неделя, 28 август 2016 г.

Лятна спаначена салата с гриловани праскови и малини - Summer Spinach Salad with Grilled Peaches and Raspberries


Лятото е все още тук, хапваме често навън или си търсим поводи да го правим. Тази салата носи лятно настроение и наслада от вкусове. Бърза и подходяща за приготвяне дори на пикник. Дресингът може да се приготви предварително, или да се импровизира. 




Продукти:

2 порции

за салатата:

* 1 праскова, нарязана
* 100 г бейби спанак
* шепа малини
* 1 с.л. бадемови листенца

за малинов дресинг***:

* 3-4 с.л. зехтин екстра върджин
* 1-2 с.л. балсамов оцет
* 5-6 малини
* 1/4 праскова
* редуцирано балсамико - по желание



Приготвяне:

1. С малко олио и кухненска хартия намажете тънко грил тиган. Загрейте. Опечете резените праскови по около 2-3 минути от всяка страна.
2. Докато прасковите се пекат пригответе ароматния дресинг. Пасирайте гладко прасковата, малините и оцета. Поставете в малък съд, добавете зехтина и разбъркайте добре. Оставете настрана.



*** Ако сте на пикник и не сте приготвили дресинга предварително или в момента не разполагате с пасатор, може да замените свежите малини и праскови, с лъжичка или две от малиново и/или прасковено желе/мармалад/конфитюр. Може малините да се смачкат с вилица и да се смесят с останалите съставки.


3. Поставете в чиния спанака. Добавете опечените праскови, малините и бадемовите листенца. Поръсете с лъжица малиновия дресинг върху салатата и се наслаждавайте.


събота, 13 август 2016 г.

Пълнен пипер с киноа и амарант - Quinoa, Amaranth Stuffed Red Bell Peppers




Една от традиционните рецепти за лятото с пипер е пълнен пипер, обикновено с ориз в разновидности с добавка от различни зеленчуци и/ или яйца и сирене. Несъмнено вкусно. Аз напълних с киноа и амарант заради безспорно повечето нутриенти съдържащи се в тези семена.


Продукти:

* 7-8 бр. червен пипер
* 1 1/2 ч.ч черна киноа ( около 200 г )
* амарант 3/4 ч.ч.
* 4 чаши гореща вода
* 1 голям жълт лук
* 2 големи моркова
* 1 ч.л. едросмлян черен пипер
* 1 ч.л. мащерка
* 1 връзка магданоз
* 5-6 с.л. олио
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 чаши доматен сос или 3 чаши ситно нарязани или пасирани/настъргани пресни домати




1. Отрязват се капачета на пипера - дръжката с част от месестата част на пипера(на снимката горе). Семките се почистват. 



 2. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Поставят се в тенджера със загрятото олио. Когато се задушат/омекнат се добавят киноата и амаранта. Сместа се разбърква около 2-3 минути. Добавя се горещата вода. Отначало първата чаша и след като се абсорбира от киноата се добавя следващата чаша.  Посолете и поръсете черния пипер. Покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън. Накрая добавете мащерката. Разбъркайте.


3. Напълнете пиперите с чаена лъжичка. Поставете в тавичка. Затворете с капачетата. Добавете доматения сос или настърганите пресни домати. Напръскайте с малко олио.



 4. Печете на 180-200 С до омекване и леко препичане на пиперите (горе на снимките) . Сосът се редуцира.







5. Поднесете с прясно нарязан магданоз.


сряда, 3 август 2016 г.

Алабаш, фенел карпачо - Kohlrabi, Fennel Carpaccio



 Предполагам, че алабашът е познат зеленчук, най-малкото защото се отглежда у нас. Колебанията ми са свързани с това, че виждам да се продава, а никога не съм виждала хора да си пазарят от него :). Ако не сте го опитвали още само ще спомена че 100 г от него имат само 30 калории. Той е растение кръстоска между диво зеле и дива ряпа. Съдържа , натрий, калий, калций, магнезий, фосфор и селен, витамини А и С и холестерол 0.
Днешната салата е с алабаш и фенел. Идеално си подхождат. Предлагам един по-различен поглед към този зеленчук, към който по мое наблюдение, както казах,  рядко се посяга. Вероятно заради твърдостта му. Приготвих карпачо. За карпачото съм писала, тук и тук, и мисля, че всички ще се съгласите, че е едно изискано блюдо. Изискано и вкусно, с малко усилия може да предложите на семейството си това карпачо от алабаш и фенел. У дома всички му се зарадваха.



