надявам се да намерил още рецеоту, които да ти харесат :)
Изтриване