Продукти:

* алабаш
* фенел
* шарен пипер - прясно, едро смлян
* зехтин
* лимонов сок


Приготвяне:

Алабашът се обелва и настъргва на възможно най-тънки слайсове с ренде или белачка за зеленчуци. Ако искате допълнително накъсайте всяко кръгче на по- малки парченца, както направих аз.  Фенелът също се рендосва. Моят в случая беше съвсем млад, от една фермерска градина. В чиния небрежно се нареждат алабашът и фенелът. Поръсва се щедро лимонов сок, зехтин и по-пестеливо едро смления черен пипер. Допълнително се поръсват зелени листа от фенела.



Следващият път, когато погледът ви се спре на бяло-зелените или лилави закръглени алабаши, вземете един и опитайте тази салата. Няма да се разочаровате.
А вие как приготвяте пресния алабаш?

вторник, 2 август 2016 г.

Елдени питки с орехи и розмарин - Buckwheat Bread with Walnuts and Rosemary



За първи път приготвям печиво само с елдено брашно. Със сигурност ще има още печива само или с преобладаващо количество елдено брашно. Включвала съм варена елда в състава на безглутенови кексчета с коприва и елда (опитайте ги, много са вкусни) - елдено брашно в друга безглутенова смес за шоколадово-бананови мъфини. Правих една гъбена каша с елдено брашно, също много вкусна. Включвала съм елдено брашно в крекери и в други мъфини. Характерно е, че има изявен аромат, както варената  или накисната елда. 
Днешните питки са направени само с елдено брашно. Освен това кисело мляко, орехи, мисля, че много подхождат на елдата, а и аз обичам хлябове с орехи . Добавих и розмарин, пак любим аромат. Мащерка също би била подходяща, но в розмарина има свежест и леко ухание на смола, които много ми харесват.




Продукти:

* 150 г брашно от елда
* 250 г кисело мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. сол
* 1 ч.ч. едро нарязани орехи
* 1 ч.л. ситно нарязани листа от пресен розмарин

1. Първите четири съставки се слагат в купа, обърква се с вилица тесто. Добавят се орехите и розмарина. С ръка се омесва рядко тесто.

 2. С лъжица за сладолед се загребват топки от тестото и се слагат върху напръскана с олио хартия за печене.


3. Пекат се 50 минути в предварително загрята фурна на 180 С.

4. Охладете на решетка.




5. Вкусни са и без нищо леко топли или напълно студени.

Ето как изглеждат  отвътре.



За да се насладите максимално хапнете с някакво сирене и мед. Аз хапнах с камамбер, орехи и мед.






понеделник, 1 август 2016 г.

Супа от броколи, тиквички и праз - Broccoli soup with zucchini and leeks




 Последният хит сред супите у дома. Хит е защото я приготвям всяка седмица и не ни омръзва. Причината вероятно е, в различните подправки, с които я хапваме. Разбира се обичаме броколи. :) Може да сервирате от всички тези ароматни треви на масата и всеки да си овкусява и пробва кое съчетание ще му допадне или да редувате при всяко правене. Едно и също ястие гарнирано с различни ароматни билки ще го направи различно.









Продукти:

* две тиквички
* 1 глава броколи
* 1 стрък праз или 1 глава лук
* 1-2 листа от зелена салата или шепа спанак
* 2-3 скилидки чесън
* 50-60 мл олио
* 1 китка магданоз
* черен пипер
* индийско орехче
* сол на вкус, аз използвам хималайска
* лайм или лимонов сок
* орехи, бадеми, лимонов босилек, естрагон, копър, цветя - по желание



Приготвяне:

1. Подготвят се зеленчуците- тиквичките се нарязват, броколито се накъсва и къдравата част се оставя настрани, стеблата се използват също. Празът се нарязва на дребно, чесънът на филийки или смачкан.



2. В тенджера се загрява олиото и се поставят чесъна, праза или лука. Задушават се докато омекнат, добавят се тиквичките и нарязаните стъбла от броколито, объркват се и се оставят леко да омекнат. Добавя се гореща вода. 5-6 минути след завирането се посолява и се добавят къдравата част на броколите, и дръжките на магданоза. След още 2-3 минути се добавят листата на салатата или спанака, листата магданоз. Разбърква се и се изключва огъня.

3. След минута супата се пасира, подправя се с черен пипер и индийско орехче.

4. Сервира се топла и се гарнира по желание с лимонов сок, ядки, естрагон, копър или цветя.



За няма и 20 минути имате една ароматна зелена супа.

Има ли празни чинийки за пълнене?